21.10.2020
You can use WP menu builder to build menus

10.11.2013

11 αξιολ., M.O. : 4.00

Σοκολάτα με αλάτι. Ένας συνδυασμός που αρχικά ίσως να ξενίζει, αλλά σιγά σιγά γίνεται εθιστικός.

Γενικά είμαι πολύ του γλυκοαλμυρού, ή αλμυρογλυκού, θα το προσέξατε και στην προηγούμενη ανάρτησή μου. Όπως είπε και ένας συνάδελφος μπλόγκερ, «ο μόνος τρόπος να εκτιμήσεις και τις δυο γεύσεις είναι η συνύπαρξή τους*»!

Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτά τα σοκολατάκια fudge τα είχα πάει στο γραφείο που δούλευα. Όλοι όσοι δοκιμάζανε, μένανε με μια σκεπτική έκφραση, τύπου χμ, μου αρέσει τώρα αυτό ή δε μου αρέσει; Όλοι καταλήγανε στο μου αρέσει. Αλλά και για τους πιο «δύσκολους» τα σοκολατάκια είναι εξίσου υπέροχα χωρίς το αλάτι, οπότε κρατήστε μερικά σκέτα στην άκρη για παν ενδεχόμενο.

Το αλάτι που χρησιμοποίησα εδώ έχει έρθει απευθείας από τη θάλασσα της Μάνης, μαζεμένο από την κυρία Κ., τη μαμά του Μίστερ. Είναι σούπερ δυνατό και οι μικρές νιφάδες κάθονται ωραία πάνω στην επιφάνεια του fudge. Μην χρησιμοποιήσετε κοινό αλάτι, δεν νομίζω ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Καλύτερα να βάλετε ανθό αλατιού ή αν δεν υπάρχει τότε χοντρό αλάτι – αλλά με μέτρο. Δοκιμάστε με έναν δυο κόκκους στο κάθε κομμάτι και δείτε πως είναι. Τα σοκολατάκια κρατάνε μια χαρά στο ψυγείο, απλά το αλάτι λιώνει και αφήνει μια μικρή αλμυρή σταγονίτσα στην επιφάνεια. Θα πρότεινα λοιπόν να το προσθέσετε κατά το σερβίρισμα.

Εσείς γενικά πως τα πάτε με τον συνδυασμό αλμυρού και γλυκού; Έχετε δοκιμάσει σοκολάτα ή καραμέλα γάλακτος με αλάτι; Τι εντυπώσεις σας άφησε;

Υλικά

110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

20 γρ. (περίπου 1 1/2 κ.σ.) βούτυρο

1/2 κούπα πραλίνα φουντουκιού

200 γρ. (1/2 κουτάκι) γάλα ζαχαρούχο

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι (ή όσο σας αρέσει)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εγώ χρησιμοποιώ την πραλίνα φουντουκιού του σουπερμάρκετ ΑΒ. Την βρίσκω εξίσου καλή με τη Nutella αλλά σε πολύ καλύτερη τιμή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μάρκα προτιμάτε.

Βήμα 1

Σε ένα πυρίμαχο μπολάκι λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Το πιο εύκολο είναι στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά ανα 15 δευτερόλεπτα βγάζουμε και ανακατεύουμε. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα αφήσετε παραπάνω από 15", το έχω κάνει εγώ για σας. Το αποτέλεσμα είναι μια σοκολατένια έκρηξη μέσα στο φούρνο (από το βούτυρο), πολύ βετέξ και πολλά νεύρα. Βάλτε τα για 45" σύνολο (3x15") μέχρι να μισολιώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά. Ξαναβάζουμε στα μικροκύματα για 20" (με τα άλλα υλικά μαζί μειώνεται ο "κίνδυνος"!). Προσθέτουμε τη βανίλια και αν δεν έχουν λιώσει όλα τα υλικά ξαναβάζουμε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 15".

Βήμα 3

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψάκι (ή τάπερ) που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Διαλέγουμε το μέγεθος του σκεύους ανάλογα με το πάχος που θέλουμε να έχουν τα σοκολατάκια. Εμένα ήταν περίπου 12 x 17 cm. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 2-3 ώρες. Βγάζουμε το fudge από το σκεύος όπως είναι με τη λαδόκολλα, το ακουμπάμε σε μια επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε κομματάκια με ένα μακρύ μαχαίρι.

Βήμα 4

Πασπαλίζουμε όσα κομματάκια θέλουμε με το αλάτι. Τα σοκολατάκια κρατάνε μερικές μέρες στο ψυγείο σε αεροστεγή συσκευασία, τυλιγμένα ιδανικά με μεμβράνη.

Βήμα 5

(Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να λιώσουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπεν μαρί και όταν γίνει ομοιόμορφο το μείγμα να το ρίξουμε στη φόρμα)

Η συνταγή είναι του μπλογκ Cook in Canuck και η ατάκα (*) του Γαστροναύτη!

11 αξιολ., M.O. : 4.00
Link Love

Σοκολάτα, Καραμέλα, Αλάτι
Καραμέλες Γάλακτος με Ουίσκι και Ανθό Αλατιού από το The Green Mixer
Μαλακές Καραμέλες Γάλακτος με Μπύρα και Αλάτι από το μπλογκ Μυστήρια από τη Σκοτεινή Κουζίνα
Σοκολατάκια με Καραμέλα Γάλακτος και Χοντρό Αλάτι από το TasteFULL

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    Άρτεμις
    10/11/2013

    Ο συδυασμός αλατιού στη σοκολάτα και στην καραμέλα είναι τόσο μοναδικός που την πρώτη φορά που δοκίμασα ήταν μια τεράστια έκπληξη για μένα -αυτό που γουρλώνεις τα μάτια από τον ενθουσιασμό και την ανακάλυψη του καινούργιου;;; Ε, αυτό ακριβώς!
    Ακόμη και το πιπέρι είναι υπέροχο με τη σοκόλατα αλλά το αλάτι με κερδίζει.

    • Απάντηση
      10/11/2013

      Είναι κάποιοι συνδυασμοί που όντως εκπλήσσουν! Το πιπέρι το έχω δοκιμάσει με παγωτό (στο FBC αν θυμάσαι!) και μου αρέσει και με φράουλες, αλλά δεν έχω δοκιμάσει με σοκολάτα! Πρέπει να το ερευνήσω… Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    lena
    11/11/2013

    Πολύ ωραία και εύκολα να γίνουν…βασικά το αλάτι ενισχύει τις γεύσεις,εξισορροπεί την οξύτητα και την πικρία και απορροφά το νερό πάντα βέβαια στην κατάλληλη ποσότητα…το έχω δει σε πολλές συνταγές, σε κέικ και σουφλέ σοκολάτας, ιδιαίτερα σε κέικ που πριν ψηθούν είναι αρκετά ρευστή η υφή του μίγματος…κάνω εγώ ένα τέτοιο το οποίο είναι κόλαση και το όνομά του ανάλογο ”’Κέικ του διαβόλου” είναι γερμανική συνταγή την είχε δώσει στην μητέρα μου μια φίλη της που έζησε στην Γερμανία χρόνια και από ότι της είχε πει οι γερμανοί είναι πολύ δύσκολοι στα κέικ τα κάνουν όλα με γλάσσο σοκολάτας και όχι μόνο ,πάντως πάντα με γλάσσο …σκέτο κέικ ούτε το αγγίζουν.Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα Ελένη συνέχιζε έτσι να μας δίνεις ιδέες γρήγορες εύκολες και νόστιμες!!

    • Απάντηση
      11/11/2013

      Καλημέρα Λένα, ευχαριστώ πολύ! Στα κέικ και εγώ συνήθως βάζω λίγο αλατάκι, απλά εκεί δεν κάνει αυτό το “μπαμ” στη γλώσσα, λειτουργεί όπως λες σαν εξισορροπητής. Εδώ που είναι ωμό πραγματικά σε χτυπάει το κοντράστ στη γεύση. Ωραίο ακούγεται το κέικ σου! Καλή σου εβδομάδα.

  • Απάντηση
    Nana {kouzinista}
    12/11/2013

    Η συνταγή σου για fudge φαίνεται υπέροχη και εξαιρετικά απλή! Τον συνδυσμό γλυκό-αλμυρό τον δοκίμασα για πρώτη φορά φτιάχνοντας ένα γλάσο καραμέλας. Φέρνει μια απρόσμενη ισορροπία που σε ξαφνιάζει.
    Και κάτι άσχετο. Ο σχεδιασμός του blog σου είναι πολύ ιδιαίτερος, έχει άποψη και ξεχωριστό στυλ. Απίθανη δουλειά! Συγχαρητήρια και για τη συμμετοχή σου στο διαγωνισμό των TGI Fridays (έτσι σε ανακάλυψα!).

    • Απάντηση
      12/11/2013

      Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Και εμένα αυτό με ενθουσιάζει με το γλυκό-αλμυρό, το ξάφνιασμα και η αίσθηση ότι οι γεύσεις παίζουν πινγκ πoνγκ στο στόμα! Ο σχεδιασμός του blog έγινε από την ομάδα των Designers United, μια εξαιρετικού ταλέντου παρέα με βάση τη Θεσσαλονίκη, χαίρομαι που σου αρέσει. Με τον διαγωνισμό έχω ενθουσιαστεί, περισσότερο επειδή έχω την ευκαιρία να γνωρίσω κι άλλους “συνάδελφους” μπλογκερς, όπως εσένα! Παρακολουθώ και εγώ το μπλογκ σου και μου αρέσει πολύ και το λογότυπο. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    Δαναη
    08/06/2016

    Δεν εχω εκχυλισμα βανιλιας…πειραζει να το παραλειψω;; ευχαριστω πολυ!

    • Απάντηση
      08/06/2016

      Δεν πειράζει καθόλου. Θα μπορούσες να βάλεις αν θέλεις μισή κουταλίτσα λικέρ καφέ, ή λικέρ φουντούκι! Δεν θα δώσουν πολύ γεύση, ένα μικρό τακ, οπότε και να τα παραλείψεις εντελώς θα είναι το ίδιο νόστιμα τα σοκολατάκια. Περιμένω εντυπώσεις!