15.11.2018
You can use WP menu builder to build menus

21.05.2014

3 αξιολ., M.O. : 5,00
15
2-4

Μια σαλάτα πανέμορφη στην όψη, με το μοβ του παντζαριού να υπερισχύει, και γεύσεις ζεστές και ασυνήθιστες. Το κάπως γλυκό αποτέλεσμα την κάνει ιδανική για συνοδευτικό αλμυρών πιάτων (ειδικά σολομού), αλλά με την quinoa γίνεται και από μόνη της ένα ολοκληρωμένο γεύμα, προσθέτοντας απλά κάποιο τυρί.

Σήμερα γιορτάζω και σκεφτόμουν να μοιραστώ κάτι σε γλυκάκι. Βλέποντας όμως τις τελευταίες μου αναρτήσεις αποφάσισα να το γυρίσω σε κάτι ελαφρύ και υγιεινό. Σαλάτα με παντζάρι και κίνουα λοιπόν. Θυμάστε μια σαλάτα με πλιγούρι που είχα φτιάξει το χειμώνα; (αν όχι δείτε εδώ) Δανείστηκα το υπέροχο ντρέσινγκ της διότι κάτι μου έλεγε πως θα ταίριαζε πολύ εδώ. Συνήθως με το παντζάρι προτιμώ κάποιο ξιδάτο άρτυμα, για να ισορροπήσει τη γλύκα του. Εδώ όμως είπα να τολμήσω κάτι πιο γλυκό, και να χρησιμοποιήσω την αλμύρα του χαλουμιού για να έρθει το πράγμα στα ίσια του. Φανταζόμουν τις γεύσεις του πορτοκαλιού, του μελιού, του κύμινου και της κανέλας σε συνδυασμό με το παντζάρι και είχα καλό προαίσθημα. Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Στην περίπτωση αυτής της σαλάτας είναι σημαντικό να τη συνοδεύσουμε με κάτι που θα αναδείξει τις λεπτές γεύσεις της. Το χαλούμι ταίριαξε πολύ, και το ιδανικό είναι να βάλουμε μπόλικο, κομμένο σε κομματάκια και ανακατεμένο μέσα, για να βεβαιώσουμε πως κάθε μπουκιά θα είναι ισορροπημένη. Εγώ τη δοκίμασα και με ανθότυρο, και παρά το γεγονός ότι το ανθότυρο δεν είναι από τα πιο αλμυρά τυριά, ταίριαξε και αυτό απίστευτα (ίσως και να μου άρεσε λίγο περισσότερο). Είμαι σίγουρη πως και η φέτα θα είναι φοβερή επιλογή, μιας και είναι το απόλυτο ζευγάρι του παντζαριού. Αυτά όλα αποτελούν τέλειες λύσεις για να απολαύσετε τη σαλάτα ως γεύμα.

Ως συνοδευτικό, η σαλάτα αυτή με εξέπληξε σε έναν συνδυασμό που προέκυψε τυχαία. Μαγείρευα ένα βράδυ φιλέτο σολομού στο γκριλ για μένα και τον Μίστερ, και επειδή μου είχε μείνει λίγη στο ψυγείο είπα να φάω αυτή και να αποφύγω τον πουρέ που είναι το συνηθισμένο συνοδευτικό του. Βρέθηκαν λοιπόν μαζί στο πιάτο μου, σε ένα ταίριαγμα που νόμιζα πως θα ήταν τύπου «καθαρίζω το ψυγείο από περισσεύματα φαγητού». Οκ. Δεν το πίστευα πόσο μου άρεσε. Αφού μετά σκεφτόμουν μήπως πρέπει να ξαναφτιάξω τη σαλάτα για να τη φωτογραφίσω με το πραγματικό της ταίρι. Χρόνος για κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, αλλά θέλω να μου υποσχεθείτε πως αν τη φτιάξετε, θα τη δοκιμάσετε και με λίγο φρέσκο σολομό. Αυτό μόνο.

Υλικά

Για τη σαλάτα

1 1/3 κούπα quinoa μαγειρεμένη (δείτε εδώ πως τη μαγειρεύουμε)

2 παντζάρια (200-250 γρ.) μαγειρεμένα, κομμένα σε μέτριους κύβους

1-2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (ή κατά βούληση)

χαλούμι ψημένο, ή ανθότυρο λίγο αλμυρό, ή φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Για το dressing

1/4 κούπα ελαιόλαδο

1/4 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 κ.σ. μέλι

1 κ.γ. μουστάρδα απαλή

1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εγώ χρησιμοποιώ συχνά τα έτοιμα μαγειρεμένα παντζάρια που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία. Αν έχω ψωνίσει φρέσκα όμως, τα μαγειρεύω στο slow cooker. Κόβω τα φύλλα αφήνοντας 2 εκ. κοτσάνι, τα πλένω, τα στεγνώνω με χαρτί κουζίνας, τα πασαλείβω με λίγο λάδι και τα βάζω στο low για 5-8 ώρες, ανάλογα την ποσότητα και το μέγεθός τους (χωρίς κάποιο υγρό). Αν είναι πολλά μπαίνουν και στοιβαγμένα, δε μας πειράζει. Γίνονται λουκούμια.
Βήμα 1

Βάζουμε την κίνουα, τα παντζάρια και τον μαϊντανό σε ένα μπολ, και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας βάζουμε τα υλικά του dressing. Κλείνουμε με το καπάκι και ανακινούμε δυνατά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, λίγο λίγο για να δούμε πόση χρειάζεται. Προσθέτουμε αν θέλουμε κάποιο από τα τυριά, στην ποσότητα που μας αρέσει, και σερβίρουμε. Αν το φάμε σαν συνοδευτικό για σολομό το αφήνουμε χωρίς τυρί.

Η σαλάτα είναι ακόμα καλύτερη τη δεύτερη μέρα. Αυτό την κάνει ιδανική επιλογή για τραπέζι, μιας και μπορούμε να την έχουμε έτοιμη μια μέρα πριν. Απλά κρατάμε το μισό ντρέσινγκ για να φρεσκάρουμε τη σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα.

3 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Τα παντζάρια συναντάνε την quinoa
Ταμπουλέ με Κινόα και Παντζάρι από το Wabi
Ζεστή Σαλάτα με Παντζάρια, Κολοκύθα και Κινόα από το Συνταγές της Ασπρούλας

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    21/05/2014

    Χρόνια πολλά Ελένη! Ό,τι επιθυμείς!!
    Πολύ όμορφη και χρωματιστή σαλάτα. Τέλεια για ένα γιορτινό γεύμα. Δεν χρειάζονται γλυκάκια 🙂

    • Απάντηση
      21/05/2014

      Ευχαριστώ πολύ Μάγδα! Και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια. Σου εύχομαι και εσένα ό,τι επιθυμείς!

  • Απάντηση
    22/05/2014

    Χρόνια σου πολλά Ελένη!
    Εύχομαι να είσαι πολύχρονη, γερή και δυνατή και πάντα έτσι δραστήρια και δημιουργική!
    Μου αρέσει που πρωτοτυπείς και σήμερα!
    Η σαλάτα φαίνεται πραγματικά ιδιαίτερη και η περιγραφή σου με δελεάζει πάρα πολύ.
    Είχες καλό ένστικτο τελικά και φαίνεται!
    Φιλιά!

    • Απάντηση
      22/05/2014

      Ερμιονάκι μου σε χιλιοευχαριστώ! Είσαι πάντα τόσο γλυκιά και υποστηρικτική! Να είσαι καλά να χαίρεσαι τα υπέροχα παιδάκια σου. Αααα γιόρταζε νομίζω ο σύζυγος; Χρόνια του πολλά!!! φιλιά

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Λίγο αργά ήρθα εγώ αλλά θα ευχηθώ! Χρόνια Πολλά και καλά! Τώρα η σαλάτα είναι πίνακας χρωμάτων! Η σος πρέπει να είναι τέλεια! Φιλιά πολλά

    • Απάντηση
      30/06/2014

      Ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά λόγια!! Τη σος να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε, είτε στη σαλάτα αυτή είτε στην άλλη με το πλιγούρι (μόλις βγει κανένα μανταρίνι!)