19.04.2019
You can use WP menu builder to build menus

07.12.2013

18 αξιολ., M.O. : 4,28

Ίσως η πιο εύκολη συνταγή για κοτόπουλο στο slow cooker! Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, γευστικό κρέας που λιώνει στην κυριολεξία. Τόσο που θα δυσκολευτείτε να το βγάλετε από το πυρίμαχο σε ένα κομμάτι.

Αυτός είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να ψήνω ολόκληρο κοτόπουλο. Όταν λέω «ψήνω», δεν εννοώ ότι βγαίνει όπως του φούρνου. Είναι δύσκολο να το περιγράψω γιατί δεν μοιάζει ούτε με βραστό, ούτε με ψητό. Μάλλον το κοντινότερό του είναι το κοτόπουλο γάστρας. Το ψητό μερικές φορές είναι στεγνό, ειδικά το στήθος. Το βραστό είναι λίγο βαρετό και άνοστο. Εδώ έχουμε το ιδανικό, μαλακό και νόστιμο κρέας.

Η παρακάτω περιγραφή δεν είναι ακριβώς συνταγή, είναι θα έλεγα μέθοδος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μυρωδικά ή μπαχαρικά θέλετε· επηρεάζουν πολύ διακριτικά τη γεύση, άρα είστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε ή να βάλετε τα αγαπημένα σας. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε και ένα κρεμμύδι στην κοιλιά του κοτόπουλου, ή ένα λεμόνι. Εγώ αποφεύγω το λεμόνι γιατί μετά χρησιμοποιώ συνήθως το ζουμί για ζωμό. Δοκιμάστε διάφορες παραλλαγές ή βάλτε ό,τι έχει το ντουλάπι!

Στο Βήμα 3 περιγράφω τη διαδικασία που ακολουθώ κάθε φορά που μαγειρεύω κοτόπουλο στο slow cooker, για να κάνω μετά και σπιτικό ζωμό.

Αν θέλετε να σερβίρετε το φαγητό σε μερίδες με το κόκκαλο, να ξέρετε ότι θέλει προσοχή γιατί είναι πιθανό το κρέας να πέσει από μόνο του από το κόκκαλο όταν το μεταφέρετε στο πιάτο. Αν περισσέψει ψαχνό είναι πολύ ωραίο σε κοτόπιτα.

Προσέξτε επίσης το κοτόπουλο που θα πάρετε να χωράει στο πυρίμαχο. Εμένα στο slow cooker χωρητικότητας 3.5 λίτρων χωράει ένα μέχρι 1.5/2 κιλά. Καλύτερα να μην ακουμπάει στα πλαϊνά για να μη μας επηρεάσει το χρόνο ψησίματος.

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο με πέτσα (σε μέγεθος ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής)

1-2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 - 1 κ.γ. αλάτι

1/2 - 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 - 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 - 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1/2 - 1 κ.γ. ρίγανη ξερή

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πολλοί! Πάπρικα καπνιστή, μπούκοβο, τσίλι, κάρυ, κανέλα, θυμάρι, εστραγκόν, βασιλικός, σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη... συνδυάστε όποια και όπως σας αρέσουν!
Βήμα 1

Αλείφουμε με το λάδι το κοτόπουλο σε όλη του την επιφάνεια. Εγώ το κάνω με τα χέρια, είναι πιο εύκολο. Ανακατεύουμε τα καρυκεύματα και πασαλείβουμε και με αυτά το κοτόπουλο παντού.

Βήμα 2

Βάζουμε το κοτόπουλο στο slow cooker με το στήθος προς τα κάτω, κλείνουμε το καπάκι, γυρνάμε στο low και το αφήνουμε 8-9 ώρες να ψηθεί. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ στο high αλλά πιστεύω θα θέλει περίπου 5-6 ώρες ανάλογα τη συσκευή και το μέγεθος του πουλερικού. Το κρέας είναι έτοιμο όταν πέφτει εύκολα από το κόκκαλο.

Βήμα 3

Για το ζωμό. Μαγειρεύουμε το κρέας σύμφωνα με την παραπάνω μέθοδο. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ζουμί θα έχει εμφανιστεί στο τέλος, ενώ ξεκινώντας δεν έχουμε βάλει ούτε μια κουταλιά νερό ή άλλο υγρό! Αυτό γίνεται διότι εκτός από το λίπος που λιώνει, το κόκκαλο, ο συνδετικός ιστός, η πέτσα, όλα έχουν τη δική τους υγρασία την οποία και αποβάλουν όσο ψήνονται. Βγάζουμε προσεχτικά το κοτόπουλο από το πυρίμαχο. Το ξεψαχνίζουμε και βάζουμε στην άκρη το κρέας. Ό,τι δεν τρώγεται ξαναμπαίνει στο πυρίμαχο. Τα κόκκαλα τα σπάμε με τα χέρια πρώτα (τα μικρότερα έχουν μαλακώσει λίγο, είναι από το αργό ψήσιμο) γιατί θέλουμε το πολύτιμο μεδούλι να βγει στο ζωμό. Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι κομμένο στα δυο, και ό,τι λαχανικό έχουμε (καρότο, σέλινο, πράσο, μαϊντανό) αν έχουμε. Και σκέτο κρεμμύδι μια χαρά είναι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται τα υλικά και αφήνουμε άλλες 8-10 ώρες (όσο περισσότερο χρόνο δώσουμε τόσο καλύτερο γίνεται) στο low. Στο τέλος σουρώνουμε τον ζωμό ζουλώντας καλά το περιεχόμενο του πυρίμαχου για να βγάλουμε όσο μπορούμε περισσότερο ζουμί. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Τώρα έχουμε δυο επιλογές. Η μια είναι να τον μοιράσουμε κατευθείαν σε μερίδες (εγώ βάζω μια κούπα ανά μερίδα) και να τον βάλουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Η δεύτερη είναι για άπαχο ζωμό. Σε αυτή τη περίπτωση τον βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Το λίπος θα ανέβει στην επιφάνεια και θα κάνει μια στρώση που αφαιρείται εύκολα με τρυπητή κουτάλα ή όποιο εργαλείο βολεύει. Ο κρύος ζωμός κάτω από το λίπος συνήθως πήζει και γίνεται σαν ζελέ. Τον καταψύχουμε όπως ανέφερα παραπάνω. Μια καλή ιδέα είναι να κρατήσουμε το λίπος χωριστά και να τον χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα αντί για λάδι (πχ σε πατάτες φούρνου).

18 αξιολ., M.O. : 4,28

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

5 Σχόλια

  • Απάντηση
    korina
    13/11/2014

    καλησπέρα Ελένη – ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα slow cooker αλλά έχω προβληματιστεί πολύ ως προς το μέγεθος – προς το παρόν είμαστε οικογένεια 2 ατόμων(σύντομα 3) αλλά συχνά πυκνά καλούμε φίλους για φαγητό…θα ήθελα λοιπόν να ξέρω το χωρητικότητας 3.5lt χωράει πχ 3kg κρέας (για 6 άτομα) ή ένα χοιρινό μπούτι? από την άλλη το 6.5lt ίσως είναι πολύ μεγάλο για 2-3 κυρίως μερίδες? ελπίζω εσύ που τα έχεις, ήδη, δομικάσει να με διαφωτίσεις. ευχαριστώ εκ των προτέρων, φιλικά, Κορίνα

    • Απάντηση
      13/11/2014

      Καλησπέρα Κορίνα. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέση λύση. Για ζευγάρι ή νέα οικογένεια πάντα προτείνω το μικρό slow cooker, και από 4 άτομα και πάνω (για Ελληνικά πάντα δεδομένα) πάμε στο μεγάλο. Στο μικρό δεν χωράνε 3 κιλά κρέας, και το μπούτι – αν χώραγε – θα ήταν πολύ στριμωγμένο. Από την άλλη το μεγάλο δεν κάνει για 2-3 μερίδες φαγητό διότι κανονικά πρέπει να είναι στο περίπου μέχρι τη μέση γεμάτο με υλικά. Ή που θα πάρεις μικρό για τις καθημερινές σου ανάγκες (και ίσως να σε βολέψει για συμπληρωματικά/συνοδευτικά πιάτα σε κάποιο τραπέζι, πχ για μια σούπα ορεκτικό βγαίνουν άνετα 6 μερίδες), ή που θα πάρεις το μεγάλο και θα το χρησιμοποιείς για τους καλεσμένους σου (και ίσως σε καθημερινή χρήση να μαγειρεύεις παραπάνω μερίδες για να τρώτε και την επόμενη ή να βάζεις στην κατάψυξη). Θέλει λίγο σκέψη! Οτιδήποτε άλλο θέλεις στείλε μου email.

  • Απάντηση
    Αμάντα
    11/01/2017

    το πιο τέλειο κοτόπουλο που έφτιαξα,αν εξαιρέσεις οτι μου έπεσε παραπάνω αλάτι (έβαλα με το μάτι η χαζή!) αλλά ούτε στέγνωσε ούτε τίποτε,φανταστικόοο

    • Απάντηση
      11/01/2017

      Δεν είναι μαγικό το slow cooker; Ειδικά για το κοτόπουλο είναι ο πιο τέλειος τρόπος μαγειρέματος! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!

  • Απάντηση
    Αντώνιος
    12/02/2017

    Απλά τέλειο !!! Στο multi cooker …