25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.09.2013

4 αξιολ., M.O. : 4,50
30
2

Μια πανεύκολη μακαρονάδα, πολύ διαφορετική και πολύ υγιεινή διότι έχει γλυκοπατάτα και σέσκουλα, γνωστές σουπερ-τροφές και οι δυο.

Η γλυκοπατάτα έχει βιταμίνη Α, C και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το ξέρατε ότι τρώγεται και ωμή; Ούτε εγώ! Διάβασα πρόσφατα ότι είναι νόστιμη τριμμένη στον τρίφτη, σε σαλάτα. Θα το δοκιμάσω και θα σας πω! Τα σέσκουλα είναι και αυτά πολύ υγιεινά, όπως όλα τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, και έχουν βιταμίνη Κ. Η πρωτότυπη συνταγή είχε ρόκα, αλλά αφού είχα τα σέσκουλα είπα να δοκιμάσω αυτά. Ακόμα και το μπαλσάμικο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και λένε ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα γιατί κόβει λέει την όρεξη! (Μήπως να αρχίσω να το πίνω απ’ το μπουκάλι;)

Πάντως πέρα από τα θρεπτικά συστατικά του, το πιάτο αυτό είναι εύκολο, νόστιμο, ελαφρύ και ιδιαίτερο. Χωρίς την παρμεζάνα είναι κατάλληλο και για νηστεία. Η original έκδοση είναι της Kalyn από το Kalyn’s Kitchen, ένα πολύ ωραίο μπλόγκ με πρωτότυπες συνταγές ιδανικές για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Εκεί θα βρείτε πολλές σαλάτες, πιάτα με όσπρια και συνταγές προσαρμοσμένες στη διάσημη δίαιτα του South Beach.

Υλικά

1 μέτρια γλυκοπατάτα (από τις κοκκινοπές με το πορτοκαλί εσωτερικό), καθαρισμένη

1 κουταλιά της σούπας (κ.σ.) + 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.) ελαιόλαδο

60-90 γρ. σέσκουλα (χρησιμοποιήστε τα πιο τρυφερά/νεαρά φύλλα), πλυμένα κ καθαρισμένα από τα σκληρά κοτσάνια

250 γρ. (μισό πακέτο) λιγκουίνι

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο καλής ποιότητας

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2/3 κούπας παρμεζάνα τριμμένη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αντί για σέσκουλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρόκα, ή σπανάκι baby (τα νεαρά φύλλα που βρίσκουμε συνήθως σε σακουλάκια στο σούπερ μάρκετ).
Βήμα 1

Βάζουμε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Μέχρι να βράσει το νερό κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε μικρά κυβάκια (των 2 εκατοστών περίπου). Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (τόσο μεγάλο ώστε να χωρέσει και όλα τα μακαρόνια στο τέλος) σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κυβάκια γλυκοπατάτας και σωτάρουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα για να μην καούν από τη μια πλευρά.

Βήμα 2

Βάζουμε τα λιγκουίνι στο νερό που βράζει (αφού το αλατίσουμε καλά) και τα αφήνουμε μέχρι να γίνουν σχεδόν al dente (δηλ 2 περίπου λεπτά λιγότερο απ’ ότι λέει το πακέτο).

Βήμα 3

Όταν η γλυκοπατάτα έχει ψηθεί και μαλακώσει (8-10 λεπτά περίπου), χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την μικρή κουταλιά λάδι και το μπαλσάμικο. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα από το ξύδι τα κυβάκια (3-5 λεπτά περίπου). Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 4

Εν τω μεταξύ βάζουμε τα σέσκουλα στο σουρωτήρι που θα χρησιμοποιήσουμε για τα μακαρόνια. Κρατάμε μισή κούπα από το νερό βρασίματος κ το βάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε τα λιγκουίνι με το νερό της κατσαρόλας πάνω από τα σέσκουλα στο σουρωτήρι. Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να σουρώσουν (και να μαραθούν λίγο τα σέσκουλα από κάτω). Βάζουμε τα μακαρόνια και τα σέσκουλα στο τηγάνι με τη γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ζεστό νερό που κρατήσαμε στην άκρη και ανακατεύουμε ξανά προσεχτικά. Αφήνουμε λίγο να απορροφηθούν τα υγρά.

Βήμα 5

Προσθέτουμε την περισσότερη παρμεζάνα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί. Σερβίρουμε αμέσως και μοιράζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω.

Photo: Ευχαριστούμε τον Συλλέκτη για τις αγγλικές αντίκες (πορσελάνη και ασημένιο πιρούνι).
4 αξιολ., M.O. : 4,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο