19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2015

4 αξιολ., M.O. : 5,00
8

Ένα νοστιμότατο και πρωτότυπο γιορτινό συνοδευτικό για το κρέας μας. Σιγοβρασμένο λάχανο και μήλο σε κρέμα βαλσάμικου με ρόδι. Τη γεύση συμπληρώνουν χουρμάδες, φιστίκι Αιγίνης και φρέσκοι σπόροι ροδιού.

Αυτή η συνταγή είναι από εκείνες που θέλω να χωρέσω όλα τα υλικά στον τίτλο. Πραγματικά κρατιέμαι να μην βγάλω σιδηρόδρομο. Είναι όλα ένα κι ένα. Γιορτινά, με όμορφα χρώματα, και συνδυάζονται υπέροχα σε ένα γλυκόξινο πιάτο που θα συμπληρώσει ιδανικά το κρέας του εορταστικού σας τραπεζιού. Ταιριάζει ιδιαίτερα με το χοιρινό, αλλά και με γαλοπούλα είναι νοστιμότατο.

Τον συνδυασμό τον σκαρφιστήκαμε παρέα με τη Mrs D. Περάσαμε ένα πολύ όμορφο κυριακάτικο μεσημέρι, πίνοντας τα τσάγια μας και συζητώντας συνταγές και φαγητά. Της είπα ότι θέλω να κάνω μαγειρευτό κόκκινο λάχανο με ξίδι, το οποίο ξίδι βέβαια λατρεύω σε όλες του τις εκδοχές όπως ξέρετε. Δεν ήμουν σίγουρη τι άλλο να προσθέσω, και έπεσαν αρκετές ιδέες στο τραπέζι. Τελικά καταλήξαμε στο μήλο, στους χουρμάδες (δική μου ιδέα) και τα φιστίκια Αιγίνης (δική της ιδέα, φανταστική). Οι σπόροι ροδιού ήρθαν κάπως από μόνοι τους αφού θα χρησιμοποιούσα ένα καινούργιο προϊόν ξιδιού, την Κρέμα Βαλσάμικου με Ρόδι και Βανίλια ΤΟΠ. Και τι πιο γιορτινό από τα μικρά αυτά κόκκινα στολίδια στο πιάτο μας;

Αλλά το πιάτο αυτό δεν είναι μόνο νόστιμο και όμορφο, είναι και υγιεινό. Τα Χριστούγεννα η διατροφή μας «εμπλουτίζεται» από πολλές λιχουδιές, και μερικοί μπορεί να νιώθουν ότι το παρακάνουν. Με το κόκκινο λάχανο με μήλο και χουρμάδες φέρνουμε μια ωραία ισορροπία, χωρίς να χάνουμε σε γεύση. Αν δεν έχετε συμπληρώσει το μενού σας, προτείνω αυτό το συνοδευτικό και περιμένω εντυπώσεις!

Υλικά

50 γρ βούτυρο (ή 3 κ.σ. ελαιόλαδο για βίγκαν εκδοχή)

1 μικρό (1 κιλό) κόκκινο λάχανο

2 (250 γρ σύνολο) μήλα πράσινα Granny Smith

120 γρ χουρμάδες χωρίς πυρήνα, χοντροκομμένοι

100 ml Κρέμα Βαλσάμικου με Ρόδι και Βανίλια ΤΟΠ

25 ml ξίδι λευκό

1 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

50 γρ φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα

100 γρ σπόροι ροδιού

3-4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και την κόρα του λάχανου, και το ψιλοκόβουμε (αν έχουμε κουζινομηχανή την επιστρατεύουμε για ευκολία). Χοντροκόβουμε τα μήλα (εγώ δεν τα ξεφλούδισα).

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το λάχανο. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και ρίχνουμε τα μήλα και τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου, το λευκό ξίδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ξανά. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 55 λεπτά.

Βήμα 4

Βγάζουμε το καπάκι, ανεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να βράσει λίγο πιο ζωηρά για 5 λεπτά να εξατμιστούν ό,τι υγρά έχουν μείνει, αν έχουν μείνει.

Βήμα 5

Αμέσως πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε το φιστίκι και το ρόδι. Το ρόδι όταν ζεσταθεί χάνει το χρώμα του, οπότε το κάνουμε τελευταία στιγμή. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Το λάχανό μας τρώγεται ζεστό, σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας αλλά και κρύο. Κρύο είναι πολύ ωραίο με αλλαντικά και πιστεύω πως θα ήταν σούπερ σε σάντουιτς με καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα και ένα λευκό τυρί όπως κατίκι ή τυρί κρέμα. Ίσως και μπρί. Ωω, πάω να πάρω μπρί να το δοκιμάσω! § Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΤΟΠ, δείτε εδώ.
4 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια