12.12.2018
You can use WP menu builder to build menus

18.12.2014

21 αξιολ., M.O. : 4,57
15
4-6

Καλά, η γιορτινή αυτή σαλάτα έχει κι άλλα υλικά που θα σας εκπλήξουν. Εκτός από λαχανάκια Βρυξελλών, στίλτον και κράνμπερις έχουμε μήλο, μπέικον, καρύδια και ντρέσινγκ με μαρμελάδα φραμπουάζ. Αλλά πόσο να βγει ο τίτλος πια;

Σήμερα εφαρμόζω αυτό που είπα για το λιγότερο μπλα μπλα στις αναρτήσεις αυτών των ημερών. Θα πω μόνο πως σας έχω πολύ ενδιαφέρουσα σαλάτα για το γιορτινό τραπέζι. Γεύσεις έντονες και διαφορετικές μεταξύ τους, συνδυάζονται σε μια φρέσκια, ελαφρώς γλυκιά και πολύ νόστιμη σαλάτα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών ενώ τα λατρεύω ομολογώ πως δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ ωμά. Θυμίζουν αρκετά το κανονικό λάχανο, και δεν μοιάζουν καθόλου με τα μαγειρεμένα. Ο καλύτερος τρόπος να τα κόψετε είναι σε λεπτές φετούλες, κάθετα προς το κοτσανάκι. Αν έχετε μαντολίνο ίσως σας βολέψει. Ξεκινήστε κόβοντας λίγο το κάτω μέρος του κοτσανιού και αφαιρώντας τα εξωτερικά, πιο ταλαιπωρημένα φύλλα. Ψιλοκόψτε τα λαχανάκια, πλύντε τα σε σουρωτήρι και στραγγίστε τα καλά. Μπορείτε να τα πασπατέψετε και λίγο για να ανοίξουν οι φετούλες.

Η σαλάτα μας λοιπόν έχει και μήλο, μπέικον, καρύδια, αποξηραμένα κράνμπερις και τυρί στίλτον. Το στίλτον είναι μπλε τυρί, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ροκφόρ ή όποιο μπλε σας αρέσει. Εγώ έφτιαξα μ’αυτό μικρά μικρά τρουφάκια τα οποία κύλησα σε σουσάμι για ομορφιά. Εννοείται πως και απλά θρυμματισμένο είναι μια χαρά, και έτσι μάλιστα αναμειγνύεται η γεύση του καλύτερα με τα υπόλοιπα συστατικά. Τα τρουφάκια από την άλλη είναι εύκολα να αφαιρεθούν αν κάποιος δεν αγαπάει αυτό το είδος τυριού. Αποφασίζετε ανάλογα!

Η ετυμηγορία; Οι επίσημοι δοκιμαστές των περίεργων συνταγών μου (οι γείτονες – διότι ο Μίστερ ούτε με πληρωμή) είπαν ακριβώς αυτό που σκέφτηκα κι εγώ. Η πρώτη πιρουνιά σε βρίσκει σκεπτικό. Τι είναι τώρα αυτό που τρώω; Αλλά θες και δεύτερη για να το ξανασκεφτείς. Η δεύτερη φέρνει την τρίτη, και μισή γαβάθα μετά αποφασίζεις πως μάλλον σου αρέσει αρκετά!

Υλικά

100 γρ μπλε τυρί στίλτον

3 κ.σ. σουσάμι

400 γρ λαχανάκια Βρυξελλών φρέσκα, ψιλοκομμένα και πλυμένα

1 μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια

120 γρ μπέικον ψιλοκομμένο, ψημένο σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λιπαρή ουσία

100 γρ κράνμπερις αποξηραμένα

70 γρ καρύδια χοντροκομμένα

Για το ντρέσινγκ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ. μαρμελάδα φραμπουάζ ή άλλη κόκκινη

1 ½ κ.σ. χυμό λεμόνι φρέσκο

1/2 κ.γ. αλάτι ή όσο σας αρέσει

1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό

Βήμα 1

Ξεκινάμε με τα τρουφάκια στίλτον. Παίρνουμε μικρές κουταλιές τυρί, τις πλάθουμε με τα χέρια σε μικρά μπαλάκια και τις κυλάμε στο σουσάμι. Βάζουμε τα τρουφάκια στο ψυγείο να σφίξουν. Αυτό το στάδιο μπορούμε να το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μήλο, το μπέικον, τα κράνμπερις και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα τρουφάκια στίλτον.

Βήμα 3

Συνδυάζουμε το λάδι, τη μαρμελάδα, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο σε ένα καθαρό βαζάκι με καπάκι. Το κλείνουμε και ανακινούμε ζωηρά για να ομογενοποιηθεί το ντρέσινγκ. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.

Το ντρέσινγκ βγαίνει αρκετό για σχετικά «στεγνή» σαλάτα. Αν σας αρέσει να έχει πολύ άρτυμα μπορείτε να διπλασιάσετε την ποσότητα και να προσθέτετε σταδιακά μέχρι εκεί που προτιμάτε.

21 αξιολ., M.O. : 4,57

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    19/12/2014

    Αυτά τα λαχανάκια βρυξελλών παρότι δεν μου πολυαρέσαν όσες φορές τα είχα φάει παλιά, τώρα που τα βλέπω σε τέτοια σαλάτα, ωμά και κομμένα λεπτά στο μαντολίνο μου κάνουν νόστιμα, ίσως να ήρθε ο καιρος να τους δώσω μια ακόμα ευκαίρια. Πολύ ιδιαίτερη σαλάτα, πλούσια και με πολλές αντιθέσεις.

    • Απάντηση
      22/12/2014

      Ευχαριστώ Τάνια! «Αντιθέσεις» είναι η λέξη που έψαχνα και δεν έβρισκα όταν έγραφα το κείμενο! Ακριβώς αυτό. Ελπίζω να τη δοκιμάσεις και να σου αρέσει. Καλές γιορτές!

  • Απάντηση
    20/12/2014

    Γιορτινή και πεντανόστιμη, αγαπώ ανανεωμένα λαχανάκια Βρυξελλών!
    Καλές γιορτές Ελένη μου, να περάσετε υπέροχα!