05.10.2024
You can use WP menu builder to build menus

19.05.2017

6 αξιολ., M.O. : 4,00
16

Το shortbread του εκατομμυριούχου! (millionaire’s shortbread) Ένα γλυκάκι με στρώσεις από τραγανό μπισκότο, καραμέλα γάλακτος και επικάλυψη σοκολάτας. Το κόβουμε σε μπάρες, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και απολαμβάνουμε με το τσάι ή τον καφέ μας.

Μπάρες Μπισκότου με Καραμέλα και Σοκολάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A tub of Flora sitting on a marble surface with a pretty knife lying across the top. Surrounding the margarine are cups of tea, a saucer with lemon slices, a bowl of sugar and a linen napkin with some springs of lavender on it.

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει λίγο δύσκολες για μένα. Οι λόγοι δεν είναι κακοί, ίσα ίσα, η αυξημένη δουλειά είναι κάτι που επεδίωξα και καλωσόρισα. Δεν παύει όμως η κούραση να είναι κούραση, και όταν περνάει ο καιρός και τα σαββατοκύριακα συγχωνεύονται με τις καθημερινές, και όλες οι μέρες μοιάζουν ίδιες, όλοι αποζητάμε να ξεφύγουμε από τη φορτωμένη μας καθημερινότητα και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάτι για τον εαυτό μας. Έτσι δεν είναι;

Μπάρες Μπισκότου με Καραμέλα και Σοκολάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A cup of tea on a saucer. On top sits a small colander with tea leaves in it. To the bottom right a saucer with lemon slices on it, to the top a bowl of sugar. To the left a bunched up linen napkin with some lavender sprigs on top. Everything is on a marble surface with a gray and white pattern.

Σκέφτομαι λοιπόν πως πολύ σύντομα πρέπει να κάνω ακριβώς αυτό. Κάτι να σπάσω την ρουτίνα των ημερών, να χαλαρώσω και να περάσω ένα απόγευμα λίγο ξένοιαστο και προπάντων ξεκούραστο. Και έχω την ιδανική αφορμή. Σε λίγες μέρες που γιορτάζω, λέω να καλέσω τις φίλες μου, να καθίσουμε στο μπαλκόνι, να πιούμε ένα τσάι ή έναν καφέ και να μιλήσουμε. Να πούμε τα νέα μας, να γελάσουμε με τα παλιά μας, να συζητήσουμε τα μελλοντικά μας.

Μπάρες Μπισκότου με Καραμέλα και Σοκολάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A marble cutting board with a big bar of dark chocolate on top. The top side of the chocolate has been chopped but remains in place. To the right of the board, a tub of Flora lying with the lid half on, the margarine visible inside.

Και από μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει κάτι γλυκό για το τραπέζι μας. Με κουβεντούλα και τσαγάκι κάτι πρέπει να έχουμε να τσιμπάμε, έτσι δεν είναι; Μια λιχουδιά συμπληρώνει την καλή παρέα και την ευχάριστη διάθεση.

Σκέφτομαι λοιπόν να φτιάξω αυτές τις μπάρες μπισκότου με καραμέλα και σοκολάτα. Τα shortbread του εκατομμυριούχου όπως τα λένε στην Αγγλία. Στρώσεις από τριφτό μπισκότο, παχύρευστη και γλυκιά καραμέλα γάλακτος, και μαύρη σοκολάτα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε ελαφρά με ανθό αλατιού πριν το σερβίρισμα (το συνιστώ ανεπιφύλακτα) κάτι που δημιουργεί μια μικρή γευστική έκρηξη στον ουρανίσκο.

Μπάρες Μπισκότου με Καραμέλα και Σοκολάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A plate of milionnaire’s shortbread with salt flakes on top. To the right of the plate a tub of Flora and a pretty knife lying on top. To the left a linen napkin and some lavender sprigs.

Είναι απλό σαν γλυκάκι, με λίγα υλικά, και ενώ μπορεί να έχει μια κάποια διαδικασία για να γίνει, το κάθε ένα του βήμα αξίζει τον κόπο. Και αυτό το καταλαβαίνουμε όταν γευτούμε το γλυκό, τραγανό, καραμελένιο αποτέλεσμα. Το μπισκότο έχει ωραία τριφτή υφή από το Flora Soft με βούτυρο που χρησιμοποιώ, η καραμέλα είναι πηχτή και χρυσαφένια και η σοκολάτα τραγανή και νόστιμη. Το τέλειο πάντρεμα γεύσεων. Είναι καλύτερα να γίνει από την προηγούμενη ημέρα το γλυκό μας, για να προλάβει να σταθεί, κάτι που φυσικά βολεύει πολύ όταν θέλουμε να καλέσουμε κόσμο και έχουμε ετοιμασίες.

Μπάρες Μπισκότου με Καραμέλα και Σοκολάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Similar to the main photo, but the shortbread has no salt on top and the chocolate is smooth and shiny. The bottom right tea cup is empty but for a tea bag waiting for hot water.

Μπάρες μπισκότου με καραμέλα και σοκολάτα λοιπόν για τις αγαπημένες μου φίλες αλλά και για μενα, δώρο για την γιορτή μου! Εσείς πως χαλαρώνετε με τους φίλους σας και τι γλυκό αγαπάτε να τους φτιάχνετε;

Υλικά

180γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90γρ ζάχαρη

1/4 κ.γ. αλάτι

140γρ Flora Soft με Βούτυρο, κρύο από το ψυγείο

800γρ (2 κουτιά) γάλα ζαχαρούχο

200γρ σοκολάτα κουβερτούρα

1 κ.γ. μέλι

Βήμα 1

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι 20x20εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα έτσι ώστε να εξέχουν δυο απέναντι πλευρές.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το Flora Soft με Βούτυρο και με ένα μαχαίρι το κόβουμε μέσα στο μείγμα. Όταν δημιουργηθούν κομματάκια αφήνουμε το μαχαίρι και με τις άκρες των δαχτύλων τρίβουμε το μείγμα ώστε να διαλυθούν τα κομμάτια μαργαρίνης και να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και πιέζουμε με τα χέρια να το στρώσουμε καλά, προσέχοντας τις γωνίες και τις άκρες. Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με ένα πιρούνι και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για περίπου 5-10 λεπτά.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και ψήνουμε τη βάση μπισκότου για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει πολύ ελαφρύ χρώμα. Δεν θέλουμε να ροδίσει πολύ, το shortbread πρέπει να παραμένει σχεδόν λευκό. Η επιφάνεια θα έχει στεγνή και κάπως «σκονισμένη» υφή. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 5

Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200C αέρα (220C αντιστάσεις). Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα σε ένα πυρέξ 17x25εκ. και σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο ταψί (να έχει χώρο γύρω από το πυρέξ). Βάζουμε άφθονο νερό να βράσει στον βραστήρα. Όταν βράσει, τοποθετούμε το ταψί με το πυρέξ στη σχάρα του φούρνου. Ρίχνουμε στο ταψί καυτό νερό (με πολλή προσοχή) ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση του πυρέξ (το πυρέξ κάθεται μέσα στο νερό). Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30’ ελέγχοντας ανά μισή ώρα να δούμε πόσο νερό υπάρχει στο ταψί. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με καυτό νερό (εγώ συμπλήρωσα δυο φορές). Βγάζουμε το ταψί πολύ πολύ προσεχτικά και ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο στη μια γωνία. Προσοχή, θα βγει καυτός ατμός. Θέλουμε το ζαχαρούχο μας να έχει πάρει ανοιχτό καφετί χρώμα και να έχει πήξει. Αν είναι έτοιμο αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και απλώνουμε την καραμέλα πάνω στο μπισκότο. Αν δεν είναι έτοιμη η καραμέλα κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για λίγο ακόμα.

Βήμα 6

Αφήνουμε το γλυκό στην άκρη για λίγο να κρυώσει και η καραμέλα και φτιάχνουμε την επικάλυψη. Σπάμε τη σοκολάτα σε πυρίμαχο μπολάκι και την λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνοντάς τη σε διαστήματα των 15 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Δεν μπαίνουμε στον πειρασμό να την αφήσουμε περισσότερο διότι καίγεται εύκολα και μετά είναι για πέταμα. Λίγο λίγο και συχνό ανακάτεμα. Όταν λιώσει σχεδόν όλη βάζουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά να λιώσουν και οι τελευταίοι σβόλοι.

Βήμα 7

Απλώνουμε με μαρίζ τη σοκολάτα πάνω στο γλυκό και αφήνουμε στην άκρη. Παρακολουθούμε τη σοκολάτα και όταν αρχίσει να στερεοποιείται χαράζουμε την επιφάνεια σχηματίζοντας τα κομμάτια που θα κόψουμε. Αυτό βοηθάει μετά στο κόψιμο όταν έχει σκληρύνει η σοκολάτα αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο. Πριν το σερβίρισμα το αφήνουμε για μισή ώρα έξω να μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα.

Βήμα 8

Πασπαλίζουμε τις μπάρες με λίγο ανθό αλατιού και απολαμβάνουμε με καφεδάκι ή ζεστό τσάι και καλή παρέα.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Flora. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Οι χρόνοι ψησίματος είναι σχετικοί με τις διαστάσεις των σκευών. Όσο πιο λεπτή η στρώση αυτού που ψήνεται, τόσο λιγότερο χρόνο θέλει.

6 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    M. L.
    19/05/2017

    Χρόνια Πολλα, Ελένη μου! Θα το δοκιμάσω σίγουρα, κατι σαν Twix μου δείχνει! Σε σπιτικό, φυσικά. Φιλια

  • Απάντηση
    27/05/2017

    Aρχικά . . . Πόσο όμορφο το μπλογκ σου! Το design είναι απλά τέλειο! Οι μπάρες και οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!! Μπράβο!
    xo

    • Απάντηση
      27/05/2017

      Ευχαριστώ πολύ Σοφία! Χαίρομαι που σου αρέσει! Κι εσείς έχετε πολύ όμορφο μπλογκ, χάρηκα που “γνωριστήκαμε” 🙂