23.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

31.01.2014

2 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Ένα απίστευτα γευστικό πιάτο, με το κρέας να λιώνει στο άγγιγμα του πιρουνιού, τα φασόλια να παίρνουν το άρωμα του καπνιστού, και τη ζάχαρη να δίνει την άλλη διάσταση.

Να ‘μαστε πάλι στη γωνίτσα του slow cooker. Προχθές συζητούσα με μια φίλη του μπλογκ, και μου έλεγε ότι θέλει να πάρει μια συσκευή αργού μαγειρέματος. Λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και θέλει όταν γυρνάνε τα παιδιά της από το σχολείο να υπάρχει έτοιμο φαγητό στο σπίτι. Τώρα, το ετοιμάζει από το προηγούμενο βράδυ και τα παιδάκια το ζεσταίνουν το μεσημέρι για να φάνε. Πόσο χαίρομαι όταν ακούω μαμάδες να ενδιαφέρονται για το τι τρώνε τα παιδιά όσο είναι μόνα τους. Αλλά και το να μαγειρεύεις το βράδυ διπλό φαγητό είναι μπελάς. Οι εύκολες λύσεις είναι πολλές, το σπιτικό φαγητό όμως δεν συγκρίνεται με τίποτα, ειδικά για τα παιδιά. Εννοείται πως όταν χρειαστεί να «κόψουμε δρόμο» το κάνουμε, εγώ είμαι υπέρ του να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη, όχι δυσκολότερη. Το άγχος, έστω κι αν είναι για τη διατροφή μας, κι αυτό κακό κάνει. Που καταλήγω; Τα πάντα με μέτρο, και τηρούμε τις ισορροπίες. Το slow cooker πάντως μας κάνει σίγουρα τη ζωή ευκολότερη, συνδυάζοντας σπιτικό φαγητό με βολικό μαγείρεμα.

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές θα ήθελα να έχω στο slow cooker μου το κότσι αυτό (η μερίδα της φωτογραφίας, πάει!). Θα είχε αρχίσει να μοσχομυρίζει, και θα ονειρευόμουν τη στιγμή αργότερα το απόγευμα που θα καθόμασταν με τον Μίστερ να το καταβροχθίσουμε.

Όποτε το φτιάχνω το συνοδεύω με ρύζι, είναι όμως ένα πιάτο που στέκεται άνετα μόνο του, αφού έχουμε και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Μόνο λίγο ψωμάκι θα χρειαζόταν, ως μέσο «μαζέματος» της υπέροχης σάλτσας. Η συνταγή θα γινόταν και πολύ ωραία σαν σούπα, απλά με την προσθήκη παραπάνω νερού και μπαχαρικών κατά το μαγείρεμα.

Το κρέας βγαίνει απίστευτα μαλακό, κυριολεκτικά πέφτει από το κόκκαλο, και είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Είναι αρκετά λιπαρό, και θα χρειαστεί να το ξεψαχνίσετε για να αφαιρέσετε εκτός από τα κόκκαλα (δεν έχει πολλά) και το λιπάκι του. Θεωρώ ότι το χοιρινό αυτό θα γινόταν και πολύ ωραίος μπυρομεζές, λόγω του καπνιστού. Ίσως άλλη φορά το ετοιμάσω για τέτοια περίσταση και φάμε τα φασόλια με το ρύζι και τη σάλτσα χωριστά (φασουλόρυζο!).

Αν σας περισσεύουν μερίδες μπορείτε να τις βάλετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη (προσοχή, όχι το ρύζι). Εγώ το ξεπαγώνω κατευθείαν σε κατσαρολάκι στη φωτιά, αλλά μπορείτε να το ξεπαγώσετε και στο ψυγείο (ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της μερίδας).

Υλικά

250 γρ. φασόλια μπαρμπούνια, μουσκεμένα αποβραδίς

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 χοιρινό κότσι καπνιστό (περίπου 900 γρ.)

4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/2 κ.γ. κύμινο

1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

1/4 κ.γ. θυμάρι ξερό

1 φύλλο δάφνης

2 κούπες ζωμός λαχανικών, ζεστός

1/4 κούπας νερό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Έχω βάλει πολύ λίγο τσίλι και βγαίνει ήπιο, κανονικά θέλει σχεδόν μια κουταλιά της σούπας. Γίνεται όμως πολύ πικάντικο έτσι και ίσως να μην είναι για όλους τους ουρανίσκους. Ρυθμίστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Βήμα 1

Βάζουμε τα μουλιασμένα φασόλια στο πυρίμαχο του slow cooker. Σκορπίζουμε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τοποθετούμε στο κέντρο το κότσι.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το θυμάρι, και πασπαλίζουμε με αυτά γύρω γύρω και από πάνω το κότσι. Προσθέτουμε τη δάφνη και περιχύνουμε με τον ζωμό. Αν θα λείπουμε από το σπίτι για τις επόμενες 10 ώρες ρίχνουμε και το νερό. Αν θα είμαστε στο σπίτι μετά από 5-6 ώρες το αφήνουμε και το προσθέτουμε αν χρειαστεί αργότερα. Θα εξαρτηθεί από το πόσα υγρά θα βγάλει το κρέας και πόσα θα απορροφήσουν τα φασόλια.

Βήμα 3

Γυρνάμε το διακόπτη στο low και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10 ώρες, ή μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν τελείως και να χυλώσουν. Εγώ το άφησα 11 ώρες γιατί τόσο με βόλευε στο πρόγραμμά μου. Αν είναι πολύ υδαρές το γυρνάμε στο high και το αφήνουμε με ανοιχτό ή μισάνοιχτο καπάκι για τα τελευταία 30-60 λεπτά.

Βήμα 4

Ξεψαχνίζουμε το κότσι, αφαιρώντας τα κόκκαλα και το λίπος, και επιστρέφουμε το ψαχνό στη σάλτσα με τα φασόλια. Σερβίρουμε με ρύζι ή φρέσκο ψωμί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα slow cookers γενικά, δείτε τη σελίδα "Συχνές Ερωτήσεις" (κάντε κλίκ εδώ). Για πληροφορίες σχετικά με το που μπορείτε να βρείτε συσκευή, στείλτε μου email (στο "Επικοινωνία").
2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    Σόφη
    31/01/2014

    Αχ! είμαι σαν τα μικρά παιδιά που τους έχει τάξει το γλυφιτζούρι και περιμένουν με λαχτάρα να τα πας στο περίπτερο. Έτσι περιμένω να αποκτήσω το magic cooker μου και να δοκιμάσω την συνταγή σου.
    Thank for sharing!

    • Απάντηση
      31/01/2014

      Χαχα Σόφη! Νομίζω θα το αγαπήσεις πραγματικά. Και για απορίες ή ό,τι χρειάζεσαι από ιδέες και προτάσεις εδώ είμαι!

  • Απάντηση
    Katerinas Cooking Lab
    31/01/2014

    Tέλειο το κότσι με τα φασόλια. Μια ερώτηση όταν λες καπνιστό κότσι εννοείς κάτι σαν αλλάντικό ή όχι; Aπό που το αγοράζεις;
    Στο μπλόγκ μου katerinascookinglab.wordpress.com έχω μία συνταγή «κότσι χοιρινό ψητό με μπύρα», έτσι για να το έχεις στα υπόψιν!
    Φιλικούς χαιρετισμούς Κατερίνα

    • Απάντηση
      31/01/2014

      Γειά σου Κατερίνα! Σχετικά με τη συνταγή σου, την έχω προσθέσει στο Link Love γιατί δεν μπορώ να αφήνω links στα σχόλια (για τεχνικούς λόγους). Σου ζητώ συγνώμη για την παρέμβαση στο σχόλιο! Το κότσι το πήρα από τον ΑΒ, συνήθως φέρνει τα Χριστούγεννα. Δεν είναι αλλαντικό, είναι όπως το κανονικό κότσι (με κόκκαλο) αλλά έχει υποστεί επεξεργασία καπνισμού (έτσι λέγεται;). Ήταν σε αεροστεγή συσκευασία. Αν ψάξεις σε μηχανή αναζήτησης θα βρείς εταιρίες που το έχουν. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    GoodLiving
    31/01/2014

    Πήρα slow cooker από το amazon πριν από 1 χρόνο περίπου. Στην αρχή φοβήθηκα ότι θα μείνει σε καμμιά γωνία της κουζίνας μου. Ευτυχώς ήταν έξυπνη αγορά και φτιάχνω απίθανα πράγματα με αυτό. ‘Οταν δε έχω τραπέζι, το ένα φαγητό γίνεται από το βράδυ και βολεύει πολύ.
    Θα δοκιμάσω την συνταγή γιατί μας αρέσει το κότσι…!

    • Απάντηση
      31/01/2014

      Δεν είναι σούπερ συσκευούλα; Και για τα τραπέζια που λες, μ’έχει σώσει πολλές φορές! Ευχαριστώ πολύ που πήρες το χρόνο να αφήσεις σχόλιο!

  • Απάντηση
    lena
    05/02/2014

    To κότσι γευστικότατο με ότι κι’αν συνοδεύεται αλλά και με τα μπαρμπουνοφάσουλα θα δένει πολύ….αρέσει πολύ στο σύζυγο και του το φτιάχνω στη γάστρα,,,,το κότσι είναι »το γόνατο» του ζώου…για να κάνουμε και λίγη ανατομία.Ωραία ιδέα για Κυριακάτικο φαγητό!Ευχαριστούμε Ελένη!

    • Απάντηση
      05/02/2014

      Ευχαριστώ Λένα. Πιστεύω ότι το φαγητό αυτό θα γίνεται σούπερ και στη γάστρα στο φούρνο, απλά δεν είμαι σίγουρη για την ποσότητα υγρού. Αν το δοκιμάσεις έλα να μας πεις να ξέρουν και οι υπόλοιποι που δεν έχουν slow cooker!

  • Απάντηση
    Δημήτρης
    13/03/2014

    θα ήθελα να δοκιμάσω αυτην την συσκευή ,ειδικά,με το χρονόμετρο θα σου,λύνει τα χέρια κάνοντας και άλλες δουλειές!!και βλεπω και εξαιρετικές συνταγές!!

  • Απάντηση
    ΡΑΝΙΑ
    17/03/2014

    γεια σου Ελενη θα ηθελα πολυ να δοκιμασω αυτη την εξυπνη συσκευη για να φτιαξω το κοτσι .πιστευω θα γινει υπεροχο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave