28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.04.2014

5 αξιολ., M.O. : 4,40
30
14

Ένα μάφιν αφράτο, φουσκωτό και γευστικότατο με κομματάκια λιαστής ντομάτας και ώριμο τυρί τσένταρ, πασπαλισμένο με κουκουναρόσπορο. Δοκιμάστε το ζεστό με λίγο βούτυρο...

Προχθές συνειδητοποίησα πως έχω δυο κατηγορίες στο μπλογκ χωρίς καμία συνταγή μέσα! Σοκ! Η μια είναι η «ψωμιά, ζύμες και αλμυρά κέικ» και η άλλη είναι η «ροφήματα και ποτά». Από τον Οκτώβρη που έχει βγει «στον αέρα» το The Foodie Corner, ε δε δικαιολογείται τέτοια παράβλεψη. Βάλθηκα λοιπόν να επανορθώσω όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Ξεκινάω με αυτά τα αλμυρά μάφινς λοιπόν. Μου αρέσουν πολύ τα αλμυρά κέικ και τα quickbreads, τα ψωμιά δηλαδή που δεν χρειάζονται ζύμωμα και μαγιά. Αν έχουν και μπόλικο τυράκι δε… ακόμα καλύτερα. Τα συγκεκριμένα έχουν αρκετά υλικά, αλλά είναι από τα λίγα που έχω δοκιμάσει που έχουν βγει τρυφερά και μαλακά στο εσωτερικό τους. Τα μυρωδικά και το τυρί μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν και να χρησιμοποιήσουμε ό,τι έχουμε έμπνευση ή ό,τι έχουμε στο ψυγείο. Χωράει πολύ φαντασία νομίζω αυτό το μάφιν, και προσφέρεται σαν καλή βάση για πειραματισμούς. Αρκεί να μας πείτε τι δοκιμάσατε για να παίρνουμε ιδέες!

Τα μάφινς μπορούμε να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές κουτί για μερικές μέρες, ή στο ψυγείο για λίγο περισσότερες, ή στην κατάψυξη για αρκετό καιρό. Λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων και γίνονται σαν καινούργια (χωρίς να χρειαστεί να τα ξεπαγώσουμε πρώτα). Να σας πω την αλήθεια εγώ τα προτιμώ ούτως ή άλλως ζεστά, με λίγο φρέσκο βούτυρο να λιώνει από πάνω. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τρώγονται σαν σνακ μόνα τους, σαν συνοδευτικά με το φαγητό (αντί για ψωμί) ή ακόμα και για πρωινό με λίγο ζαμπόν ή ένα αυγό.

Με τις ποσότητες αυτές τα μάφινς βγαίνουν αρκετά μεγάλα. Χρησιμοποίησα δυο φόρμες των έξι θέσεων, αλλά χρειάστηκα και άλλες δυο ατομικές σιλικόνης γιατί μου περίσσεψε μείγμα. Γεμίζουμε πολύ τις θήκες˙ δεν έχουμε πρόβλημα διότι το μείγμα είναι αρκετά πηχτό και σταθερό, οπότε δεν ξεχειλίζουν στο ψήσιμο. Αν θέλετε βέβαια μπορείτε να φτιάξετε περισσότερα μικρότερης δόσης (με προσοχή στο χρόνο ψησίματος).

Υλικά

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κούπα τσένταρ ώριμο, τριμμένο

1/2 κούπα (σχεδόν) λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη (εγώ έβαλα 6 από βαζάκι, κομμένη η καθεμιά σε 8-9 μικρότερα κομμάτια)

1 κούπα γάλα

1/4 κούπα (4 κ.σ.) γιαούρτι

1/4 κούπα (4 κ.σ.) ξινόγαλο (μου τελείωσε το γιαούρτι, αλλιώς θα έβαζα 1/2 κούπα και καθόλου ξινόγαλο. Βγήκε όμως ωραίο έτσι)

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. κουκουναρόσπορος

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αντί για θυμάρι μπορείτε να δοκιμάσετε ρίγανη ή δεντρολίβανο. Ή, γιατί όχι, και βασιλικό. Το σκόρδο δεν έχει έντονη γεύση αλλά αφήνει ένα άρωμα. Αν δεν το θέλετε ίσως είναι καλή εναλλακτική το αφυδατωμένο κρεμμύδι. Αλλιώς παραλείψτε το τελείως. Αν είχα αποξηραμένο σχοινόπρασο θα έβαζα σίγουρα τέτοιο.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα (190C αντιστάσεις) και ετοιμάζουμε θήκες για μάφινς (με χαρτάκια αν δεν είναι σιλικόνης) με 14 θέσεις.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα στεγνά υλικά (τα πρώτα 6) σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το τυρί και τα κομμάτια λιαστής ντομάτας. Σημ: Τις ντομάτες τις στραγγίζουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας πριν τις κόψουμε, να φύγουν τα πολλά λάδια. Ανακατεύουμε ξανά να ενσωματωθούν.

Βήμα 3

Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε τα υγρά υλικά (από το γάλα μέχρι το μέλι). Περιχύνουμε τα στεγνά υλικά με το μείγμα αυτό και ενσωματώνουμε «διπλώνοντας». Συνεχίζουμε μόνο όσο χρειάζεται ώστε να εξαφανιστεί το αλεύρι, δεν το παρακάνουμε για να μη σφίξει πολύ η ζύμη.

Βήμα 4

Γεμίζουμε τις θήκες με μπόλικη ζύμη και σκορπίζουμε από πάνω το κουκουνάρι, πιέζοντας λίγο τα σπόρια να μπουν κάπως πιο μέσα στη ζύμη. Δεν θέλουμε να αρπάξουν γιατί θα πικρίσουν. Βάζουμε τα μάφινς στο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά. Εμένα ήταν έτοιμα στα 18’ και είχαν ροδίσει καλά. Θα ήταν προτιμότερο να τα είχα δοκιμάσει με ξυλάκι για σουβλάκι στα 15’ αλλά χάζευα στο facebook. Θα δείτε ότι φουσκώνουν υπέροχα!

Βήμα 5

Αφήστε τα 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο στις θήκες και μετά βγάλτε τα να κρυώσουν τελείως σε σχάρα. (Εγώ τα ξέχασα και κρύωσαν εντελώς στις φόρμες και ήταν μια χαρά. Ναι, πάλι facebook. Μη γελάτε, έκανα δουλειά. Αχμ.)

Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από αυτήν του μπλογκ Lightly Crunchy.
5 αξιολ., M.O. : 4,40

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

7 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    07/04/2014

    Πολύ καιρό Ελένη μου έχω να περάσω από τη γωνιά σου και βλέπω πολλά νόστιμα καινούργια και όπως πάντα η περιγραφή με λεπτομέρεια και χιούμορ…..θα τα φτιάξω σύντομα και θα τα ξαναπούμε!Καλό συνέχεια!

    • Απάντηση
      lena
      07/04/2014

      Καλή συνέχεια” ήθελα να γράψω …όλα γρήγορα γρήγορα…σκοντάφτω

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Το κρατάω γιατί μου αρέσει! Και μη πανικοβάλλεστε! Έχεις τόσα όμορφα και λαχταριστά πράγματα που κανείς δεν θα σκεφτεί γιατί δεν έχεις μια κατηγορία γεμάτη!Σε φιλώ:*

  • Απάντηση
    Ελπίδα
    24/10/2017

    Φοβερή συνταγή!! Την κάνω σε φόρμα για κέικ και ψήνω λίγο παραπάνω απο 40 λεπτά. Πεντανόστιμη!