29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.02.2014

10 αξιολ., M.O. : 4,60
4
2

Δυσκολεύτηκα με τον τίτλο. Τι να πρωτοπώ; Ότι είναι κέικ σοκολάτας; Ότι φτιάχνεται σε κούπα; Ότι ψήνεται σε 1 ½ λεπτό στα μικροκύματα; Είναι πάντως η απόλυτη λύση για εκείνη τη βραδινή λιγούρα.

Όλοι το έχουμε πάθει. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήμασταν δυνατοί, είπαμε δεν θα λυγίσουμε. Είπαμε δεν θα φτιάξουμε εκείνο το κέικ που είδαμε στο αγαπημένο μας μπλογκ. Στο σούπερ μάρκετ προσπεράσαμε περήφανα το διάδρομο με τις σοκολάτες και τα μπισκότα. Όχι, δεν θα φάμε γλυκό σήμερα.

Και ήρθε το βράδυ. Φάγαμε το φαγάκι μας και βλέπουμε True Detective. Το πείσμα έχει πετάξει από το παράθυρο και έχουμε μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που κρύψαμε το μίξερ. Λιγούρα. Οι λύσεις είναι δυο. Ή τρώμε ένα καρότο και πάμε νωρίς για ύπνο να μας περάσει, ή φτιάχνουμε αυτό το κεκάκι σε όση ώρα θα έπαιζαν οι διαφημίσεις αν είχε κάτι της προκοπής η τηλεόραση. Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για όσες δίαιτες διαλυθούν εξαιτίας του.

Στο πρακτικό του θέματος. Έχω δοκιμάσει διάφορα κουπο-κέικς. Συνήθως κάτι τους λείπει. Αυτό είναι μακράν το καλύτερο έως τώρα. Ακόμα κι αυτό βέβαια το δοκίμασα σε τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές, για να πετύχω και το ωραιότερο αποτέλεσμα και τα πιο απλά υλικά. Ο σκοπός είναι να μπορούμε να το φτιάξουμε με ό,τι έχει η ντουλάπα. Αλλιώς, πάμε και στο ζαχαροπλαστείο και γιατρεύουμε τη λιγούρα με καμιά πάστα.

Το συγκεκριμένο έχει λιγότερη ζάχαρη από άλλα, που για μένα είναι σημαντικό˙ σκεφτείτε ότι κάνουμε δυο μερίδες μόνο. Γίνεται λοιπόν όσο πρέπει γλυκό, αφράτο και τέλεια σοκολατένιο. Επειδή τα μικροκύματα ψήνουν από μέσα προς τα έξω, το εξωτερικό του κέικ έχει και μια λεπτή στρώση υγρής σοκολάτας. Και αφού τη διαλύσαμε που τη διαλύσαμε τη δίαιτα, δοκιμάστε το και ζεστό με κρέμα γάλακτος από πάνω. Ή με μια κουταλιά μαρμελάδα βατόμουρο. Και πάλι συγνώμη.

Στο «δείξε μου» σας έχω εναλλακτικά υλικά. Για να μην έχετε δικαιολογία.

Υλικά

40 γρ. κουβερτούρα (θέλουμε 2 κ.σ. λιωμένη σοκολάτα)

1 αυγό

1 κ.σ. σπορέλαιο

4 κ.σ. γάλα

2 κ.σ. ζάχαρη

4 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/8 κ.γ. αλάτι (διακρίνεται λίγο η γεύση του, αν θέλετε βάλτε το μισό)

1/16 κ.γ. μαγειρική σόδα (ή τελοσπάντων μια μικρή πρέζα)

2 κ.σ. κακάο σε σκόνη (όχι ρόφημα σοκολάτας)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 2 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού. Η γεύση θα είναι λίγο λιγότερο σοκολατένια και το κέικ λίγο πιο στεγνό. Παραμένει όμως αφράτο.
Βήμα 1

Ετοιμάζουμε δυο φλιτζάνια του τσαγιού ή δυο μικρές κούπες. Βάζουμε στο ένα τη σοκολάτα κομμένη στα τετραγωνάκια της. Τη λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στην υψηλή ισχύ, σε διαστήματα των 20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Αν τη βάλουμε για περισσότερο συνεχόμενο χρόνο μπορεί να καεί, οπότε το προσέχουμε αυτό.

Βήμα 2

Όσο λιώνουμε τη σοκολάτα, χτυπάμε με σύρμα το αυγό σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα και τη ζάχαρη και ξαναχτυπάμε. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα στεγνά υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο μείγμα χωρίς σβόλους. (Αν το κακάο σας έχει πολλούς σβόλους περάστε το από ένα μικρό σουρωτήρι για να κοσκινιστεί). Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα (πρέπει να μας βγουν 2 κ.σ.) και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 3

Μοιράζουμε το μείγμα στα δυο φλιτζάνια. Θα γεμίσουν κατά ένα τρίτο προς μισό, αυτό το θέλουμε διότι φουσκώνει πολύ! Ψήνουμε στα μικροκύματα (στο υψηλό) για 1 ½ λεπτό. Εμένα το μάξιμουμ του φούρνου μου είναι τα 850W. Αν εσάς είναι λιγότερο ή περισσότερο ρυθμίστε ανάλογα και το χρόνο (λιγότερα watt περισσότερος χρόνος κλπ.). Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έγινε το κέικ με τη γνωστή οδοντογλυφίδα. Να θυμάστε ότι και έτοιμο να είναι μπορεί από πάνω να φαίνεται κάπως υγρό. Μη δίνετε σημασία σε αυτό, βουτήξτε την οδοντογλυφίδα στο κέντρο και δείτε πως θα βγει. Αν είναι στεγνή ή έχει λίγα στεγνά ψίχουλα είναι έτοιμο.

Βήμα 4

Αφήνουμε γύρω στα 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

10 αξιολ., M.O. : 4,60

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    23/02/2014

    Δοκίμασα κάποιο με άλλες αναλογίες και υλικά πριν 15 μέρες θέλοντας να συνοδεύσουμε τον πρωινό καφέ.
    Δεν έλεγε τίποτα κατά τους δοκιμαστές.
    Επειδή εμείς είμαστε δύο και δεν αγοράζω γλυκά θα δοκιμάσω αυτό και θα επανέλθω. Καλή εβδομάδα

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    23/02/2014

    Νομίζω ότι όσα συγνώμη και να μας ζητήσεις δεν θα είναι αρκετά. Το κακό έγινε πάει και τελείωσε 🙂
    Κατά καιρούς έχω δει διάφορα κουπάτα κέικς αλλά δεν “ψήθηκα” να τα δοκιμάσω για να είμαι ειλικρινής. Αφού το δοκίμασες και εσύ ωστόσο, με βάζεις στη διαδικασία όπως καταλαβαίνεις!
    Φιλιά

  • Απάντηση
    lena
    28/02/2014

    Είναι μια πολύ γρήγορη και έξυπνη λύση για κεκάκι στη στιγμή έχω κάνει παρόμοιο θα δοκιμάσω και το δικό σου Ελένη!!

  • Απάντηση
    12/03/2014

    πολύ ομορφη ιδεα οπτικα και φαντάζομαι και γευστικα!

  • Απάντηση
    23/10/2014

    Όπως τα λες ακριβώς έγινε.. Εκεί που λέω πάω να ξεφλουδίσω το καρότο και θα περάσει η λιγούρα.. θυμάμαι την ανάρτησή σου. Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη αν είναι όντως δική σου, και η πρώτη αναζήτηση “mug” δεν μου βγάζει αποτέλεσμα. Καταστροφή σκέφτομαι. Η αναζήτηση “κούπα” όμως με φέρνει εδώ. Και ναι καλά θυμόμουν! Την δικιά σου εκδοχή για mug cake είχα δεί και ήθελα να δοκιμάσω! Και την δοκίμασα! Και βγήκε τέλεια. (έκανα και μια παραλλαγή, έβαλα 3 κ.σ βρώμη αντί αλεύρι και το έβγαλα από τα μικροκύματα πιο γρήγορα για να υπάρχει η ψευδαίσθηση του λίγου υγρού στο κέντρο cake.)
    Και μάλλον εδώ πρέπει να σταματήσω να γράφω.. γράμμα! Απλά είναι από τον ενθουσιασμό. 🙂
    X

    • Απάντηση
      24/10/2014

      Γουάου! Τέλεια παραλλαγή με τη βρώμη! Χαίρομαι πολύ πολύ που θυμήθηκες την ανάρτηση την “κρίσιμη” στιγμή, που σου βγήκε ωραίο το κέικ, και που ήρθες να μου το πεις!!! Ευχαριστώωω