28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.02.2014

5 αξιολ., M.O. : 4,80
3

Δεν ξέρω αν χρειάζεται να πω κάτι ιδιαίτερο για το πιάτο αυτό. Τα γιουβαρλάκια είναι από τα πλέον μαμαδίστικα φαγητά, και δεν νομίζω να έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει ότι δε τα τρώει. Εδώ γίνονται παιχνιδάκι, αφού μας τα μαγειρεύει το slow cooker όσο εμείς κάνουμε τις υπόλοιπες δουλειές μας.

Γιουβαρλάκια. Με αυγολέμονο. Λατρεμένο φαγητό. Με απλή προσθήκη περισσότερου νερού γίνονται σούπα (τέλεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα), ή μένουν με την σαλτσούλα τους και συνοδεύονται από ό,τι τραβάει η όρεξή μας (φανταστείτε καλοκαίρι, με πατάτες τηγανητές..!).

Τα γιουβαρλάκια δεν χρειάζονται πολύ χρόνο στο slow cooker, στις 6.5 ώρες στο low είναι έτοιμα. Στην εκδοχή αυτή υπάρχουν και λαχανικά, και εκείνα είναι που πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουν γίνει στο διάστημα αυτό. Τα λαχανικά είναι και ο λόγος που βάζουμε αυτή την ποσότητα υγρού στοιχείου (νερό ή ζωμό), διότι μαγειρεύονται καλύτερα όταν είναι σχεδόν καλυμμένα από αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αρκετή σάλτσα, την οποία όμως μπορούμε να «μαζέψουμε» εύκολα με λίγο ψωμάκι. Αν δεν βάλουμε πατάτες (στην περίπτωση που τις προτιμάμε τηγανητές), μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα νερού και να έχουμε πιο πηχτή σάλτσα. Να θυμάστε ότι η ποσότητα υγρού που μένει στο slow cooker μετά το μαγείρεμα εξαρτάται και από το κρέας μας. Αν είναι λιπαρός ο κιμάς θα έχουμε περισσότερη σάλτσα.

Μην ξεχάσετε τη φέτα και φυσικά το φρέσκο ψωμί!

Υλικά

1 πατάτα μέτρια σε μέγεθος, κομμένη σε μικρούτσικα κομμάτια (περίπου 3-5 cm)

2 μικρά καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 κλωνάρι σέλερυ, χοντροκομμένο

3 κούπες ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών (δείτε εδώ)

500 γρ. κιμά (εγώ βάζω ανάμεικτο βόειο και χοιρινό)

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ρύζι καρολίνα

2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο (εγώ έβαλα λευκό)

1 κ.γ. λάδι

2 αυγά

1 μεγάλο λεμόνι (ο χυμός)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν φτιάχνουμε σούπα χρησιμοποιούμε ζωμό αντί για νερό, και βάζουμε μια παραπάνω κούπα (δηλαδή σύνολο 4 κούπες).
Βήμα 1

Ρίχνουμε στο slow cooker τις πατάτες, τα καρότα και το σέλερυ, μαζί με το ζεστό νερό ή ζωμό. Πασπαλίζουμε με τη μια κουταλιά αλάτι, σκεπάζουμε και γυρνάμε στο low για να αρχίσουν να μαγειρεύονται.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, τη δεύτερη κουταλιά αλάτι και το λάδι. Αναμειγνύουμε με τα χέρια και πλάθουμε μεγαλούτσικα γιουβαρλάκια (εγώ φτιάχνω το καθένα με περίπου 3-4 κ.σ. μείγμα και μου βγαίνουν 9). Τα τοποθετούμε πάνω στα λαχανικά μέσα στο slow cooker. Μερικά δεν θα είναι μέσα στο νερό, αλλά δεν μας πειράζει αυτό. Αφήνουμε για 6.5 ώρες ακόμα, στο low.

Βήμα 3

Δοκιμάζουμε τις πατάτες να βεβαιωθούμε ότι έχουν μαλακώσει. Αν είναι έτοιμες, βγάζουμε από το δοχείο τα γιουβαρλάκια και τα κρατάμε όσο γίνεται ζεστά (καλό είναι να τα καλύψουμε με αλουμινόχαρτο).

Βήμα 4

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το χυμό λεμόνι. Αφήνουμε ανοιχτό το καπάκι της συσκευής. Φέρνουμε το μπολ δίπλα στο slow cooker και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε κουταλιές (μεγέθους σούπας) από τη ζεστή σάλτσα στο μπολ μας, χτυπώντας συνέχεια τα αυγά. Μετά τις πρώτες κουταλιές μπορούμε να προσθέσουμε μεγαλύτερες, με μια σέσουλα ή μια μεγαλύτερη κουτάλα. Όταν έχουμε μεταφέρει αρκετή σάλτσα στο μείγμα των αυγών, και το μπολ το αισθανόμαστε ζεστό, ρίχνουμε το μείγμα στο slow cooker. Επιστρέφουμε τα γιουβαρλάκια στο δοχείο, το βγάζουμε από τη βάση (με προσοχή γιατί θα καίει) και το ανακινούμε γύρω γύρω. Θέλουμε να πάει παντού το αυγολέμονο. Ξαναβάζουμε το δοχείο στη βάση, κλείνουμε το διακόπτη και το καπάκι, και αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου να ξαναζεσταθούν λίγο τα γιουβαρλάκια από τη θερμότητα που έχει μείνει στη βάση.

5 αξιολ., M.O. : 4,80

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

15 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    11/02/2014

    Τέλειο φαγητό και δυναμωτικό!!Καλημέρα Ελένη μας!!!

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Μωρέ το λιγουρεύτικα χαχα Άνετα άδειαζα μια κατσαρόλα από αυτό!!

  • Απάντηση
    sofia
    07/01/2016

    Ελένη μου μια ερώτηση: δε χρειάζεται να κάνω το κόλπο που λες με το μικροκυμάτων ή την κατάψυξη που αναφέρεις στα κεφτεδακια για μπουφέ;

    • Απάντηση
      07/01/2016

      Καλή η ερώτησή σου! Παραδόξως δεν χρειάζεται εδώ, ίσως είναι λόγω του ρυζιού, αλλά κι επειδή είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος τα γιουβαρλάκια. Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!!

      • Απάντηση
        sofia
        07/01/2016

        Αχ ωραία, θα σου πω το βράδυ! Ευχαριστώ!!!

        • Απάντηση
          sofia
          07/01/2016

          Έγιναν πεντανοστιμα!!! Μυρωδάτα και σφιχτά! Μπήκε στο μενού μας παμψηφεί! Πολλά μπράβο για την προσαρμογή για το slow cooker!

          • 07/01/2016

            Σούπερ! Αχ πολύ χάρηκα! Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μου γράψεις, είναι πολύ σημαντικά αυτά τα σχόλια για μενα. Φιλιά!

  • Απάντηση
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
    18/01/2017

    Αγαπητή μου επιτέλους ωραίες συνταγές για την crockpot που έχω βάλει στο ντουλάπι εδω κι ένα χρόνο!!!
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ!!!

  • Απάντηση
    Sofia
    13/11/2017

    Αν το βάλω στο high για να φάμε και το μεσημέρι να υπολογίζω 4 ώρες, τι λες;

    • Απάντηση
      13/11/2017

      Οι χρόνοι των συνταγών εξαρτώνται πάντα από το πόσο γεμάτο είναι το δοχείο (όσο πιο γεμάτο είναι τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται). Επίσης οι συσκευές με μεταλλικό δοχείο μαγειρεύουν ένα τακ πιο γρήγορα. Αν όλες οι συνθήκες είναι ίδιες με της συνταγής (ποσότες, μέγεθος/είδος συσκευής κλπ) τότε λογικά θα είσαι οκ στις 4-4.5 ώρες. Βάλτα όσο πιο νωρίς μπορείς και στη χειρότερη θα φάτε λίιιγο πιο αργά από το συνηθισμένο 🙂

  • Απάντηση
    Nayia
    25/11/2021

    Πόσο χρόνο αφήνουμε τα λαχανικά στο low μέχρι να προσθέσουμε τα γιουβαρλάκια;

    • Απάντηση
      26/11/2021

      Όσο χρόνο μας πάρει να κάνουμε τα επόμενα βήματα της συνταγής! Δηλαδή να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια. Καλή επιτυχία!