20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

01.02.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6
6.5

Λαχταριστά λαζάνια με νόστιμο κιμά και κρεμώδη μπεσαμέλ, ψημένα σε δυο φάσεις στο αγαπημένο μας slow cooker!

Σε ποιον δεν αρέσουν τα λαζάνια; Δεν τα φτιάχνουν όμως όλοι, μερικοί λίγο τα φοβούνται. Δεν υπάρχει όμως λόγος, ειδικά με την μέθοδο αυτή του slow cooker.

Λαζάνια με Κιμά και Μπεσαμέλ στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of two pieces of lasagna, one of them with a bit of melted cheese oozing down the side. In front of the plates is a blue denim style napkin.

Θα μου πείτε, μα αφού κάνω χωριστά κιμά και μπεσαμέλ, γιατί να μην τα πετάξω στον φούρνο; Θα μπορούσατε φυσικά. Στο slow cooker όμως είμαστε πιο σίγουροι ότι δεν θα ξεραθούν κάποια φύλλα (κάτι που συμβαίνει στον φούρνο αν δεν πετύχουμε την σωστή ποσότητα υγρών), οπότε για τους αρχάριους είναι μια πιο σίγουρη μέθοδος. Επίσης, καίμε λιγότερο ρεύμα.

Λαζάνια με Κιμά και Μπεσαμέλ στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of the whole lasagna in the slow cooker insert. The top is covered in melted cheese plus some extra grated cheese, and the pot is sitting on a denim napkin.

Θέλετε κι άλλον λόγο; Έχουμε λιγότερο πλύσιμο σκευών, αφού χρησιμοποιούμε το δοχείο και για τον κιμά, και μετά για τα λαζάνια. Τέλος – μπορεί να μην μας απασχολεί αυτό τώρα – αλλά για σκεφτείτε αναμμένο φούρνο Ιούλιο μήνα. Όχι πολύ δελεαστική σκέψη. Γιατί όμως να μην φάμε λαζάνια και το καλοκαίρι;!

Λαζάνια με Κιμά και Μπεσαμέλ στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a piece of lasagna, the layers clearly visible with meat sauce and béchamel in between.

Το πιάτο αυτό γίνεται σε δυο στάδια. Πρώτα κάνουμε τον κιμά, ο οποίος είναι βασισμένος σε αυτή τη συνταγή εδώ. Μετά φτιάχνουμε την μπεσαμέλ με τον κλασσικό τρόπο, και συναρμολογούμε τα λαζάνια στο δοχείο του slow cooker. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο και έτοιμα τα λαζάνια μας!

Λαζάνια με Κιμά και Μπεσαμέλ στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of two pieces of lasagna, one of them with a bit of melted cheese oozing down the side. The food is on ceramic plates sitting on a wooden surface, a dark background behind them.

Υλικά

Στάδιο 1 – Σάλτσα κιμά

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
750 γρ μοσχαρίσιος κιμάς (όχι άπαχος – εγώ χρησιμοποιώ βιολογικό)
3 κ.σ. ξύδι λευκό
1 κουτί (500 γρ) πασάτα
1 κονσέρβα (400 γρ) ντομάτα κονκασέ (ψιλοκομμένη)
180 ml νερό (ξεπλένουμε με αυτό την κονσέρβα ντομάτας)
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. αλάτι χονδρό
1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/2 κ.γ. μπαχάρι (σε σκόνη)
1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 δαφνόφυλλο

Στάδιο 2 – Μπεσαμέλ και λαζάνια

80 γρ γραβιέρα Αμφιλοχίας χονδροτριμμένη
80 γρ κασέρι χονδροτριμμένο
50 γρ βούτυρο
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 ml γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο
1 αυγό
8-12 φύλλα λαζάνια (ανάλογα τη μάρκα. Θέλουμε 2-3 φύλλα ανά στρώση)

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε τον κιμά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Το μεταφέρουμε στο δοχείο του slow cooker. Επαναφέρουμε το τηγάνι στην εστία σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς «σπάζοντας» με ξύλινη κουτάλα τους σβόλους. Όταν πια δεν βλέπουμε πουθενά ροζ και στο τηγάνι δεν υπάρχουν πολλά υγρά, ρίχνουμε το ξύδι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό. Μεταφέρουμε τον κιμά με τα λίγα ζουμιά του στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στον κιμά την πασσάτα, την ντομάτα, το νερό (το χρησιμοποιούμε για να ξεπλύνουμε την κονσέρβα), τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και το δαφνόφυλλο. Μαγειρεύουμε στο low για 7-8 ώρες. Θέλουμε να γίνει ωραία σάλτσα αλλά σχετικά υδαρής. Μεταφέρουμε τον κιμά από το δοχείο και μετράμε 700 ml για να χρησιμοποιήσουμε στα λαζάνια. Τον υπόλοιπο τον βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Δεν πλένουμε το δοχείο, το αφήνουμε στην άκρη για όταν θα συναρμολογήσουμε τα λαζάνια.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε μαζί τα τυριά και μετράμε 30 γρ από το μείγμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη μπεσαμέλ.

Βήμα 4

Για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ: Σε μέτρια κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει χρυσαφένια πάστα (1-2 λεπτά). Αφήνουμε την κουτάλα και πιάνουμε ένα σύρμα. Χτυπώντας συνεχώς και ζωηρά, ρίχνουμε το μισό γάλα προσέχοντας να μην σβολιάσει. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το άλλο μισό γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε με την κουτάλα μέχρι να ζεσταθεί και να πήξει αρκετά (θέλουμε να βλέπουμε τον πάτο της κατσαρόλας όταν περνάει η κουτάλα στο ανακάτεμα). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το αλάτι, το λευκό πιπέρι και τα 30 γρ τυρί. Ανακατεύοντας λίγο γρήγορα προσθέτουμε το αυγό. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη.

Βήμα 5

Για να συναρμολογήσουμε τα λαζάνια: Απλώνουμε ελάχιστη μπεσαμέλ (μια δυο κουταλιές σούπας) στον πάτο του δοχείου του slow cooker. Αρχίζουμε και φτιάχνουμε τις στρώσεις μας ξεκινώντας από μια στρώση με φύλλα λαζάνια, σπασμένα ώστε να χωρέσουν και να καλύψουν την επιφάνεια. Απλώνουμε από πάνω λίγο κιμά, και συνεχίζουμε με μια στρώση μπεσαμέλ (αν δεν απλώνεται εύκολα ρίχνουμε κουταλιές εδώ κι εκεί). Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί. Συνεχίζουμε επαναλαμβάνοντας τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Προσέχουμε οι τελευταίες (πάνω πάνω) να είναι μπεσαμέλ και τυρί. Λογικά θα έχουμε 3-4 στρώσεις.

Βήμα 6

Ψήνουμε στο high για 1 ½ με 2 ½ ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά το ζυμαρικό, να λιώσουν καλά τα τυριά και να «δέσει» το σύνολο. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο ζεστά ήταν τα υλικά (κιμάς – μπεσαμέλ) όταν ξεκίνησε το ψήσιμο. Αφήνουμε να σταθεί το φαγητό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το κόψουμε.

Σημείωση
Τα κομμάτια στις φωτογραφίες έχουν σταθεί αρκετή ώρα. Τα φρεσκοψημένα λαζάνια είναι πιο υδαρή και γι’αυτό τα αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστούν» πριν το σερβίρισμα. Αυτό ισχύει και για τα λαζάνια φούρνου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Sofia
    30/03/2020

    Τώρα βλέπω ότι δεν έχω σχολιάσει ακόμα, ενώ έχει μπει στο οικογενειακό μενού από καιρό!!! Παράλειψη! Τη συστήνω ανεπιφύλακτα, οποίος δεν έχει όρεξη για παστίτσιο όπως η γραφουσα..