19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

09.12.2013

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Ένα κέικ με φθινοπωρινά αρώματα και μια διαφορετική επικάλυψη που του δίνει ξεχωριστή όψη και έξτρα δόση γλύκας. Εύκολο στην προετοιμασία, και ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι σας.

Το κέικ αυτό είναι στην κατηγορία «γλυκών ψωμιών» όπως τα ονομάζουν οι Αμερικάνοι. Δεν είναι τόσο γλυκό όσο το κανονικό κέικ, δεν τρώγεται σαν επιδόρπιο ας πούμε, αλλά είναι ό,τι πρέπει για σνακ ή ακόμα και για πρωινό. Με δυο κουταλιές μόνο λάδι και καθόλου βούτυρο, είναι και πολύ ελαφρύ. Η επικάλυψη που θυμίζει ψημένο τσίζκεϊκ εξισορροπεί λίγο την έλλειψη γλύκας του κέικ. Αυτό είναι και το κομμάτι που αφήνω πάντα τελευταίο. Αλήθεια, εσείς τι τύπος είστε; Αφήνετε το καλύτερο τελευταίο, ή το τρώτε πρώτο πρώτο;

Εκτός από την πολύ νόστιμη γεύση, το κέικ αυτό είναι και πανεύκολο στην προετοιμασία. Όπως τα περισσότερα sweet breads η διαδικασία είναι η αγαπημένη μου, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, ανακατεύουμε τα στερεά, και τα ενώνουμε! Θέλει μόνο λίγο μιξεράκι ή γρήγορο χτύπημα με σύρμα για το μείγμα του τσίζκεϊκ, και για τη ζάχαρη με τα αυγά του κέικ. Εγώ χρησιμοποίησα το ραβδομπλέντερ με το εξάρτημα του αυγοδάρτη, αλλά κι αυτό να μην είχα πιστεύω ότι με το χέρι θα γινόταν μια χαρά. Το κέικ κρατάει πολλές μέρες, αλλά μετά τη τρίτη νομίζω είναι καλύτερα να μείνει στο ψυγείο (ανάλογα και τη θερμοκρασία που έχετε σπίτι σας!).

Τον πουρέ κολοκύθας πιστεύω να τον έχετε ήδη στην κατάψυξη ύστερα από την ανάρτηση για τα Τορτελίνια Φούρνου με Κολοκύθα (εδώ) ή τα Νιόκι Ογκρατέν με Κολοκύθα, Μασκαρπόνε και Γκοργκονζόλα (εδώ) που έφτιαξα για το Cookisto. Αν όχι, δείτε τις δυο αυτές συνταγές για οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία του. Αξίζει να φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα πουρέ και να τον φυλάξετε στην κατάψυξη για τέτοιες περιπτώσεις.

Υλικά

Για την επικάλυψη τσίζκεϊκ

200 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.σ. γιαούρτι

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

4 κ.σ. κούπας ζάχαρη άχνη

1/2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας (όχι τη σκόνη)

Για το κέικ

3/4 κούπας καστανή ζάχαρη, μαλακή

2 αυγά

3/4 κούπας πουρές κολοκύθας καλά στραγγισμένος (όχι υδαρής)

2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο για τη φόρμα

1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

3/4 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/8 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η μαλακή καστανή ζάχαρη υπάρχει σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Εγώ χρησιμοποιώ την Tate & Lyle. Αν δεν βρίσκετε δοκιμάστε το με απλή καστανή.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (160C στον αέρα) και λαδώνουμε μια φόρμα ψωμιού με διαστάσεις 24x11 περίπου.

Βήμα 2

Για την επικάλυψη. Χτυπάμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα γίνει κρεμώδες. Βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν λίγο. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι με ένα καθαρό σύρμα, για να διαλυθούν οι σβόλοι.

Βήμα 5

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μόνο όσο χρειάζεται για να μη φαίνεται καθόλου αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε για να μη βαρύνει το κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, και από πάνω περιχύνουμε το μείγμα του τσίζκεϊκ. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι ένα ξυλάκι για σουβλάκι να βγει καθαρό από το κέντρο. Εγώ έσβησα το φούρνο στα 52 λεπτά και το άφησα μέσα άλλα 10 λεπτά.

Η συνταγή είναι από το μπλογκ An Edible Mosaic
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Άλλα Κολοκυθοκέικς
Κέικ με ελαιόλαδο, μέλι και κολοκύθα από το Pepi’s Kitchen
Κέικ με κολοκύθα και καρύδια από το Μαγειρέματα
Κέικ με Κίτρινη Κολοκύθα, Καρύδια και Μπαχαρικά από το Τα Ταξίδια Μου
Κέικ με κολοκύθα και μήλο από τις Συνταγές της Καρδιάς

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    sundayspoon
    10/12/2013

    Τα κέικ τα αγαπώ πολύ γιατί τρώγονται όλες τις ώρες και πάντα σου χαρίζουν μια αίσθηση ζεστασιάς. Αν σκεφτείς και ότι το cheesecake είναι από τα γλυκά που λατρεύω, καταλαβαίνεις πόσο μου άρεσε ο συνδυασμός σου! Υπέροχο κέικ πραγματικά!

    • Απάντηση
      10/12/2013

      Ευχαριστώ πολύ! Αν σου αρέσει το cheesecake να το δοκιμάσεις, δίνει πράγματι άλλη διάσταση στο αποτέλεσμα. Θα μπορούσες να προσθέσεις την επικάλυψη αυτή φαντάζομαι σε οποιοδήποτε “βαρύ” κέικ, όπως πχ ένα banana bread!

  • Απάντηση
    lena
    18/12/2013

    Πάντα πρωτότυπες αναρτήσεις με ασυνήθιστες νοστιμιές…..να δούμε τι θα πρωτοφτιάξουμε τις φετινές γιορτές…..και ανήκω και στους ”λαίμαργους” τύπους αχ αυτή η ζυγαριά κλωτσιές που θα φάει πάλι…..

    • Απάντηση
      18/12/2013

      Λένα μου εγώ την έχω κρύψει τη ζυγαριά γιατί είμαστε τσακωμένες. Από το νέο χρόνο θα κοιτάξω μήπως φτιάξουμε τις σχέσεις μας 😉