28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

05.12.2013

22 αξιολ., M.O. : 4,36
3-4

Με τέτοιο κρύο που έχει πέσει δε θα μπορούσα σήμερα να ανεβάσω κάτι άλλο από μια ωραία σούπα βελουτέ. Απλή, με λίγα υλικά, μιας και το μπρόκολο και η γραβιέρα Νάξου είναι τόσο γευστικά από μόνα τους.

Κάνει κρύο. Δεν εννοώ μόνο έξω. Και εδώ στο σπίτι μέσα. Το πολυαγαπημένο σπίτι στο «χωριό» έχει αποφασίσει να μας δοκιμάσει, να μας τεστάρει, να δει, το «έχουμε» να ζούμε εδώ στις εξοχές; Πριν λίγες μέρες ο ηλιακός αποφάσισε ότι δε θέλει να δουλέψει το χειμώνα, έχει δεν έχει ήλιο. Για να μας πείσει πλημμύρισε κιόλας, μήπως και δεν το είχαμε εμπεδώσει ότι έκανε απεργία. Μιλάμε για καινούργιο ηλιακό, νέας -και καλά- τεχνολογίας, εγκατεστημένος τον Μάιο. Έχετε μπόιλερ; θα με ρωτήσετε.. Έχουμε, αλλά τώρα (λόγω χαλασμένου ηλιακού) ανακαλύψαμε ότι από λάθος κατά τη μετακόμιση βγάλαμε το μηχανισμό που δίνει την εντολή να φέρει το ζεστό νερό. Αλλά έτσι κι αλλιώς, τι να το κάναμε; Αφού ο καυστήρας αποφάσισε κι αυτός να στηρίξει τον ηλιακό στην απεργία του και σταμάτησε να δουλεύει εντελώς. Ούτε καλοριφέρ δηλαδή. Ο καυστηρατζής λέει λείπει σε ταξίδι. Μάλλον στο Ροβανιέμι θα έχει πάει χρονιάρες μέρες. (Μα είναι δυνατόν καυστηρατζής πράμα να λείπει τις πρώτες μέρες των κρύων;). Σήμερα το τελειωτικό χτύπημα ήρθε όταν χάλασε το καζανάκι. Δεν νομίζω ότι θα αντέξω κάτι ακόμα. Ελπίζω να περάσαμε το τεστ.

Έτσι λοιπόν, κάθομαι μπροστά στον υπολογιστή και γράφω γρήγορα, πριν παγώσουν εντελώς τα χέρια μου, ντυμένη λες και πάω να βρω τα χιόνια στη Πάρνηθα. Και ονειρεύομαι τη σουπίτσα αυτή, που την είχα φτιάξει όταν ακόμα είχαμε εικοσάρια έξω… Φάτε λίγη και για μένα, όσο θα ψάχνω καυστηρατζή, υδραυλικό και ηλεκτρολόγο.

Υλικά

2-3 κ.σ. λάδι

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε σχετικά μικρά κομμάτια

1 λίτρο ζωμό λαχανικών (δοκιμάστε αυτόν εδώ), ζεστό

300 γρ. μπρόκολο, χωρισμένο σε μπουκετάκια (βάζουμε και το κοτσάνι)

150 γρ. (1 2/3 κούπα) Γραβιέρα Νάξου τριμμένη στο χοντρό τρίφτη

αλάτι

πιπέρι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αυτή τη σούπα σκοπεύω να τη δοκιμάσω και με μπρί. Επίσης λένε ότι το μπρόκολο ταιριάζει πολύ με το μπλε τυρί, δίνοντας ένα έντονο γευστικά αποτέλεσμα.
Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, 3-4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε την πατάτα και τη φέρνουμε δυο τρείς βόλτες να καλυφθούν τα κομμάτια από το λάδι.

Βήμα 2

Ανεβάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση την ξαναχαμηλώνουμε. Σιγοβράζουμε τις πατάτες περίπου 20 λεπτά να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το μπρόκολο και σιγοβράζουμε άλλα 25 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει πολύ και αυτό.

Βήμα 4

Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε το τυρί και να πολτοποιήσουμε τη σούπα στο μπλέντερ (ή καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ραβδομπλέντερ). Εγώ προτίμησα να την πολτοποιήσω πρώτα, και μετά να βάλω το τυρί. Έτσι η σούπα είχε μικρά μισολιωμένα κομματάκια τυριού η γεύση του οποίου ήταν ευδιάκριτη.

Βήμα 5

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Δεν έβαλα αλάτι από την αρχή γιατί δεν ήξερα κατά πόσο θα χρειαστεί με την γραβιέρα. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για να ζεσταθεί πάλι καλά η σούπα. Απολαμβάνουμε με φρυγανισμένο βουτυρωμένο ψωμί.

22 αξιολ., M.O. : 4,36
Link Love

Άλλες μπροκολόσουπες (!)
Σούπα με Μπρόκολο και Γκοργκονζόλα από τις Συνταγές της Ασπρούλας
Πράσινη Σούπα από Μπρόκολο, Σπανάκι και Αρακά από το The One With All The Tastes
Κρεμώδης Σούπα με Μπρόκολο και Φρυγανισμένα Ψωμάκια με Κεφαλοτύρι από το My Little Expat Kitchen

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    Χρύσα {myblissfood}
    05/12/2013

    Η σουπίτσα σου είναι ό,τι πρέπει με αυτόν τον καιρό, νόστιμη και γεμάτη ενέργεια! Θα τη δοκίμαζα ευχαρίστως και με τις δύο άλλες επιλογές τυριών που δίνεις. Υπομονή και καλά ξεμπερδέματα με τα “τεστ” σας…..

    • Απάντηση
      05/12/2013

      Ευχαριστώ πολύ Χρύσα! Η σούπα αυτή θα μπορούσε να γίνει η βάση για τόσους ωραίους συνδυασμούς γεύσεων. Αν δοκιμάσεις κάποια παραλλαγή θα χαρώ να ακούσω πως σου φάνηκε! Και μέχρι να γυρίσει ο καυστηρατζής μάλλον θα φάω κι εγώ πολύ σούπα 🙂

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    06/12/2013

    Υπέροχη!
    Φοβερή φωτογράφιση!
    Νομίζω ότι οι σούπες με μπρόκολο έχουν πολύ φίνα γεύση!
    Φιλιά!

    • Απάντηση
      06/12/2013

      Ευχαριστώ πολύ! Ναι όντως, ενώ η γεύση του μπρόκολου είναι αρκετά έντονη, στις σούπες βγαίνει πολύ διακριτική και εκλεπτισμένη!

  • Απάντηση
    Eri
    06/12/2013

    Πωπω βρε παιδάκι μου, τι λες μέσα στο κρύο να σας τύχει αυτό, κουράγιο και υπομονή! Εύχομαι να βρεθεί άμεσα λύση.
    Καταπληκτική η σουπίτσα, φιλιά και καλές γιορτές!

    • Απάντηση
      06/12/2013

      Ευχαριστώ Έρη μου. Ήταν λες και περιμένανε όλα τις πιο κρύες μέρες για να χαλάσουν. Από Δευτέρα επιστρέφει ο βασικός… ο καυστηρατζής 🙂 Καλές γιορτές και σε σενα!

  • Απάντηση
    μαρια
    05/12/2015

    ευχαριστω πολυ θα την δοκιμάσω τώρα

  • Απάντηση
    Μαρία
    28/11/2017

    Καλημέρα Ελένη! Η σουπίτσα φαίνεται φανταστική και πολύ υγιεινή! Άλλωστε τη ζητάει και ο καιρός πλέον! Ήθελα μόνο να μου πεις, επειδή το ζωμό που προτείνεις τον έχω στην κατάψυξη σε παγοκύστες, πόσα κυβάκια αντιστοιχούν στο λίτρο που προτείνεις. Ευχαριστώ πολύ!

    • Απάντηση
      30/11/2017

      Το πόσα “παγάκια” θα χρειαστείς εξαρτάται από το πόσο μείγμα έβαλες στην κάθε θήκη της παγοκύστης. Ουσιαστικά θέλεις για ένα λίτρο ζωμό περίπου 4 γεμάτες κουταλιές γλυκού (στη συνταγή για το μείγμα ζωμού αναφέρω μια κ.γ (5ml) ανα κούπα (240ml) νερού. Αλλά να πέσει και λίγο παραπάνω μείγμα μόνο καλό θα είναι, οπότε βάλε δυο παγάκια και θα είσαι μέσα πιστεύω! Καλή επιτυχία!