19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

19.12.2017

1 αξιολ., M.O. : 1,00
4-6

Λαχανάκια Βρυξελλών και μανιτάρια σιτάκε μουλιασμένα σε λευκό κρασί, ψήνονται στον φούρνο με μπαλσάμικο, αναμειγνύονται με πέννες ολικής άλεσης, και πασπαλίζονται με καβουρδισμένο κουκουνάρι, καβουρδισμένη ψίχα ψωμιού (pangrattato) και δροσερό ρόδι. Ένα πιάτο με δυνατές γεύσεις που γεμίζουν το στόμα και ικανοποιούν τον ουρανίσκο.

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr περιγραφή: Προς τα δεξιά φλούδες από καθαρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών. Στο κέντρο αποξηραμένα μανιτάρια και προς τα κάτω μισός βολβός σκόρδου. Μαζί ένα μαχαίρι και ένα κομμένο λαχανάκι. Αριστερά ένα ρόδι ολόκληρο και δυο κομμένα κομμάτια, το ένα ανοιγμένο με το χέρι. Μεταξύ τους λίγες πέννες σκορπισμένες. Όλα τα υλικά είναι πάνω σε ξύλινη επιφάνεια.

Πόση γεύση χωράει σε ένα πιάτο;

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr περιγραφή: Αριστερά μια συσκευασία πέννε ριγκάτε MISKO ολικής άλεσης, με μια πετσετούλα να εξέχει λίγο από κάτω της. Δεξιά ένα πιάτο με πέννες, λαχανάκια, μανιτάρια και ρόδι και ανάμεσά τους ένα πολύ μικρό μπολάκι με αλάτι.

Πολλή!

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr περιγραφή: Στο κάτω μέρος της φωτο ένα πιάτο με πέννες, προς τα πάνω αριστερά ένα κομμάτι ροδιού και άλλο ένα ολόκληρο ρόδι, προς τα δεξιά το μπολάκι με το αλάτι και ένα ξύλινο μπολάκι με κουταλάκι που περιέχει το pangrattato.

Έψαχνα να βρω με τι να συνδυάσω τα λαχανάκια Βρυξελλών σ’αυτό το πιάτο ζυμαρικών. Σκέφτηκα αρχικά το μπέικον, μιας και είναι δημοφιλής συνδυασμός. Είπα όμως να μην πάω σε κρεατικό μιας και πλησιάζουν γιορτές και σίγουρα το κρέας θα πρωταγωνιστήσει στα τραπέζια των περισσοτέρων. Τι θα μπορούσε όμως να αντικαταστήσει το μπέικον χωρίς να αφήσει κενό στη γεύση;

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Όψη από το πλάι, ενός πιάτου με ζυμαρικά, μέσα από τα οποία διακρίνονται λαχανάκια Βρυξελλών, κομμάτια μανιταριού και σπόροι ροδιού. Στο σκοτεινό βάθος δυο ποτήρια κρασί, ένα ρόδι και άλλο ένα πιάτο φαγητό.

Η απάντηση είναι τα μανιτάρια σιτάκε. Αλλιώς, μανιτάρια λεντινούλα. Τα βρίσκουμε αποξηραμένα σε καλά μπαχαράδικα, τα μουλιάζουμε σε υγρό για να «ζωντανέψουν» και τα απολαμβάνουμε σε κάθε είδος φαγητού. Χαρίζουν βαθιά και γεμάτη γεύση, και καλύπτουν την οποιαδήποτε έλλειψη umami. Αν τα μουλιάσεις και σε κρασί δε… ε ακόμα καλύτερα!

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Δυο πιάτα φαγητό, το ένα μισοφαίνεται αριστερά. Προς τα κάτω αριστερά δυο ποτήρια κρασί. Δεξιά το άλλο πιάτο κάθεται σε μια λαμαρίνα μισοσκουριασμένη. Προς τα πάνω το ρόδι και τα μπολάκια με αλάτι και ψωμί, και αυά πάνω στη λαμαρίνα.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι τυπικό Ελληνικό λαχανικό αλλά πλέον το βρίσκουμε εύκολα, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι ελαφρώς πικρά, και για αυτόν ακριβώς το λόγο ο καλύτερος τρόπος να τα μαγειρέψουμε είναι ψητά στον φούρνο, για να βγάλουν λίγη γλύκα. Είναι πολύ υγιεινά και σίγουρα πρωτότυπα, ειδικά σε συνδυασμό με ζυμαρικά. Για μένα είναι συνώνυμα των Χριστουγέννων μιας και δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι της μαμάς μου. (Μόνο που εκεί είναι βραστά και συνοδεύονται απαραίτητα από μπόλικη λευκή σάλτσα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!)

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr περιγραφή: Προς τα δεξιά φλούδες από καθαρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών, αποξηραμένα μανιτάρια και μισός βολβός σκόρδου, όλα πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. Μαζί ένα μαχαίρι και ένα κομμένο λαχανάκι. Αριστερά μια συσκευασία πέννε ριγκάτε MISKO ολικής άλεσης.

Εδώ λοιπόν έχω πάρει κάπως γιορτινά υλικά αλλά τα έχω βάλει σε ένα πιάτο που μπορεί άνετα να αποτελέσει ένα καλό μεσοβδόμαδο γεύμα. Τι πιο ωραίο από το να τρως υγιεινά και ελαφριά σε προετοιμασία για τις ατασθαλίες που έρχονται, και να απολαμβάνεις συγχρόνως έντονες γεύσεις και εορταστική ατμόσφαιρα;

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Κοντινότερη λήψη του ενός πιάτου, με το ρόδι να φαίνεται πιο έντονα πάνω στα ζυμαρικά και τα λαχανάκια. Το πιάτο είναι πάνω στη λαμαρίνα η οποία κάθεται στην ξύλινη επιφάνεια. Στο ξύλο είναι και δυο ποτήρια κρασί, αριστερά του πιάτου.

Και αφού θέλουμε να κρατήσουμε το φαγητό μας ελαφρύ και υγιεινό φυσικά θα επιλέξουμε ζυμαρικό ολικής άλεσης. Για να μην συμβιβαστούμε όμως σε νοστιμιά, δεν θα είναι ένα οποιοδήποτε ζυμαρικό ολικής, θα είναι MISKO. Ελπίζω από την προηγούμενη φορά που τα είπαμε να τα δοκιμάσατε, και να ξέρετε πια πως όταν λέω ότι είναι τα πιο κοντινά σε γεύση με τα λευκά, το εννοώ. Και μάλιστα όχι μόνο σε γεύση, αλλά και σε χρώμα.

Συμπληρώνουμε το φαγητό μας με καβουρδισμένο κουκουνάρι που ταιριάζει υπέροχα, και φτιάχνουμε στα γρήγορα λίγο pangrattato. Τηγανίζουμε δηλαδή λίγο τριμμένο χθεσινό ψωμί με ελαιόλαδο και δημιουργούμε μια νοστιμότατη και κρατσανιστή γαρνιτούρα (οι Ιταλοί τη λένε “η παρμεζάνα του φτωχού”!). Εδώ της έχω βάλει και λίγο μπαλσάμικο για σπιρτάδα. Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο ρόδι. Το ρόδι μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά ταιριάζει. Κυρίως όμως δίνει χρώμα. Αν δεν έχετε, μπορείτε να το παραλείψετε, όπως και το pangrattato. Δίνουν ένα κάτι έξτρα, αλλά δεν είναι απαραίτητα για να απολαύσετε αυτό το πρωτότυπο και νόστιμο πιάτο!

Πέννες Ολικής Άλεσης με Ψητά Λαχανάκια Βρυξελλών και Μανιτάρια Σιτάκε (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Κοντινότερη λήψη του ενός πιάτου πάνω στην ξύλινη επιφάνεια, λίγο κομμένο από τα αριστερά, με το ρόδι πασπαλισμένο πάνω στις πέννες και τα λαχανάκια. Προς τα πάνω μισοφαίνεται το μπολάκι με την ψίχα ψωμιού.

Υλικά

50γρ μανιτάρια σιτάκε αποξηραμένα

1 ½ κούπα (360ml) κρασί λευκό, ζεσταμένο ελαφρώς

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών

4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, καθαρισμένες

4 κ.σ. + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1 1/2 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης για βίγκαν

500γρ Πέννε Ριγκάτε MISKO Ολικής Άλεσης

3-4 κ.σ. κουκουναρόσπορος

1/2-1 ρόδι, οι σπόροι (προαιρετικά)

Για το pangrattato (γαρνιτούρα ψωμιού)

1 κούπα τριμμένο ψωμί (περίπου 2 μεγάλες φέτες ψωμί του τοστ, λίγο ξερό, χτυπημένο στο μούλτι – εγώ έβαλα πολύσπορο)

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε με το ζεστό κρασί. Αφήνουμε τουλάχιστον μισή με μια ώρα να μουλιάσουν (ή όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσουν εντελώς, και στο κέντρο του κοτσανιού).

Βήμα 2

Καθαρίζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών κόβοντας λίγο το κάτω μέρος τους και αφαιρώντας τα εξωτερικά ταλαιπωρημένα φύλλα. Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να μην είναι στριμωγμένα. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου.

Βήμα 3

Αφαιρούμε τα μανιτάρια από το κρασί και κρατώντας τα πάνω από το μπολ (να μην χάσουμε ό,τι ζουμί βγει) τα κόβουμε με ψαλιδάκι σε μέτρια κομμάτια. Γενικά θέλουμε να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που έχουν απορροφήσει. Τα βάζουμε στο ταψί με τα λαχανάκια. Φιλτράρουμε το κρασί (που θα έχει σκουρύνει τώρα σε χρώμα) περνώντας το από τουλπάνι ή τούλι ή φίλτρο καφέ. Προσθέτουμε το μέλι (ή το σιρόπι), ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Περιχύνουμε λαχανάκια και μανιτάρια με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο, και πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις) για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανάκια και να πάρουν χρώμα (να περνάει μέσα τους εύκολα ένα μαχαίρι. Μερικά θα έχουν μαυρίσει λίγο εξωτερικά).

Βήμα 5

Παράλληλα, βράζουμε τις πέννες MISKO Ολικής Άλεσης σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Υπολογίζουμε να είναι έτοιμα την ίδια ώρα με τα λαχανάκια.

Βήμα 6

Στο μεταξύ σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά την ψίχα ψωμιού, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο. Τα ρίχνουμε σε ένα μικρό τηγανάκι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα και όταν το μείγμα ξεραθεί και γίνει κρατσανιστό (θα το καταλάβουμε από την αίσθηση στο ανακάτεμα - προσέχουμε μην αρπάξει γιατί θα πικρίσει) μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολάκι στρωμένο με λίγο χαρτί κουζίνας.

Βήμα 7

Σκουπίζουμε το τηγανάκι και το ξαναβάζουμε στη φωτιά με τον κουκουναρόσπορο. Προσέχουμε πολύ διότι θα είναι ήδη ζεστό το τηγάνι και θα καβουρδιστεί γρήγορα. Δεν το αφήνουμε στιγμή, ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις μυρίσει όμορφα και αρχίσει να αχνίζει και να παίρνουν χρώμα τα σπόρια, τα ρίχνουμε σε μπολάκι. Δεν τα αφήνουμε στο τηγάνι διότι θα συνεχίσουν να ψήνονται και θα καούν.

Βήμα 8

Όταν είναι έτοιμα τα λαχανάκια βγάζουμε το καυτό ταψί, ρίχνουμε αμέσως το κρασί, και κουνάμε να πάει παντού και να τσιτσιρίσει. Βρίσκουμε τις σκελίδες σκόρδου και τις λιώνουμε με πιρούνι.

Βήμα 9

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πέννες από την κατσαρόλα στο ταψί, παίρνοντας μαζί λίγο από το νερό τους. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με pangrattato, κουκουνάρι και ρόδι αν θέλουμε.

Σημειώσεις
- Το πιάτο αυτό σερβίρεται αμέσως για να μείνει ζουμερό.
- Στις φωτογραφίες το pangrattato φαίνεται καμμένο, αλλά για το σκούρο αυτό χρώμα φταίει ο συνδυασμός πολύσπορου ψωμιού και μπαλσάμικου. Θέλει προσοχή στο τηγάνι διότι λόγω χρώματος δεν βλέπουμε εύκολα αν έχει ψηθεί αρκετά.
§
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

1 αξιολ., M.O. : 1,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο