03.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.09.2016

1 αξιολ., M.O. : 5,00
3.5lt

Ένα υπέροχο και πανεύκολο τσάτνεϊ με τα τελευταία ροδάκινα του καλοκαιριού και γήινα, νόστιμα παντζάρια. Συνδυασμός διαφορετικός αλλά τόσο επιτυχημένος!

Τέτοια εποχή στα social media επικρατεί ένας πανικός από μαρμελαδοσαλτσοπαρασκευές. Τα τελευταία φρούτα του καλοκαιριού -με βασίλισσα την ντομάτα- έχουν την τιμητική τους, και στις φωτογραφίες που περνούν από τα χρονολόγιά μου βλέπω αράδες από βαζάκια και νοστιμιές. Εμένα δεν μπορώ να πω ότι με πιάνει τέτοιος οίστρος με τις σπιτικές μαρμελάδες. Το αδύνατο σημείο μου είναι τα τσάτνεϊ. Τα λατρεύω. Ξέρετε καλά πια ότι έχω θέμα με τις γλυκόξινες γεύσεις, οπότε οι συνδυασμοί γλυκών φρούτων με ξύδι και μπαχαρικά είναι για μένα ονειρεμένοι. Το ροδάκινο παίζει συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργίες μου, διότι είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα, και σε μορφή τσάτνεϊ αποφεύγω και τις απογοητεύσεις που παίρνω όταν προσπαθώ να βρω τα τέλεια ροδάκινα για να τα φάω έτσι όπως ορίζει η φύση. Γιατί δεν υπάρχουν ροδάκινα της προκοπής πια; Φταίει η περιοχή που μένω; Φέτος μια φορά πέτυχα καλή παρτίδα. Μια. Τέλοσπάντων. Το τσάτνεϊ συγχωρεί, οπότε και λίγο πιο άγουρο να είναι το φρούτο με το μαγείρεμα βγάζει τη φυσική του γλύκα. Εδώ έχω συνδυάσει το ροδάκινο με παντζάρια. Ασυνήθιστο; Αν το σκεφτείτε όμως ταιριάζουν! Εγώ πάντως τα λατρεύω και τα δυο.

Φέτος επιστράτευσα και το slow cooker στην παρασκευή του τσάτνεϊ μου. Θέλει πολλές ώρες, και μάλιστα κάποιες από αυτές χωρίς καπάκι για να πήξει το μείγμα, αλλά αξίζει αφού δεν θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση και οι γεύσεις δένουν λίγο πιο καλά με το πολύωρο μαγείρεμα. Για να ξέρετε, και η μαρμελάδα γίνεται στο slow, απλά ισχύει το ίδιο για τις ώρες και για το ανοιγμένο καπάκι στο τέλος. Αν δοκιμάσετε κάποια περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Το τσάτνεϊ όπως ξέρουμε ταιριάζει υπέροχα με τυριά (και τα κίτρινα αλλά και τα μαλακά λευκά), με αλλαντικά όπως καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν, ή και με ψητό κοτόπουλο. Δοκιμάστε το σε σάντουιτς, σε πιατέλες τυριών/αλλαντικών, σε φρυγανιές με ανθότυρο ή γραβιέρα, ακόμα και σε σάλτσες μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά για έξτρα γεύση. Αν αποστειρώσετε τα βάζα και κάνετε τη διαδικασία κονσερβοποίησης θα σας κρατήσει για πολύ καιρό το τσάτνεϊ. Αν απλά το βάλετε σε ένα οποιοδήποτε δοχείο και το φυλάξετε στο ψυγείο, λογικά θα πρέπει να σας κρατήσει περίπου ένα δίμηνο. Θα το παρακολουθείτε όμως και θα ελέγχετε το καπάκι και την επιφάνεια μήπως έχει δημιουργηθεί μούχλα. Πάντως αξίζει τον έξτρα κόπο να γίνει σωστά, μιας και το τσάτνεϊ γίνεται καλύτερο όσο ωριμάζει. Θέλει τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν φαγωθεί πρώτη φορά, αλλιώς είναι έντονη η γεύση του ξυδιού. Υπομονή λοιπόν!

Εσάς ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνδυασμός για τσάτνεϊ; Δώστε μου ιδέες!

Υλικά

500γρ ροδάκινα, κομμένα σε μικρά κομμάτια (εγώ δεν τα ξεφλουδίζω)

250γρ παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

50γρ κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

40γρ (4 κ.σ.) σουλτανίνα

3/4 κούπα ζάχαρη καστανή

1/2 κούπα ξύδι λευκό

2 κ.γ. τζίνζερ φρέσκο, καθαρισμένο και τριμμένο (μαζί με τους χυμούς του)

1/4 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. κύμινο

1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1/4 κ.γ. γκάραμ μασάλα (μπαχαρικό)

1/8 κ.γ. αλάτι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ένα μπαχαρικό με μοναδικό άρωμα που αξίζει να έχετε στο ντουλάπι σας. Ταιριάζει υπέροχα με τις φακές! Αν δεν βρίσκετε, μπορείτε να το παραλείψετε.

Βήμα 1

Βάζουμε όλα τα υλικά στο δοχείο του slow cooker. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε στο high για περίπου 6 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα ροδάκινα και τα παντζάρια.

Βήμα 3

Τοποθετούμε ανάμεσα στο καπάκι και στο χείλος του δοχείου ένα εργαλείο κουζίνας, πχ τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας, έτσι ώστε να υπάρχει κενό και να απελευθερώνονται οι υδρατμοί.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε για άλλες 2 ½ - 3 ώρες περίπου, ή μέχρι να δέσει το τσάτνεϊ και να μείνουν λίγα «σιροπιαστά» υγρά. Μπορούμε να κάνουμε ένα τεστ. Τραβάμε μια γραμμή στο τσάτνεϊ με το ξύλινο κουτάλι και αν μείνει η γραμμή κενή για λίγα δευτερόλεπτα είναι έτοιμο. Αν καλυφθεί αμέσως από ζουμί τότε θέλει λίγο ακόμα. Οι ώρες είναι σχετικές και εξαρτώνται από τη συσκευή μας, και φυσικά τη χωρητικότητά της (οι ώρες εδώ ισχύουν για τα παραπάνω υλικά σε συσκευή 3.5 λίτρων).

Σημείωση: Οι ποσότητες αυτές είναι για μικρή παρτίδα τσάτνεϊ και βγάζουν περίπου 3 μικρά βαζάκια.

1 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    sofia
    05/06/2018

    Το έκανα μ άλλο φρούτο, μουσμουλα που είχα πολλά κ έγινε πολύ καλό! Σε δύο βδομάδες θα σας πω περισσότερα για την γεύση, αλλά και αμέσως που έφαγα ωραία ήταν!