28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

05.09.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8

Πλούσιο, γευστικό, αρωματικό. Ένα ιδιαίτερο σπιτικό παγωτό, που σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει παρόμοιο! Με κρεμώδες ανθότυρο, μέλι και σύκα ψημένα με μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη στον φούρνο. Το φαντάζεστε;

Το ανθότυρο σας αρέσει σε γλυκά; Σε τσίζκεϊκ πχ; Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάτι τέτοιο, έχετε δοκιμάσει τα Κρητικά λυχναράκια (aka καλτσούνια); Ε λοιπόν το παγωτό αυτό θυμίζει πολύ σε γεύση την γέμισή τους, η οποία γίνεται με φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο. Λογικό είναι αφού τα υλικά είναι σχεδόν ίδια, αυγά, τυρί, ζάχαρη. Εδώ βέβαια έχουμε και μέλι και σύκο, προσθήκες υπέροχα ταιριαστές. Και το σύκο μάλιστα δεν είναι ό,τι κι ό,τι… είναι σύκο ψημένο στο φούρνο με μπαλσάμικο και μαύρη ζάχαρη. Δεν υπάρχει. Αυτό θα το κάνω και μόνο του, σαν μαρμελάδα. Είναι απίστευτο.

Αυτά για την συνταγή. Δεν θέλω να μακρηγορήσω όπως κάνω συνήθως. Η διαδικασία για το παγωτό οκ, δεν είναι η πιο απλή του κόσμου (όπως πχ αυτή ή αυτή ή αυτή) αλλά δε τη λες και δύσκολη. Μη φοβάστε το ψήσιμο της κρέμας, αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες! Αν έχετε slow cooker είστε τυχεροί, θα το προσαρμόσετε σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες.

Να σας πω τώρα για τη Γκραντάρα; Η Γκραντάρα είναι μια πόλη στην Ιταλία, κοντά στη Μπολόνια, που επισκέφθηκα πρόσφατα. Όσοι με παρακολουθείτε στο Instagram θα είδατε σχετικές αναρτήσεις. Πήγα σε ένα εργαστήρι φωτογραφίας, ειδικά για φωτογραφία φαγητού, το οποίο το διοργάνωσαν τρεις food bloggers. Πέρασα υπερφανταστικά, και δεν ήθελα να φύγω. Οι δυόμιση μέρες δεν ήταν αρκετές, αφού βρισκόμουν με μια ομάδα γυναικών όπου όλες είχαμε τα ίδια ενδιαφέροντα. Να φωτογραφίζουμε και μετά να τσακίζουμε καλό φαγητό! Η τοποθεσία δε… αφήστε. Μεσαιωνικά κάστρα, δάση, κουκλίστικα σπιτάκια, υπέροχες vintage-style κουζίνες. Εξασκηθήκαμε στο food styling, στη φωτογράφιση και στην επεξεργασία. Μιλήσαμε για τη δουλειά μας. Και φάγαμε. Από τα χεράκια της μαμάς της Ιταλίδας οικοδέσποινάς μας. Ένα θα σας πω. Σπιτικά ζυμαρικά. Αχ. Σύντομα σκοπεύω να αναρτήσω στο Facebook μια συλλογή από φωτογραφίες που τράβηξα εκεί. Ελπίζω να κάνετε τον κόπο να ρίξετε μια ματιά και να μου πείτε πως σας φαίνονται!

Από τώρα και στο εξής λοιπόν, θα χρειαστώ κάτι από εσάς. Να με συγχωρείτε, όσο ψάχνομαι με το στυλ των εικόνων που ανεβάζω εδώ στο μπλογκ. Θέλω να πειραματιστώ και να κάνω διάφορες δοκιμές, μέχρι να βρω μια φόρμουλα που να μου ταιριάζει και να την κάνω δική μου. Οπότε μπορεί οι φωτο μου να είναι μια έτσι μια αλλιώς, μια σκοτεινές μια φωτεινές, μια πιο «καθαρές» μια πιο απαλές κ.ο.κ. Αν έχετε όρεξη μου λέτε και τη γνώμη σας! Με το μαλακό όμως ε;!

Προς το παρόν ας φτιάξουμε παγωτό γιατί η ζέστη δε λέει να μας αφήσει ήσυχους!

Υλικά

200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης

4 κ.σ. γάλα

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1/8 κ.γ. αλάτι

5 κρόκοι αυγού, χτυπημένοι σε μπολ

4 κ.σ. μέλι

350 γρ ανθότυρο, λιωμένο καλά με πιρούνι σε μπολ

1 κ.γ. χυμός λεμονιού

Για τα σύκα

350 γρ σύκα, πλυμένα και κομμένα σε τέταρτα (εγώ δεν τα ξεφλουδίζω)

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βήμα 2

Λίγο πριν πάρει βράση κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τα αυγά χτυπώντας διαρκώς να μην κόψουν. Αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του αυγολέμονου (στην αρχή προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το ζεστό μείγμα στα αυγά, χτυπώντας συνέχεια, και αρχίζουμε μετά να αυξάνουμε την ποσότητα ζεστού μείγματος μέχρι να δούμε πως το μείγμα των αυγών στο μπολ έχει ζεσταθεί λίγο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ζεστό μείγμα σιγά σιγά, χτυπώντας ακόμα). Μεταφέρουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τη βάζουμε πάλι στο μάτι στην ίδια μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Για να δούμε αν η κρέμα μας είναι έτοιμη βουτάμε μέσα ένα μεταλλικό κουτάλι και μετά τραβάμε με το δάχτυλο μια γραμμή στο πίσω μέρος του. Αν το μείγμα έχει κολλήσει στο κουτάλι και σχηματιστεί «δρομάκι», δηλαδή μείνει καθαρή η γραμμή που τραβήξαμε με το δάχτυλο, η κρέμα έχει πήξει αρκετά. Αν το «δρομάκι» ξαναγεμίσει κρέμα τότε συνεχίζουμε για λίγο ακόμα να τη ζεσταίνουμε ανακατεύοντας. Προσέχουμε να μην πάρει βράση.

Βήμα 3

Όταν γίνει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με το ανθότυρο. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί χτυπάμε λίγο με ραβδομπλέντερ για να ομογενοποιηθεί (εμένα χρειάστηκε, θα είναι ανάλογα το πόσο μαλακό είναι το ανθότυρό σας). Αφήνουμε λίγες ώρες (καλύτερα αποβραδίς) στο ψυγείο. Θυμόμαστε να βάλουμε και το δοχείο της παγωτομηχανής στην κατάψυξη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα σύκα. Τα απλώνουμε σε μικρό ταψάκι, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ραντίζουμε με το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C (180C αέρα) για περίπου 15’. Αφήνουμε να κρυώσουν και μετά κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια (ανάλογα πως μας αρέσει για το παγωτό μας). Θα είναι κάπως σαν μαρμελάδα με μεγάλα κομμάτια.

Βήμα 5

Για να φτιάξουμε το παγωτό, βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και περνάμε από την παγωτομηχανή. Βάζουμε λίγο παγωτό στο δοχείο που θα το φυλάξουμε, μετά απλώνουμε λίγα από τα σύκα με το σιρόπι τους. Προσθέτουμε κι άλλο παγωτό και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν παγωτό και σύκα. Σερβίρουμε αμέσως για πιο μαλακό παγωτό ή φυλάμε στην κατάψυξη. Για να σερβίρουμε αργότερα θα χρειαστεί να αφήσουμε το παγωτό εκτός κατάψυξης για τουλάχιστον 15 λεπτά να μαλακώσει.

Σημ. Η συνταγή για το παγωτό είναι βασισμένη σε αυτή του David Lebovitz με κάποιες αλλαγές.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    05/09/2016

    Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη του παγωτού αυτό θα ήθελα να το δοκιμάσω.