19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

20.11.2015

3 αξιολ., M.O. : 4,00

Η φάση «λικέρ» συνεχίζεται με αυτά τα δυο διαμαντάκια. Λικέρ με γεύση σοκολάτας και με γεύση καφέ. Χρειάζεστε κάτι άλλο για να σας πείσω να τα φτιάξετε;

Εγώ πάντως θεωρώ πως είναι απαραίτητα. Μπορεί να μας έρθει η επιθυμία για κάτι σοκολατένιο το βράδυ που βλέπουμε τηλεόραση. Μπορεί να θέλουμε να φτιάξουμε ένα κοκτέιλ και να μας λείπει κάποιο από τα δυο. Μπορεί να θέλουμε να βάλουμε μια τζουρίτσα στο ζεστό μας ρόφημα. Μπορεί να θέλουμε να βάλουμε κάτι άλλο εκτός από εκχύλισμα βανίλιας στο κέικ (ο καφές πάει τέλεια σε κέικ σοκολάτα). Χίλια δυο μπορεί. Να μην είμαστε προετοιμασμένοι;

Να είμαστε λοιπόν. Είναι πανεύκολα και τα δυο. Τα έχω φτιάξει σε μικρές ποσότητες όπως θα κάνω πάντα από εδώ και πέρα με τα λικέρ, διότι θέλω πρώτα να δοκιμάζω χωρίς να χαλάω ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα (δεν τη λες και φτηνή). Αν κάτι μου αρέσει πολύ και πιστεύω πως θα το πίνω με το νεροπότηρο, τότε θα ξαναφτιάξω μεγάλη ποσότητα να έχω.

Να προσθέσω εδώ πως τα πρωτότυπα λικέρ όπως αυτά με σοκολάτα και καφέ, γίνονται πολύ έξυπνα χειροποίητα δωράκια για τα Χριστούγεννα. Λίγα όμορφα μπουκαλάκια, ετικετούλες και κορδελάκια, και έτοιμο το δωράκι για τους καλεσμένους σας ή τους οικοδεσπότες σε περίπτωση που πάτε επίσκεψη.

Εσείς τι πρωτότυπο λικεράκι φτιάχνετε;

Υλικά

Για το λικέρ σοκολάτας

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή υγρή (μαλακή)

4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 κ.σ. κακάο σε σκόνη (όχι ρόφημα)

1/2 + 1/2 κούπα νερό

1/8 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (για σπιτική δείτε εδώ)

1/2 κούπα βότκα

Για το λικέρ καφέ

300 ml καφές εσπρέσο ζεστός (έτοιμος – εγώ έφτιαξα 3 espresso lungo σε μηχανή)

1 μικρή πρέζα αλάτι (περίπου 1/16 κ.γ.)

4 κ.σ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

1/2 κούπα βότκα

Βήμα 1

Για το λικέρ σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την καστανή ζάχαρη, τη λευκή ζάχαρη, το κακάο, 1/2 κούπα νερό και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να διαλυθεί το κακάο, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Όταν αχνίσει χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν αρχίζει να κοχλάζει ανακατεύουμε πάλι να φύγουν οι σβόλοι αν υπάρχουν. Αφήνουμε να κοχλάσει ζωηρά για μισό λεπτό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Αφήνουμε το μείγμα σοκολάτας να κρυώσει και προσθέτουμε 1/2 κούπα νερό, το εκχύλισμα βανίλιας και τη βότκα. Ρίχνουμε το λικέρ σε ένα μπουκαλάκι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ανακινούμε κάθε τόσο. Είναι έτοιμο μετά από μια δυο μέρες.

Βήμα 3

Για το λικέρ καφέ: Ανακατεύουμε τον ζεστό καφέ με το αλάτι και τις ζάχαρες μέχρι να λιώσουν. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τη βότκα. Ρίχνουμε το λικέρ σε μπουκαλάκι και ανακινούμε. Αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Είναι έτοιμο την επόμενη μέρα.

Σημείωση: Τα υλικά αυτά μας βγάζουν λίγο παραπάνω από 400 ml λικέρ σοκολάτας, και λίγο παρακάτω από 500 ml λικέρ καφέ.

3 αξιολ., M.O. : 4,00
Link Love

Άλλα λικεράκια
Λικέρ Μήλο από το Funky Cook
Λικέρ Βερίκοκο από το Συνταγές της Ασπρούλας
Λικέρ Μαστίχα Χωρίς Ζάχαρη από το Sofeto Γεύσεις Υγείας

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    26/11/2015

    Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα. Σε βρήκα τυχαία, ενώ έψαχνα μια συνταγή για ψάρι. Πολύ ωραίο το blog σου! Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μου επιτρέπεις να αναρτήσω κάποιες από τις φωτογραφίες σου (ακόμα και κάποια συνταγή σου ίσως) με την υπόσχεση πως θα έχω παραπομπή με το λινκ σου. Είναι κάτι άλλωστε που το κάνω κάθε φορά που αναρτώ μια φωτό ή ένα κείμενο, που δεν είναι δικά μου. Μπορείς να το διαπιστώσεις αν το θελήσεις. Σε ευχαριστώ πολύ και να είσαι καλά. Καλό σου βράδυ 🙂 Petra

    • Απάντηση
      26/11/2015

      Καλησπέρα! Ευχαριστώ για το μήνυμα και τα καλά σου λόγια. Θα επικοινωνήσουμε μέσω email. Καλό βράδυ και σε σενα!

  • Απάντηση
    Stelios
    20/04/2016

    Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για το blog σας. Θα μπορούσατε να μου πείτε αν ξέρετε πόσο κρατάει το λικέρ σοκολάτας στο ψυγείο; Και αν μετά τις δύο μέρες θέλει φιλτράρισμα ή όχι. σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.!

    • Απάντηση
      20/04/2016

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Λοιπόν, για να δούμε. Το ποστ το ανέβασα Νοέμβρη, αν θυμάμαι καλά είχα ήδη φτιάξει το λικέρ το λιγότερο 2 εβδομάδες πριν. Σήμερα που μιλάμε έχω ακόμα στο ψυγείο! Ομολογώ πως είχα καιρό να πιω, οπότε το έβγαλα μόλις τώρα, εξέτασα το στόμιο του μπουκαλιού (που είναι το πρώτο σημείο που βγάζει μούχλα αν χαλάσει κάτι) και την επιφάνεια του περιεχομένου, και ήταν πεντακάθαρα. Δοκίμασα και ένα ποτηράκι (σε κάποιο μέρος του κόσμου είναι ώρα για ποτάκι, κ άλλωστε έπρεπε να εξυπηρετήσω 😉 ) και η γεύση του είναι ίδια αν όχι λίγο καλύτερη από την αρχική. Επίσης τα συστατικά του είναι τέτοια που δεν το φοβάμαι, μιας και η βότκα αλλά και η ζάχαρη είναι εξαιρετικά συντηρητικά! Στην περίπτωση που παρουσιάσω κάποιο πρόβλημα σήμερα το βράδυ θα μπω να σας το πω αύριο… χαχαχα! Τέλος, δεν το έχω φιλτράρει καθόλου, απλά πριν από κάθε χρήση θέλει καλό κούνημα το μπουκάλι. Αν το φτιάξετε περιμένω εντυπώσεις!

  • Απάντηση
    Καλούσα
    05/05/2016

    Καλημέρα από Γερμανία!
    Λατρεύω να φτιάχνω πραγματάκια που άλλοι δίνουν ένα σκασμό χρήματα για να τα πάρουν έτοιμα χάνοντας και την γλύκα του χειροποίητου και τα κολακευτικά λόγια! 🙂
    Τις συνταγές θα τις δοκιμάσω οπωσδήποτε μα θέλω να μάθω αν συντηρούνται μόνο στο ψυγείο, κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ελπίζω να τα έχω στην “κάβα” μου και τον χώρο του ψυγείου ελεύθερο για άλλα καλούδια!
    Θα χαρώ πολύ με μια απάντηση και συγχαρητήρια για τις συνταγές, τις συμβουλές και τον ωραίο και απλό τρόπο γραφής!!!

    • Απάντηση
      05/05/2016

      Καλημέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια είναι πως τα υλικά δεν επιβάλλουν την συντήρηση στο ψυγείο, μιας και όλα έχουν μεγάλο shelf life που λέμε, και μάλιστα κάποια είναι συντηρητικά από μόνα τους (βότκα και ζάχαρη πχ). Εγώ τα έχω όμως πολλούς μήνες τώρα, και ίσως για ψυχολογικούς κυρίως λόγους τα έχω στο ψυγείο για πιο σίγουρα. Θα έλεγα πως είναι οκ για μέχρι ένα δίμηνο, και αν μπορείς που και που να τα ανακινείς να μην διαχωρίζονται τα υλικά. Αν περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς να τα χρησιμοποιήσεις, εξέτασέ τα γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού και στην επιφάνεια του υγρού να δεις αν έχει δημιουργηθεί μούχλα. Λογικά θα είναι μια χαρά! Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Ποπη
    02/12/2018

    Αν αντικαταστησω τη βοτκα με τσιπουρο , πειραζει;

    • Απάντηση
      02/12/2018

      Θεωρητικά όχι, απλά μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του λικέρ. Η βότκα είναι πιο ουδέτερη. Αν σας αρέσει όμως η γεύση του τσίπουρου, γιατί όχι; Αν δεν είστε 100% σίγουρη, δοκιμάστε το με μια μικρότερη ποσότητα για αρχή. Καλή επιτυχία!