29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.02.2015

6 αξιολ., M.O. : 2,50
6

Ένα κράμπλ λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Για φρούτο έβαλα αχλάδι, που γίνεται πολύ νόστιμο όταν ψήνεται αλλά οκ, δεν το λες και ασυνήθιστο. Η διαφορά είναι στην επικάλυψη που έχει κακάο για να γίνει σοκολατένια, και κομματάκια κρυσταλλικό τζίνζερ για να γίνει σπιρτόζικη.

Μερικές φορές νομίζω πως εμείς οι food bloggers παθαίνουμε υπερφόρτωση γεύσεων. Μαγειρεύουμε, δοκιμάζουμε, μαγειρεύουμε, δοκιμάζουμε, και προσπαθούμε συνεχώς να μπούμε στο μυαλό των αναγνωστών μας. Θα αρέσει αυτό; Είναι καλό; Μήπως δεν είναι «αρκετό» για να το μοιραστώ; Δεν είναι τυχαίο που όλοι έχουμε δοκιμαστές. Μερικοί το έτερον ήμισύ μας, μερικοί τους γείτονες, μερικοί τη μαμά μας, μερικοί την εκπαιδεύτρια του σκύλου μας… Μερικοί όλους τους παραπάνω. Εγώ πάντως σπάνια εμπιστεύομαι μόνο τη δική μου κρίση. Είναι κάποιες φορές όμως, που απλά ξέρω. Που δεν χρειάζεται, και στην τελική – να τολμήσω να το πω; – δε με νοιάζει, η γνώμη των άλλων. Με την καλή έννοια. Έτσι ήταν με αυτό το κράμπλ. Ήταν εξολοκλήρου δικής μου έμπνευσης (έξτρα άγχος για το αν θα πετύχει) και όσο το έφτιαχνα πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα βγει. Και ήρθε η ώρα που έφαγα μια γωνίτσα. YES. Πόση χαρά μπορεί να δώσει μια γωνίτσα κράμπλ σε μια food blogger; Σε αντίθεση με το τσίζκεϊκ της προηγούμενης ανάρτησης, αυτό εδώ όντως το έφαγα μόνη μου.

Όπως όλα τα γλυκά αυτού του είδους, τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό. Εγώ είμαι πάντα του ζεστού, με μπόλικη κρέμα γάλακτος από πάνω. Έτσι και εδώ. Η σοκολάτα ταιριάζει φοβερά με το αχλάδι (γνωστός υπέροχος συνδυασμός) αλλά το τζίντζερ είναι εκείνο που τοποθετεί το γλυκό σε άλλη κλίμακα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το παραλείψετε. Θα είναι πολύ νόστιμο και έτσι. Αλλά…

Υλικά

8 αχλάδια, μικρά, καθαρισμένα

1/2 λεμόνι, ο χυμός

1 κ.σ. + 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική, καστανή

100 γρ βούτυρο, σε κύβους

80 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ βρώμη τύπου quick cooking (Κουάκερ)

2 κ.σ. κακάο σε σκόνη

1/8 κ.γ. αλάτι

2 1/2 κ.σ. τζίντζερ κρυσταλλικό, ψιλοκομμένο (δείτε το Δείξε μου)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το κρυσταλλικό τζίντζερ το βρίσκουμε σε καλά καταστήματα με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Ή το φτιάχνουμε μόνοι μας όπως στο Il laboratorio di mm_skg!

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Κόβουμε τα αχλάδια σε κομματάκια και τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν. Ρίχνουμε τη μια κουταλιά σούπας ζάχαρη, ανακατεύουμε, τοποθετούμε σε ένα πυρέξ (18x26cm) και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο με το αλεύρι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Θέλουμε να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια βουτύρου. Προσθέτουμε τη βρώμη, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, τρίβοντας κατά προτίμηση με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο κρυσταλλικό τζίντζερ και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 3

Σκορπίζουμε το μείγμα κράμπλ ομοιόμορφα πάνω στα αχλάδια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να αναβλύζουν τα πλαϊνά. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μπόλικη κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια.

6 αξιολ., M.O. : 2,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    13/02/2015

    Το τζίτζερ το δικό μου έχει τελειώσει πρέπει να αναζητήσω στο εμπόριο, είναι δυο πράγματα που έχω ξεχάσει στην προηγούμενη μου βόλτα για ψώνια.
    Μόλις το βρω θα το φτιάξω οπωσδήποτε.