25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.12.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Γλυκό με βάση μπράουνι, κρέμα μαύρης ή λευκής σοκολάτας με κάστανο, και γαρνιτούρα από καραμέλα honeycomb. Γίνεται και με βάση μπισκότου σαν τσίζκεϊκ. Χαμός.

Δυο εκδοχές ενός γλυκού; Δυο διαφορετικά γλυκά; Δεν είμαι σίγουρη. Άλλωστε αν το καλοσκεφτώ βγαίνουν τέσσερις παραλλαγές, αφού έχουμε δυο βάσεις και δυο κρέμες. Εσείς κάνετε όποιον συνδυασμό προτιμάτε!

Η μια βάση λοιπόν είναι βάση μπράουνι. Ναι, μπράουνι, το γνωστό. Το κάνουμε λεπτό λεπτό, σε στρογγυλή φόρμα, και αφού κρυώσει το περιλούζουμε με κρέμα σοκολάτα και κάστανο. Διότι Χριστούγεννα χωρίς κάτι από κάστανο δε γίνεται! Αν θέλουμε κάτι λίγο γρηγορότερο (αν και το μπράουνι δεν είναι χρονοβόρο ή δύσκολο, και γίνεται και από την προηγούμενη) μπορούμε να κάνουμε μια βάση τύπου τσίζκεϊκ, χρησιμοποιώντας μπισκότα Speculoos που ταιριάζουν απίστευτα. Εγώ αυτά τα έβαλα σε ποτηράκια, και έτσι χρειάστηκε μόνο να τα σπάσω με τα χέρια. Αν θέλουμε κανονική μπισκοτένια βάση τότε ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφω εδώ και συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτα κάστανο που έχουμε επιλέξει.

Διότι και στην κρέμα έχουμε επιλογή. Αυτή προέκυψε όταν, ετοιμάζοντας την εκδοχή της μαύρης σοκολάτας, είδα πως η γεύση του κάστανου καλύπτεται αρκετά και μένει μόνο ένα διακριτικό άρωμα. Έτσι σκέφτηκα να δοκιμάσω πως θα έβγαινε η κρέμα με λευκή σοκολάτα. Πόσο χαίρομαι όταν πετυχαίνουν αυτές οι αναλαμπές μου! Και οι δυο είναι υπέροχες, απλά με τη λευκή καταλαβαίνουμε λίγο περισσότερο τη γεύση του κάστανου.

Τέλος, το εντυπωσιακότερο νομίζω απ’ όλα εδώ, είναι η καραμέλα honeycomb. Αν έχετε πάει στην Αγγλία ίσως έχετε δοκιμάσει σοκολάτα Crunchie Bar της Cadbury. Αυτή με το χρυσό περιτύλιγμα. Το εσωτερικό της είναι honeycomb. Μια παχιά στρώση καραμέλας δηλαδή, που έχει ανακατευτεί με μαγειρική σόδα και έχει αφρίσει δημιουργώντας μικρά κενά αέρος στο εσωτερικό της. Είναι τραγανή αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα στο στόμα γίνεται μαστιχωτή και κολλάει στα δόντια με αυτόν τον υπέροχο τρόπο της καραμέλας.

Αλλά μην χάνουμε χρόνο. Ας περάσουμε στα βήματα. Εδώ φαίνονται πολλά και μακροσκελή, αλλά μην ξεχνάτε πως είναι τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές. Εσείς θα διαλέξετε δυο (συν τη γαρνιτούρα καραμέλας) οπότε η διαδικασία θα είναι πολύ απλή. Εκτός αν θέλετε να τα φτιάξετε όλα! Να περάσετε τέλεια τα Χριστούγεννα, να ξεκουραστείτε, να χαρείτε, και να φάτε του σκασμού! Καλές γιορτές!

Υλικά

Για τη βάση μπράουνι
60 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
85 γρ βούτυρο
75 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ κακάο σε σκόνη
150 γρ ζάχαρη
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κ.γ. αλάτι
1 αυγό

Για τη βάση μπισκότου
250 γρ μπισκότα Speculoos
100 γρ βούτυρο αγελάδας
(για ατομικά γλυκά βάζουμε μόνο μπισκότα, 2 ½ το άτομο)

Για την κρέμα μαύρη σοκολάτα κάστανο (για γλυκό 8 ατόμων)
280 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
300 γρ πουρές κάστανο άγλυκος σε κονσέρβα
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
300 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα

Για την κρέμα λευκή σοκολάτα κάστανο (για 3 ατομικά γλυκά)
90 γρ λευκή σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
120 γρ πουρές κάστανο άγλυκος
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
120 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα

Για το honeycomb (μπόλικο!)
400 γρ ζάχαρη
140 γρ γλυκόζη
75 γρ μέλι
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. μαγειρική σόδα

Βήμα 1

Για τη βάση μπράουνι. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα 21 εκ. με αποσπώμενο στεφάνι και τη στρώνουμε με λαδόκολλα. Ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ για την παρασκευή του μπράουνι, αγνοώντας το κομμάτι για το μπισκότο καραμέλας. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε, βγάζουμε τη λαδόκολλα και ξανατοποθετούμε τη βάση στη φόρμα για να ρίξουμε από πάνω την κρέμα της επιλογής μας.

Βήμα 2

Για την βάση μπισκότο. Ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν εδώ. Αν θέλουμε να κάνουμε ατομικά γλυκάκια απλά σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια με τα χέρια και τα μοιράζουμε στα ποτήρια. Περίπου δυόμιση μπισκότα στο άτομο.

Βήμα 3

Για την κρέμα μαύρη σοκολάτα κάστανο. Βάζουμε τη σοκολάτα μαζί με τον πουρέ κάστανο σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα σε διαστήματα των 20 δευτερολέπτων μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Ανακατεύουμε στο ενδιάμεσο με σύρμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς αφού το χτυπήσουμε καλά με το σύρμα να φύγουν οι σβόλοι. Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Ενσωματώνουμε στο χλιαρό μείγμα σοκολάτας διπλώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε στη βάση της επιλογής μας και βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Βήμα 4

Για την κρέμα λευκή σοκολάτα κάστανο. Αν θέλουμε μεγάλο γλυκό αντί για ατομικά αυξάνουμε τις ποσότητες υλικών επί 2.5 (230 γρ λευκή σοκολάτα, 300 γρ πουρέ κάστανο, 2.5 κ.σ. ζάχαρη άχνη, 300 ml κρέμα γάλακτος) και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με αυτή της μαύρης σοκολάτας. Αν είναι να τη σερβίρουμε σε ποτηράκια τότε δεν χρειάζεται να χτυπήσουμε την κρέμα πριν την προσθέσουμε στο μείγμα σοκολάτας.

Βήμα 5

Για το honeycomb. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της σόδας σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη. Όταν λιώσει δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση το μείγμα και να αρχίσει να αφρίζει. Ξαναχαμηλώνουμε (εγώ το είχα στο 5 από 9) και αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει λίγο και να πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα (θα πάρει περισσότερο από 5 λεπτά, να έχετε υπομονή αλλά να μην το αφήσετε μόνο του). Με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα ανακατεύοντας καλά και αμέσως τραβάμε από τη φωτιά. Το μείγμα θα φουσκώσει πολύ και θα είναι σαν χρυσός αφρός. Το ρίχνουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα τουλάχιστον. Θέλουμε να σπάει, όχι να λυγίζει. Ίσως χρειαστεί να μπει ψυγείο για λίγο (εμένα χρειάστηκε). Πριν το σερβίρισμα το σπάμε σε κομμάτια και τοποθετούμε κάποια πάνω στο γλυκό μας. Τα υπόλοιπα τα φυλάμε στο ψυγείο και τα τρώμε σαν καραμέλες. Προειδοποίηση. Κολλάει σαν διάολος στα δόντια!

Η κρέμα σοκολάτα κάστανο είναι από συνταγή του Jamie Oliver. Η συνταγή για την καραμέλα honeycomb είναι από την ιστοσελίδα Good to Know Recipes.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    30/12/2014

    Υπέροχο το γλυκό, αλλά εγώ με το honeycomb εχω κολλήσει γιατί έχω βάλει στο μάτι να φτιάξω αλλά δεν εχω αξιωθεί ακόμα.
    Καλη Πρωτοχρονιά!