18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

22.12.2014

5 αξιολ., M.O. : 3,40
4-6

Ένα υπέροχο ορεκτικό με τυριά για το γιορτινό τραπέζι. Μια απίθανη στρώση από μπρί, κασέρι και τυρί κρέμα λιωμένα σαν φοντύ, κάθεται πάνω σε μια στρώση από καραμελωμένα κρεμμύδια, αργομαγειρεμένα και σβησμένα με μπαλσάμικο. Πιάστε ένα κράκερ…

Είναι εύκολο, είναι απίστευτα γευστικό, και μπορεί να προετοιμαστεί μέχρι 2 μέρες πριν, αφήνοντας μόνο το ψήσιμο για την ημέρα του τραπεζιού σας. Πόσο πιο ιδανικό μπορεί να είναι ένα ορεκτικό;!

Μη σας τρομάζει το μακροσκελές πρώτο βήμα. Το καραμέλωμα των κρεμμυδιών είναι εύκολο, αλλά θέλω να το περιγράψω με λεπτομέρεια. Φυσικά υπάρχει και η ευκολότερη λύση του έτοιμου προϊόντος για την κάτω στρώση. Ένα τσάτνεϊ κρεμμυδιού θα ήταν το καλύτερο, ή έτοιμα καραμελωμένα κρεμμύδια από βαζάκι (υπάρχουν στο εμπόριο). Ό,τι επιλέξουμε κοιτάμε να είναι ελαφρώς γλυκό για να ισορροπήσει την αλμυρή και πλούσια γεύση των τυριών. Κάποια στιγμή εγώ θα το δοκιμάσω και με μαρμελάδα.

Προς το παρόν περιμένω να πάει μεσημέρι για να φάω το λίγο που έχει μείνει. Θα μπορούσα και τώρα, 9 παρά το πρωί, αλλά κρατάμε τους τύπους…

Υλικά

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

1 1/2 κρεμμύδι μέτριο (ή 1 μεγάλο)

1 κ.σ. βούτυρο

1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

1/8 κ.γ. αλάτι

Για τη στρώση τυριών

200 γρ μπρί, καθαρισμένο από την κρούστα και χοντροκομμένο

100 γρ κασέρι, κομμένο σε μικρά κομματάκια (αν το πάρετε σε φέτες κόβεται πολύ εύκολα)

100 γρ τυρί κρέμα

2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 κ.γ. κορν φλάουρ

1/8 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/8 κ.γ. πιπέρι λευκό

Βήμα 1

Πρώτα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε 2-3 μέρες πριν διότι θέλει το χρόνο του. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα ή ροδέλες, προσπαθώντας να είναι ίσου πάχους οι φέτες. Ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν ζεσταθεί βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (εμένα ήταν στο 3 από 9) και τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Αραιά και που ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Αν χρειαστεί στη μέση του χρόνου χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά (στα 25’ το πήγα στο 2 από 9). Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος και έχουν γίνει κάπως κολλώδη τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το μπαλσάμικο και τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά ακόμα, ή μέχρι να απορροφηθεί το ξύδι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τα κρεμμύδια στο τηγανάκι.

Βήμα 2

Για το μείγμα τυριών. Βάζουμε το μπρί, το κασέρι, το τυρί κρέμα, τη μια κουταλιά παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μούλτι ή μπλέντερ (εγώ χρησιμοποίησα το μεγάλο δοχείο αυτού). Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει λείο το μείγμα.

Βήμα 3

Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε μια μικρή πυρίμαχη ταρτιέρα (15 εκ. διάμετρο). Προσθέτουμε από πάνω το μείγμα τυριών, ισιώνουμε με σπάτουλα και πασπαλίζουμε με τη δεύτερη κουταλιά παρμεζάνα. Εδώ αν θέλουμε το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο. Το ψήνουμε όταν είναι να το σερβίρουμε.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140C στον αέρα (150C αντιστάσεις) και ψήνουμε στη μέση για 25 λεπτά (ή μέχρι να ζεσταθεί καλά και να βγάζει μικρές μικρές φουσκάλες). Γυρνάμε τη ρύθμιση του φούρνου στο γκριλ, ανεβάζουμε τη σχάρα, και ψήνουμε για 2 λεπτά εκεί για να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε ζεστό με κρακεράκια ή λεπτοκομμένη μπαγκέτα.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το περιοδικό BBC Good Food.

5 αξιολ., M.O. : 3,40

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

12 Σχόλια

  • Απάντηση
    22/12/2014

    Ελένη μου έκανες ζημιά! Τρελαίνομαι για τυριά και τέτοια ορεκτικά είναι σκέτη αμαρτία. Και το έχεις παρουσιάσει τόσο όμορφα στη φωτογραφία σου..!
    Καλές γιορτές να έχεις με υγεία και αγάπη!!

    • Απάντηση
      22/12/2014

      Χαχα Μάγδα! Αυτά τα πιάτα είναι ζημιάρικα όντως… Αλλά it’s Christmas βρε παιδί μου! Καλές γιορτές και σε σενα, να περάσετε τέλεια!

  • Απάντηση
    Βίκυ
    22/12/2014

    Θα φτιαχτεί σίγουρα…….Τέλειο Ελένη!!!Να δω που θα βρω μπρι στην Κρήτη!

    • Απάντηση
      22/12/2014

      Ευχαριστώ Βίκυ! Στο Lidl ή σε Βασιλόπουλο να κοιτάξεις, τέτοια εποχή πιστεύω να έχουν φέρει!

  • Απάντηση
    22/12/2014

    Και μόνο που διάβασα τον τίτλο, ξεροκατάπια….

  • Απάντηση
    Ria
    23/12/2014

    Καλημέρα και απο μένα! πολύ γευστικό φαίνεται αυτό το ορεκτικό και ότι πρέπει για Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 🙂 θα ήθελα να σε ρωτήσω μόνο αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μπρι με κάποιο άλλο τυρί γιατί λόγω “συνθηκών” 🙂 μου χουν απαγορέψει να τρώω τέτοια τυριά (στιλτον, ροκφορ, μπρι και τα συναφή). Σκεφτόμουν λίγη μοτσαρέλα αλλά δεν είμαι κ σίγουρη…

    • Απάντηση
      24/12/2014

      Καλησπέρα Ρία. Καθυστέρησα να σου απαντήσω γιατί ήθελα να το ψάξω λίγο. Και η μοτσαρέλα (όχι η φρέσκια) θα ήταν καλή, αλλά ίσως χρειάζεται ένα τυρί με πιο έντονη γεύση να αντικαταστήσει το μπρί. Ίσως ένα τσένταρ ή μια γραβιέρα (όχι πολύ αλμυρή). Και τα δυο αυτά είναι τυριά που ταιριάζουν σε φοντύ οπότε νομίζω κι εδώ θα ήταν καλά. Αν το δοκιμάσεις να μου πεις πως πήγε! Καλές γιορτές εύχομαι!

      • Απάντηση
        Ria
        26/12/2014

        ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! θα το δοκιμάσω αύριο σε ένα τραπέζι που έχω και είμαι σίγουρη ότι θα πετύχει (το χουν αυτά τα λιωμένα τυριά!γιαμμμ) 🙂

  • Απάντηση
    Ria
    27/12/2014

    update: το πείραμα πέτυχε! το πιάτο ήταν φανταστικό και το σέρβιρα με κάτι κράκερ σε μορφή κουταλιού που βρήκα στο σούπερ 🙂 περιττό να πω ότι δεν έμεινε ούτε δείγμα!

  • Απάντηση
    Χρήστος
    17/11/2015

    Φαίνεται πεντανόστιμο. Θα το φτιάξω άμεσα!