29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

09.12.2014

8 αξιολ., M.O. : 5,00
30
4-6

Μια υπέροχη σούπα πατάτας, κρεμώδης και χορταστική. Η πλούσια γεύση της μπίρας Amstel Premium Pilsener είναι αισθητή χωρίς να υπερισχύει, χαρίζοντας κάτι εντελώς ξεχωριστό και αρωματικό στο σύνολο. Η όποια ελαφριά πικράδα ισορροπείται τέλεια με λίγο χαρουπόμελο και ένα κασέρι που γλυκίζει. Το παστό χοιρινό έρχεται και κουμπώνει με την απαραίτητη αλμύρα του.

Μου πήρε πολύ ώρα να γράψω την εισαγωγή. Όχι μόνο επειδή σκουντάει ο Westley τα δάχτυλά μου όσο γράφω στο λαπτοπ για να μου τραβήξει την προσοχή. Αλλά κυρίως επειδή οι περισσότερες περιγραφές που μου έρχονται στο μυαλό μου μοιάζουν λίγο τετριμμένες και ξαναειπωμένες. Ό, τι και να γράψω για τη σούπα αυτή, δεν μπορώ να σας μεταφέρω την ιδιαίτερη γεύση της. Μπορώ όμως να σας πω πως πρέπει να τη δοκιμάσετε.

Η Amstel Premium Pilsener είναι μια από τις 12 μπίρες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που παράγονται εξολοκλήρου στην Ελλάδα. Και όταν λέω εξολοκλήρου, εννοώ από την καλλιέργεια του κριθαριού. Σε 235.000 στρέμματα ελληνικής γης, 3.010 παραγωγοί φροντίζουν έτσι ώστε η εταιρία να καλύπτει πλέον το 100% των αναγκών της από ελληνικό κριθάρι. Και ένας από τους στόχους της; Η εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού. Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως θεωρώ τα στοιχεία εντυπωσιακά. Και από μια τόσο μεγάλη ποικιλία, σίγουρα όλοι θα βρουν την μπίρα που τους ταιριάζει.

Η μπίρα που επέλεξα εγώ πάντως σίγουρα ταιριάζει στη σουπίτσα μας. Γενικά είμαι φίλη της μπίρας οπότε υπάρχουν πολλές που αγαπώ ιδιαίτερα, η συγκεκριμένη όμως είναι ιδανική για το πιάτο αυτό μιας και δεν το πικρίζει πολύ. Όσο για τα υπόλοιπα υλικά, για να παραμείνουμε στο κλίμα αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κυρίως ελληνικά προϊόντα.

Απολαύστε τη σούπα ζεστή ζεστή, μιας και είναι Δεκέμβρης, και δίπλα ανοίξτε και μια παγωμένη μπίρα, μιας και οι ηλιόλουστες μέρες το σηκώνουν!

Υλικά

4 κούπες ζωμός λαχανικών, ζεστός (για σπιτικό δείτε εδώ)

6 πατάτες μέτριες, κομμένες σε σχετικά μικρά κομμάτια

1/2 κούπα γιαούρτι στραγγιστό

30 γρ (2 κ.σ.) βούτυρο Κερκύρας

1 κουτάκι (330 ml) μπίρα Amstel Premium Pilsener

1 κούπα κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. χαρουπόμελο

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό

1 1/2 κούπα τυρί τριμμένο (κασέρι γλυκό), συν λίγο ακόμα για το
σερβίρισμα

λίγο χοιρινό παστό Μάνης, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

λίγο σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο (το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το χαρουπόμελο έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση. Αν δεν βρίσκετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι, αλλά το αποτέλεσμα ίσως να διαφέρει λίγο.

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες στο ζωμό σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει εντελώς λεία σούπα.

Βήμα 2

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο και το γιαούρτι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε τη μπίρα, την κρέμα γάλακτος, το χαρουπόμελο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και ύστερα από 5 λεπτά ακόμα βάζουμε λίγο λίγο το κασέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και μέχρι η σούπα να έχει ζεσταθεί καλά.

Βήμα 3

Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλισμένη με λίγο κασέρι ακόμα (αν θέλουμε), λίγο χοιρινό και λίγο σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι αν μας αρέσει.

Η αρχική ιδέα για τη συνταγή είναι από το μπλογκ Cooking and Beer. Τα υλικά και η μέθοδος είναι δικά μου. Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και αληθείς.

8 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    09/12/2014

    Πολύ καλή ιδέα!!!

  • Απάντηση
    09/12/2014

    Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω μια τέτοια σούπα!Θρεπτική, γεμάτη από γεύσεις και ιδανική για αυτήν την εποχή! Τα φιλιά μου Ελένη!

  • Απάντηση
    10/12/2014

    Τις σούπες τις αγαπώ και τώρα ειδικά που χειμώνιασε δε χορταίνω να τις φτιάχνω!
    Η πατατόσουπα είναι από τις πολύ αγαπημένες μου!
    Μου αρέσει η προσθήκη μπύρας και η εξισορρόπηση της γεύσης της με χαρουπόμελο και κασέρι. Χαρουπόμελο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ για να είμαι ειλικρινής.
    Και συνήθως την μπύρα τη συνδυάζω με τσένταρ στις σούπες αλλά και το κασέρι μου αρέσει σαν ιδέα!
    Ωραία και η φωτογράφηση σου!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      10/12/2014

      Ερμιόνη το χαρουπόμελο κι εγώ το δοκίμασα πρώτη φορά πρόσφατα, με το welsh rarebit, και εντυπωσιάστηκα. Αν πέσεις πάνω του πάρε ένα μπουκάλι, νομίζω θα σου αρέσει και σίγουρα θα βρεις φοβερές ιδέες να το αξιοποιήσεις στη μαγειρική! Το τσένταρ, αχ αγαπημένο, σε όλα. Η πρώτη μου σκέψη κι εδώ ήταν το τσένταρ, αλλά μετά αποφάσισα να βάλω κάτι ντόπιο. Είναι τελικά πολύ καλή περίπτωση και το κασέρι μιας και λιώνει όμορφα. Βέβαια το τσένταρ παραμένει σταθερή αξία στο ψυγείο μου 🙂 Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φιλιά!

  • Απάντηση
    Ειρηλενα
    05/12/2016

    Μόλις πρόσεξα ότι υπάρχει και στα ελληνικά η ωραία αυτή συνταγή,χαχα, τόση ώρα προσπαθούσα να μετάφρασω τα αγγλικά,για να τη δοκιμάσω.νομίζω ότι θα βγει πολύ νόστιμη!

    • Απάντηση
      06/12/2016

      Χαίρομαι που τη βρήκες! Ελπίζω να έρθεις να μου πεις εντυπώσεις όταν τη δοκιμάσεις! Καλή επιτυχία!