16.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.10.2014

15 αξιολ., M.O. : 4,73
6

Νόστιμα και ελαφριά κανελόνια φούρνου με γέμιση από σπανάκι, ανθότυρο και μανιτάρια. Αντί για μπεσαμέλ τα σκεπάζουμε με κρούστα γιαουρτιού και έτσι κάνουμε το πιάτο ακόμα πιο εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία.

«Μα τι κανελόνια είναι αυτά;» Φαντάζομαι καταλάβατε ποιανού αντίδραση ήταν αυτή. Πάντως όχι του Westley. Τα κανελόνια (τα κανονικά, όχι τα «μούφα») είναι από τα αγαπημένα πιάτα του Μίστερ. Όταν λέω κανονικά εννοώ αυτά που έχουν σαλτσούλα ντομάτας κάτω, γέμιση κιμά μέσα και μπεσαμέλ πάνω. Να όμως που γίνονται και αλλιώς. Το σπανάκι τους ταιριάζει υπέροχα (όπως με όλα τα ζυμαρικά κατά τη γνώμη μου) και το ανθότυρο δίνει μια υπέροχη κρεμώδη γεύση. Το μανιτάρι μπήκε από σπόντα διότι μου περίσσεψε από άλλο μαγειρικό πείραμα, αλλά αποδείχτηκε επιτυχημένη σπόντα. Και τελικά; Τα έφαγε χωρίς μορφασμούς και χωρίς να τα διαμελίσει πρώτα για να μάθει “τι είναι αυτό το μαυράκι μέσα;” Success!

Εκτός από αρκετά υγιεινά, τα κανελόνια αυτά είναι και εύκολα. Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία με τσιγαρίσματα και τέτοια. Λερώνουμε ένα, το πολύ δυο μπολ, όχι τις 100 κατσαρόλες που θέλουν τα κλασικά με τους κιμάδες και τις σάλτσες. Οπότε αντί για Κυριακάτικο φαγητό, το πιάτο αυτό σερβίρεται άνετα και μεσοβδόμαδα. Αν ακολουθείτε και την Αμερικάνικη μόδα είναι ιδανικό για την “Δευτέρα χωρίς κρέας”. Το μόνο σημείο που θέλει λίγο υπομονή είναι το γέμισμα των ζυμαρικών που είναι εύκολο αλλά λίγο χρονοβόρο.

Το σπανάκι το χρησιμοποιούμε ωμό. Είναι σημαντικό αυτό διότι χρειαζόμαστε τα υγρά που θα βγάλει κατά το μαγείρεμα για να μαλακώσουν τα κανελόνια. Το ζουλάμε καλά όπως θα δείτε στα βήματα, και έτσι χάνει τον όγκο του και μας επιτρέπει να γεμίσουμε τα ζυμαρικά. Γενικά να ξέρετε πως το αποτέλεσμα είναι ζουμερό αλλά αρκετά στεγνό (με την καλή έννοια!). Τα κομμάτια δηλαδή κόβονται καθαρά, χωρίς να ξεχύνονται σάλτσες και ζουμιά όπως ίσως έχετε συνηθίσει σε άλλες εκδοχές του πιάτου. Αν θέλετε πιο υγρό αποτέλεσμα θα πρότεινα να το φτιάξετε με μπεσαμέλ αντί για κρούστα γιαουρτιού.

Αν σας περισσέψει γέμιση (εμένα έμειναν 2-3 κουταλιές) μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε όπως έχω κάνει σε αυτά τα αυγά φούρνου.

Υλικά

500 γρ σπανάκι, χοντροκομμένο (ζυγισμένο μετά το καθάρισμα)
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
150 γρ μανιτάρια (εγώ χρησιμοποίησα ένα μεγαλούτσικο πορτομπέλο), σε κομματάκια
120 γρ (περίπου 1 ½ κούπα) κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι λευκό
360 γρ ανθότυρο
24 κανελόνια (περίπου μια συσκευασία)

Για την κρούστα γιαουρτιού
500 γρ γιαούρτι
3 αυγά
2 κ.σ. γάλα εβαπορέ
1 κ.γ. αλάτι χοντρό
1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
70 γρ (περίπου ¾ κούπας) κεφαλοτύρι, τριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ελέγχουμε ότι η συσκευασία αναγράφει «δεν χρειάζονται προβράσιμο».

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι, το κρεμμυδάκι, τα μανιτάρια, το κεφαλοτύρι, το αλατοπίπερο, και θρυμματίζουμε από πάνω το ανθότυρο. Ανακατεύουμε ελαφριά με τα χέρια και μετά αρχίζουμε να ζουλάμε το μείγμα σαν να ζυμώνουμε. Θα αρχίσει να χάνει όγκο. Όταν δούμε ότι πλάθεται εύκολα και έχει μειωθεί αρκετά, γεμίζουμε με αυτό τα κανελόνια προσέχοντας να το πιέζουμε μέσα καλά. Στρώνουμε τα κανελόνια σε ένα ταψί ή πυρέξ που να τα χωράει σε μια στρώση (εμένα ήταν 23x33). Αν μείνουν ζουμιά στο μπολ τα ρίχνουμε στο ταψί.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αυγά, το εβαπορέ, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε με το μείγμα τα κανελόνια. Προσέχουμε να σκεπαστούν όλα. Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ωραία, περίπου 40 λεπτά.

15 αξιολ., M.O. : 4,73
Link Love

Κι άλλα κανελόνια με σπανάκι!
Κανελόνια με ανθότυρο, σπανάκι, πιπεριές και γραβιέρα από το Captain Cook
Κανελόνια με σπανάκι και ανθότυρο από το Sugar Buzz
Κανελόνια με κοτόπουλο και σπανάκι από το Άρωμα Κουζίνας

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    23/10/2014

    Κανελόνια με σπανάκι φτιάχνω και εγώ!
    Στη δική σου εκδοχή εκτίμησα ιδιαίτερα την παρουσία των μανιταριών όπως επίσης και την ανάλαφρη και δροσερή κρούστα γιαουρτιού.
    Φαντάζομαι πάντως όταν αν δεν έχουμε όρεξη για γέμισμα, μπορούμε να κάνουμε το πιάτο και με λαζάνια!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      24/10/2014

      Ερμιόνη! Τι καλή ιδέα για τα λαζάνια! Ναι βέβαια, μας κόβει το χρόνο προετοιμασίας στο μισό 🙂 Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    Μαρίνα
    14/01/2016

    Η συνταγή σου μου βγήκε πεντανόστιμη , ανάλαφρη και καθόλου λιπαρή. Ίσως λίγο παραπάνω στεγνή , όπως αναφέρεις βέβαια. Στράγγισα όμως αρκετά και το σπανάκι. Για το γέμισμα χρησιμοποίησα νάιλον σακουλάκι σαν κορνέ !! Εύκολο !!
    Θα την ξανακάνω …. Ευχαριστώ.

    • Απάντηση
      14/01/2016

      Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Και τι καλή ιδέα το κορνέ για το γέμισμα! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, φιλιά

  • Απάντηση
    Αναστασια
    25/04/2016

    Συγχαρητηρια για το υπεροχο κ ευαναγνωστο μπλογκ σας.
    Σε αυτη τη συνταγη τι αλλο τυρι εκτος λευκων θα μπορουσα να βαλω;

    • Απάντηση
      25/04/2016

      Δεν είμαι σίγουρη πως θα ταίριαζε κάποιο κίτρινο τυρί εδώ στη θέση του λευκού, διότι θέλουμε την κρεμώδη υφή του ανθότυρου. Αλλιώς κινδυνεύει να βγει πολύ στεγνό το αποτέλεσμα. Μόνες εναλλακτικές νομίζω η ρικότα και η μαλακή μυζήθρα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια!

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    23/11/2017

    Επειδή το να γεμίσω κανελόνια ένα-ένα δεν είναι και το καλύτερο μου προτίμησα να κάνω τη συνταγή με λαζάνια και βγήκαν υπέροχα! Υγρά όσο πρέπει, ελαφριά και πολύ θρεπτικά. Η κρούστα γιαουρτιού είναι από τις αγαπημένες μου οπότε όλος ο συδυασμός των υλικών έδεσε απόλυτα.

    • Απάντηση
      23/11/2017

      Αχ τα κανελόνια…. Το αγαπημένο φαγητό του Μίστερ, αλλά το γέμισμα… βάσανο, χαχαχα!! Χαίρομαι που ταίριαξε η συνταγή και στα λαζάνια, είναι σίγουρα λιγότερο μπελαλίδικη εναλλακτική! Φιλιά πολλά!