19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.09.2013

14 αξιολ., M.O. : 3,43
4-6

Το κουνουπίδι πέρασε πρόσφατα μια φάση μεγάλου σουξέ στον μπλογκόκοσμο των ΗΠΑ. Το περιφρονημένο από πολλούς αυτό λαχανικό, πήρε περίοπτη θέση σε διάφορες συνταγές και έδειξε πόσο προσαρμοστικό μπορεί να γίνει. Εμένα προσωπικά πάντα μου άρεσε το κουνουπίδι, οπότε όταν είδα κάποιες από τις περίεργες αυτές προτάσεις ήμουν πρόθυμη να δοκιμάσω κάτι καινούργιο.

Η συνταγή που ξεχώρισε για μένα ήταν η Σάλτσα Αλφρέντο από Κουνουπίδι που έφτιαξε η Lindsay του Pinch of Yum. Μου φάνηκε υπέροχη ιδέα, και όντως το αποτέλεσμα με ενθουσίασε. Αμέσως άρχισα να φαντάζομαι παραλλαγές της σάλτσας με τις οποίες θα μπορούσα να πειραματιστώ. Και επειδή ως παιδί το αγαπημένο μου κουνουπίδι ήταν ογκρατέν στο φούρνο με τυριά, αποφάσισα να συνδυάσω τα δυο. Μακαρόνια στο φούρνο λοιπόν, το κλασσικό Mac ‘n’ Cheese, με «ψεύτικη» τυρένια μπεσαμέλ και τραγανή κρούστα.

Η γεύση του κουνουπιδιού δεν είναι πολύ έντονη στο πιάτο αυτό, καθιστώντας το ιδανικό για να εισάγετε το θρεπτικό λαχανικό στη διατροφή σας ή αυτή των παιδιών σας, αν μέχρι τώρα υπήρχαν «ενστάσεις»! Εκτός των αντικαρκινικών ιδιοτήτων που λέγεται ότι έχει, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτίνη, φώσφορο και ασβέστιο (μεταξύ άλλων).

Σημείωση: Η “μπεσαμέλ” μπορεί να φτιαχτεί 1-2 μέρες πρίν. Έτσι θα έχετε ένα πολύ γρήγορο γεύμα κάποια μέρα με φορτωμένο πρόγραμμα. Επειδή όμως σφίγγει στο ψυγείο, θα την αφήσετε για λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ή βάλτε τη για λίγα λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων πρίν της προσθέσετε τα τυριά.

Υλικά

Για την Μπεσαμέλ Κουνουπιδιού

1 μικρό κουνουπίδι (περίπου 700-800 γρ.)

2 κούπες ζωμό (όποιος σας αρέσει)

Αλάτι και λευκό πιπέρι (κατά βούληση)

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι (εγώ έβαλα κρέμα γάλακτος)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το Mac ‘n’ Cheese

375 γρ. πένες

100 γρ. τυρί τσένταρ (εγώ χρησιμοποίησα ώριμο), τριμμένο

100 γρ. κασέρι, τριμμένο

60 γρ. τυρί τριμμένο για την κρούστα (κασέρι, παρμεζάνα, ή όποιο άλλο θέλετε)

½ κούπα τριμμένη ψίχα ψωμιού (ή όσο χρειάζεται για να καλύψετε τα ζυμαρικά στο ταψί)

½ κ.γ. μείγμα ξερών μυρωδικών (π.χ. θυμάρι, ρίγανη κλπ)

Αλάτι & λευκό πιπέρι (κατά βούληση)

Μπεσαμέλ κουνουπιδιού (εγώ χρησιμοποίησα σχεδόν όλη την ποσότητα που μου έβγαλαν τα παραπάνω υλικά. Εξαρτάται πόσο υγρό θέλετε να είναι το αποτέλεσμα)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Tο κλασσικό Mac ‘n’ Cheese γίνεται με κοφτό μακαρονάκι. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κοντό μακαρόνι σας αρέσει!
Βήμα 1

Για την μπεσαμέλ, κόβουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια και το βράζουμε στο ζωμό (σε σκεπασμένη κατσαρόλα) για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αδειάζουμε μια κούπα ζωμό και αφήνουμε στην άκρη. Πολτοποιούμε πολύ καλά το κουνουπίδι με τον υπόλοιπο ζωμό στο μπλέντερ (το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε ραβδομπλέντερ όπως είναι στην κατσαρόλα). Προσθέτουμε το λάδι, την κρέμα (ή το γιαούρτι), αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε σιγά σιγά και όση ποσότητα από τον υπόλοιπο ζωμό χρειάζεται ώστε να επιτύχουμε την επιθυμητή υφή (όπως της μπεσαμέλ). Εγώ χρησιμοποίησα όλο το ζωμό.

Βήμα 2

Για το Mac ‘n’ Cheese, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C και λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο νερό και τα βγάζουμε 2 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο. Σουρώνουμε κρατώντας στην άκρη ½ κούπα από το νερό.

Βήμα 3

Βάζουμε τα ζυμαρικά πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη σάλτσα, τα τυριά (εκτός από τα 60 γρ. για την κρούστα) και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια (εμένα δε μου χρειάστηκε). Βάζουμε το μείγμα στο πυρέξ.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε την ψίχα με τα μυρωδικά και το υπόλοιπο τυρί, και πασπαλίζουμε με αυτά το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα και τα πλαϊνά «αναβλύζουν» κάπως. Αφήνουμε το Mac ‘n’ Cheese να ξεκουραστεί λίγο και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με σαλάτα.

Photo: Γαλλικό πιάτο χρονολογίας 1875-1891. Ευχαριστούμε τον Συλλέκτη για την ευγενική παραχώρηση!
14 αξιολ., M.O. : 3,43
Link Love

Άλλα κουνουπιδομαγειρέματα
Κουνουπίδι στο Φούρνο από τις Συνταγές της Ασπρούλας
Κουνουπίδι Καπαμά από τις Συνταγές της Καρδιάς
Σούπα Κουνουπιδιού Βελουτέ από τη Μάνα του… Λόχου

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

8 Σχόλια

  • Απάντηση
    γιωτα
    14/10/2013

    και εγω τα παω καλα με το κουνουπιδι.
    θα το δοκιμασω, ίσως ετσι καταφερω να βγαλω τη ρημαδα τη μπεσαμελ που ευθυνεται για τα τελευταια παραπανισια κιλα μου!

    • Απάντηση
      15/10/2013

      Αν σου αρέσει το κουνουπίδι θα σου αρέσει σίγουρα αυτή η σάλτσα. Είναι αρκετά διακριτική η γεύση οπότε νομίζω και κάποιος που δεν τρελαίνεται και ιδιαίτερα, πάλι θα την φάει με ευχαρίστηση. Περιμένω εντυπώσεις!

  • Απάντηση
    lena
    23/10/2013

    Kατά αρχήν συγχαρητήρια για την τάξη και την οργάνωση του blog,έχει μεγάλη σημασία για τον αναγνώστη και δεν το συναντάς πάντα.Οδηγήθηκα στο δικό σου blog Ελένη από ένα σχόλιο σου στο blog bread & tea της Μαρίας Πρασσά που επίσης μου αρέσει πολύ.Την συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά και σάλτσα κουνουπιδιού δεν την έχω δει τουλάχιστον στα ελληνικά blog φαγητών,την βρίσκω πολύ ιδιαίτερη και θα την φτιάξω ελπίζω να αρέσει στην οικογένεια μια και από τα πέντε μέλη είμαι η μόνη που τρώω το κουνουπίδι,είναι μια ευκαιρία μέσα από τη δική σου συνταγή να αρχίσουν να το τρώνε όλοι.Θα είμαστε σε επαφή!

    • Απάντηση
      23/10/2013

      Γειά σου Λένα, σ’ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που θα δοκιμάσεις τη συνταγή – είναι το μεγαλύτερο τέστ για μενα, το να το σερβίρεις σε τέσσερις μη-κουνουπιδοφάγους! Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ να μου πεις τις εντυπώσεις σας. Ευχαριστώ και πάλι για το σχόλιο.

  • Απάντηση
    lena
    29/10/2013

    Mόλις βγήκε από το φούρνο το καταπληκτικό αυτό φαγάκι Mac ‘ n’ Cheese…μοσχομύρισε όλο το σπίτι,μου ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις….εγώ είμαι παιδί της θερμάστρας(σόμπα)στην αρχή της δεκαετίας του 70 είχαμε ακόμα σόμπα στο σπίτι,μόλις λοιπόν γυρνούσα από το σχoλείο η μητέρα μου έβαζε πάνω στη σόμπα σε σχάρα, ψωμάκι το φρυγάνιζε και από επάνω έβαζε κασεράκι για βραδινό με τσάι ή γάλα ήταν τέλειο….την ίδια ακριβώς μυρωδιά πιο έντονη ακόμα έχει το φαγητό αυτό.Έχω να σου δώσω Ελένη πολλά συγχαρητήρια ήταν πολύ ακριβείς οι δόσεις σε όλα τα υλικά αν και όπως θα δεις στη φωτογραφία εγώ έκανα τη διπλάσια ποσότητα,,,,,,θα φέρουν και φίλους τα παιδιά μου…όσο για το κουνουπίδι όταν το έβρασα με το ζωμό μοσχοβολούσε που όπως όλοι ξέρουμε το κουνουπίδι έχει πολύ βαριά μυρωδιά(ίσως γιατί έβραζε σε ζωμό μαλάκωσε η μυρωδιά).Εγώ επειδή φεύγω σε λίγο στη δουλειά θα το φάω το βράδυ,να πω και την αμαρτία μου,όσο έκανα την μπεσαμέλ κουνουπιδιού έβαλα σε ένα μπολάκι λίγη και με την κόρα από το ψωμάκι που έμεινε και λίγο ανθότυρο τσίμπησα(δεκατιανό),ήταν σαν πουρές πεντανόστιμος και light!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!θα σου πω νέα όταν το δοκιμάσουν όλοι στην οικογένεια….Τη φωτογραφία ίσως την ανεβάσει ο σύζυγος στη σελίδα στο fb!

    • Απάντηση
      29/10/2013

      Τέλεια! Πόσο χαίρομαι που σου βγήκε. Για να δούμε τι θα πουν και οι υπόλοιποι κριτές (και έξτρα παιδάκια, δυσκολεύει το πράγμα!). Οι αναμνήσεις που περιγράφεις είναι πανέμορφες, πόσο νόστιμα ήταν αυτά τα τόσο απλά φαγητάκια από τα χέρια της μαμάς μας… Σ’ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σου!

  • Απάντηση
    lena
    30/10/2013

    Ελένη περίσσεψαν μόνο δυο κομμάτια από τη σχεδόν διπλή δόση του Mac ‘n’ Cheese άρεσε πολύ και για το κουνουπίδι συζήτηση καμία,μόνο ο σύζυγος και η κόρη μου γνώριζαν για το κουνουπίδι οι οποίοι δεν το τρώνε ωμό αλλά έτσι τους άρεσε,στους γιους μου δεν είπα τίποτα…άλλωστε δεν φαίνεται ίσα ίσα που δίνει μαζί με τα τυριά μια γλυκιά γεύση στο φαγητό…άρεσε και στους
    φίλους.Φαντάζομαι ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός μπορούν τα τυριά να είναι πιο αλμυρά ίσως λίγη κεφαλογραβιέρα….ίσως περισσότερη παρμεζάνα…. λέω εγώ τώρα.Είχε πάντως μεγάλη επιτυχία!Και το πιο σημαντικό άλλο ένα φαγητό διαφορετικό από τα συνηθισμένα,έτσι για να σπάμε και τη ρουτίνα μας εμείς οι νοικοκυρές μαμάδες.
    Σήμερα θα κάνω την πέρκα στο φούρνο και θα τη συνοδεύσω με πατατοσαλάτα.
    Να περιμένεις νεότερα αύριο…….

    • Απάντηση
      30/10/2013

      Yay!! Χαίρομαι πολύ που άρεσε σε όλους! Όντως μπορεί κανείς να πειραματιστεί με τα τυριά, ακόμα και φετούλα θα ταίριαζε ή οποιοδήποτε κίτρινο, ανάλογα όπως λες και εσύ τα γούστα. Καλή επιτυχία με την πέρκα, η πατατοσαλάτα θα της ταιριάζει τέλεια έτσι λεμονάτη που είναι.