29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

26.07.2014

18 αξιολ., M.O. : 4,33
12

Ένα μωσαϊκό βασισμένο στο σοκολατένιο fridge cake που μας έφτιαχνε η μαμά τα καλοκαίρια. Χωρίς αυγά και αλκοόλ, και με δική μου έξτρα πινελιά λίγο τυρί κρέμα και ρόφημα σοκολάτας μαζί με το κακάο για πιο light γεύση.

Το μωσαϊκό (ή σαλάμι, ή κορμός) είναι από τα γλυκά που υπάρχουν σε τόσες εκδοχές όσες είναι και οι οικογένειες που το μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Η εκδοχή της μαμάς μου ήταν πάναπλη και αυτό που χαρακτηριστικά θυμάμαι είναι το ανοιχτό χρώμα της κρέμας, εν αντιθέσει με τα μωσαϊκά που βλέπω συνήθως. Το λέγαμε fridge cake (όπως είναι γνωστό στην Αγγλία) και κάποια στιγμή πρόσφατα της ζήτησα τη συνταγή. Καλά… Δε θυμόταν τίποτα. Η μαμά μου είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τους λες πόσο βούτυρο/κιμά/λάδι έβαλες και σου λένε “ε, ξέρω γω, με το μάτι”. Για κάποιον που θέλει να ακολουθεί οδηγίες, αυτό είναι λίιιιγο εκνευριστικό. Στην περίπτωση του fridge cake δεν θυμόταν καν τα ακριβή υλικά. Αφού τη ρώτησα εκατό φορές (μου είχε κάτσει να φάω το γλυκό των παιδικών μου χρόνων) μου είπε πως λογικά δεν θα χρησιμοποιούσε τότε ακριβά υλικά. Άρα κακάο σκόνη αντί για σοκολάτα (που θέλεις λιγότερο για να πιάσει τόπο), μαργαρίνη, μπισκοτάκια τύπου petit beurre (digestive, cookies και τέτοιες χλίδες δεν έπαιζαν) και ζάχαρη. Δεν θυμόταν να έβαζε τίποτα άλλο. Ωραία, βγάλαμε μια άκρη.

Έπιασα λοιπόν και πειραματίστηκα με τις ποσότητες, και καθώς δοκίμαζα διάφορα αποφάσισα να βάλω και δυο τρείς δικές μου πινελιές. Τα υλικά παραμένουν απλά, αλλά έχω προσθέσει λίγο τυρί κρέμα και λίγο ρόφημα σοκολάτας μαζί με το κακάο. Το έτοιμο ρόφημα έχει συνήθως γάλα σε σκόνη και ζάχαρη, και δίνει μια διαφορετική διάσταση στο αποτέλεσμα (δείτε και το Δείξε μου..). Από μπισκότα έβαλα τα ίδια, κλασικά και αναντικατάστατα για μένα, τουλάχιστον όσο αφορά στο fridge cake. Παραμένει λοιπόν ένα εύκολο και οικονομικό γλυκό, νόστιμο και αγαπητό στα παιδιά. Πιο κρεμώδες σε γεύση απ’ ό,τι ίσως έχετε συνηθίσει, αλλά έτσι ακριβώς το θέλω!

Δοκιμάστε να το διατηρήσετε και στην κατάψυξη, είναι υπέροχο.

Υλικά

120 γρ βούτυρο φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει

100 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. κακάο σε σκόνη

4 κ.σ. έτοιμο ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη

3-4 κ.σ. βραστό νερό

225 γρ μπισκότα τύπου πτι μπερ

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εδώ μπορούμε να δοκιμάσουμε διάφορες παραλλαγές. Εγώ χρησιμοποίησα ρόφημα σοκολάτας της Clipper, αλλά στο παρελθόν έχω βάλει και Cadbury’s. Επίσης, ταιριάζει υπέροχα και το Horlicks, ένα αγγλικό ρόφημα βύνης (χωρίς σοκολάτα). Το βρίσκετε σε εξειδικευμένα καταστήματα με βρετανικά προϊόντα. Στο μέλλον μπορεί να πειραματιστώ και με Ovomaltine ή Hemo, ή με ρόφημα με γεύση φράουλα.

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο και το τυρί κρέμα. Τα χτυπάμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αφρατέψουν λίγο και να ανοίξει το χρώμα. Αν θέλετε κάντε το με το μίξερ, εγώ δεν ήθελα να ξυπνήσω τον Westley που κοιμόταν στα πόδια μου! Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.

Βήμα 2

Σε μια κούπα βάζουμε το κακάο και το ρόφημα, και προσθέτουμε το βραστό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο και το προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα του βουτύρου. Χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Βήμα 3

Παίρνουμε τα μπισκότα και με το χέρι τα σπάμε σε όσο μεγάλα κομμάτια θέλουμε, πάνω από το μπολ. Εγώ πιάνω 5 μαζί και τα σπάω σε περίπου 5-6 κομμάτια το καθένα. Στο τέλος τα ανακατεύουμε όλα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα μπισκότα.

Βήμα 4

Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω του βάζουμε ένα ίδιο κομμάτι πλαστική μεμβράνη. Ρίχνουμε το μείγμα κατα μήκος, χωρίς να φτάσουμε στις άκρες, και τυλίγουμε ανασηκώνοντας πρώτα τη μεμβράνη και μετά το αλουμινόχαρτο. Προσέχουμε να τυλίξουμε σφιχτά για να πάρει σχήμα κορμού. Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε μεμβράνη σε μια ορθογώνια φόρμα ψωμιού, να βάλουμε το μείγμα εκεί μέσα και να το πατικώσουμε να πάρει σχήμα. Βάζουμε το φραντζολάκι μας στο ψυγείο ή την κατάψυξη για τουλάχιστον 3-4 ώρες να σφίξει.

18 αξιολ., M.O. : 4,33

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

13 Σχόλια

  • Απάντηση
    26/07/2014

    Το δικό σου μωσαϊκό είναι τρελά νόστιμο Ελένη! Κερνάς?

  • Απάντηση
    28/07/2014

    Το μωσαϊκό το τιμούμε σε κάθε δυνατή παραλλαγή.
    Ειδικά όταν δεν περιέχει αυγά, ακόμα καλύτερα!
    Μου αρέσει πολύ και το χρώμα του.
    Και το γεγονός ότι περιέχει τυρί κρέμα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      29/07/2014

      Κλασικές, διαχρονικές αξίες! Εμείς μόνο πινελιές…! (πάω να φάω ένα κομμάτι)

      • Απάντηση
        lena
        29/07/2014

        Θα το δοκιμάσουμε και όπως το προτείνεις εσύ Ελενίτσα ,πριν το φτιάξω ξέρω ότι θα είναι τέλειο…σου έχω πια μετά από τόσες δοκιμές απόλυτη εμπιστοσύνη,είσαι και εσύ της ακρίβειας και της λεπτομέρειας όπως κι εγώ….καλά άσε τις μαμάδες…αυτές δίνουν συντομογραφίες και με το ”μάτι”’αυτό πάλι,κάθε φορά και αλλιώς τα λένε…μόνο αν τις πιάσεις αυτοφόρω…έτσι τουλάχιστον κάνω εγώ!!φιλάκια και από μένα!!

        • Απάντηση
          lena
          29/07/2014

          ”επ αυτοφόρω” ήθελα να γράψω….

          • 29/07/2014

            Χαχα σωστό! Πρέπει να παραμονεύω κάπου κοντά με ένα σημειωματάριο την επόμενη φορά που θα κάνει τα απίθανα μπιφτέκια της 😉 Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Φιλιά

  • Απάντηση
    χριστινα
    03/09/2014

    το nesquik δεν κανει δηλαδη?? ολα αυτα π εγραψες δεν τα ξερω!! -_-

  • Απάντηση
    Αγγελική
    14/09/2014

    …Επιτελους ενα μωσαϊκο χωρις κουβερτουρα ! Το υπεροχο γλυκο των παιδικων μου χρονων…βεβαια δεν το εφτιαχνε η μαμα με cream cheese, θα το δοκιμασω ομως…ειμαι σιγουρη πως θα ειναι υπεροχο.

    • Απάντηση
      14/09/2014

      Ευχαριστώ πολύ Αγγελική! Καλά, ούτε η δικιά μου έβαζε cream cheese, αλλά του πάει πολύ το άτιμο… Ελπίζω να σου αρέσει!

  • Απάντηση
    Τέτη
    19/05/2016

    Όμορφη παραλλαγή του αγαπημένου γλυκού. Σημαντική ερώτηση: μπορώ να χρησιμοποιήσω -λες- μόνο τυρί, παραλείποντας το βούτυρο; Για να μειώσω κάπως τα ζωικά λιπαρά. Εδώ και δυο χρόνια, φτιάχνω τα cheesecake μου αποκλειστικά με ρικότα (χωρίς προσθήκη κρέμας γάλακτος). Το ίδιο κάνω στις τούρτες, όπου υπάρχει γέμιση κρέμας. Οπότε, γιατί όχι και στο μωσαϊκό; Θα δοκιμάσω και θα σου πω.

    • Απάντηση
      19/05/2016

      Πιστεύω ότι μπορείς να το κάνεις, απλά το μωσαϊκό θα σου βγει πιο μαλακό και ίσως λίγο δύσκολο στο κόψιμο. Μπορεί δηλαδή οι φέτες να στραπατσαριστούν λίγο. Σκέψου τη διαφορά στην υφή του βουτύρου όταν είναι στο ψυγείο και του τυριού κρέμας. Στη θέση σου θα το δοκίμαζα αλλά πιθανό να το έβαζα σε ταψάκι ορθογώνιο για να έχει κάτι να το συγκρατεί στο σχήμα του. Καλή επιτυχία!