19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.07.2014

4 αξιολ., M.O. : 5,00
5
1

Ένα δροσερό, ελαφρύ και γλυκόξινο κοκτέιλ που θα το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, χωρίς να πρέπει να ψωνίσετε τη μισή κάβα ή να έχετε κάνει σεμινάριο mixology.

Με τα κοκτέιλς έχω ένα θέμα. Μου αρέσει να τα βλέπω, τα λιγουρεύομαι και όποτε βλέπω κάποιον (ακόμα και στην τηλεόραση) να πίνει ένα, αμέσως θέλω κι εγώ. Αυτό παλαιότερα μου έβγαινε σε κακό, αφού όποτε έκανα το λάθος να παραγγείλω σε μπαρ πάντα απογοητευόμουν. Τις περισσότερες φορές το αλκοόλ υπερίσχυε όλων των άλλων γεύσεων, και το αποτέλεσμα ήταν τόσο βαρύ που δεν πινόταν ευχάριστα με τίποτα. Είναι γνωστό το πόσο γενναιόδωροι είναι οι Έλληνες με τις «μεζούρες» τους, αφού μια βότκα πορτοκάλι για παράδειγμα θα έχει ¾ ποτηριού βότκα και ό,τι χωράει σε πορτοκαλάδα. Αυτό όμως, για μένα τουλάχιστον, σήμαινε πως τα κοκτέιλ δεν αποτελούσαν επιλογή.

Σιγά σιγά αυτό άλλαξε, και τώρα πια βρίσκει κανείς υπέροχα κοκτέιλ με έξυπνους συνδυασμούς και ακριβώς τις κατάλληλες αναλογίες ώστε να υπάρχει αυτή η γευστική ισορροπία που έλειπε. Δυστυχώς εγώ έχω περάσει πια στη φάση σπιτόγατου, και οι ευκαιρίες να απολαύσω ένα τέτοιο ποτό έξω είναι πιο περιορισμένες.

Τον τελευταίο καιρό έχω πετύχει διάφορες απίθανες φωτογραφίες και συνταγές από κοκτέιλς σε μπλογκς. Κάτι που με έκανε να αναρωτηθώ, γιατί δεν φτιάχνω κι εγώ μόνη μου; Οκ, δεν έχω καμιά φοβερά εξοπλισμένη κάβα, συνήθως όμως θα υπάρχει λίγη βότκα, η οποία είναι και η ιδανική βάση για πολλά ενδιαφέροντα πειράματα. Αυτή χρησιμοποίησα και εδώ, σε συνδυασμό με την κλασσική μας βυσσινάδα και λίγο χυμό λεμονιού. Το πόσο δυνατό θα είναι το κοκτέιλ το ορίζει ο καθένας σύμφωνα με τα γούστα του. Εμένα μου αρέσει να μη διακρίνω τη γεύση του αλκοόλ και οι δοσολογίες εδώ το επιτυγχάνουν. Η προσθήκη του ανθρακούχου νερού κάνει το κοκτέιλ πολύ ελαφρύ και δροσερό, ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε δηλαδή για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ. Η γεύση είναι γλυκόξινη, και μπορούμε εύκολα να τη ρυθμίσουμε (πιο γλυκιά πιο ξινή) αυξομειώνοντας τη βυσσινάδα και το λεμόνι. Τα ποτήρια του μαρτίνι δεν είναι απαραίτητα, αλλά κατά τη γνώμη μου το ποτήρι μετράει πολύ στο πόσο θα απολαύσουμε ένα ποτό, οπότε χρησιμοποιούμε κάτι εντυπωσιακό.

Υλικά

30 ml (2 κ.σ.) βότκα

30 ml (2 κ.σ.) βυσσινάδα συμπυκνωμένη

30 ml (2 κ.σ.) χυμός λεμονιού, φρεσκοστιμμένος

150 ml ανθρακούχο νερό, παγωμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Προτείνω το ποτήρι να είναι παγωμένο, οπότε το βάζουμε στο ψυγείο περίπου 10-15 λεπτά πριν. Γίνεται και στην κατάψυξη αλλά εγώ θα φοβόμουν μη ραγίσει το λεπτό γυαλί του συγκεκριμένου. Τα δικά μου ποτήρια μαρτίνι έχουν χωρητικότητα 300ml μέχρι το χείλος, βεβαιωθείτε πως και τα δικά σας χωράνε τις ποσότητες της συνταγής.

Βήμα 1

Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας (ή ένα σέικερ αν είμαστε οργανωμένοι), βάζουμε τη βότκα, τη βυσσινάδα και το λεμόνι. Ανακινούμε ζωηρά και ρίχνουμε το μείγμα στο ποτήρι μας.

Βήμα 2

Συμπληρώνουμε με το ανθρακούχο νερό, ξεκινώντας με λιγότερο για να βρούμε πόσο ελαφρύ το θέλουμε. Απολαμβάνουμε!

Η ιδέα για τη συνταγή είναι από το The Kitchn.

4 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Με κάνουν και διψάω:
Mojito (μοχίτο), από το Pandespani
Dry Martini, από το Cucina Caruso
Σανγκρία με Κεράσια, από το Foodaki

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    08/07/2014

    Αν και δεν είμαι κορίτσι της βότκας , αυτό το κοκτέιλ θα το έπινα!

    • Απάντηση
      08/07/2014

      Δεν την καταλαβαίνεις καθόλου τη γεύση, οπότε ναι, δοκίμασέ το! Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    08/07/2014

    Σκέψου ότι όταν έβγαινα (πριν από χμ… αρκετά χρόνια) κατέληγα να παραγγέλνω μπίρα, ακριβώς γιατί το αλκοόλ που έβαζαν στα ποτά ήταν και υπερβολικό σε ποσότητα και κακής ποιότητας.
    Πολύ μου αρέσει αυτό που μας προτείνεις! Έχει γεύσεις που μου αρέσουν και είναι και αρκετά δροσερό!
    Τα φιλιά μου!

    • Απάντηση
      08/07/2014

      Αυτό ακριβώς! Με μια μαργαρίτα έβγαινε κανείς off! Πάντως τώρα που το σκέφτομαι το κοκτέιλ αυτό γίνεται και πολύ ωραίο σε virgin εκδοχή, για μικρές κυρίες που ίσως θέλουν να πιουν αυτό που πίνει η μαμά 😉 Αφαιρούμε τη βότκα, μειώνουμε λίγο το λεμόνι και έχουμε ένα σπέσιαλ παιδικό ποτό για ειδικές περιπτώσεις!