19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.10.2013

7 αξιολ., M.O. : 3,86

Κατηγορίες : Tips

Τρίψαμε όλη την παρμεζάνα, φτάσαμε μέχρι άκρη άκρη, να σωθεί όσο το δυνατό περισσότερο τυρί. Και τώρα μας έμεινε το σκληρό εκείνο κομμάτι που δεν τρώγεται. Τι κάνουμε;

Δεν το πετάμε. Το βάζουμε σε ένα σακουλάκι και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε σούπα ή σάλτσα θα το προσθέσουμε όταν έρθει η ώρα να σιγοβράσει, και το φαγητό μας θα πάρει όλη τη γεύση της παρμεζάνας (ή όποιου άλλου κίτρινου τυριού θέλουμε). Στο τέλος, αν δεν έχει λιώσει τελείως, μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να το πετάξουμε (αφού το έχουμε ξεζουμίσει στην κυριολεξία!) ή να το σπάσουμε σε κομματάκια με μια κουτάλα και να το αφήσουμε στη σούπα ή τη σάλτσα μας.

Γενικότερα, συνηθίζω να αποθηκεύω όλα τα τριμμένα κίτρινα τυριά στην κατάψυξη. Κρατάνε πολύ περισσότερο (μήνες) και δε θέλουν ξεπάγωμα. Όταν χρειάζομαι τυρί απλά ανοίγω το σακουλάκι, παίρνω όσο θέλω, και το ξαναβάζω στην κατάψυξη. Ακόμα και στα μακαρόνια έτσι το βάζω, αφού η θερμοκρασία της σάλτσας το ξεπαγώνει σε δευτερόλεπτα. Όταν βρω κάποιο τυρί που μου αρέσει σε προσφορά αγοράζω μπόλικο, το τρίβω όλο (αν δεν το κάνουν στο σουπερμάρκετ) και τσουπ, δε χρειάζεται να το ξανασκεφτώ για αρκετό καιρό. Πρασινάκια στο τυρί μόνο όταν πρέπει!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 20/3/14: Πρόσφατα άκουσα ότι κάποια κίτρινα τυριά έχουν μια στρώση παραφίνης εξωτερικά, η οποία βοηθάει στην συντήρηση. Αν το τυρί μας έχει κάτι τέτοιο τότε δεν το κρατάμε. Η παραφίνη φαίνεται επειδή γυαλίζει, αλλά για σίγουρα προτείνω να ρωτήσετε στο κατάστημα που ψωνίζετε.

Ενημέρωση 20/1/17: Ένα ακόμα ενδιαφέρον σχόλιο για το εξωτερικό μέρος κάποιων τυριών. Προτείνω να τα διαβάσετε προς ενημέρωση. Ευχαριστώ!

7 αξιολ., M.O. : 3,86

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    κατερινα
    11/01/2017

    ενας τροπος για να γινει αυτη η κρουστα στα κιτρινα τυρια, ειναι να τα βουτανε σε διαλυμα καυστικης σοδας – το ξερω αυτο γιατι εμπορευομαι καυστικη και μου το χε πει τυροκομος… δε γνωριζω βεβαια τη νομοθεσια επ αυτου… οποτε μαλλον δεν ειναι κι οτι καλυτερο να κραταμε το εξω εξω!!

    • Απάντηση
      20/01/2017

      Κατερίνα ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο. Είναι σίγουρα τροφή για σκέψη. Έκανα μια μικρή έρευνα για την καυστική σόδα (sodium hydroxide / lye) στο ίντερνετ και βρήκα οτι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιείται. Πχ σαν διάλυμα μέσα στο οποίο ρίχνουν τα γερμανικά πρέτζελς πριν το ψήσιμο, επειδή τα κάνει τραγανά, σαν μέσο για να μαλακώνουν οι ελιές, ή σαν συστατικό σε κάποια κινέζικα noodles τα οποία παίρνουν το χρώμα τους από αυτό. Υπάρχει food grade (κατάλληλη για τρόφιμα) καυστική σόδα, και μάλιστα πωλείται ελεύθερα σε μεγάλα γνωστά eshops. Ναι η επαφή με το δέρμα και τα μάτια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, και δεν ξέρω πως γίνεται να μην είναι επικίνδυνη η κατανάλωση στις μορφές που προανέφερα, αλλά με κάποιο τρόπο είναι εφικτή. Τώρα, το τι κάνουν οι τυροκόμοι δεν το γνωρίζω καθόλου και δεν βρήκα τίποτα σχετικό στην έρευνα (παραμόνο ότι καθαρίζουν κάποιες δεξαμενές με καυστική σόδα). Γενικά πάντως είναι από αυτά που καλό είναι να τα γνωρίζουμε (οπότε σε ευχαριστώ και πάλι) και να αποφασίζουμε κατόπιν σκέψης και ίσως προσωπικής έρευνας. Καλή σου συνέχεια!