18.11.2017
You can use WP menu builder to build menus

06.02.2014

2 αξιολ., M.O. : 5,00
2

Η αυθεντική καρμπονάρα είναι μια. Ας μου συγχωρέσουν οι Ιταλοί φίλοι τη χρήση του ονόματος στην εκδοχή αυτή! Δεν έχω βάλει κρέμα γάλακτος, η «σάλτσα» αποτελείται από αυγά και παρμεζάνα, όπως νομίζω απαιτεί ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής της. Κατά τα άλλα... της έχω βγάλει τα μάτια. Φρέσκος σολομός και αρακάς συμπληρώνουν τη συνταγή, και το αποτέλεσμα υπέροχο. Με εισαγωγικά λοιπόν το «καρμπονάρα».

Θα μπορούσα στη ζωή μου να τρώω μόνο ζυμαρικά. Αν και νομίζω το έχω ξαναπεί αυτό για το τυρί… Οκ, θα μπορούσα να τρώω μόνο τυρί και ζυμαρικά. Και πίτες. Και για τις πίτες το έχω πει. Οκ, μάλλον τέτοιες δηλώσεις δεν στέκουν. Πάντως τρώμε πολλά μακαρόνια εδώ, είτε με καινούργιους, περίεργους συνδυασμούς, είτε με κλασικές γεύσεις όπως σάλτσα ντομάτα με τριμμένη παρμεζάνα.

Την σημερινή μακαρονάδα την έχω αγαπήσει και τη φτιάχνω συχνά. Ο σολομός αρέσει και στον Μίστερ, και προσπαθώ να τον εντάσσω στο πρόγραμμα όσο πιο συχνά γίνεται. Συνήθως θα τον φτιάξω σκέτο και θα τον σερβίρω με πουρέ, με τα ζυμαρικά αυτά να είναι ο #2 αγαπημένος τρόπος να τον απολαμβάνουμε.

Είναι σούπερ γρήγορο πιάτο, μιας και το ψάρι μπορούμε να το ψήσουμε από πριν και να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. Νομίζω είναι και καλύτερα να το κάνουμε έτσι, διότι η καρμπονάρα γίνεται στο άψε σβήσε και αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε παράλληλα ίσως προκληθεί κάποιος μίνι πανικός στην κουζίνα. Καλά, ίσως αυτό συμβαίνει μόνο στη δική μου… Η καρμπονάρα είναι από αυτά τα πιάτα που πραγματικά πρέπει να έχω χρονομετρήσει στην εντέλεια, αλλιώς αγχώνομαι. Θα κόψω σαλάτες, ψωμιά, θα τρίψω τυρί κλπ από πριν. Όσο βράζει το νερό θα στρώσω τραπέζι. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά θα ζεστάνω το ψάρι και θα χτυπήσω τα αυγά. Μετά standby για την ώρα μάχης (αυγά στα μακαρόνια = στρες).

Άκουσα πρόσφατα ότι είναι καλό να προτιμούμε τον άγριο σολομό, ο οποίος όμως είναι πιο ακριβός. Έχει περισσότερα Ω3 λιπαρά (τα καλά είναι αυτά) και λιγότερα βλαβερά στοιχεία. Όμως, δεν θα τρελαθούμε με όλα αυτά, ούτε θα ξοδεύουμε μια περιουσία. Όλα με μέτρο. Αν βρούμε άγριο σε καλή τιμή ωραία, αν όχι τότε και αυτός του σούπερ μάρκετ είναι πάλι πολύ ωφέλιμος για τη διατροφή μας. Επίσης δεν χρειάζεται να είναι άνευ δέρματος. Θα τον προμαγειρέψουμε, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να βγάλουμε εύκολα το δέρμα του. Ο «με» είναι πιο οικονομικός. Τέλος, αν μπορούμε παίρνουμε κομμάτια που είναι ισόπαχα σε όλο το πλάτος τους. Αλλιώς μαγειρεύεται αργά το παχύ μέρος και το λεπτό παραγίνεται.

Θα σας προτρέψω να διαβάσετε προσεχτικά τα βήματα και τις σημειώσεις της συνταγής, διότι ενώ είναι πολύ εύκολη θέλει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που κάνουμε!

Υλικά

1 φιλέτο σολομού, μεσαίου μεγέθους (θέλουμε περίπου 250 γρ. μαγειρεμένο, νομίζω ένα φιλέτο των 350 γρ. μας καλύπτει – το ψάρι χάνει βάρος στο μαγείρεμα)

200 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας μας (εγώ συνήθως κάνω σπαγγέτι ή πέννες)

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (αυτό είναι αρκετά σημαντικό)

4 κ.σ. παρμεζάνα (οι κουταλιές μου είναι πάντα των 15 ml, αν έχουμε μεγάλα κουτάλια βάζουμε 2 και συμπληρώνουμε στο σερβίρισμα)

1 κ.σ. χυμό λεμόνι

1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1/8 κ.γ. αλάτι (στο σερβίρισμα προσθέτουμε αν χρειαστεί, όταν ξέρουμε πόσο αλμυρό είναι με το ψάρι)

1 κούπα αρακά κατεψυγμένο

έξτρα παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Μαγειρεύουμε τον σολομό όπως μας αρέσει. Την τελευταία φορά τον έκανα στο γκριλ και νομίζω έτσι θα συνεχίσω, στο τηγάνι μυρίζει το σπίτι μια εβδομάδα. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου μας, και βάζουμε μια λαμαρίνα ή ένα ταψάκι μέσα να ζεσταθεί. Τοποθετούμε το ψάρι σε ελαφρώς λαδωμένο αλουμινόχαρτο με το δέρμα προς τα κάτω, το μεταφέρουμε στη ζεστή λαμαρίνα, και το ψήνουμε στην ψηλή σκάλα του φούρνου μέχρι να «ανοίγει» εύκολα με μαχαίρι. Δεν το παραψήνουμε! Δε θα πω χρόνο γιατί εξαρτάται κατά πολύ από το πάχος του φιλέτου. Μπορεί να είναι 8 λεπτά μπορεί και 15. Το ελέγχουμε συχνά. Καλές οδηγίες έχει εδώ.

Βήμα 2

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο, καλά αλατισμένο νερό, για όση ώρα μας αρέσει.

Βήμα 3

Όσο βράζουν τα μακαρόνια, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το τυρί, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Επίσης κόβουμε το ψάρι σε μεγάλα κομμάτια. Αν είναι κρύο το ζεσταίνουμε στα μικροκύματα (όχι πολύ ώρα για να μη ψηθεί παραπάνω).

Βήμα 4

Ένα λεπτό πριν βράσουν τα μακαρόνια παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας από το ζωμό τους και τη ρίχνουμε στα αυγά (χτυπώντας τα) για να τα ζεστάνουμε λίγο. Ρίχνουμε στο νερό με τα ζυμαρικά τον αρακά. Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τα σουρώνουμε όλα μαζί. Γρήγορα τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, αλλά όχι στο μάτι.

Βήμα 5

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μείγμα αυγού ενώ ανακατεύουμε ζωηρά τα μακαρόνια. Δεν επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά γιατί το αυγό κάτω κάτω θα ψηθεί και θα κόψει. Προσθέτουμε τα κομμάτια σολομού και ανακατεύουμε ξανά.

Βήμα 6

Σερβίρουμε γρήγορα για να μην κρυώσουν, με έξτρα παρμεζάνα.

Σημειώσεις: Εγώ προτιμώ τον αρακά απλά ξεπαγωμένο, δεν μου αρέσει πολύ βρασμένος γιατί χάνει τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Μάλιστα συνήθως τον προσθέτω όπως είναι παγωμένος στην κατσαρόλα μετά το αυγό, ίσα να ζεσταθεί. Προτείνω να μην τον αφήσετε παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα στο νερό με τα μακαρόνια, κι ας έχει πέσει η θερμοκρασία και δεν βράζουν πια. Όσο αφορά στα αυγά, λένε ότι η ζέστη από τα ζυμαρικά αρκεί να τα «μαγειρέψει» όσο χρειάζεται ώστε να είναι ασφαλή. Βοηθάει πολύ το να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Εγώ προσωπικά θα ήμουν προσεκτική με αυτή τη συνταγή αν τάιζα έγκυο, παιδάκι ή ηλικιωμένο. Εσείς τι άποψη έχετε γι’ αυτό;
2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    28/02/2014

    Πολύ πρωτότυπη καρμπονάρα και πιο υγιεινή.. θα τη φτιάξω….όπως λες κάθε μέρα να τρώω μακαρόνια δεν θα τα βαρεθώ ,αλλά πιστεύω και ότι πιάτο περιλαμβάνει μακαρόνια με ότι κι αν συνοδεύεται σίγουρα θα είναι θελκτικό για τους περισσότερους!

    • Απάντηση
      01/03/2014

      Έτσι ακριβώς! Είναι τόσο ευέλικτο υλικό το ζυμαρικό, ταιριάζει με όλα και αν δε το πνίξες στις κρέμες είναι μια χαρά ελαφρύ!

  • Απάντηση
    10/07/2014

    Σε πιστεύω! Πρέπει αν είναι τέλειο!

    • Απάντηση
      10/07/2014

      Ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ ωραίο πιατάκι, νόστιμο γρήγορο και σχετικά ελαφρύ 🙂

Designed by Designers United - Powered by Stonewave