28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.03.2017

7 αξιολ., M.O. : 4,86
8-10

Ένα πανεύκολο κέικ - ξέρετε, από αυτά τα αγαπημένα χωρίς μίξερ - με ελαιόλαδο, τραγανούτσικο παπαρουνόσπορο και υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού. Ζουμερό και αφράτο.

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the top half of the cake, with two cut slices lying in front of it. Cake is on brown baking paper. To the top of the photo two metalic cups with tea and a couple of leaves from an orange tree. To the bottom of the photo barely visible, two halves of an orange.

Αυτό το ποστ άργησε λίγο. Ήθελα να το είχα φτιάξει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά πέρασα κάποιες μέρες λίγο περίεργες, και δυστυχώς επηρεάστηκα. Κάτι που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά, είναι ότι όταν κάνεις κάτι που έχει δημιουργικό στοιχείο κάποιες φορές πέφτεις πάνω σε τοίχο. Αν η έμπνευση δεν θέλει να έρθει από μόνη της, που να κοπανιέσαι δεν θα έρθει. Με τον καιρό μαθαίνεις να λειτουργείς, αναγκαστικά, όταν τρέχουν προθεσμίες και συνεργασίες, αλλά όλα είναι πολύ δυσκολότερα και ποτέ δεν είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Εγώ αυτή την εβδομάδα ευτυχώς δεν είχα κάποια προθεσμία, παρά μόνο την δικιά μου, την οποία μπορούσα να μεταφέρω.

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The cake before it was sliced, sitting on brown baking paper on a wooden surface. To its left and right, two cups of tea. To the far left of the photo orange leaves and some small white flowers. Barely visible in the top left corner two halves of an orange.

Ο λόγος έλλειψης έμπνευσης; Δεν ξέρω. Σίγουρα όμως με επηρέασε κάτι που συμβαίνει εδώ και μια εβδομάδα. Έχω ένα αδέσποτο σκυλάκι που έχει γίνει η σκιά μου. Τρυπώνει στον κήπο και κοιμάται έξω από την πόρτα μου, όπου και να πάω με τα πόδια έρχεται μαζί, αν πάρω αυτοκίνητο το κυνηγάει κλαίγοντας, περιμένει υπομονετικά να γυρίσω, και με κοιτάει στα μάτια συνέχεια με ένα βλέμμα που με σκοτώνει.

Δεν μου έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και με έχει τσακίσει ψυχολογικά. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να κάνω. Σας έχει τύχει; Δεν το εύχομαι. Για κάποιον που αγαπάει τα σκυλιά δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα, όσο περίεργο ή αστείο και να σας φαίνεται. Δεν μπορώ να τον υιοθετήσω μιας και ο Westley είναι πολύ απαιτητικός και σε ηλικία ακόμα που χρειάζεται όλη την προσοχή μου. Δεν μπορώ να διανοηθώ να υπάρχουν δυο σκυλιά στο σπίτι! Μακάρι να βρισκόταν κάποιος να του δώσει αγάπη και τη ζεστασιά μιας οικογένειας. Νομίζω δεν θέλει τίποτα άλλο ο γλυκός μου. Και είναι ομορφούλης, σαν λύκος!

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: Orange halves lying face up on a wooden surface. To the right, a wooden citrus squeezer, to the left, some leaves from an orange tree and some small white flowers.

Τέλοσπάντων, μην σας κουράζω με τα βάσανά μου. Σημασία έχει πως ξεκόλλησα, κατάφερα να κάνω συνταγή, να την φωτογραφίσω και να γράψω και αυτό το κείμενο.

Είχα πεισμώσει να φτιάξω κάτι με τα τελευταία πορτοκάλια του κήπου, αλλά για καιρό δεν μου ερχόταν τίποτα στο νου (η έλλειψη έμπνευσης που λέγαμε). Σκέφτηκα πορτοκαλόπιτα, αλλά υπάρχουν τόσες ωραίες συνταγές εκεί έξω τι να την κάνετε και την δικιά μου; Ίσως όμως κάνω μια για την αγγλική πλευρά του μπλογκ. Νομίζω θα άρεσε στους ξένους και πιστεύω πως δεν είναι από τα πιο γνωστά ελληνικά γλυκά. Θα δούμε.

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of the slices of cake on the silver tray. The cake is brown around the egdes and moist and yellowish on the inside. Small flecks of black poppy seeds are visible. To the left of the photo some orange leaves, the ball of string and the black scissors, all half visible.

Αυτό το κέικ πάντως είναι υπέροχο. Αφράτο και ζουμερό, αλλά αρκετά στεγνό ώστε να το κρατήσεις στο χέρι και να μην χρειάζεσαι πιατάκι και κουτάλι για να το φας. Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο διότι όπως ξέρετε είμαι fan των κέικς χωρίς μίξερ, και το λάδι βολεύει πολύ σε αυτά. Είναι απλό, εύκολο, και έχει εκπληκτικό άρωμα πορτοκαλιού. Ιδανικό συνοδευτικό για καφεδάκι ή τσάι, και ό,τι πρέπει για πρωινό στο μπαλκόνι. Ο παπαρουνόσπορος δίνει μια ωραία πολύ ελαφρά τραγανή υφή, αλλά δεν είναι υποχρεωτικός αν δεν τον βρίσκετε εύκολα. (Βλέπετε τις τρυπίτσες στην επιφάνεια του κέικ; Είναι για το σιρόπι. Αχ!)

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The cake, half visible, still in the loaf pan with brown baking paper showing around the edges. To the top of the photo the leaves and flowers, next to them the string and scissors. In the bottom left corner the orange halves, and a whole orange barely visible.

Αυτά λοιπόν από εμένα. Και μην ξεχνάτε, αν δοκιμάσετε κάποια από τις συνταγές μου θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τις εντυπώσεις σας. Και αν βγάλετε και φωτογραφία κάντε tag #thefoodiecorner στο Instagram!

Ζουμερό Κέικ Πορτοκαλιού με Ελαιόλαδο και Παπαρουνόσπορο www.thefoodiecorner.gr Photo description: The cake lying diagonally from top left to the centre of the photo. The main part is only partly visible, and there are two whole slices lying in front. Further down is one slice broken in two. To the right of the cake are two metal cups with tea in them. In the top right corner some orange leaves and small white flowers.

Υλικά

250γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/8 κ.γ. αλάτι

20γρ παπαρουνόσπορος (περίπου 2 κ.σ.)

250γρ ζάχαρη

150ml ελαιόλαδο

3 αυγά

50ml χυμός πορτοκαλιού

50ml γάλα εβαπορέ

1 1/2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ακέρωτου)

Για το σιρόπι

100ml χυμός πορτοκαλιού, φρέσκος

70γρ ζάχαρη

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις). Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι (περίπου 25x12εκ) και το στρώνουμε με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε με σύρμα για φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα και το ξύσμα. Χτυπάμε ζωηρά με σύρμα να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ διπλώνοντας τα υλικά μέχρι να μην φαίνεται αλεύρι. Θα είναι αρκετά υδαρές.

Βήμα 5

Βάζουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 55-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα ξυλάκι για σουβλάκι από το κέντρο του κέικ. Εμένα πήρε 58 λεπτά.

Βήμα 6

Όταν πρωτοβάλουμε το κέικ στον φούρνο ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση ίσα να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 7

Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο το τρυπάμε εδώ κι εκεί με το ξυλάκι και το περιχύνουμε όσο είναι ζεστό, με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι και ξεφορμάρουμε τραβώντας τα πλαϊνά της λαδόκολλας.

7 αξιολ., M.O. : 4,86

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ιωάννα
    02/10/2017

    Γειά σου Ελένη, έφτιαξα 3η φορά το πορτοκαλένιο γλυκό με τον παπαρουνόσπορο. Για άλλη μιά φορά ενθουσιάστηκαν όλοι. Επίσης δοκίμασα και πέτυχα τα κουπάκια από τορτίγια, Έχει πλάκα να τρως ατομική σαλάτα μαζί με την σαλατιέρα. Σ ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, φαίνεται ότι αγαπάς αυτό που κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό -για μένα-να ευχαριστιούνται τα μάτια μου πριν το στομάχι μου Έτσι, χορταίνω πολύ πιο γρήγορα. Δοκιμάστε το όσες/οι κάνετε δίαιτα! Βάννα από Μάκρη.

    • Απάντηση
      02/10/2017

      Βάννα μου σ’ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα! Χαίρομαι τόσο που αγάπησες το κέικ όσο κι εγώ. Όσο για τα μπολάκια, μόλις σήμερα το πρωί σκεφτόμουν τι να έγινε άραγε! Μου έφτιαξες το βράδυ, σ’ευχαριστώ!!

  • Απάντηση
    Ino
    17/01/2018

    Καλημέρα,
    Η συνταγή με το κεικ πορτοκαλιού φαίνεται υπέροχη, θα τη δοκιμάσω. Ερώτηση, αντί του εβαπορέ, θα προτιμούσα φρέσκο γάλα (δεν ξέρω αν υποκατάστατα, πχ. αμυγδαλου ταιριάζουν) ή γιαούρτι….γίνεται και αν ναι, ποιά είναι η προτινόμενη δοσολογία?
    Ευχαριστώ πολύ,

    • Απάντηση
      17/01/2018

      Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Μπορείς άνετα να βάλεις φρέσκο γάλα ή και κρέμα γάλακτος. Γενικά είναι μικρή η ποσότητα και έτσι δεν θα υπάρχει θέμα με την αντικατάσταση. Δεν είμαι σίγουρη για γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επειδή έχουν ιδιαίτερη γεύση και ίιισως επηρεάσουν το αποτέλεσμα (δεν νομίζω, αλλά το λέω μήπως και). Γιαούρτι δεν θα έβαζα γιατί ίσως να θέλει άλλη δοσολογία και δεν μπορώ να ξέρω ποια χωρίς δοκιμές. Θα χαρώ πολύ να μάθω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις!

  • Απάντηση
    peggy
    28/02/2018

    Καλημέρα σας!!
    Το κέικ φαίνεται υπέροχο!! Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παραλείψω το σιρόπι ή μήπως θα χάσει από γεύση και από άρωμα;

    • Απάντηση
      28/02/2018

      Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ! Σίγουρα θα χάσει κατιτίς, ειδικά όσο αφορά στη ζουμερή υφή του, θεωρώ όμως πως και σκέτο θα είναι ένα νοστιμότατο κέικ, ιδανικό για να συνοδεύσει τον καφέ μας. Αναμένουμε εντυπώσεις αν το φτιάξετε!