28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.03.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Το The Foodie Corner ανακοινώνει τις νέες σελίδες του! Από σήμερα έχω μια ολοκαίνουργια γωνίτσα στο μπλογκ. Και για να το γιορτάσουμε σωστά, φτιάχνουμε ένα γλυκάκι στο slow cooker. Δεν έχετε slow cooker; Για δείτε το Goodie Corner!!

Κι έτσι λοιπόν ξεκινάει μια νέα περιπέτεια για μένα. Εδώ και χρόνια σκέφτομαι αυτή την κίνηση, και επιτέλους την έκανα. Όσο ερωτευόμουν το slow cooker μου, τόσο έλεγα πως δεν γίνεται να μην υπάρχει στην Ελλάδα. Είναι τόσο βολικό, τόσο οικονομικό, τόσο εύκολο… και το αποκορύφωμα όλων είναι ότι ταιριάζει τέλεια στην ελληνική κουζίνα. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς το έχετε συναντήσει σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, και έχετε σκεφτεί πως δεν είναι για σας, μιας και τα μόνα φαγητά που φαίνεται να μαγειρεύουν σε αυτό, ειδικά στην Αμερική, είναι περίεργα κρέατα με έτοιμες σούπες και μείγματα σε σκόνη… Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η ευελιξία της συσκευής είναι απίστευτη. Απόδειξη η σημερινή συνταγή. Κέικ σοκολάτας!

Δεν θα σας κουράσω άλλο με το πόσο σούπερ τέλεια συσκευή είναι το slow cooker. Αν παρακολουθείτε το μπλογκ ξέρετε ήδη κάποια πράγματα γι’αυτό. Αν όχι επιλέξτε το Slow Cooker στο κεντρικό μενού και δείτε συνταγές και συχνές ερωτήσεις. Και μετά κάντε μια βόλτα από το Goodie Corner, για να δείτε πως μπορείτε να αποκτήσετε κι εσείς ένα!

Να περάσουμε λοιπόν στη συνταγή. Ένα λαχταριστό, ζουμερό κέικ σοκολάτας, που θα μπορούσε να το πει κανείς και σουφλέ. Κάποια σημεία του είναι πιο «κεϊκένια» ενώ από κάποια άλλα ξεχύνεται μια πηχτή λιωμένη σοκολατένια απόλαυση. Η καρύδα του δίνει ένα πολύ διακριτικό άρωμα, χωρίς να είναι έντονη η γεύση της. Τρώγεται καλύτερα χλιαρό κατά τη γνώμη μου, και μπορούμε να το συνοδέψουμε είτε με λίγη ακόμα τριμμένη καρύδα από πάνω, με κρέμα γάλακτος, ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια (με παγωτό θα έβγαιναν ίσως και 6 μερίδες). Τα συνοδευτικά όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητα, αφού από μόνο του το κέικ είναι γλυκό, πλούσιο και πολύ σοκολατένιο.

Υλικά

1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 κούπας (4 κ.σ.) ζάχαρη άχνη

3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 1/3 κούπες γάλα καρύδας (βγαίνει κάτι λιγότερο από μια κονσέρβα των 400ml), χωρισμένο σε 1 κούπα και 1/3 κούπας

1 κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1/4 κούπας (4 κ.σ.) τριμμένη καρύδα (+ έξτρα για το σερβίρισμα)

1/4 κούπας (4 κ.σ.) πραλίνα φουντουκιού

1/2 κούπα ζάχαρη

1/4 κούπας (4 κ.σ.) κακάο σε σκόνη

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Χωρίς την πραλίνα φουντουκιού που έχει γάλα σε σκόνη, το γλυκό αυτό θα ήταν και νηστίσιμο. Σκέφτομαι πως ίσως θα μπορούσε να αντικατασταθεί η πραλίνα με λίγη λιωμένη σοκολάτα. Δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω, αλλά αν το έκανα θα έλιωνα λίγη κουβερτούρα και θα έβαζα 4 κ.σ. εκεί που μπαίνει η πραλίνα. Αν το δοκιμάσει κάποιος παρακαλώ περιμένω αποτελέσματα!
Βήμα 1

Λαδώνουμε καλά το δοχείο του slow cooker. Για τις ποσότητες αυτές το μεγαλύτερο που είναι κατάλληλο είναι αυτό των 3.5 λίτρων. Αν έχετε πιο μεγάλης χωρητικότητας συσκευή, διπλασιάστε τις ποσότητες των υλικών.

Βήμα 2

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε με σύρμα να φύγουν οι σβόλοι. Προσθέτουμε το 1/3 κούπας γάλα καρύδας, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και την πραλίνα, και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο του slow cooker και το απλώνουμε ώστε να καλύψει τον πάτο. Θα είναι αρκετά πηχτό.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τη 1 κούπα γάλα καρύδας. Όσο ζεσταίνεται ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο και τα πασπαλίζουμε πάνω στο μείγμα μέσα στο δοχείο. Μόλις βράσει το γάλα (δεν αργεί, να έχετε το νου σας) το ρίχνουμε πάνω στα περιεχόμενα του δοχείου σιγά σιγά ώστε να καλυφθούν παντού. Δεν ανακατεύουμε!

Βήμα 5

Τοποθετούμε το καπάκι, ανοίγουμε τη συσκευή στην υψηλή θερμοκρασία (high) και αφήνουμε το γλυκό να ψηθεί. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατά μαγειρεύει η συσκευή σας (διαφέρει από μάρκα σε μάρκα) και πόσο μεγάλη είναι. Εμένα είναι χωρητικότητας 3.5 λίτρων και χρειάστηκε 3 ώρες και 20 λεπτά. Μετά τις πρώτες δυο ώρες κοιτάξτε το μέσα από το γυαλί. Αν είναι πολύ υγρό πάνω αφήστε το αλλά να το παρακολουθείτε ανά διαστήματα. Όταν είναι έτοιμο θα έχει αρχίσει να αποκολλάται από τα πλαϊνά, και η επιφάνεια θα είναι στα περισσότερα σημεία της στεγνή. Θα υπάρχουν όμως ακόμα κάποια σημεία υγρά.

Βήμα 6

Αφήνουμε το γλυκό λίγο να κρυώσει με ανοιχτό καπάκι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε αργότερα, βγάζουμε το δοχείο από τη βάση του και το αφήνουμε σε μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, με κλειστό καπάκι. Όταν έρθει η ώρα ζεσταίνουμε τα κομμάτια για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.

Η συνταγή είναι από το μπλογκ 365 Days of Slow Cooking.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    Βίκυ
    07/03/2014

    Απο βδομάδα πληρώνομαι και θα είμαι η πρ’ωτη σου πελάτισσα….Το περίμενα πως&πως!!!Καλή αρχη Ελένη!!!Σ’ ευχαριστούμε!!!!

  • Απάντηση
    Σόφη
    10/03/2014

    Άργησα λίγο αλλά ήρθα να σε ενημερώσω για το νέο μου απόκτημα.
    Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο!!! Μαγείρεψα κοτόπουλο, φακές, χοιρινό, χταπόδι. Όλα τέλεια, ζουμερά, νόστιμα και το κυριότερο ζεστά την ώρα που γυρίσαν τα παιδιά απ’ το σχολείο. Ευχαριστώ Ελένη μου και καλή επιτυχία με την καινούργια γωνιά σου!!!

    • Απάντηση
      11/03/2014

      Σόφη μου σ’ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που το βολεύτηκες. Εύχομαι ακόμα πολλά πολλά μαγειρέματα και επιτυχίες… άντε και στα κέικ τώρα..! Και σ’ευχαριστώ που ήρθες να μου το πεις 🙂

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    10/03/2014

    Καλή αρχή και καλή επιτυχία Ελένη!
    Το κέικ σου απλά ονειρεμένο και η σκούρα φωτογράφιση το αναδεικνύει απόλυτα!

  • Απάντηση
    11/03/2014

    Ελενη μου η ετοιμη πραλινα θα μπορουσε να αντικατασταθει με φουντουκοπαστα με προσθηκη ισως και λιγο κακαο. Η φουντουκοπαστα φτιαχνεται πολυ ευκολα στο σπιτι.
    Πολυ ωραια συσκευη ο slow cooker εχω ακουσει διθυραμβικα σχολια γι’ αυτον! Μακαρι να γινεις η αιτια να τον μαθουν και εδω στην Ελλαδα! Καλη επιτυχια!

    • Απάντηση
      11/03/2014

      Τι καλή ιδέα η φουντουκόπαστα, ειδικά η σπιτική. Ναι θα ταίριαζε νομίζω ωραία, και το κέικ δεν θα χρειαζόταν την έξτρα ζάχαρη της πραλίνας μιας και έχει αρκετή στη συνταγή. Και επειδή εσύ είσαι πολύ διακριτική θα το πω εγώ πως στο μπλογκ σου “Il laboratorio di mm_skg” υπάρχουν οδηγίες για την παρασκευή της φουντουκόπαστας! Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει νηστίσιμη τη συνταγή να έρθει να μας πει πως πήγε! Ευχαριστώ για τις ευχές.

  • Απάντηση
    Βίκυ
    13/03/2014

    εγώ θα φτιάξω τα ρεβύθια εκτός αν δεν μπορέσω να αντισταθώ στο κέικ στο οποίο έχω αδυναμία!!!!!

    • Απάντηση
      13/03/2014

      Γειά σου Βίκυ! Θέλεις να συμμετέχεις στον διαγωνισμό; Τα σχόλια γίνονται στο άλλο ποστ αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα, αν θέλεις θα σε συμπεριλάβω και με αυτό. Μη ξεχάσεις το like & share στο facebook!