26.09.2017
You can use WP menu builder to build menus

31.12.2014

1 αξιολ., M.O. : 5,00
12

Μια βασιλόπιτα κέικ που δεν μοιάζει με τις άλλες. Λεμόνι, τζίντζερ και κράνμπερις, υλικά που μας δίνουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα και κάνουν το κέικ αυτό πραγματικά ιδιαίτερο, αρωματικό και νόστιμο.

Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν περιμένω πως θα δείτε αυτή την ανάρτηση και θα τρέξετε να πάρετε τα υλικά για να φτιάξετε τη δική μου βασιλόπιτα. Σίγουρα σήμερα που μιλάμε έχετε ήδη ψήσει ή παραγγείλει την πίτα σας για το βράδυ. Το καλό είναι πως η συγκεκριμένη γίνεται οποτεδήποτε, αφού ουσιαστικά είναι ένα πολύ ωραίο κέικ λεμονιού. Ελπίζω λοιπόν να το δοκιμάσετε σύντομα.

Πριν δυο χρόνια μου ήρθε ξαφνικά η επιθυμία να ξεκινήσω μια δική μου παράδοση. Είχα φτιάξει αυτό το κέικ, και ο Μίστερ είχε φάει απανωτά δυο κομμάτια. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει (και δεν νομίζω να ξαναέγινε από τότε). Ήταν κοντά στα Χριστούγεννα, και για κάποιο λόγο μου άρεσε η ιδέα του να γίνει το κέικ βασιλόπιτα. Και το εσπεριδοειδές του το έχει, και το αποξηραμένο φρουτάκι του το έχει. Κάτι που παρατηρώ σε πολλές βασιλόπιτες. Δεν έχει ξηρούς καρπούς, αλλά εύκολα μπορεί κάποιος να προσθέσει αν θέλει. Μόλις τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές σκέφτομαι πως θα ταίριαζαν φιστίκια Αιγίνης. Και είχα στο ντουλάπι, κρίμα που δεν το σκέφτηκα νωρίτερα. Θα το δοκιμάσω. Αν και γιατί να πειράξω κάτι που μου αρέσει τόσο πολύ; Η γεύση του κέικ είναι ιδιαίτερη (με την καλή έννοια!) λόγω του τζίντζερ, και το λεμόνι είναι κλασική αξία. Η επικάλυψη δε… βουτυρόκρεμα με λεμόνι. Εντάξει.

Φέτος λοιπόν όπως πέρυσι, αυτή θα είναι η δική μου βασιλόπιτα. Οι δικοί μου έχουν κατανόηση για την έλλειψη φλουριού και ενός ολόκληρου κομματιού. Έπρεπε να το φάω για να είμαι σίγουρη. Ξέρετε εσείς.

Εύχομαι το 2015 να μας φέρει αγάπη, ευτυχία, υγεία και επιτυχίες. Και να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τους άλλους ε; Ας παρκάρουμε λίγο πιο μακριά να μην κλείσουμε αυτή την έξοδο πάρκινγκ, κι ας περπατήσουμε δυο λεπτά παραπάνω. Ας μην κορνάρουμε στο δευτερόλεπτο τον παππούλη που οδηγάει μπροστά μας, κι ας έπρεπε να έχει πάρει λεωφορείο. Ας χαμογελάσουμε στην ταμία του σουπερμάρκετ, κι ας κάνει πέντε ώρες να περάσει μια κάρτα. Ας πάρουμε μαζί μας σακουλάκια όταν βγάλουμε βόλτα το αγαπημένο μας τετράποδο, κι ας… κι ας τι, αλήθεια; Μικρές κινήσεις σαν αυτές θα μας κάνουν λίγο καλύτερους.

Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

Υλικά

280 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

170 γρ βούτυρο αγελάδας φρέσκο

70 γρ ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

70 γρ ζάχαρη μαύρη, υγρή

100 γρ κράνμπερις αποξηραμένα

1 λεμόνι, το ξύσμα

140 ml γάλα

1 αυγό

Για την επικάλυψη (για φόρμα 26 εκ.)

130 γρ βούτυρο αγελάδας φρέσκο, σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ ζάχαρη άχνη

1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το τζίντζερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το ενσωματώνουμε τρίβοντας με τα δάχτυλα. Θέλουμε στο τέλος το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα και να μην υπάρχουν κομματάκια βούτυρο.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C στον αέρα (160C αντιστάσεις). Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο μιας στρογγυλής, ελαφρώς λαδωμένης φόρμας. Εμένα ήταν 26 εκατοστά, και βγήκε λεπτό κέικ. Αν θέλουμε πιο μικρό και ψηλό (νομίζω είναι καλύτερο) χρησιμοποιούμε φόρμα των 21 εκ. (για 8 άτομα). Προσαρμόζουμε όμως και τον χρόνο ψησίματος.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις ζάχαρες, τα κράνμπερις και το ξύσμα στο μπολ με το αλεύρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα. Σε ένα άλλο μικρό μπολ χτυπάμε το γάλα με το αυγό, το προσθέτουμε και αυτό, και ανακατεύουμε με μαρίζ διπλώνοντας μέχρι να μην φαίνεται καθόλου αλεύρι. Το μείγμα θα είναι πηχτό. Το απλώνουμε στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια όσο καλύτερα μπορούμε.

Βήμα 4

Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου στη μεγάλη φόρμα ή λίγο περισσότερο σε μικρότερη. Για σιγουριά στα 40’ ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέντρο. Αν βγει καθαρή ή με στεγνά ψίχουλα είναι έτοιμο, αν όχι ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως το κέικ σε σχάρα.

Βήμα 5

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι. Χτυπάμε άλλα 5-10 λεπτά (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα). Απλώνουμε την επικάλυψη στο κέικ μας όταν εκείνο έχει κρυώσει εντελώς.

Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από κλασική βρετανική και ονομάζεται Lakeland Lemon Cake. Η ποσότητα της επικάλυψης είναι γενναιόδωρη, αν θέλετε προσαρμόστε τη στα δικά σας γούστα, είτε κάνοντας τη μισή, είτε μειώνοντας το βούτυρο (από το οποίο υπάρχει αρκετό σε σχέση με τη ζάχαρη). Τέλος, ίσως το εσωτερικό του κέικ να σας φαίνεται λίγο ξερό στη φωτογραφία. Και στην πραγματικότητα έτσι φαίνεται οπτικά, αλλά είναι πολύ μαλακό!

1 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Ποια βασιλόπιτα να πρωτοδιαλέξεις;
Βασιλόπιτα με Μανταρίνια από το Funky Cook
Βασιλόπιτα από το Sugar Buzz
Βασιλόπιτα Γεμιστή Σμύρνης (Κέικ) από το Foodaki
Βασιλόπιτα με Κυδώνια από το Συνταγές της Ασπρούλας
Βασιλόπιτα Τσουρέκι από το Madame Ginger
Βασιλόπιτα η σοκολατένια, από το Mamatsita
10 Βασιλόπιτες για όλα τα Γούστα, από το Gourmelita (ευχαριστώ τη Μαριλίτα που συμπεριέλαβε την Galette Des Rois μου!)

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    31/12/2014

    Και του χρόνου Ελένη! Πολύ ωραία Βασιλόπιτα, και το καλύτερο κοπλιμέντο κάποιος να τρώει δυο-δυο τα κομμάτια.
    Καλή Πρωτοχρονιά!

    • Απάντηση
      07/01/2015

      Ευχαριστώ Μάγδα! Καλή χρονιά σου εύχομαι! Με υγεία, ευτυχία και πολλές επιτυχίες!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave