16.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

25.09.2013

4 αξιολ., M.O. : 3,50
2-3

Φθινόπωρο, η εποχή της κολοκύθας! Σε λίγο, εδώ στην περιοχή μου, οι κολοκύθες θα έχουν κατακλύσει τα μανάβικα. Μικρές, μεγάλες, γλυκές, αλμυρές, στρογγυλές, μακρουλές.

Γενικά την κολοκύθα την συμπαθώ πολύ και έχω γεμίσει τη λίστα των αγαπημένων μου με συνταγές που θέλω να δοκιμάσω. Μου αρέσει το πόσο διακριτική και ντελικάτη είναι η γεύση αυτού του φρούτου (ναι είναι φρούτο!) και πόσο ευέλικτο είναι στη χρήση του. Είτε το φας σε γλυκό είτε σε αλμυρό, προσφέρει την ίδια νοστιμιά. Και είναι πολύ υγιεινό, αφού είναι πλούσιο σε Β καροτίνη.

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε πουρέ κολοκύθας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον φτιάξουμε, είτε ψήνοντας ολόκληρη την κολοκύθα στο φούρνο και καθαρίζοντάς την μετά, είτε κόβοντάς την στα δύο και ψήνοντάς την καθαρισμένη από σπόρια, ή για ακόμα πιο εύκολα, αγοράζοντας έτοιμα καθαρισμένα κομμάτια σε πακετάκι από σουπερμάρκετ! Τα ψήνουμε στο φούρνο, ή τα μαγειρεύουμε στον ατμό, ή τα αχνίζουμε σε τηγάνι και τα πολτοποιούμε. Εγώ συνηθίζω να φτιάχνω μεγάλη ποσότητα την οποία μοιράζω σε σακουλάκια κατάψυξης, σε δόσεις μισής ή μιας κούπας. Έτσι έχω πάντα εύκαιρη κολοκύθα όταν τη χρειάζομαι.

Τα τορτελίνια φούρνου με κολοκύθα που μοιράζομαι εδώ είναι μια σχετικά σοφιστικέ παραλλαγή του κλασικού mac ‘n’ cheese. Ζυμαρικά, μπεσαμέλ και τυριά η βάση, με τορτελίνια αντί για κοφτό μακαρονάκι και πουρέ κολοκύθας για λίγο διαφορετική γεύση. Όλα μαζί στο φούρνο και έχουμε ένα πιάτο που άνετα στέκεται και σε τραπέζι για φίλους.

Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή τη μακαρονόπιτα στο μπλόγκ Apron Strings.

Υλικά

250 γρ. (1 πακέτο) τορτελίνια με τυρί

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι

1 κούπα (240ml) γάλα

½ κούπα (120ml) πουρέ κολοκύθας

2 κ.σ. τυρί Ρεγκάτο τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια

¾ κούπας τριμμένο ψωμί (ψίχουλα) 1-2 ημερών

2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

½ κ.γ. τριμμένο ξερό φασκόμηλο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ζυμαρικό σας αρέσει, απλά βάλτε λίγο περισσότερο κίτρινο τυρί στη μπεσαμέλ και την κρούστα για γεύση.
Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι. Βράζουμε τα τορτελίνια σε αλατισμένο νερό, αλλά τα βγάζουμε 2 λεπτά πριν το χρόνο που λέει η συσκευασία (να είναι πολύ al dente).

Βήμα 2

Όσο βράζουν τα τορτελίνια, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς ψηλή φωτιά. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Πρέπει το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το μισό γάλα, χτυπώντας συνεχώς με αυγοδάρτη για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν αρχίσει να πήζει το μείγμα, αλλάζουμε και χρησιμοποιούμε ξύλινη κουτάλα (είναι καλύτερη για να νιώθουμε αν κολλάει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας). Αν σβολιάσει μη τρομάξετε, αρκεί να έχετε ραβδομπλέντερ – σωτήριο gadget!

Βήμα 3

Όταν πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ (εγώ σταματάω όταν αρχίζω και βλέπω λίγο τον πάτο της κατσαρόλας κατά τη διάρκεια του ανακατέματος), χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και προσθέτουμε την κολοκύθα, το ρεγκάτο και το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν αυτά, και αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 4

Όταν βράσουν τα τορτελίνια τα σουρώνουμε (κρατάμε λίγο από το νερό βρασίματος μήπως χρειαστεί να αραιώσουμε τη σάλτσα) και τα προσθέτουμε στη μπεσαμέλ κολοκύθας. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα στο πυρέξ.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε το τρίμμα ψωμιού με την παρμεζάνα, το φασκόμηλο και λίγο αλατοπίπερο, και το απλώνουμε πάνω στα τορτελίνια. Τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να κάνει ωραία κρούστα.

Ευχαριστούμε τον Συλλέκτη για την όμορφη πορσελάνη.
4 αξιολ., M.O. : 3,50
Link Love

Άλλες συνταγές με κολοκύθα από την μπλογκόσφαιρα
Μάφιν με κολοκύθα και μπαχαρικά από το Pandespani
Πίτα με κίτρινη κολοκύθα και πράσα από τις Συνταγές της Καρδιάς
Εύκολο σουφλέ κολοκύθας από το Wonderfoodland

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

5 Σχόλια

  • Απάντηση
    lena
    31/10/2013

    Γεια σου Ελένη μου με τα έξυπνα σακουλάκια σου φαντάζομαι έδωσες τη λύση σε πολύ κόσμο΄΄΄΄όπως κατάλαβες ο επόμενος στόχος είναι να πάρω δίπλωμα επιτυχίας στα ζυμαρικά που μου αρέσουν και ας παχαίνουν, τορτελίνια φούρνου με κολοκύθα λοιπόν….τορτελίνια light όμως νόστιμα και υγιεινά!!!!!!!!!

    • Απάντηση
      01/11/2013

      Χαχα, όντως και εδώ φιγουράρουνε τα σακουλάκια μου! Τα χρησιμοποιώ πολύ συχνά και για διάφορα. Με απασχολεί λίγο το θέμα “πλαστικό” μιας και δεν είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά με την ίδια λογική αν πάρω έτοιμη συσκευασία από το σουπερμάρκετ πάλι πλαστική θα είναι. Έτσι τουλάχιστον κάνω οικονομία και όπου μπορώ πλένω και χρησιμοποιώ τα σακούλια δυο τρείς φορές. Ελπίζω να σου αρέσει ο συνδυασμός των ζυμαρικών με την κολοκύθα!

  • Απάντηση
    lena
    02/11/2013

    Τίποτε από αυτά που λέγονται όχι μόνο για το πλαστικό αλλά και για όλα γιατί είναι φαύλος κύκλος,προσέχω όπως λες όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης και χρησιμοποιώ ότι μου κάνει εύκολη τη ζωή!

    • Απάντηση
      lena
      02/11/2013

      Το έφαγα το ρήμα ”απασχολεί” και με την ευκαιρία να συμπληρώσω ότι δεν με απασχολεί με την έννοια του” προστατεύω το νου μου” διότι ενώ η αγορά κατακλύζεται από καινούργια είδη (σε όλους τους τομείς) που η τεχνολογία βάζει στη ζωή μας την ίδια στιγμή μας βομβαρδίζουν με τα”όχι και τα μη”….ε δεν θα τρελαθούμε κιόλας…..