26.09.2017
You can use WP menu builder to build menus

03.02.2014

57 αξιολ., M.O. : 4,63

Φτιάξτε σπιτικό, φυσικό απόσταγμα βανίλιας για τα κέικ και τα γλυκά σας. Μια υπόθεση λίγων λεπτών θα σας κάνει τρομερή οικονομία και θα δώσει γεύση που δεν συγκρίνεται με αυτή της βανιλίνης.

Θυμάστε παλιότερα που όλες οι συνταγές έλεγαν «μια βανίλια» εννοώντας μια κάψουλα της λευκής σκόνης; Αυτή ονομάζεται βανιλίνη. Υπάρχει η φυσική βανιλίνη, που παρασκευάζεται από καρπούς βανίλιας, και υπάρχει και η συνθετική η οποία είναι χημικά πανομοιότυπη με τη φυσική απλά παράγεται από τον άνθρωπο. Τη συνθετική βανιλίνη δεν τη σνομπάρω. Είναι πολύ οικονομική, και το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί σε εργαστήρι δεν με χαλάει. Χωρίς την επιστήμη θα ζούσαμε ακόμα σε σπηλιές, και στις σπηλιές δεν είχαν μπράουνις. Τώρα πια όμως συναντάμε πολύ περισσότερο το εκχύλισμα (απόσταγμα) βανίλιας σε συνταγές. Υπάρχει και στα ράφια του σουπερμάρκετ, αλλά είναι αρκετά ακριβό, με το μπουκαλάκι των 20 ml να κοστίζει περίπου 3 ευρώ (150 ευρώ το λίτρο δηλαδή). Αυτό με χαλάει λίγο.

Γι’ αυτό λοιπόν θα σας προτείνω να φτιάξετε δικό σας. Οκ, ξέρω ότι δεν πρωτοτυπώ˙ υπάρχουν πολλά sites με οδηγίες για σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας. Εγώ όμως θα σας πω και ένα άλλο μυστικό. Έχετε δει πόσο κοστίζουν τα φασόλια βανίλιας; Οι καρποί, τα ξυλάκια δηλαδή. Ένα κουτί με δυο καημένα ξυλάκια έχει σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ 6,50 ευρώ. Με τόσα ξυλάκια που θέλουμε για να κάνουμε μια σοβαρή ποσότητα, όσο να ’ναι βγαίνει κι αυτό ακριβό (93 ευρώ περίπου για λίτρο – πάλι βέβαια δεν φτάνει την τιμή του έτοιμου εκχυλίσματος ανά λίτρο…). Η λύση είναι απλή και λέγεται ebay.co.uk. Αυτό, ναι. Το ebayμάγαζο που ψωνίζω εγώ λέγεται madagascan *vanilla* και θα το βρείτε πατώντας εδώ. Έχω ψωνίσει δυο φορές και ήταν όλα μια χαρά. Το πακέτο με τις βανίλιες μου είχε μέσα 50 -ναι 50- ξυλάκια (extract grade, όχι gourmet), και πλήρωσα μαζί με τα μεταφορικά 9,53 ευρώ! (ξανακοιτάξατε πάνω την τιμή του σουπερμάρκετ ε;) Μερικά ξυλάκια ήταν μικρούλικα, δε λέω, αλλά ήταν όλα ζουμερά χωρίς κανένα ξεραμένο. Αν δεν έχει extract grade (είναι η πιο κατάλληλη ποιότητα για εκχύλισμα) μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους να ρωτήσετε πότε θα φέρουν.

Για τη «συνταγή» έψαξα αρκετά σε ξένα μπλογκς, και όλα είχαν κάτι διαφορετικό να πουν. Κατέληξα στα 6 ξυλάκια ανά κούπα αλκοόλ, για να βγει δυνατό εκχύλισμα. Άλλοι βάζουν 3, 4, ή 5… Αλλά με 50 καρπούς στη διάθεσή μου μπορούσα να είμαι γενναιόδωρη.

Σχετικά με το αλκοόλ τώρα, το κλασικό είναι η βότκα. Καθαρή γεύση, που δεν παρεμβαίνει καθόλου στο αποτέλεσμα. Φουλ βανίλια δηλαδή. Παίζει και το ρούμι, αλλά και το μπέρμπον. Το μπέρμπον δεν είναι σαν το σκοτσέζικο ουίσκι, μη με ρωτήσετε τη διαφορά στη γεύση όμως, δεν πίνω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Από μια γρήγορη έρευνα βρήκα ότι το μπέρμπον είναι παρασκευασμένο μόνο στις ΗΠΑ, με βάση το καλαμπόκι κυρίως. Είναι λένε λίγο πιο γλυκό από το ουίσκι.

Την πρώτη φορά που έφτιαξα βανίλια χρησιμοποίησα βότκα. Αυτή τη φορά κάτι με έπιασε και ήθελα να δοκιμάσω και μπέρμπον˙ δε ξέρω γιατί, μου καρφώθηκε στο μυαλό. Έκανα λοιπόν και τα δυο. Τώρα είναι στη φάση ωρίμανσης, οπότε δε μπορώ να σας πω πως μου φαίνεται, αλλά από μυρωδιά δεν είναι καθόλου άσχημο. Εδώ που τα λέμε όταν σε ένα κέικ βάζεις μια κουταλιά του γλυκού, δεν ξέρω αν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο. Τι προτείνω; Βότκα για αρχή. Είναι το απόλυτα ουδέτερο. Εκτός αν έχετε μπέρμπον στο σπίτι και δεν ξέρετε τι να το κάνετε! Όσο να ΄ναι πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα κόστους του αλκοόλ. Καλά είναι όμως τα νέα σχετικά με αυτό. Χρησιμοποιούμε το φτηνότερο. Απλά. Μη μου βάλετε Grey Goose βότκα οκ; Αυτή των 10 ευρώ κάνει μια χαρά, αν βρείτε και πιο φτηνή, τέλεια.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τα ξυλάκια βανίλιας; Τυλίξτε τα καλά με μεμβράνη και κρατήστε τα για γλυκά. Φτιάξτε μικρές δόσεις εκχυλίσματος σε όμορφα μπουκαλάκια και δωρίστε τα. Βάλτε ένα δυο ξυλάκια σε ένα βάζο με ζάχαρη και χρησιμοποιήστε τη στον καφέ σας. Βάλτε ένα δυο ξυλάκια σε ένα βάζο με άνθος αλατιού και πασπαλίστε με αυτό το σοκολατένιο σας fudge! (συνταγή εδώ)

Την προηγούμενη δόση εκχυλίσματός μου πρέπει να την έφτιαξα πριν ενάμιση δυο χρόνια περίπου, ούτε καν θυμάμαι, και δεν έχει τελειώσει. Έχω ακόμα λίγη (είναι στο μπουκάλι βότκας που βλέπετε στη φωτό) η οποία θα με κρατήσει τις 6-8 εβδομάδες που χρειάζεται να ωριμάσει η καινούργια. Τα χρησιμοποιημένα φασόλια (ξυλάκια) τα έβγαλα μόλις τώρα. Άλλοι προτιμούν να τα βγάζουν στους 6 μήνες αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται αυτό. ΄Ισα ίσα που έτσι, όταν πέσει η στάθμη στο μπουκάλι σας, θα συμπληρώσετε με βότκα και θα σας κρατήσει ακόμα περισσότερο. Οι καρποί είναι σούπερ δυνατοί και έχουν πολύ ζωή μέσα τους. Τα παλιά, χρησιμοποιημένα ξυλάκια τα έχω αφήσει να στεγνώσουν καλά, και θα τα βάλω σε υφασμάτινα πουγκάκια στα ντουλάπια μου.

Και κάτι ακόμα (τελευταίο, αλήθεια). Εγώ έβαλα τα υλικά μου σε βάζα γιατί δεν είχα αξιωθεί να πάρω μπουκάλια κατάλληλα για φωτογράφιση. Νομίζω ότι τα μπουκάλια είναι καλύτερη λύση γιατί έτσι δεν βουτάμε μέσα κουτάλι. Καλύτερα για μένα να ρίχνουμε από το μπουκάλι στο κουτάλι. Αν και η βότκα τα αποστειρώνει όλα οπότε ίσως γίνομαι υπερβολική. Δική σας η απόφαση…

Υλικά

Για το εκχύλισμα

12 καρπούς (ξυλάκια) βανίλιας (εγώ έβαλα και έναν παραπάνω γιατί είχα 2-3 μικρούς και λεπτούς)

500 ml βότκα ή μπέρμπον

1 μπουκάλι ή βάζο με καπάκι

Για την βανιλοζάχαρη

2 καρπούς βανίλιας (για δυνατό άρωμα)

1 γεμάτη κούπα ζάχαρη

1 βάζο με καπάκι

Βήμα 1

Πλένουμε καλά τα δοχεία που έχουμε επιλέξει και τα στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα.

Βήμα 2

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε κατά μήκος τον κάθε καρπό έτσι ώστε να τον ανοίξουμε αλλά όχι να τον κόψουμε στα δυο (αν κοπεί δε χάθηκε ο κόσμος). Μερικοί ξύνουν το εσωτερικό και βάζουν το «χαβιάρι», τους μικρούς μαύρους σπόρους δηλαδή, χωριστά στο δοχείο. Αυτό δεν το έκανα αυτή τη φορά, δε νομίζω ότι χρειάζεται (στα πλαίσια του «κάνω τη ζωή μου ευκολότερη»). Απλά άνοιξα τους καρπούς λίγο με τα δάχτυλα ώστε να βγουν πιο εύκολα οι σπόροι μόνοι τους στο υγρό. Κόβουμε ύστερα το κάθε φασόλι κάθετα στα δυο, γιατί θέλουμε να καλύπτονται ολόκληρα τα κομμάτια από το αλκοόλ. Τα τοποθετούμε όλα στο δοχείο μας.

Βήμα 3

Ρίχνουμε από πάνω το αλκοόλ και κλείνουμε το καπάκι. Ανακινούμε ζωηρά το δοχείο και το αφήνουμε σε ένα δροσερό και σκιερό σημείο της κουζίνας.

Βήμα 4

Τον πρώτο καιρό ανακινούμε το δοχείο μας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, ή και περισσότερο. Είναι έτοιμο για χρήση μετά από 6-8 εβδομάδες (καλύτερα 8).

Βήμα 5

Χρησιμοποιούμε σε κέικ, σε γλυκά, και για να αρωματίσουμε γιαούρτι, γάλα ή κρέμες. Όταν πέσει η στάθμη του υγρού στο δοχείο μπορούμε να συμπληρώσουμε με λίγο αλκοόλ ακόμα και να ανανεώσουμε τη βανίλια μας.

Βήμα 6

Για την βανιλοζάχαρη απλά χαράζουμε τους καρπούς και τους βάζουμε στο βάζο μαζί με τη ζάχαρη. Ανακινούμε που και που γιατί η υγρασία της βανίλιας θα κάνει τη ζάχαρη να κολλήσει λίγο.

Η άποψη για την αγορά της βανίλιας από το ebay είναι καθαρά προσωπική. Δεν έχω καμία σχέση με τον πωλητή και δεν έχω λάβει αμοιβή ή προϊόν για την ανάρτηση αυτή. Προτείνω να κάνετε τη δική σας έρευνα στο ebay ή σε άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα για να βρείτε προσφορές.
57 αξιολ., M.O. : 4,63

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

17 Σχόλια

  • Απάντηση
    mm_skg
    03/02/2014

    Καλημερα Ελενακι!
    Και το δικο μου εκχυλισμα βανιλιας ειναι σε φαση ωριμανσης. Κι εγω εβαλα καμμια δεκαρια λουβια… Να σε ρωτησω κατι : παραμενει ρευστο το εκχυλισμα ή γινεται πιο παχυρρευστο, καπου ακουσα οτι γινεται παχυρρευστο αλλα το δικο μου δεν βγαινει ετσι.
    Φιλια πολλα!

    • Απάντηση
      03/02/2014

      Καλημέρα Μαρίνα! Το δικό μου δεν έπηξε καθόλου, δεν νομίζω να αλλάζει η ρευστότητα. Καλή ωρίμανση λοιπόν! Φιλιά και καλή εβδομάδα.

  • Απάντηση
    Χρύσα {myblissfood}
    03/02/2014

    Λοιπόν, κοίτα σύμπτωση, εγώ μόλις έφτιαξα το δικό μου σε βότκα, και το δοκίμασα πρώτη φορά εδώ («Μάφινς με κράνμπερυ και σοκολάτα» στο myblissfood.blogspot).
    Πολύ χρήσιμη και η πρότασή σου για το ebay, την επόμενη φορά θα πάρω σίγουρα από εκεί. Δοκίμασε με 1-2 λοβούς να κάνεις και ένα σιρόπι βανίλιας, είναι κι αυτό πολύ ενδιαφέρον… Καλό μήνα!

    • Απάντηση
      03/02/2014

      Γειά σου Χρύσα. Μάλλον τα Χριστούγεννα έπεσαν τα αποθέματα βανίλιας και κοιτάμε όλοι να αναπληρώσουμε! Με συγχωρείς που δεν μπορώ να αφήσω το λινκ στο σχόλιο (για τεχνικούς λόγους), είδα τα μάφινς και φαίνονται υπέροχα. Και το σιρόπι ακούγεται πολύ καλό, σαν κάτι που θα βάζαμε στο λάττε μας! Ευχαριστώ για την επίσκεψη.

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    03/02/2014

    Σούπερ πρακτική ανάρτηση.
    Τη σημειώνω γιατί χρησιμοποιώ συχνά εκχύλισμα βανίλιας. Ευχαριστούμε!

    • Απάντηση
      04/02/2014

      Γειά σου Ερμιόνη! Ευχαριστώ πολύ. Είμαι σίγουρη ότι τη χρησιμοποιείς πολύ με τόσα υπέροχα γλυκά που φτιάχνεις!

  • Απάντηση
    Δημητρα
    18/02/2015

    Ελένη, πραγματι το μυστικο σου έκανε τη διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους που αναρτούν οδηγίες για εκχύλισμα βανίλιας!! Αγοράζω συχνά από το ebay, αλλα ποτέ φαγώσιμα. Μιας και δίνεις όμως καλο feedback θα αγοράσω και γώ ! Υπάρχει, ;άλωστε, σημαντική διαφορά στην τιμή !
    Επειδή πρόσφατα ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα πιο αγνά υλικά μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν κατά τη γνώμη, σου θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για το εκχύλισμα τσίπουρο, το οποίο και αφθονεί στην κάβα μου !! Επίσης, μια βασική ερωτησούλα, το εκχύλισμα το χρησιμοποιούμε αντί για κόκκους βανίλιας και μασουράκι βανιλίνης ; Δλδ. εάν μια συνταγή μας γράφει «μια βανίλια» πόσο homemade έκχύλισμα βανίλιας να βάλω ; ;
    Merci για την χρησιμη ανάρτηση και συνέχισε να μας δίνεις τα φώτα σου!!!

    • Απάντηση
      18/02/2015

      Δήμητρα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Τσίπουρο ε; Δεν βλέπω γιατί όχι, απλά το κάθε ποτό δίνει και το κατιτίς του από γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Θα έλεγα να δοκιμάσεις μια μικρή δόση, βάλε δηλαδή μικρές ποσότητες ποτού και βανίλιας για να το δοκιμάσεις. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε τόσο λίγο που δεν νομίζω να έχεις θέμα με τις συνταγές σου όποιο ποτό κι αν επιλέξεις. Σχετικά με τη χρήση του εκχυλίσματος τώρα. Στην Ελλάδα η πιο κλασικές συνταγές που αναφέρουν «μια βανίλια» νομίζω συνήθως εννοούν την βανιλίνη, τη σκόνη που είναι στο μικρό άσπρο φιαλίδιο με το κόκκινο καπάκι. Εκεί εγώ βάζω μια κουταλιά γλυκού εκχυλίσματος για κάθε μια βανιλίνη. Για κόκκους και φασόλι δεν ξέρω να σου πω σίγουρα. Θα έλεγα πως είναι ανάλογα τη συνταγή. Αν για παράδειγμα μια συνταγή για κρέμα ζητάει ένα φασόλι που θα το βράσεις με γάλα, εγώ κι εκεί θα έβαζα μια κουταλίτσα εκχύλισμα. Ελπίζω να βοήθησα λίγο!

      • Απάντηση
        Δήμητρα
        19/02/2015

        Βοήθησες πολύ!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!!! Θα κάνω για αρχή μια μικρή δόση, όπως μου λες και συ, να δω πως θα βγει, και μετά συνεχίζω είτε με τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) είτε με βότκα! Άλλωστε και αυτό το λίγο θα φτουρίσει για αρκετο διάστημα, μιας και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα σε κάθε συνταγή!!!
        Σε ευχαριστώ και πάλι!!! Συνέχισε την εξαιρετική μαγειρική σου και κράτα μας ενήμερες!!!! <3

  • Απάντηση
    newhguy
    06/01/2016

    Καλησπερα και χρονια πολλα καλη χρονια.Ηθελα να μαθω αν το υγρο στο τελος ειναι σκουρο γιατι ψαχνω εκχυλισμα που να ειναι διαυγες.

    • Απάντηση
      06/01/2016

      Καλή χρονιά! Το εκχύλισμα είναι σκούρο λόγω των μαύρων σπόρων. Δεν είμαι σίγουρη πως υπάρχει τρόπος να γίνει σπιτικό εκχύλισμα διαυγες. Αν υπάρχει μάλλον θα έχει υποστεί κάποια επεξεργασία, μιας και η βανίλια έχει έντονο χρώμα και το μεταδίδει στο υγρό. Το διάφανο χρώμα στη φωτο είναι επειδή μόλις το είχα φτιάξει και δεν ειχε προλάβει να ωριμάσει. Αυτό που βγαίνει είναι περίπου όπως φαίνεται στο δεξιά βαζάκι. Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Απάντηση
    Σακης
    21/03/2016

    Ελενη,βλεπω οτι το αρθρο ειναι λιγο παλιο και μαλλον η τιμες απο e-bay εχουν αλλαξει.Διοτι εγω βρηκα τις 40 βανιλιες στα 25€ + 6€ μεταφορικα.Δεν ξερω αν η ποιοτητα ειναι καλυτερη διοτι αυτα που αγορασα δεν ειναι Μαγαδασκαρης αλλα απο Papua new guinea, και τα διαφημιζουν για πολυ καλα.Αν εχεις βρει καποιο αλλο ιντερνετικο μαγαζι πες μας γιατι πλεον το λινκ που εχεις εδω δεν υπαρχει.Ευχαριστω πολυ και συνεχισε να μας φωτιζεις με τις γνωσεις σου.

    • Απάντηση
      21/03/2016

      Καλησπέρα! Ωω πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει τώρα όντως. Και τα μαγαζάκια του ebay μπορεί να εξαφανίζονται ανα πάσα στιγμή. Κρίμα γιατί αυτός είχε πολλά ωραία, και μπαχαρικά κλπ… Σύντομα θα χρειαστώ κι άλλες βανίλιες οπότε θα κοιτάξω κι εγώ, αν βρω κάτι καλο θα ενημερώσω! Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!!

  • Απάντηση
    16/09/2016

    Πολυ διαφωτιστικο αρθρο. Ευχαριστώ!!!

  • Απάντηση
    Philippos
    24/06/2017

    Καλοκαίρι του 2017 και οι τιμές τις βανίλιας Μαδαγασκάρης ξεπερνάνε πλέον τα 100 ευρώ για 50 μπαστούνια βανίλιας, ενώ οι υποδεέστερες του Πουέρτο Ρίκο και του Τρινιντάντ παίζουν 10-15 ευρώ φτηνότερα.
    Καλή κι βανιλίνη τελικά…

    • Απάντηση
      24/06/2017

      Ναι δυστυχώς έχουν αλλάξει πολύ οι τιμές από τότε που γράφτηκε το άρθρο. Καλές εναλλακτικές ίσως αποτελούν τα έτοιμα εκχυλίσματα του εξωτερικού και οι πάστες βανίλιας (σε βαζάκι). Επίσης εισάγεται πια στην Ελλάδα ένα καινούργιο προϊόν που λέγεται spice drops και έχει πολλά και διάφορα εκχυλίσματα. Αξίζει να το ψάξετε. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave