20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

15.11.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4
3.5lt

Σήμερα συνοδεύουμε το σπαγγέτι μας με μια πεντανόστιμη σάλτσα κιμά από στήθος γαλοπούλας με πολλά λαχανικά. Μια υπέροχη εναλλακτική της κλασικής συνταγής, αν θέλουμε κάτι διαφορετικό, ή κάτι πιο light! (Εκδοχές για κατσαρόλα και slow cooker)

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: Παρόμοια φωτογραφία σε οριζόντια διάταξη, με ένα πακέτα σπαγγέτι στην πάνω αριστερή γωνία. Στο κέντρο ένα πιάτο μακαρόνια και κάτω αριστερά μισοφαίνεται ένα δεύτερο. Γύρω γύρω τα υπόλοιπα διακοσμητικά.

Αυτή τη στιγμή που γράφω υποφέρω από φοβερούς πόνους στη μέση. Έχω βρει τη μόνη καρέκλα στο σπίτι στην οποία μπορώ να κάτσω κάαααπως καλά, και σφίγγω τα δόντια γιατί θέλω οπωσδήποτε να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή. Το θέμα της μέσης το έχω από μικρή και κατά καιρούς με «πιάνει», είτε λόγω κάποιας κουραστικής δραστηριότητας, είτε λόγω κάποιας απότομης κίνησης. Προχθές το πρωί στη βόλτα με τον Westley, εκεί που χάζευα κάτι, πήγε λίγο προς το πλάι χωρίς να τον καταλάβω, γύρισε περίεργα το σώμα μου και τσακ, ένιωσα ένα μικρό τραβηγματάκι. Αμέσως κατάλαβα ότι θα έχω θέμα. Το πόσο θέμα θα είχα το κατάλαβα αργότερα, μετά από πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Ο πόνος της μέσης είναι φρίκη, και συγκρίνεται με λίγα πράγματα. Μέση, αυχένας, δόντι, αυτί. Για μένα αυτά είναι τα χειρότερα. Τέλοσπάντων. Να πούμε κάτι πιο ευχάριστο;

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Στη μέση της φωτογραφίας ένα χέρι κρατά το κατσαρολάκι με τον κιμά, και το άλλο κρατάει ένα κουτάλι που είναι μέσα. Δεξιά και αριστερά δυο πιάτα με μακαρόνια με κιμά.

Ας μιλήσουμε για μακαρόνια με κιμά! Ένα πιάτο που μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα ό,τι και να μας απασχολεί! Ελληνικό comfort food, σωστά; Ένα πιάτο που ποτέ δεν συνοδεύεται από γκρίνια και σχόλια τύπου «αυτό θα φάμε;».

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Δυο πιάτα με μακαρόνια με κιμά, λίγο ανακατεμένα. Επάνω δεξιά λίγο τυρί και ένας τρίφτης, και τα μπολάκια με μαϊντανό, τριμμένο τυρί και αλάτι. Αριστερά το κατσαρολάκι με τη σάλτσα.

Είπα λοιπόν να δοκιμάσω μια σάλτσα κιμά σε εκδοχή λίγο διαφορετική από την κλασική. Χρησιμοποίησα κιμά από στήθος γαλοπούλας και πρόσθεσα πολλά λαχανικά. Νιώθω ότι πρέπει να εμπλουτίσω τη διατροφή μας με περισσότερα λαχανικά γενικότερα, και αυτή ήταν πολύ καλή ευκαιρία αφού νοστιμίζουν πολύ το φαγητό.

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Πλαινή φωτο του ενός πιάτου με ελαφρώς ανακατεμένα μακαρόνια με κιμά. Στο πιάτο είναι και ένα πιρούνι, με λίγο σπαγγέτι τυλιγμένο γύρω του, έτοιμο για μπουκιά. Στο βάθος πίσω από το πιάτο το κατσαρολάκι και ο παλιομοδίτικος τρίφτης.

Η σάλτσα αυτή είναι πολύ γευστική, και η νοστιμιά της είναι λεπτή και διακριτική. Της ταιριάζει λοιπόν ένα ποιοτικό ζυμαρικό. Για μένα αυτό είναι συνώνυμο της Χρυσής Σειράς της MISKO. Έχουμε ξαναμιλήσει για την Χρυσή Σειρά, αυτή με την απίστευτα όμορφη και σικάτη μαύρη συσκευασία. Παράγεται από μια και μόνο ποικιλία σίτου, την Σβέβο, η οποία καλλιεργείται στην Ελλάδα από επιλεγμένους παραγωγούς που ακολουθούν την τεχνογνωσία της MISKO για να δημιουργήσουν αυτό το πραγματικά ξεχωριστό ζυμαρικό. Τα χαρακτηριστικά που μου κάνουν την μεγαλύτερη εντύπωση; Το «κράτημα» του μακαρονιού στο βράσιμο και το γεγονός ότι έχει μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεϊνών από άλλα ζυμαρικά. Σε συνδυασμό λοιπόν με αυτή τη σάλτσα έχουμε ένα πιάτο που εκτός από νόστιμο είναι και πολύ χορταστικό!

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: Ένα πακέτο σπαγγέτι Χρυσή Σειρά MISKO πάνω σε ένα πιάτο με ένα λινό πετσετάκι. Αριστερά δυο πιρούνια και δεξιά (μισοφαίνονται) μια επιφάνεια κοπής και κάποια μπολάκια το ένα μέσα στο άλλο.
 
Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Το ένα πιάτο με σπαγγέτι με κιμά γαλοπούλας, από ψηλά. Μια πιρουνιά έτοιμη κάθεται πάνω στο πιάτο. Στην πάνω πλευρά της φωτο το κατσαρολάκι.

Τη σάλτσα μας μπορούμε να την κάνουμε στην κατσαρόλα όπως συνηθίζεται, αλλά έχουμε και την επιλογή να την κάνουμε στο slow cooker. Για μένα ο κιμάς γενικά και η Μπολονέζ θέλουν πολύ ώρα μαγείρεμα. Δεν μπορώ να καταλάβω τις συνταγές εκείνες που σου λένε «αφήστε τη σάλτσα να δέσει περίπου 15 λεπτά»! Ποτέ μα ποτέ δεν έχω αφήσει τόσο λίγο καμία τέτοια σάλτσα. Δεν ξέρω, ίσως είναι προσωπικό γούστο, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα προλάβει να δέσει σε τόσο λίγο χρόνο. Ένα φαγητό σαν αυτό αξίζει την καλύτερη μεταχείριση. Και όσο σιγοβράζει, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε και τόσο πολύ, οπότε δεν μας κάνει μεγάλη διαφορά στην ευκολία. Υπολογίζουμε απλά να την ξεκινήσουμε λίγο νωρίτερα, και της δίνουμε τον χρόνο της να μεταμορφωθεί από κιμά με ζουμί, σε πλούσια σάλτσα! Εναλλακτικά την βάζουμε στο slow cooker και την ξεχνάμε.

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Παρόμοια με την κύρια φωτογραφία, αλλά φαίνεται μόνο το ένα πιάτο ολόκληρο και άλλο ένα μισό στην κάτω αριστερή γωνία. Γύρω γύρω τα υπόλοιπα αντικείμενα.

Ευτυχώς που έφτιαξα μια γερή ποσότητα σάλτσας την Κυριακή, και έχω να απολαμβάνω όλη την εβδομάδα που δεν μπορώ όχι να μαγειρέψω… ούτε να κουνηθώ!

Σπαγγέτι με Σάλτσα Κιμά από Γαλοπούλα και Λαχανικά www.thefoodiecorner.gr Περιγραφή: Ενα πιάτο στη μέση της φωτογραφίας σε οριζόντια διάταξη. Ένα χερι κρατάει το πιάτο από την αριστερή πλευρά και το άλλο κρατάει το πιρούνι έτοιμο να σηκώσει μπουκιά φαγητού. Στην αριστερή μεριά της φωτο ένα πακέτο σπαγγέτι MISKO Χρυσή Σειρά.

Υλικά

2 + 4 κ.σ. ελαιόλαδο

400γρ κιμάς από στήθος γαλοπούλας (βλ. σημειώσεις)

1 μέτριο κρεμμύδι (περίπου 120γρ καθαρισμένο), πολύ ψιλοκομμένο

1 μέτριο καρότο (περίπου 100γρ καθαρισμένο), τριμμένο στον χοντρό τρίφτη

1 μεγάλο κλωνάρι σέλερυ (περίπου 120γρ καθαρισμένο), ψιλοκομμένο

1/2 πιπεριά κόκκινη γλυκιά (περίπου 60γρ καθαρισμένη), ψιλοκομμένη

1 κουτί (400γρ) ντοματάκι κονκασέ, ψιλοκομμένο

1 κούπα (240ml) ζωμός κοτόπουλο (δεν χρειάζεται για την εκδοχή στο slow cooker)

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κ.σ. σάλτσα Worcestershire (ίσως τη δείτε και Worcester, τη βρίσκετε σε μεγάλα σουπερμάρκετ)

2 δαφνόφυλλα

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. πιπέρι χοντροτριμμένο

500γρ Σπαγγέτι-Μακαρούνια MISKO Χρυσή Σειρά

Βήμα 1

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τον κιμά «σπάζοντάς» τον με ξύλινη κουτάλα να μην μείνουν σβόλοι. Όταν γίνει όλος λευκός (χωρίς ροζ) τον μεταφέρουμε σε πιάτο.

Βήμα 2

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερυ, πιπεριά). Προσοχή διότι το λάδι θα ζεσταθεί γρήγορα. Σοτάρουμε για αρκετή ώρα, να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να τσιτσιρίζει το μείγμα (περίπου 7 λεπτά). Όση ώρα σοτάρουμε ανακατεύουμε «ξύνοντας» το κάτω μέρος της κατσαρόλας να ξεκολλήσουν τυχόν κομματάκια γαλοπούλας.

Βήμα 3

Ξαναβάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ντοματάκι, τον ζωμό και τον μαϊντανό. Αν χρειαστεί δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει το μείγμα. Μόλις βράσει προσθέτουμε τον πελτέ, τη σάλτσα Worcestershire, τη δάφνη, την πάπρικα, το θυμάρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Εγώ είχα τη σάλτσα σε δυνατό μάτι και χρειάστηκε να το γυρίσω στη χαμηλότερη θερμοκρασία (στο 1). Θέλουμε να είναι χαμηλή η φωτιά αλλά να σιγοβράζει το φαγητό. Αφήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10-15 λεπτά. Ανοίγουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου αν θέλουμε να πήξει η σάλτσα λίγο ακόμα.

Βήμα 4

Παράλληλα βράζουμε το σπαγγέτι MISKO Χρυσή Σειρά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, ανακατεύοντας που και που. Είναι πάρα πολύ νόστιμο όταν είναι ελαφρώς al dente.

Βήμα 5

Σερβίρουμε το σπαγγέτι με μια γενναιόδωρη δόση κιμά και πασπαλίζουμε με το αγαπημένο μας τριμμένο τυρί.

Βήμα 6

Οδηγίες για slow cooker:

Βάζουμε τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι, πιπεριά) στο κάτω μέρος του δοχείου μαζί με τις 2 κ.σ. λάδι. Ανακατεύουμε. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί (και τις 4 κ.σ. λάδι) και τα ρίχνουμε πάνω από τη στρώση του κιμά.

Βήμα 7

Μαγειρεύουμε στο low για 9 περίπου ώρες (οι χρόνοι είναι ανάλογα το μέγεθος του δοχείου μας και το είδος συσκευής). Στις 3 περίπου ώρες ανοίγουμε και ανακατεύουμε για να «σπάσουμε» τον κιμά σε κομματάκια. Ανακατεύουμε ξανά μετά από άλλες 2-3 ώρες να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι σβόλοι.

Βήμα 8

Αν δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το φαγητό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μπορούμε να σοτάρουμε από πριν τον κιμά. Ανακατεύουμε τα υλικά στο δοχείο στην αρχή και το ξεχνάμε.

Σημειώσεις
Τα μεγάλα σουπερμάρκετ που πουλάνε φιλεταρισμένο στήθος γαλοπούλας σε σκαφάκι, συνήθως μπορούν να σας το περάσουν από τη μηχανή του κιμά στο τμήμα του κρεοπωλείου.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Sofia
    08/01/2018

    Καλημέρα Ελένη! Αρχικά εύχομαι να περάσει το θέμα με τη μέση σου! Σιδερενια! Στα της συνταγής, αυτός ο κιμάς γίνεται στο Slow Cooker και χωρίς τσιγαρισμα; Αλήθεια; θυμάμαι που έλεγες ότι ο κιμάς γίνεται νιανια! Αν είναι έτσι, τρέχω να βρω κιμά γαλοπούλας

    • Απάντηση
      08/01/2018

      Καλημέρα Σοφία, ευχαριστώ για τις ευχές! Καλή χρονιά να έχεις με υγεία και χαρές πολλές. Ο κιμάς από γαλοπούλα δεν γίνεται νιανια! Απλά θέλει καλό ανακάτεμα γιατι σβολιάζει, οπότε πρέπει να “σπάσεις” τα κομμάτια που δημιουργούνται. Καλή επιτυχία με τη συνταγή αν τη δοκιμάσεις!