23.08.2017
You can use WP menu builder to build menus

15.06.2017

3 αξιολ., M.O. : 3,67
25
2-3

Ένα υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο με φίνα, λεπτή γεύση. Λίγα, καλής ποιότητας υλικά, αρκούν για αυτή τη γρήγορη και απολαυστική μακαρονάδα. Σπαγγέτι ολικής άλεσης, κολοκυθάκι με τον ανθό του, λευκό κρασί, δυόσμος και φυσικά καλό ελαιόλαδο. Σας έρχονται τα αρώματα;

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: An open wooden box lined with a linen tea towel, containing whole courgettes with their flowers, propped up against the right side. There is also a bunch of spring onions and some sprigs of spearmint in the box next to the courgettes. Lying across the top of the box on its left side, is a packet of MISKO whole wheat spaghetti.

Ζυμαρικά. Ένα τρόφιμο με χιλιάδες δυνατότητες. Από εκδοχές φούρνου με μπόλικα υλικά, περίπλοκες, γεμάτες γεύσεις και πλούσιο αποτέλεσμα, μέχρι εκδοχές με λιγοστά, φίνα υλικά και ελαφρύ αποτέλεσμα που σε ταξιδεύει με τα καλοκαιρινά του αρώματα. Η «σπαγγετάδα» αυτή ανήκει φυσικά στην δεύτερη κατηγορία.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: An oval shaped platter with courgette spaghetti on it. The platter is towards the bottom right corner of the photo. To the top right are a set of serving spoons on a linen napkin. In the corner above – barely visible – is a small bowl with grated cheese. In the top left corner are some courgette flowers and two short glasses with white wine. Everything is on a white, slightly creased, cotton tablecloth.

§

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Hands holding a bunch of 3 courgettes with large flowers still attached, against a white background.

Το κολοκυθάκι είναι ένα λαχανικό που εύκολα μπορεί να το «καταπιούν» τα υπόλοιπα υλικά μιας συνταγής. Είναι διακριτική η γεύση του, και αν δεν προσέξουμε υπερκαλύπτεται από άλλες πιο δυνατές. Έκανα διάφορες δοκιμές γιατί ήθελα πολύ να το χρησιμοποιήσω σε συνταγή με σπαγγέτι, και οι πρώτες είχαν αυτό το πρόβλημα. Ωραία γεύση γενικά, αλλά χανόνταν το κολοκυθάκι. Δοκίμασα με λεμόνι, με κρέμα γάλακτος, με τυρί κρέμα και άλλα (όχι όλα μαζί!) και εντάξει, ήταν οκ, αλλά δεν πρωταγωνιστούσε το καλοκαιρινό αυτό λαχανικό.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of part of an oval platter with courgette spaghetti on it. The courgettes have been sliced into small round shapes, and there are speckles of orange from the flowers. To the left is a small bowl of cheese. Some cheese has been sprinkled on the pasta, and some of it has fallen on the white cotton tablecloth visible under the platter.

Όταν πρωτοσκεφτόμουν τη συνταγή, μου είχε περάσει από το μυαλό να βάλω κρασί, αλλά το είχα προσπεράσει αμέσως για χάρη του λεμονιού. Εκεί που έσπαγα το κεφάλι μου λοιπόν να βρω λύση για την μετριότητα της δημιουργίας μου, θυμήθηκα την αρχική μου αυτή ιδέα και είπα να τη δοκιμάσω. Κάπου εκεί μου ήρθε και η έμπνευση να βάλω και ανθό κολοκυθιού, μιας και αυτή την εποχή τον βρίσκουμε εύκολα. Δεν έχω μαγειρέψει πολύ με κολοκυθοανθό, ένα πείραμα έχω κάνει στο παρελθόν και αυτό αποτυχημένο (περισσότερα γι’αυτό άλλη στιγμή γιατί θα το ξαναδουλέψω) οπότε έριξα και μια ματιά στο ίντερνετ να δω αν παίζει σε πιάτο ζυμαρικών γενικότερα. Παίζει.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the courgette flowers, attached to the courgettes. They are sticking up from inside a wooden box, propped against its side. To their left are some spring onions and spearmint sprigs, barely visible. The subject is on the bottom left side, leaving the top right of the photo with a white open space.

Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτή εδώ η εκδοχή της μακαρονάδας με κολοκυθάκι. Και με την πρώτη απόπειρα μου άρεσε τόσο πολύ που δεν ήθελα να αλλάξω το οτιδήποτε! Είχα φέρει και την Mrs. D. για δοκιμάστρια, και συμφώνησε κι εκείνη ότι δεν έλειπε τίποτα απολύτως από το πιάτο. Είχε την τέλεια ισορροπία γεύσεων. Δεν ξέρετε πόσο με έχει ενθουσιάσει αυτή η συνταγή!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: The platter of courgette spaghetti to the left of the photo (the right side of the platter is outside the shot). To the top right of the photo are the handles of the serving spoons lying on a linen napkin.

Το μυστικό της επιτυχίας σε αυτήν την περίπτωση είναι ένα. Η ποιότητα των υλικών. Το έχω ξαναπεί όταν έγραφα για το σπαγγέτι με τα ντοματίνια, πως όταν πρωταγωνιστούν τα απλά, πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι είναι καλά. Καλό ελαιόλαδο (πιστέψτε με παίζει ρόλο), καλό λευκό κρασί (κάτι που θα πίναμε ευχάριστα), καλά κολοκυθάκια (κάντε μου μια χάρη και χρησιμοποιήστε βιολογικά εδώ, δεν συγκρίνονται) και φυσικά καλά ζυμαρικά.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: a wooden box lined with a linen teatowel, containing courgettes with their flowers, spring onions and spearmint, and also some uncooked wholewheat spaghetti.  The box is on a cotton tablecloth and the light is coming in from behind it, lighting up the courgette flowers nicely.

Το σπαγγέτι ολικής άλεσης της συνταγής αυτής είναι MISKO, και δεν θα το άλλαζα με άλλο. Έχω αναφέρει και στη σαλάτα με παντζάρι και φέτα, στην οποία χρησιμοποίησα τη σειρά αυτή, ότι δεν μοιάζει με καμία στην κατηγορία της. Είναι τόσο κοντά στο λευκό ζυμαρικό που δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά. Ειδικά σε συνταγή με τόσο φίνες γεύσεις, ταιριάζει γάντι και κρατάει υπέροχα την ισορροπία, προσφέροντας παράλληλα όλες τις θρεπτικές ιδιότητες της ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα απίστευτα ελαφρύ πιάτο, που μας κρατάει όμως χορτάτους για πολύ περισσότερο. Τι καλύτερο για καλοκαίρι;!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Κολοκυθάκι και Ανθό Κολοκυθιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: the platter of spaghetti with a couple of glasses of wine visible at the top of the photo, next to some courgette flowers. To the left of the platter is a small bowl of cheese. There is also cheese on the creased cotton tablecloth. To the right are the serving spoons on a folded linen napkin.

Υλικά

3 κ.σ ελαιόλαδο καλής ποιότητας

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μικρά, ψιλοκομμένα (κρατάμε τόσο πράσινο όσο το άσπρο – πχ αν έχουν 4 δάχτυλα άσπρο, κρατάμε 4 δάχτυλα από το πράσινο μέρος)

600γρ κολοκυθάκια, βιολογικά (κομμένα σε ροδέλες αν είναι μικρά, μισοφέγγαρα αν είναι μέτρια, και τέταρτα αν είναι μεγάλα)

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

250γρ Σπαγγέτι MISKO Ολικής Άλεσης Νο 6

60ml λευκό κρασί καλής ποιότητας

8 ανθοί κολοκυθιού (καθαρισμένοι από τον στήμονα και τη βάση, κομμένοι σε λωρίδες κάθετα)

1 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένος

50γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

Βήμα 1

Βάζουμε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει. Όταν κοχλάσει προσθέτουμε μπόλικο αλάτι και το αφήνουμε δίπλα μας να βράζει μέχρι να είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε τα ζυμαρικά.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (που θα χωρέσει στο τέλος όλα τα υλικά) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμυδάκι, τα κολοκυθάκια και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν για 6 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 3

Όταν συμπληρωθούν 6 λεπτά για τα κολοκύθια, ρίχνουμε στο νερό που βράζει το σπαγγέτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Συνεχίζουμε να σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για άλλα 4 λεπτά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε ένα λεπτό ακόμα ανακατεύοντας.

Βήμα 5

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για μισό με ένα λεπτό περίπου.

Βήμα 6

Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς και τον δυόσμο, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.

Βήμα 7

Όταν συμπληρωθούν τα δυο αυτά λεπτά θα έχουν συμπληρωθεί 8 λεπτά βρασίματος για το σπαγγέτι. Το σουρώνουμε γρήγορα κρατώντας μια κούπα (240ml) από το νερό τους.

Βήμα 8

Ρίχνουμε το σπαγγέτι στο τηγάνι, και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μισή κούπα από τον ζωμό των ζυμαρικών. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και αφήνουμε άλλα 3 λεπτά να απορροφηθεί το νερό. Τα ζυμαρικά θα είναι al dente, αν τα θέλουμε λίγο πιο μαλακά προσθέτουμε ακόμα λίγο ζωμό και αφήνουμε 1-2 λεπτά παραπάνω. Τους ταιριάζει όμως το al dente!

Βήμα 9

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις
Οι χρόνοι σε τέτοιες γρήγορες συνταγές είναι σημαντικοί, ειδικά όταν τελειώνουμε το ζυμαρικό μέσα στη σάλτσα του. Θέλουμε τα δυο να είναι έτοιμα την ίδια ώρα και οι παραπάνω οδηγίες έχουν γραφτεί έτσι ώστε να το πετύχουμε. Αν είμαστε αρχάριοι ή δεν νιώθουμε άνετα να το κάνουμε έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα τη σάλτσα. Από τα δυο είναι προτιμότερο να γίνει πρώτα αυτή, παρά το ζυμαρικό που αν μείνει εκτός νερού μπορεί να κολλήσει. Παρόλα αυτά, αν κατα λάθος γίνουν πρώτα τα μακαρόνια μας, τα σουρώνουμε (κρατώντας σε κούπα όσο νερό λέει η συνταγή) και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με μια δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε τα βήματα όπως λέει η συνταγή.
§
Η μακαρονάδα αυτή είναι πιάτο που πρέπει να σερβιριστεί άμεσα. Δεν παθαίνει κάτι αν την αφήσουμε, αλλά θα χαθεί λίγη από τη γεύση της.
§
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

3 αξιολ., M.O. : 3,67

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave