19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.02.2016

7 αξιολ., M.O. : 5,00
6-8
3.5

Ένα κέικ σοκολάτας που γίνεται πανεύκολα στο slow cooker. Θυμίζει έντονα σοκολατόπιτα αφού είναι βαθιά σοκολατένιο, και στη γεύση και στην σχετικά υγρή υφή του. Για όλους τους chocolate lovers εκεί έξω.

Έχετε δει ποτέ σε μενού επιδόρπιο που να το έχουν ονομάσει death by chocolate; Αν μου λέγανε να βαφτίσω κάπως αυτό το κέικ, κάτι τέτοιο θα σκεφτόμουν. Είναι φουλ σοκολατένιο και πραγματικά υπερκαλύπτει όποια λιγούρα μπορεί να έχει κανείς.

Μερικοί από εσας μπορεί να αναγνωρίσετε τα υλικά. Δεν είναι άλλα από αυτά που χρησιμοποιώ στο αγαπημένο μου υπέροχο, πανεύκολο κέικ σοκολάτας. Απλά προσάρμοσα τη συνταγή για να το ψήσω στο slow cooker μου. Έχετε δοκιμάσει κέικ στο slow; Αν όχι πρέπει να το κάνετε άμεσα. Θα ερωτευτείτε από την αρχή τη συσκευή σας. Έχω κι άλλο κέικ με σοκολάτα για slow cooker, με καρύδα, το οποίο είναι εξίσου θαυμάσιο, οπότε ελπίζω οι περισσότεροι από εσάς να το έχετε ήδη επιχειρήσει. Δεν έχω κάνει όσα πειράματα θα ήθελα, για να μπορώ να βγάλω συμπεράσματα ως προς το γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται το κέικ στο αργό μαγείρεμα, αλλά το θέμα μας δεν είναι να καταλάβουμε τη φυσική και τη χημεία του. Το θέμα μας είναι να το φτιάχνουμε και να το απολαμβάνουμε, και ο μόνος μας προβληματισμός να είναι αν θα το σερβίρουμε με παγωτό (μάλλον το τοπ συνοδευτικό) ή σαντιγί.

Όπως με όλες τις συνταγές slow cooker, έχουμε τον νού μας στις ποσότητες. Αριστερά θα δείτε τη χωρητικότητα της συσκευής που χρησιμοποίησα. Αν έχετε μεγαλύτερο θα πρέπει να αυξήσετε τις ποσότητες των υλικών.

Και κάτι τελευταίο. Μην κοιτάτε που στη φωτό έβγαλα ένα κομμάτι τριγωνικό που είναι ομοιόμορφο σαν τούρτα. Αυτό έγινε αφού άφησα τη σοκολατόπιτα αρκετές ώρες στο δοχείο, να κρυώσει τελείως και να σταθεροποιηθεί/πήξει κάπως. Τότε ήταν πιο εύκολο να βγουν κομμάτια τέτοια. Όταν θα έχει μόλις ψηθεί, ο καλύτερος τρόπος σερβιρίσματος είναι να βγάλετε τις μερίδες με μεγάλη κουτάλα. Δεν θα είναι τόσο όμορφη, (υποκειμενικό βέβαια αυτό, διότι για μένα ένα μπολ γεμάτο ζουμερό κέικ που σε κάποια σημεία μπορεί να είναι και υγρό, είναι από τις πιο όμορφες εικόνες που υπάρχουν – απλά δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για φωτογράφιση!) αυτή όμως είναι η καλύτερη ώρα να τη φάτε. Ζεστή και ζουμερή.

Αυτά. Και τώρα πάτε στη ντουλάπα, ελέγχετε ότι έχετε όλα τα υλικά, και ξεκινάτε. Και μετά εδώ πίσω για εντυπώσεις οκ;!

Υλικά

Για το μείγμα #1

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κούπα ζάχαρη λευκή

1/4 κούπα (4 κ.σ.) ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική

1/4 κούπα κακάο σε σκόνη (όχι ρόφημα σοκολάτας)

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κούπα γάλα

1/4 κούπα σπορέλαιο

1 αυγό

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

80 γρ κουβερτούρα, χοντροκομμένη

Για το μείγμα #2

1 1/4 κούπα νερό βραστό

1/4 κούπα κακάο σε σκόνη (όχι ρόφημα σοκολάτας)

1 1/2 κ.γ. καφές στιγμιαίος σε κόκκους

1/4 κούπα ζάχαρη λευκή

1/4 κ.γ. αλάτι

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τις ζάχαρες, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο, το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο του slow cooker (μπορούμε πρώτα να το λαδώσουμε ελαφρά, εγώ συνήθως το ξεχνάω).

Βήμα 3

Σε μια κανάτα αναμειγνύουμε το βραστό νερό, το κακάο, τον καφέ, τη ζάχαρη και το αλάτι (τα υλικά του δεύτερου μείγματος). Περιχύνουμε με αυτό το μείγμα στο slow cooker χωρίς να το ανακατέψουμε.

Βήμα 4

Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στο low για 2.5-3.5 ώρες. Τον αφήνω πολύ γενικό τον χρόνο, διότι οι συσκευές όλες διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Την πρώτη φορά που θα φτιάξετε το κέικ καλό θα είναι να αρχίσετε να το κοιτάτε στις δυο ώρες. Αν η επιφάνεια είναι πολύ υγρή το ξεχνάτε για λίγη ώρα. Το κέικ θα είναι έτοιμο όταν θα μπορείτε να το πατήσετε με το δάχτυλο χωρίς να λερωθείτε πολύ. Στο κάτω μέρος μπορεί να έχει δημιουργηθεί μια υπέροχη σάλτσα σοκολάτας, ή μπορεί αυτή να έχει απορροφηθεί από το κέικ. Σίγουρα πάντως το κάτω μέρος θα είναι πιο υγρό από το πάνω στο έτοιμο κέικ.

7 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

26 Σχόλια

  • Απάντηση
    24/02/2016

    Λιποθυμώ! θα το κάνω αύριο αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ειναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ

  • Απάντηση
    sofia
    10/01/2017

    Εύκολη, σούπερ γρήγορη και φουλ σοκολατένια συνταγή!!! Εγώ έκανα μόνο ένα λάθος, τη σοκολάτα την έκοψα πολύ χοντρά κομμάτια και εκεί που έτρωγες έπεφτες πάνω σε ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας. Είναι θέμα γούστου βέβαια αλλά νομίζω θέλει προσοχή στο κόψιμο. Θα την ξανακάνω αμέσως μόλις βρω δικαιολογία για όργιο σοκολάτας και θα σας πω!

    • Απάντηση
      10/01/2017

      Σοφία ευχαριστώ πολύ για το χρήσιμο σχόλιο! Χαίρομαι που σας άρεσε η σοκολατόπιτα. Ήταν ψημένη κανονικά στο επάνω μέρος; Ρωτάω μήπως ήθελε περισσότερο χρόνο να λιώσει η σοκολάτα. Αν ήταν οκ πάνω τότε ναι, με πιο μικρά κομματάκια λογικά θα είναι μια χαρά!

  • Απάντηση
    Αναστασία
    07/02/2017

    Το έχω στο slow cooker σχεδόν 3,5 ώρες και δεν έχει απορροφηθεί ούτε λίγο το υγρο στο πάνω μέρος. Φαίνεται ωραίο, αλλά σίγουρα γίνεται στο low; Το γύρισα τώρα στο high

    • Απάντηση
      07/02/2017

      Γειά σου Αναστασία. Έχεις βάλει ακριβώς τα ίδια υλικά στις ίδιες ποσότητες σε συσκευή 3.5 λίτρων; Ρωτάω να βρούμε γιατί υπάρχει τέτοια απόκλιση. Πάντα οι συσκευές έχουν διαφορές μεταξύ τους, και μου έχει πει κι άλλη αναγνώστρια οτι της πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι εντελώς άψητο μετά από τόσες ώρες. Στο low πάντως το έκανα εγώ. Όταν λες δεν έχει απορροφηθεί καθόλου το υγρό, πως είναι αν το πατήσεις με το δάχτυλο; Όταν θα είναι έτοιμο θα φαίνεται οπτικά υγρό, θα αφήνει λίγο σοκολάτα στο δάχτυλο, αλλά θα καταλάβεις οτι απο κάτω είναι ψημένο. Άφησέ το όσο χρειαστεί να φτάσει σε τέτοιο σημείο. Αν το γυρίσεις στο high απλά έχε το νου σου στα πλαϊνά μην σκουρύνουν πολύ. Ελπίζω να είναι οκ!! Περιμένω update!

    • Απάντηση
      Αναστασία
      07/02/2017

      Ναι, 3,5 λίτρα είναι, τα υλικά τα πρόσεξα να είναι καλά μετρημέν. Εχουν περάσει 5.30 ώρες χαχαχα. Τώρα νομίζω αρχίζει να φτάνει σε αυτό το σημείο. Είναι υγρό αρκετά για να βάλω το δάχτυλό μου, αλλά τουλάχιστον το υγρό τώρα είναι πηχτό σαν σοκολατένια σος. Θα σε ενημέρωσω! Ευχαριστώ για την απάντηση 🙂

      • Απάντηση
        Αναστασία
        07/02/2017

        Εντάξει ψήθηκε! Μόνο που η σοκολατένια σος βγήκε στο πάνω μέρος 🙂 Δυστυχώς δεν έχω παγωτό βανίλια τώρα, αλλά θα το φάω έτσι κι αλλιώς το μισό μέχρι να κοιμηθώ 😛 Thank you

        • Απάντηση
          08/02/2017

          Είναι πολύ περίεργο αυτό. Σημασία έχει ότι είναι ωραίο, αλλά μου κάνει εντύπωση πως βγήκε ανάποδα! χαχα! Καλή απόλαυση λοιπόν, και χωρίς παγωτό μια χαρούλα τρώγεται το άτιμο.. 😉

  • Απάντηση
    Ζέτα
    28/02/2017

    Εχω slow cooker 6,5lt . Για να φτιάξω τη σοκολατόπιτα θα πρέπει να διπλασιάσω τα υλικά?

    • Απάντηση
      28/02/2017

      Θα έλεγα ιδανικά ναι. Ή τουλάχιστον να είναι +50% οι ποσότητες (δηλαδή όπου 1 μεζούρα βάζεις 1.5 μεζούρα – πχ αντί 1 κούπα αλεύρι βάζεις 1.5 κούπα). Εχε υπόψη πως έχουν παρατηρηθεί αρκετά μεγάλες διαφορές στην ώρα ψησίματος για αυτή τη συνταγή. Να είσαι προετοιμασμένη πως μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώρα για να γίνει! Αυτό έχει να κάνει με τα μοντέλα συσκευών κλπ. Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Melinda
    10/12/2018

    Εξαιρετική συνταγή – ευχαριστούμε! Να σημειώσω όμως ότι μου πήρε σχεδόν 5.5 ώρες στο low και βγήκε επίσης “ανάποδα” – σως πάνω, πηχτό κάτω!

    • Απάντηση
      10/12/2018

      Τι περίεργο αυτό να γίνεται ανάποδο. Αφού όμως είναι νόστιμο μάλλον δεν πειράζει, σωστά;! Ευχαριστώ για το χρήσιμο σχόλιο και τα καλά σου λόγια!

  • Απάντηση
    Νίκη
    06/01/2019

    Εκανα χθες τη σοκολατοπιτα. Διπλασιασα τα υλικά γιατί έχω το 6,5 λίτρων δοχείο. Ψηθηκε μία χαρά, μόνο που η σάλτσα έμεινε από πάνω και όχι από κάτω. Δεν ξέρω αν έκανα κάτι λάθος. Πάντως θα τη φτιαξω και την επομενη εβδομάδα να δω πως θα βγει. Μία ερώτηση. Αν κάνω στο μεγάλο δοχείο τις ποσότητες που αναφέρεις στην συνταγη, θα γίνει στην ίδια ώρα ή πιο γρήγορα?

    • Απάντηση
      06/01/2019

      Καλημέρα Νίκη! Μην ανησυχείς, αυτό με τη σάλτσα μου το έχουν πει κι άλλοι οτι συμβαίνει. Αρκεί να ήταν ωραίο το γλυκό! Όσο για τη μικρότερη ποσότητα θα γίνει σίγουρα πιο γρήγορα. Ίσως όμως δεν βγει πολύ καλό διότι θα είναι πολύ λεπτό. Δεν θα το συμβούλευα λοιπόν.

  • Απάντηση
    Chrysap
    22/01/2019

    Είπα να πειραματιστώ λιγο με κέικ στο σλόου κούκερ και έφτιαξα μόνο το μείγμα 1. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κέικ που γύρω γύρω ήταν στα όρια του καμμένου και το κέντρο “έκατσε” και ήταν οριακά ψημένο προς ωμό. Καμία ιδέα στο τι φταίει? Έχω μεταλλικό κάδο 6,5l

    • Απάντηση
      22/01/2019

      Μάλλον φταίει το οτι η συνταγή δεν είναι σχεδιασμένη για να γίνει σαν κέικ! Με τέτοιες συνταγές δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο μεγάλες αλλαγές, μιας και τα υλικά μεταξύ τους αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης μπορεί και οι ποσότητες να ήταν λάθος, δεν το ξέρω. Λυπάμαι που δεν βγήκε κάτι καλό.

      • Απάντηση
        Conscibot
        30/11/2021

        Διάβασα τη συνταγή, αύριο περιμένω να μου έρθει ο sc μου και ανυπομονώ να τη φτιάξω!!
        Θα είναι το πρώτο πράγμα που θα φτιάξω στον slow cooker, χαχαχα!
        Ηθελα να ρωτήσω το εξής: το αλεύρι ειναι το απλό χωρίς μπέικινγκ πάουντερ;

        • Απάντηση
          01/12/2021

          Χαχα συνήθως η πρώτη είναι κάτι σε κρεατικό που είναι κ πιο εύκολο! Ναι το αλεύρι αν δεν λέει «που φουσκώνει μόνο του» τότε είναι το «για όλες τις χρήσεις» δηλ το απλό. Προσοχή στις χωρητικότητες, αν δεν είναι η συσκευή ίδια με της συνταγής τότε προσαρμόζετε τις ποσότητες των υλικών! Καλή επιτυχία!

          • conscibot
            01/12/2021

            Ευχαριστώ πολύ!
            Ο Slow Cooker μου είναι χωρητικότητας 4,5 λίτρων. Λέω να αυξήσω τις ποσότητες κατά 25% (με το αυγό θα δυσκολευτώ βέβαια λίγο…)
            Θα επανέλω με εντυπώσεις, πάραυτα!

          • 02/12/2021

            Νομίζω είναι καλά με +25%. Ένα αυγό φτάνει για αυτές τις ποσότητες 🙂 Αναμένω!

          • conscibot
            04/12/2021

            Λοιπόοοοοονννν…
            Το έφτιαξα!
            Έβαλα όλα τα υλικά με την αναλογία που είπαμε (+25%, εκτός από το αυγό). Απλά στο “σιρόπι” έβαλα μέλι αντί ζάχαρη γιατί δεν πολυτρώμε λευκή ζάχαρη.
            Όπως περιέγραψαν και άλλα άτομα, το υγρό έμενε από πάνω. Γύρω στις 2,5 ώρες το ξεκόλλησα κι εγώ με την σπάτουλα σιλικόνης γύρω – γύρω. Μου πήρε 4,5 με 5 ώρες για να φτάσει στο στάδιο που περιγράφεις, δηλαδή να βάζεις το δάχτυλο επάνω, να είναι στερεό αλλά να βρέχεται το δάχτυλο από τη σως και να ειναι σχετικά υγρή η επιφάνεια.
            Επειδή το έφτιαξα νύχτα το δοκίμασα την επόμενη ημέρα μετά από 7 ώρες. Δεν το άφησα όμως στη λειτουργία warm για να μην στεγνώσει.
            ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ:
            Και στο δικό μου, το “σιρόπι” έμεινε από επάνω. Παρόλο που έκανα το ξεκόλλημα με τη μαρίς.
            Από κάτω, ψιλοκόλλησε. Όχι παντού, αλλά ήθελε να το ζορίσω λίγο με τη σπάτουλα και το μαχαίρι (πλαστικό μαχαίρι σεφ χρησιμοποίησα).
            Ήταν αρκετά σκληρό. Κάπως σαν πλαστελίνη. Η υφή του δεν μου άρεσε. Μου έδωσε την εντύπωση ότι θα είναι σαν πέτρα στο στομάχι μου (η νεκροψία θα δείξει) 🙂
            Η γεύση του μου άρεσε, αν εξαιρέσεις την υφή. Αλλά θα ήθελα μια τέτοια γεύση σε μια πιο αφράτη σοκολατόπιτα και για μένα θα ήταν τέλεια. Γιατί δεν βγαίνει γλυκό, αλλά όπως μου αρέσει. Έβαλα και μπίτερ σοκολάτα άλλωστε.
            Επίσης, νομίζω ότι από κάτω ψήθηκε κάπως παραπάνω από όσο έπρεπε, αλλά από την άλλη μεριά, έπρεπε να γίνει από επάνω όπως το περιγράφεις.

            Εν τέλει, δεν ξέρω αν το γλυκό βγαίνει κανονικά έτσι όπως το περιέγραψα ή αν έγινε έτσι γιατί το έψησα 4,5-5 ώρες. Πάντως στις ώρες που γράφει η συνταγή δεν φαίνεται να μου ψήθηκε όπως έπρεπε. Μάλλον.

            Μήπως θα γινόταν πιο αφράτο αν έμπαινε κάποιο φουσκωτικό;

          • 04/12/2021

            Λυπάμαι που δεν βγήκε, είναι περίεργη συνταγή τελικά και βγαίνει διαφορετική σε πολλούς. Η υφή είναι θέμα γούστου (το συγκεκριμένο γλυκό δεν είναι αφράτο) και ίσως γι’αυτό δεν είχαν θέμα με αυτό άλλοι αναγνώστες. Αφράτη είναι η σοκολατόπιτα του βιβλίου μου που έχει και σιμιγδάλι. Ελπίζω η επόμενη συνταγή που θα δοκιμάσετε να είναι πετυχημένη!

  • Απάντηση
    Μαρίtα
    09/03/2019

    Νομίζω ότι είναι από τα πιο σοκολασμένα “κέικ” που έχω δοκιμάσει! Κι εμένα στην 3.5 ώρες ήταν πάνω όλο το υγρό/2ο μείγμα. Για να αποφύγω πιστσιλιές το είχα ρίξει από πολύ χαμηλά, οπότε δεν είχε κανει καθόλου αυλακώσεις στο πρώτο μείγμα, ίσως εκεί να φταίει κάτι. Στις 4 ώρες λοιπόν έβαλα μια μαρίζ και ξεκόλλησα καλά τις άκρες γύρω-γύρω, οπότε κατέβηκε το υγρό. Στις 6 ώρες ήταν καλό. Είναι τόσο, μα τόσο σοκολατένιο, και υγρό και υπέροχο, δεν έιχα παγωτό, αλλά και με τη κρέμα γάλακτος είναι θεϊκό!

    • Απάντηση
      09/03/2019

      Τέλεια!! Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσε!! Ναι είναι φουλ σοκολάτα αυτό το γλυκό. Ευχαριστούμε και για το τιπ σχετικά με τις άκρες, καλή ιδέα για όποιον το δοκιμάσει. Καλό τριήμερο!!