20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.04.2014

3 αξιολ., M.O. : 4,67

Όποιος έχει περάσει έστω και λίγο χρόνο στην Αγγλία, είναι πολύ πιθανό να έχει δοκιμάσει εκείνα τα κολασμένα σοκολατένια αυγουλάκια της Cadbury. Αυτά με το πολύχρωμο αλουμινόχαρτο για περιτύλιγμα; Που τα δαγκώνεις και ξεχύνεται ένα κρεμώδες θεόγλυκο ζαχαρένιο μείγμα;... Αυτά. Εδώ έχουμε το next best thing, σε εκδοχή «φτιαξ’ το μόνος σου».

Δεν θα σας πω ότι είναι ακριβώς σαν τα πρωτότυπα, θα ήταν ψέμα. Σαν αυτά δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο. Ποιός ξέρει πως τα φτιάχνουν και γίνονται τόσο υπέροχα. Η εκδοχή αυτή όμως είναι πολύ – τολμώ να πω επικίνδυνα πολύ – κοντά στο real thing. Τραγανή σοκολάτα, που την δαγκώνεις για να ανακαλύψεις μέσα ένα άσπρο, μαλακό, ζαχαρένιο εσωτερικό, ακόμα και έναν μικρό κρόκο!

Το μυστικό για την επιτυχία των σοκολατένιων αυγών αλά Cadbury’s είναι η σταδιακή προετοιμασία τους. Είναι πανεύκολη διαδικασία, απλά δώστε χρόνο στον εαυτό σας και να θυμάστε πως κάθε τόσο θα μπαίνουν στην κατάψυξη. Και λίγο παραπάνω να μείνουν εκεί μέσα για να κάνετε κάτι άλλο μια χαρά θα είναι, οπότε μπορείτε να προγραμματίσετε κι άλλες δουλειές στο ενδιάμεσο. Οι ποσότητες αυτές βγάζουν μεταξύ 10 και 20 αυγά (ανάλογα το μέγεθος που θα τα πλάσετε).

Τα αυγά διατηρούνται πολλές μέρες αφού τα υλικά δεν είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Εγώ τα κράτησα στο ψυγείο, κυρίως λόγω βουτύρου. Και σε θερμοκρασία δωματίου νομίζω θα ήταν μια χαρά, μιας και η σοκολάτα είναι κουβερτούρα και δεν λιώνει εύκολα, ίσως όμως για λιγότερες μέρες. Γευστικά δεν αλλάζει τίποτα, το ίδιο λαχταριστά είναι.

Υλικά

80 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας

1/2 κούπα golden syrup

1 λοβός βανίλιας, τα σπόρια (ανοίγετε κάθετα με κοφτερό μαχαίρι και ξύνετε κατά μήκος να βγούν – μοιάζουν με χαβιάρι)

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (δείτε εδώ συνταγή για σπιτική)

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. ανθόνερο

3 κούπες άχνη ζάχαρη

χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο (η ποσότητα θα εξαρτηθεί από το είδος)

260 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

40 γρ. κουβερτούρα

1 κ.σ. ηλιέλαιο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ένα υπέροχο σιρόπι από την Αγγλία που θα το βρείτε σε καταστήματα με αγγλικά προϊόντα όπως το BR Foods και το σουπερμάρκετ Θανόπουλος. Παλιά το έφερνε και ο ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά το σταμάτησε δυστυχώς. Μήπως να μπούμε όλοι στη σελίδα του να παραπονεθούμε;! Αξίζει πάντως να το δοκιμάσετε.
Βήμα 1

Βάζουμε το βούτυρο, το σιρόπι, τους σπόρους και το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το ανθόνερο στο μπολ του μίξερ. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει λείο. Εγώ το άφησα πάνω από 10 λεπτά, με δυο τρείς διακοπές για να το ανακατέψω με σπάτουλα. Παίρνουμε περίπου ¼ από το μείγμα και το βάζουμε σε άλλο μπολάκι μαζί με λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε και βλέπουμε αν χρειάζεται περισσότερο για να γίνει κίτρινο σαν ψημένο κρόκο αυγού. Σκεπάζουμε και τα δυο μπολ με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 15 λεπτά. Πρέπει να κρυώσει πολύ για να μπορέσουμε να δουλέψουμε το μείγμα.

Βήμα 3

Ξεκινώντας με το μπολάκι με το κίτρινο μείγμα, παίρνουμε ποσότητες μισής κουταλιάς γλυκού και σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια. Τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη πάνω σε μια επιφάνεια κοπής ή ένα πιάτο στρωμένο με λαδόκολλα. Βγάζουμε το μπολ με το άσπρο μείγμα. Πλάθουμε μεγαλύτερα μπαλάκια (με ποσότητα περίπου μιας κουταλιάς σούπας). Αν χρειάζεται (εμένα χρειάστηκε) τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και αυτά για λίγο να συνέλθουν.

Βήμα 4

Συνεχίζουμε με τα άσπρα μπαλάκια, παίρνοντας ένα και πιέζοντας με τον αντίχειρα στο κέντρο σχηματίζοντας λακκουβίτσα. Βάζουμε στη λακκούβα έναν «κρόκο» και δουλεύοντας το λευκό μείγμα καλύπτουμε το κίτρινο ώστε να μείνει στο εσωτερικό. Έτσι φτιάχνουμε όλα τα αυγουλάκια μας και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.

Βήμα 5

Λιώνουμε τις σοκολάτες με το ηλιέλαιο στο φούρνο μικροκυμάτων, ανά διαστήματα των 30 δευτερολέπτων ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο. Προσέχουμε γιατί η σοκολάτα καίγεται εύκολα. Την αφήνουμε να κρυώσει αλλά όχι τόσο ώστε να σκληρύνει πάλι.

Βήμα 6

Καρφώνουμε μια οδοντογλυφίδα σε κάθε αυγό, το βουτάμε στη σοκολάτα να καλυφθεί και αφήνουμε να στάξει η περισσευούμενη σοκολάτα. Εδώ πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα για να μη μαλακώσει πάλι το μείγμα, αλλά να προσέχουμε να φύγει το μεγαλύτερο μέρος της σοκολάτας για να μην έχουν τα αυγά μας πολύ χοντρό κέλυφος. Θεωρητικά καρφώνουμε το κάτω μέρος της κάθε οδοντογλυφίδας σε μια πατάτα για να μείνει όρθιο το αυγό σαν γλειφιτζούρι. Έτσι θα στεγνώσει κρατώντας σωστό σχήμα. Εγώ δεν ήθελα να χαλάσω πατάτες (θα χρειαζόμουν πάνω από μια για όλα τα αυγά) και προτίμησα να συμβιβαστώ με λιγότερο καλό σχήμα για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Ακούμπησα λοιπόν τα έτοιμα αυγά σε επιφάνεια κοπής και τα έβαλα στο ψυγείο. Τις οδοντογλυφίδες τις άφησα μέσα και τις έβγαλα μετά, με προσοχή. Όταν στέγνωσε η σοκολάτα είχαν μια πλευρά επίπεδη, αλλά καθόλου μα καθόλου δε με ενόχλησε αυτό όταν τα καταβρόχθιζα.

Η συνταγή είναι της μπλογκερ του Not Without Salt και τη βρήκα στο Food52. Αν θέλετε εκεί θα βρείτε και φωτό βήμα βήμα.
3 αξιολ., M.O. : 4,67

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    17/04/2014

    Πανεμορφα και λαχαταριστά!

  • Απάντηση
    lena
    19/04/2014

    Αυτά είναι έργα τέχνης….δύσκολα μου φαίνονται για να το τολμήσω,το καλλιτεχνικό νομίζω δεν το έχω…..

    • Απάντηση
      19/04/2014

      Χαχα Λένα, σ’ευχαριστώ πολύ! Πιστεψέ με όμως, αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς σίγουρα κι εσύ! 🙂

  • Απάντηση
    Christina
    29/11/2014

    Agapiti Eleni, parakoloutho to blog sou poly sychna alla echo ena mikro provlima. Synithos to koitao apo to iphone mou k oses fores prospathisa na typoso mia syntagi sou, ekei pou einai to Print Recipe, kano click k den kanei tpt. Prospathisa na typoso oli ti selida alla tin vgazei ellipi (ekei pou allazei selida k mbainei stin epomeni, ta misa ylika ta kanei skip). Mipos einai technical issue giati simera to dokimasa k apo to laptop k echo to idio provlima.
    Pls help giati eimai desperate!!!! :))))

    • Απάντηση
      30/11/2014

      Καλησπέρα Χριστίνα. Σ’ευχαριστώ που μου επισήμανες το θέμα που αντιμετωπίζεις με την εκτύπωση. Προσπάθησα να σου γράψω email αλλά μου γυρνάει πίσω. Θα το κοιτάξω αυτό που λες διότι είναι σίγουρα τεχνικό θέμα. Αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου μέσω email για να μπορώ να σου απαντήσω εκεί. Ευχαριστώ πολύ!