18.11.2017
You can use WP menu builder to build menus

27.10.2017

2 αξιολ., M.O. : 5,00
10

Ένα αφράτο, σιροπιαστό κεκάκι εμπνευσμένο από το κλασικό μας ραβανί, μας ταξιδεύει στην δεκαετία του '80 με τα πλούσια αρώματά του από καρύδα και ανανά. Σαν να λέμε, Ραβανί Pina Colada!

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: Mini bunt shaped ravani cakes on small white plates sitting on a white surface. Some of them are on a narrow white tablecloth with colourful flowers on it. The plates are mainly in the top left and bottom right corners. Top right are two coconuts on a big leaf and bottom left is a pineapple on a bright coloured tea towel.

Ρετρό διάθεση σήμερα, με γλυκάκι που μας γυρίζει πίσω στον χρόνο. Από τη μια το ραβανί, ή μάλλον μια παραλλαγή του, ένα κλασικό γλυκό στη χώρα μας εδώ και πολλές γενιές. Από την άλλη το κοκτέιλ Pina Colada με το χαρακτηριστικό άρωμα καρύδας και ανανά, ένα ποτό που ήταν πολύ «in» τη δεκαετία του ’80 και που θυμίζει πισίνες και ντισκοτέκ!

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three mini bunt shaped cakes on small plates sitting close together on a flowery tablecloth. To the top left is a large spiky palm tree branch, and to the right a large monstera leaf with two coconuts sitting on it. Top centre is a tub of coconut flavoured Vitam margarine.

Τα πάντρεψα. Και βγάλανε αυτά τα υπέροχα, ζουμερά, γλυκά και αρωματικά σιροπιαστά κεκάκια.

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of one of the cakes. Another three cakes are in the background, slightly blurry. The cake has a sprinkling of coconut flakes on it, and some pineapple pieces and a cherry on the side.

Το χάρηκα ιδιαίτερα το πάντρεμα αυτό. Όπως ξέρετε μου αρέσει πολύ να βάζω μικρά twists σε συνταγές, και μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω είναι να προσθέτω μια μοντέρνα πινελιά σε κάτι πιο κλασικό ή παραδοσιακό. Όπως ακριβώς έκανε και το Βιτάμ, φέτος που γιορτάζει τα 70 του χρόνια!

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of three cakes on the flowery tablecloth. A pineapple is standing upright behind one of them.

Η οικογένεια του Βιτάμ καλωσόρισε πρόσφατα κάποια νέα μέλη, ένα από τα οποία είναι το Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου – ίσως το αγαπημένο μου. Μια μοντέρνα λοιπόν πινελιά σε ένα πολύ κλασικό προϊόν που βρίσκεται στις ελληνικές κουζίνες εδώ και επτά δεκαετίες. Δοκιμάστε το, είναι πραγματικά ιδιαίτερο. Και είναι 100% φυτικό, άρα κατάλληλο για vegans και όσους νηστεύουν.

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: Lots of cakes all on a flowery tablecloth. The corners of the photo are adorned with leaves, a pineapple and coconuts. There is also a plate of pineapple slices half visible on the left side, and a bowl of coconut flakes.

Η καρύδα στο ραβανί φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν πολλές συνταγές που ζητούν τριμμένη καρύδα σαν βασικό συστατικό. Εμείς ενισχύουμε τη γεύση της όμως με τον καλύτερο τρόπο, αφού για λιπαρό στοιχείο χρησιμοποιούμε το νέο αυτό Βιτάμ με το υπέροχα τροπικό άρωμα.

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: The plates all placed closely together, with a few stacked on top of others, offering a close view of the cakes.

Και ποιο είναι το ιδανικό ταίρι της καρύδας; Μα ο ανανάς φυσικά. Ίσως να έχει ήδη μπει στο μυαλό σας η εικόνα μιας λαχταριστής, δροσερής Pina Colada, στο ψηλό της καμπυλωτό ποτήρι, με το ασπροκίτρινο χρώμα της, την υφή μιλκσέικ, την ομπρελίτσα της και το κόκκινο κερασάκι να τη στολίζει! Το άρωμά της μοναδικό και η γεύση της επικίνδυνα γλυκιά και ευκολόπιωτη.

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a cake, its plate sitting on top of other plates. A whole pineapple is visible against a bright background, as is part of a monstera leaf.

Αυτόν τον εξωτικό συνδυασμό λοιπόν είπα να δανείσω στο αγαπημένο μας ραβανί. Αντί για γιαούρτι ή γάλα που χρησιμοποιούνται συνήθως βάζουμε χυμό ανανά, και αντί για απλό σιρόπι με νερό και ζάχαρη, αξιοποιούμε το σιρόπι από κομπόστα ανανά. Το φρούτο το σοτάρουμε λίγο για να πάρει μια κάπως καραμελωμένη γεύση και υφή, και το σερβίρουμε δίπλα στο γλυκό.

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: All the plates placed close together in the middle of the photo, some extending towards the sides. In the top right corner a bright coloured tea towel and a pineapple barely visible. To the right of the picture, some leaves are half visible, as are a couple of coconuts.

Ελπίζω να σας έφερα μια μικρή δόση εξωτικής λιακάδας σήμερα με το τροπικό αυτό γλυκάκι!

"Ραβανί" με Άρωμα Pina Colada www.thefoodiecorner.gr Photo description: All the cakes scattered around the flowery table cloth. To the top is a tub of coconut flavoured Vitam margarine. In the middle and to the bottom of the photo are two colourful pairs of sunglasses. Around the edges of the photo are some leaves, a pineapple and two coconuts.

Υλικά

180γρ ζάχαρη

75γρ Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου, και λίγο επιπλέον για τις φόρμες

2 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια

120γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

80γρ καρύδα τριμμένη

1/4 κ.γ. αλάτι

75ml χυμός ανανά (συσκευασμένος, από το σούπερ μάρκετ)

180-240ml σιρόπι από κομπόστα ανανά (ένα κουτί των 570γρ έχει περίπου 180ml σιρόπι, αν το θέλουμε πολύ σιροπιαστό παίρνουμε μεγαλύτερο κουτί)

Για το σερβίρισμα

10-20γρ Βιτάμ με έλαια καρύδας και ανανά

5 φέτες ανανά στρογγυλές (μισή για κάθε κεκάκι)

Βήμα 1

Αφαιρούμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη από τα 180γρ και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε την υπόλοιπη στο μίξερ με τα 75γρ Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψουν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο μείγμα τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να γίνει πολύ ανοιχτό κίτρινο.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, την καρύδα και το αλάτι.

Βήμα 4

Προσθέτουμε στο μείγμα ζάχαρης/αυγών το ένα τρίτο του μείγματος αλευριού. Χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τον μισό χυμό ανανά και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε με τις ίδιες ποσότητες και στο τέλος ρίχνουμε το τελευταίο αλεύρι. Χτυπάμε να ενσωματωθεί.

Βήμα 5

Σε ένα πολύ καθαρό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού και τη μια κουταλιά ζάχαρη που κρατήσαμε. Χτυπάμε με ηλεκτρικό αυγοδάρτη ή μίξερ (καθαρό και στεγνό) μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα (όταν σηκώνουμε τον αυγοδάρτη να δημιουργούνται κορυφές μαρέγκας που στέκονται καλά). Με μια μαρίζ μεταφέρουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε απαλά διπλώνοντας από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα, απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί. Δεν το παρακάνουμε. Ο σκοπός μας είναι να μείνει ο αέρας από το χτύπημα της μαρέγκας, μέσα στο μείγμα.

Βήμα 6

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια σιλικόνης που θα έχουμε βουτυρώσει με Βιτάμ με έλαια καρύδας. (Αν οι φόρμες σας είναι καλές και ξέρετε ότι δεν κολλάνε μπορείτε να παραλείψετε το βήμα, αλλά να θυμάστε πως το μείγμα κολλάει αρκετά)

Βήμα 7

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις) για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το παχύτερο σημείο ενός κέικ.

Βήμα 8

Αφήνουμε τα κέικ στις φόρμες να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε! Τα ξαναβάζουμε στις φόρμες, βράζουμε το σιρόπι σε κατσαρολάκι για ένα δυο λεπτά, και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι ομοιόμορφα στα κεκάκια. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για ακόμα 15 λεπτά να διανεμηθεί καλά το σιρόπι στο εσωτερικό.

Βήμα 9

Ζεσταίνουμε λίγο Βιτάμ με έλαια καρύδας και αμυγδάλου σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι. Υπολογίζουμε μισή φέτα ανανά για κάθε κεκάκι που θα σερβίρουμε, και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Γυρνάμε και από την ανάποδη. Αφήνουμε να κρυώσει ο ανανάς.

Βήμα 10

Σερβίρουμε τα κεκάκια με έξτρα καρύδα για γαρνιτούρα, μισή φέτα ανανά, και αν θέλουμε ένα κερασάκι για το εφέ Pina Colada!

Σημειώσεις:

Ένα σημαντικό βήμα στη συνταγή είναι το ξεχωριστό χτύπημα των ασπραδιών σε μαρέγκα. Δεν ξέρω αν η διαδικασία ήταν έτσι ανέκαθεν για το ραβανί, αλλά τώρα οι περισσότερες συνταγές το ζητάνε. Κάνει τη βάση πολύ πολύ αφράτη, σαν να τρως συννεφάκι. Μην το παραλείψετε. Για τον ίδιο λόγο τα κεκάκια είναι υπέροχα και χωρίς σιρόπι. Αφράτα και πεντανόστιμα.
 
Οι μερίδες είναι ανάλογα το μέγεθος των φορμών που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να βγούν λίγο λιγότερα κεκάκια αν είναι μεγαλύτερες, ή περισσότερα αν είναι μικρότερες. Προσαρμόζουμε ανάλογα και τον χρόνο ψησίματος, περισσότερο για τα μεγαλύτερα - λιγότερο για τα μικρότερα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα!
 

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Βιτάμ. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave