29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

03.03.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-8

Τα ρετρό πιάτα έχουν την τιμητική τους σήμερα, και εγώ μοιράζομαι εδώ μια δική μου εκδοχή της κλασικής «Αθηναϊκής». Ψάρι ποσέ, λαχανικά και μαγιονέζα, έρχονται και δένουν σε ένα ιδανικό ορεκτικό, ή μια ενδιαφέρουσα επιλογή για μπουφέ.

Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα, Μια Δική μου Εκδοχή www.thefoodiecorner.gr Photo description: One green/yellow plate with a pretty pattern, sitting on a marble surface. On it, one «fish» made of fish salad. The body has a pea for an eye, some pieces of carrot as gill slits, some celery leaves as skin behind the carrots, and some slices of lemon as fins and tail. A thin strand of celery acts as its mouth, in a grumpy downward direction.

Που το θυμήθηκα τώρα αυτό; Μήπως αναρωτιέστε κάτι τέτοιο; Είναι ίσως από τα τελευταία πράγματα που περιμένατε από εμένα να μοιραστώ εδώ; Ε λοιπόν υπάρχει λόγος. Σήμερα παίρνω μέρος σε μια ομαδική ενέργεια πολλών μπλόγκερς. Έχουμε αποφασίσει να ανεβάσουμε όλοι μια ρετρό συνταγή από τη δεκαετία του ‘80!

Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω την ιστορία της Αθηναϊκής. Το πότε δημιουργήθηκε, από ποιον, που κλπ. Δεν την είχα καν φάει ποτέ στη ζωή μου πριν από αυτή την ενέργεια. Όλοι όμως μου επιβεβαίωναν αυτό που πίστευα κι εγώ, πως είναι ένα πιάτο που θυμίζει έντονα 80s (κι ας είναι ίσως παλαιότερο).

Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα, Μια Δική μου Εκδοχή www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer look at two of the plates (one blue and one turquoise coloured), each with a «fish» on it. At the top of the picture the bottom part of the third plate is visible. The fish on the blue plate has a pea for an eye, and three curved layers of vegetable pieces for gill slits (one layer of carrot, one of peas and one of corn), celery leaves as fins and a half slice of lemon as a tail. The one on the turquoise plate has skin made of celery leaves and a layer of peas as gill slits. Fins and tail are lemon slices.

Όταν λοιπόν σκεφτόμασταν τι θα κάνει ο καθένας μας είπα να τη δοκιμάσω, αφού μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών. Βρήκα αρκετές εκδοχές στο ίντερνετ, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Ο φόβος μου βέβαια, ήταν ότι θα είναι χρονοβόρα συνταγή και δεν θα προλάβω την ημερομηνία που είχαμε συμφωνήσει για τις αναρτήσεις. Την εντύπωση αυτή μάλλον μου την έδωσε ο περίεργος «στολισμός» της Αθηναϊκής, με την όμορφη διακόσμηση. Φανταζόμουν ότι θέλει ώρες η όλη διαδικασία.

Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα, Μια Δική μου Εκδοχή www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer look at the fish on the green/yellow plate (described above) and the fish on the blue plate (described above). Both plates are on a white and grey marble surface.

Τελικά αποφάσισα να προσαρμόσω λίγο τη συνταγή αλλά και τον τρόπο σερβιρίσματος. Ίσως κάποιοι το θεωρήσουν ιεροσυλία, αλλά εγώ προτίμησα να κάνω μικρά ψαράκια, ατομικές μερίδες, παρά το κλασικό μεγάλο σχήμα ψαριού. Από τις φωτογραφίες των μεγάλων που έχω δει, δεν μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα με την ομορφιά… ειδικά αυτά που έχουν και το κεφάλι του αληθινού ψαριού! Ένα μόνο μου άρεσε, και αυτό είναι από μπλογκ όχι ιστοσελίδα (μπορείτε να το δείτε εδώ). Φαίνεται να πηρε αρκετές ώρες το συγκεκριμένο. Τα δικά μου μικρά ψαράκια γίνονται στο τσακ μπαμ πάντως. Δεν είναι γλυκούλια; (Το παρακάτω είναι χωρίς τη στρώση μαγιονέζας, για να δείτε πως είναι το μείγμα)

Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα, Μια Δική μου Εκδοχή www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer look at the fish on the blue plate, before I put the layer of mayonnaise on the «body» which is made of fish salad with bits of potato and carrot visible. Gill slits are corn kernels and the fins are celery leaves. Tail is a half slice of lemon.

Πέρα από το σερβίρισμα, πείραξα λίγο και την μέθοδο μαγειρέματος, αφού προτίμησα να κάνω το ψάρι ποσέ. Επίσης, σημαντική διαφορά στη δική μου εκδοχή είναι η επιλογή ενός ψαριού σε φιλέτο. Η πέρκα μου αρέσει σαν ψάρι, έχει πολύ ψαχνό, ελάχιστα κόκκαλα και είναι νόστιμο. Αποτελεί πολύ καλή λύση εδώ, και γλίτωσα αρκετό χρόνο από την προετοιμασία!

Ψάρι Αθηναϊκή Μαγιονέζα, Μια Δική μου Εκδοχή www.thefoodiecorner.gr Photo description: The three plates described in the featured photo, only arranged closer together in the centre of the photo. They are all sitting on the white and grey marble surface.

Πέρκα λοιπόν ποσέ με κρασί, λαχανικά που μαγειρεύονται στον ζωμό, αγγουράκι τουρσί και μαγιονέζα. Μπόλικη μαγιονέζα. Την αγαπώ, σας το έχω πει; Δεν την τσιγκουνευόμαστε εδώ, αυτή είναι όλο το πιάτο. Δίαιτα από αύριο για όσους προβληματίζονται.

Και για να κλείσω, σας παραπέμπω στη λίστα του Link Love με όλες τις ρετρό συμμετοχές. Χαζέψτε συνταγές από τα 80s στα μπλογκς μας και θυμηθείτε τα παλιά! Χμ, ποιά να δοκιμάσω αύριο;

Υλικά

720ml (3 κούπες) νερό

240ml (1 κούπα) κρασί λευκό (ή 2 κούπες νερό και 2 κρασί, εγώ προτίμησα να το πιω)

1 δαφνόφυλλο

1/4 – 1/2 κ.γ. εστραγκόν (ανάλογα πόσο μας αρέσει σαν άρωμα)

500γρ πέρκα φιλέτο

αλατοπίπερο για το ψάρι

1 μεγαλούτσικη πατάτα (περίπου 300γρ καθαρισμένη), κομμένη σε μικρά κυβάκια των 2εκ

2 καρότα (περίπου 60γρ καθαρισμένα), κομμένα σε λεπτές ροδέλες

1 κλωνάρι σέλερυ (περίπου 30γρ καθαρισμένο) χωρίς τα φυλλαράκια (τα κρατάμε), κομμένο σε λεπτές φέτες

1/2 κ.γ. + 1 κ.γ. αλάτι

4 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα (περίπου 5 κ.σ.)

4 κ.σ. μαγιονέζα + έξτρα για τη διακόσμηση

2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο (εγώ έβαλα μιξ πράσινο, ροζ, μαύρο)

Για τη διακόσμηση

φέτες λεμόνι

φυλλαράκια σέλερυ ή μαϊντανού

κομματάκια λαχανικών όπως αρακάς, καλαμπόκι, καρότο (εγώ πήρα κομματάκια από έτοιμο μείγμα κατεψυγμένων λαχανικών)

ό,τι άλλο μας υποδείξει η φαντασία μας (πχ κάπαρη, ραπανάκια, φέτες βραστού αυγού κ.ά.)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εγώ κάποια στιγμή πάντως θα δοκιμάσω την Αθηναϊκή και με σολομό. Και ας πέσουν να με φάνε οι «παραδοσιακοί»!

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το νερό και το κρασί. Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το εστραγκόν. Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το βάζουμε προσεχτικά στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και αφήνουμε για 15-20 περίπου λεπτά (εμένα πήρε 16’) ή μέχρι να μαγειρευτεί στο εσωτερικό του. Αν χρειαστεί αρχίζουμε να βγάζουμε κομμάτια (τις άκρες) νωρίτερα για να μην παραψηθούν. Επίσης αν είναι παχύ και εξέχει από το υγρό, το γυρίζουμε μια φορά. Βγάζουμε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν ξαναπάρει βράση ρίχνουμε την πατάτα και μετά από δυο λεπτά τα καρότα και το σέλερυ. Προσθέτουμε μισή κουταλιά γλυκού αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά αλλά να μην διαλύονται (περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα το πόσο μεγάλα κομμάτια είναι). Σουρώνουμε σε τρυπητό και αφήνουμε τα λαχανικά να στραγγίξουν καλά και να στεγνώσουν, ανακινώντας που και που το τρυπητό.

Βήμα 3

Όσο βράζουν τα λαχανικά κόβουμε το ψάρι με τα χέρια και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. (Αν έχει μαζευτεί ζουμί το ρίχνουμε στο τηγάνι) Προσθέτουμε στο μπολ τα αγγουράκια τουρσί, τη μαγιονέζα, τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και τη μια κουταλιά γλυκού αλάτι. Ρίχνουμε και τα λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά.

Βήμα 4

Για να κάνουμε τα ψαράκια χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο στρογγυλό κουπ πατ ή μια φόρμα για στρογγυλά τηγανιτά αυγά. Το βάζουμε σε πιατάκι, το γεμίζουμε με μείγμα ψαριού πατικώνοντάς το καλά, και το αποσύρουμε σιγά σιγά για να μείνει το μείγμα σε στρογγυλό σχήμα. Απλώνουμε μια στρώση μαγιονέζα, βάζουμε μια φετούλα λεμόνι για ουρά και διακοσμούμε όπως μας αρέσει. {Για σχήμα μεγάλου ψαριού βλέπουμε οδηγίες εδώ}

Βήμα 5

Εγώ το έφαγα με φρυγανιές και ταίριαξε τέλεια, αλλά μπορείτε να το σερβίρετε και με τσιπς από τορτίγιες ή κρακεράκια. Είναι ωραίο μείγμα και για σάντουιτς. Να πω την αλήθεια μου έβαλα και λίγη ακόμα μαγιονέζα, αλλά αυτό το αφήνω σε σας γιατί είναι θέμα γούστου. Τέλος, να ξέρετε πως η σαλάτα είναι υπέροχη (αν όχι καλύτερη) τη δεύτερη μέρα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
Link Love

Ταξιδέψτε στη δεκαετία του 80 με αυτές τις λαχταριστές, ρετρό συνταγές!
Γαρίδες κοκτέηλ από το Elena's Cooking
Μπουφές για πάρτι τη δεκαετία του 80 και αυγά γεμιστά από το Οι συνταγές της Ασπρούλας
Ζελέ τομάτας με αυγά από το The Healthy Cook
Γκατώ από το Cookika
Ζελέ Campari-Σαγκουίνι από το Eat Yourself Greek
Βολοβαν με μανιτάρια αλα κρεμ από το Food Junkie
Κοτόπουλο αλ οράνζ από το Delightful Area
Κρέμα Καραμελέ από το PanDora's Kitchen

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

10 Σχόλια

  • Απάντηση
    03/03/2017

    Πολύ ωραία εκτέλεση και super cute!
    filia 🙂

  • Απάντηση
    03/03/2017

    Λες να τα κάνω έτσι τα ψάρια από δω και πέρα μπας και τα τρώει η μικρή; Με τόσο χαμόγελο θα τις αρέσουν!

    • Απάντηση
      03/03/2017

      Χαχα λες; Αν την βάλεις να το στολίσει μόνη της πιθανό να το φάει! Εγώ τώρα λιγουρεύομαι τα βολοβαν σου αφού τα μανιτάρια αλα κρεμ τα λατρεύω…

  • Απάντηση
    03/03/2017

    Τέλεια παρουσίαση! Μπράβο σου!!!

  • Απάντηση
    03/03/2017

    δεν την γνωριζα τη συγκεκριμενη συνταγη! τα ψαρακια σου ειναι τελειααα!! λυπασαι να τα χαλασεις! και σιγουρα εξυπνος τροπος να φανε και τα παιδια!

  • Απάντηση
    04/03/2017

    Υπέροχα τα ψαράκια αθηναΐκή και σίγουρα πιο εύκολη εκδοχή από την αυθεντική!bookmarked 😉