28.07.2017
You can use WP menu builder to build menus

09.07.2015

8 αξιολ., M.O. : 5,00
4
3.5 lt

Μια ζουμερή και νόστιμη πουτίγκα ψωμιού, ή σουφλέ όπως το λένε κάποιοι, με ζαμπόν, τυριά και γιαούρτι. Εύκολα κι απλά στο slow cooker. Γιατί δεν είμαστε για τα δύσκολα και περίπλοκα τώρα.

Οφείλω να σας ομολογήσω πως γράφω χωρίς όρεξη. Αποφάσισα όμως χθες πως δεν μπορώ να αφήσω το μπλογκ στη μοίρα του. Πρέπει με κάποιον τρόπο να βρω την ενέργεια να συνεχίσω την καθημερινότητά μου όπως την ήξερα μέχρι τώρα. Αύριο δεν ξέρω τι θα γίνει. Αλλά αν είναι να περιμένω στον καναπέ πότε θα έρθει το αύριο να μου λύσει τους προβληματισμούς, τις απορίες και τις ανησυχίες… Θα έχω χάσει και το τελευταίο απόθεμα όρεξης για οτιδήποτε. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορούσα να διανοηθώ να ανεβάσω συνταγή. Η αρχή αυτής που διανύουμε δεν ήταν και πολύ διαφορετική. Αλλά κάποια στιγμή με άφησε το ένα άγχος και με έπιασε το άλλο. Αυτή είναι η δουλειά μου. Η δουλειά μου η κανονική, όχι το χόμπι μου. Το επάγγελμά μου. Αυτό από το οποίο παλεύω να ζήσω. Ο Μίστερ πάει στο γραφείο του κάθε μέρα, έχει δεν έχει όρεξη. Η Mrs. D. το ίδιο. Εγώ πως δικαιολογούμαι να περιφέρομαι από δωμάτιο σε δωμάτιο τρώγοντας ό,τι έχει το ψυγείο, ή να κάθομαι σαν ζόμπι στον καναπέ και να βλέπω απανωτά τρεις σεζόν Nashville; Επειδή και καλά είναι δημιουργική η δουλειά μου και πρέπει να έχω έμπνευση; Οκ, μέχρι ένα σημείο. Το περάσαμε όμως το σημείο αυτό. Τώρα πρέπει να ξεκουνηθώ και να συνεχίσω. Στην τελική δεν κόψαμε ακόμα το φαγητό, σωστά; (εγώ έχω πάρει σίγουρα κανα δυο κιλάκια εδώ που τα λέμε, κόμφορτ ίτινγκ λέγεται) Όλο και κάτι θα μαγειρεύετε για τους δικούς σας. Και φαντάζομαι τώρα είναι που χρειάζεστε ιδέες για το τι να φτιάξετε, όταν γυρνάτε από το γραφείο ή όποια άλλη υποχρέωση, την οποία εκτελέσατε χωρίς όρεξη και κέφι, επειδή πρέπει.

Έτσι λοιπόν προχωράμε. Με μια συνταγή εύκολη και απλή, που γίνεται με το χθεσινό ψωμάκι μας που δεν θέλουμε να πετάξουμε. Θυμίζει λίγο ζαμπονοτυρόπιτα, στο πιο ψωμένιο..!

Υλικά

200 γρ ψωμί μπαγιάτικο

2 αυγά

160 ml γάλα

110 γρ γιαούρτι

30 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο, λιωμένη

1 κ.σ. μαγιονέζα

2 κ.γ. μουστάρδα καυτερή

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

70 γρ φέτα θρυμματισμένη

70 γρ κίτρινα τυριά τριμμένα (εγώ έβαλα μείγμα με γραβιέρα και άλλα παρόμοια)

150 γρ ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια (ζητήστε στο σούπερ μάρκετ να σας το κόψουν σε χοντρές φέτες για να βγουν τα κυβάκια)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εγώ έβαλα σπιτική που είναι καυτερή. Αν δεν έχετε τέτοια, χρησιμοποιείστε απαλή αλλά βάλτε μια κουταλιά σούπας.

Βήμα 1

Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες και μετά σε κύβους (χωρίς να βγάλουμε την κόρα). Απλώνουμε τους κύβους στο δοχείο του slow cooker. Θα είναι περίπου δυο στρώσεις.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, τη μαργαρίνη, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη φέτα και τα κίτρινα τυριά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το ζαμπόν. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο ψωμί στο δοχείο προσέχοντας να βραχούν όλοι οι κύβοι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι για λίγα λεπτά και πατικώνουμε το ψωμί να βυθιστεί στο μείγμα. Μερικά κομμάτια δεν θα μείνουν βυθισμένα αλλά δεν μας πειράζει. Θέλουμε όμως να μουλιάσουν αρκετά.

Βήμα 3

Ανάβουμε τη συσκευή στο low και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, ή μέχρι να πήξει το μείγμα και να μην το βλέπουμε υδαρές όταν πιέζουμε με το κουτάλι. Σβήνουμε τη συσκευή και αφήνουμε την πουτίγκα να σταθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά χωρίς το καπάκι. Για να σερβίρουμε περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στις άκρες και κόβουμε σε κομμάτια. Για να τα βγάλουμε βολεύει μια μικρή σπάτουλα.

Σημειώσεις: Η πουτίγκα γίνεται και σε ταψάκι στον φούρνο, στους 190 βαθμούς. Πριν την ψήσουμε όμως την αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα να απορροφήσει το ψωμί το μείγμα.

Το ψωμί πρέπει οπωσδήποτε να είναι μπαγιάτικο και κάπως ξερό.

Δεν έβαλα αλάτι διότι τα τυριά μου ήταν αλμυρά πολύ. Προσθέστε αλάτι ανάλογα με τα δικά σας.

8 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Βίκυ
    09/07/2015

    Μπορούμε να βάλουμε λαδόκολλα στο sc?

    • Απάντηση
      09/07/2015

      Μπορούμε Βίκυ μου! Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και εδώ, αν και γενικά δεν κολλάει πολύ η πουτίγκα. Κολλάει λίγο γύρω γύρω αλλά όχι από κάτω. Και τα υπολείμματα φεύγουν εύκολα με λίγο μούλιασμα. Αν το δοκιμάσεις πες μου!

  • Απάντηση
    10/07/2015

    Φαίνεται τόσο νόστιμο!!!! Θα δοκιμαστεί πολύ άμεσα ! λέω βέβαια επειδή δεν τα πάω καλά με το ζαμπόν να βάλω σωταρισμένα μανιτάρια χοντροκομμένα… τι λες;

    • Απάντηση
      10/07/2015

      Ωωω ναι! Πολύ καλή ιδέα, σαν το σάντουιτς Monte Christo που ανέβασες στο μπλογκ σου! Yum 🙂

  • Απάντηση
    sofia
    07/01/2016

    Ελένη μου το επιχείρησα και το κατανάλωσα εύκολα, ίσως όμως την επόμενη φορά βγάλω την κόρα από το ψωμί, μου άρεσε πιο πολύ η ψίχα 😉

    • Απάντηση
      07/01/2016

      Χαίρομαι που σου άρεσε! Ναι η κόρα είναι λίγο «υποκειμενική», σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι τόσο!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave