21.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

27.05.2016

1 αξιολ., M.O. : 5,00
15

Ένα πολύ διαφορετικό πέστο, με υπέροχα φύλλα καρότου και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Χωρίς τυρί, είναι ιδανικό για βίγκαν διατροφή ή νηστεία.

Ξέρω τι σκέφτεστε. Που θα βρείτε καρότα με τα φύλλα τους. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να βρεθούν στην Αθήνα, αλλά πλέον υπάρχουν αρκετές βιολογικές αγορές στις οποίες οι παραγωγοί τα πουλάνε ολόκληρα, χωρίς να τα κόβουν. Τα χόρτα αυτά είναι πολύ νόστιμα αλλά και πολύ θρεπτικά, και μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μας δίνει κάποιες ιδέες για το πως να τα αξιοποιήσουμε. Κυρίως τρώγονται σε μορφή πέστο, ψιλοκομμένα σε σαλάτες ή πολτοποιημένα σε dressing σαλάτας.

Απαραίτητο εργαλείο για να φτιάξουμε το πέστο με καροτόφυλλα (εκτός αν έχουμε όρεξη για γυμναστική με γουδί) είναι ένα καλό μούλτι ή άλλο κοπτικό που να πολτοποιεί. Αν το μούλτι μας είναι μικρούλι, καλό είναι να προσθέτουμε σιγά σιγά τις ποσότητες των υλικών και να ανακατεύουμε συχνά, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. Τα αμύγδαλα μπορούν να μπουν και ωμά, αλλά δίνουν πολύ περισσότερη γεύση στο πέστο αν έχουν καβουρδιστεί πρώτα ελαφρά.

Το πέστο διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά αν κάνω μεγάλη ποσότητα προτιμώ να το μοιράζω σε παγοθήκες και να το φυλάω στην κατάψυξη. Μια μερίδα για ζυμαρικά είναι περίπου δυο «παγάκια» πέστο, ανάλογα πάντα το μέγεθος της παγοκύστης, οπότε μπορώ να υπολογίζω και να ξεπαγώνω ανάλογα. Επίσης, τα παγάκια από πέστο μου αρέσει να τα προσθέτω και σε φαγητά στο μαγείρεμα, τύπου κύβο. Μπορεί να πετάξω ένα μέσα σε μια σούπα, ή σε μια σάλτσα ντομάτα (το κλασικό πέστο βασιλικού εδώ είναι τέλειο) ή σε οτιδήποτε μου φανεί οτι ταιριάζει!

Πέστο πλέον φτιάχνουμε από πολλά και διάφορα λαχανικά. Τα φύλλα καρότου ίσως είναι από τα πιο «περίεργα». Εσάς ποιά είναι η αγαπημένη σας πρασινάδα για πέστο;

Υλικά

100 γρ αμύγδαλα, άσπρα χωρίς φλούδα, ολόκληρα

130 γρ φύλλα από καρότα (από 1 ματσάκι, μαζί με τα κοτσάνια), χοντροκομμένα

150 ml (10 κ.σ.) ελαιόλαδο

45 ml (3 κ.σ.) χυμός λεμονιού φρέσκος

1 κ.γ. πολτός σκόρδου

1/2 κ.γ. αλάτι

1/8 κ.γ. λεμονοπίπερο

Βήμα 1

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας που και που. Μόλις αρχίσουν τα δημιουργούνται μαύρες κουκκίδες σβήνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε το τηγανάκι στο μάτι να συνεχίσει για λίγο το καβούρδισμα. Προσέχουμε καθόλη τη διάρκεια γιατί αρπάζουν εύκολα. Μεταφέρουμε τα αμύγδαλα σε επιφάνεια κοπής και τα χοντροκόβουμε.

Βήμα 2

Σε ένα δυνατό μούλτι βάζουμε λίγα φύλλα καρότου, λίγα αμύγδαλα, λίγο ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγα λίγα τα υλικά και χτυπώντας. Κάπου στη μέση βάζουμε τον πολτό σκόρδου και το αλατοπίπερο, δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε με φύλλα, λάδι και λεμόνι. Διορθώνουμε αν χρειαστεί, προσθέτοντας επιπλέον από κάποιο υλικό, ή παραλείποντας λίγο ανάλογα με το πως μας φαίνεται στη γεύση και την υφή. Μεταφέρουμε σε βαζάκι ή παγοθήκες.

Βήμα 3

Για να σερβίρουμε το πέστο με ζυμαρικά, κρατάμε λίγο από το νερό που τα βράσαμε και το αραιώνουμε (πολύ λίγο). Έτσι τα καλύπτει καλύτερα.

Σημείωση: Σε κάποιους φαίνονται λίγο πικρά τα χόρτα καρότου. Εμένα δεν μου φάνηκε αυτό, αλλά αν εσάς σας πικρίζει το πέστο μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι την ώρα που το φτιάχνετε.
§
Οι ποσότητες μας δίνουν λίγο παραπάνω από ένα βάζο των 400ml πέστο.

1 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Τι λένε άλλοι για τα φύλλα καρότου
Καροτόσουπα βελουτέ με πέστο φύλλων καρότου, από το My Little Expat Kitchen
Εσείς Πετάτε τα Φύλλα Των Καρότων? από τον Υγειοφάγο
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κοτσάνια και φλούδες φαγητού εδώ

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο

Designed by Designers United - Powered by Stonewave