27.03.2017
You can use WP menu builder to build menus

20.02.2014

3 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Το τραπέζι σας σήμερα θα είναι γεμάτο κρέας φαντάζομαι. Εγώ θα σας προτείνω κάτι για λίγη ισορροπία. Μια πατατοσαλάτα με έντονες γεύσεις και αρκετά ξιδάτη ώστε να σπάσει η κρεατίλα!

Και εκεί λοιπόν που φωτογράφιζα κάτι μπισκότα χθες, ξαφνικά συνειδητοποιώ πως σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και εγώ στον κόσμο μου. Ούτε είχα σκεφτεί τι θα φάμε, ούτε είχα σκεφτεί να ανεβάσω κάποια σχετική συνταγή. Ωραία, πολύ οργανωμένη μπλογκερ. Αρχικά είπα, οκ, το χάσαμε το τρένο, ας ασχοληθώ πάλι με τα μπισκότα. Με έτρωγε όμως. Κι έτσι αποφάσισα να δεχτώ την πρόκληση που έβαλα στον εαυτό μου, και να σκαρφιστώ κάτι από τα σχεδόν ανύπαρκτα υλικά του σπιτιού.

Κάθε Τσικνοπέμπτη και κάθε Πάσχα, εγώ ήμουν πάντα αυτή που λιγουρευόταν τις σαλάτες και τα αυγά. Γενικά δεν έχω πάθος με το ψητό κρέας. Μου αρέσει, ειδικά τα παϊδάκια, αλλά το αρνί και το κατσίκι ας πούμε δεν τα τρώω. Είμαι από αυτούς που το ιδανικό σουβλάκι είναι το πίτα-ντομάτα-πατάτες. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει μεν λίγο, αλλά και πάλι, αν με βάλει κάποιος να διαλέξω μεταξύ μπριζόλας και πατατοσαλάτας, ή μπριζόλας και τυρόπιτας, η μπριζόλα χάνει κάθε φορά.

Τι να φτιάξω λοιπόν, που να γίνεται γρήγορα (η ώρα ήταν ήδη περασμένη) για να προλάβω το πρωί να το φωτογραφίσω και να το ανεβάσω; Το μάτι μου έπεσε στη σακούλα με τις τρεις λυπημένες πατάτες. Πατατοσαλάτα. Με τι; Επηρεασμένη μάλλον από την πρόσφατη ανάρτηση της φίλης Εύας από το Funky Cook, που έφτιαξε ομελέτα με αγκινάρες, θυμήθηκα πως είχα και εγώ καρδίες σε κονσέρβα και μου φάνηκαν ταιριαστές για τη σαλάτα μου. Τέλεια. Το dressing ήταν εύκολη υπόθεση γιατί κάνω το συγκεκριμένο, ή διάφορες παραλλαγές του, πολύ συχνά. Ο λιγοστός άνηθος που ξέμεινε από το προχθεσινό σπανακόρυζο συμπλήρωσε την παρέα.

Εννοείται πως με τις σαλάτες μπορούμε να παίξουμε και να αλλάξουμε τη συνταγή κατά πως μας ταιριάζει. Αυτήν εδώ όμως δεν χρειάζεται να τη φορτώσουμε. Το ντρέσινγκ της έχει έντονη γεύση, και η πατάτα με την αγκινάρα κάνουν καλό συνδυασμό για πιάτο που προορίζεται για συνοδευτικό κρεάτων. Επέλεξα να κάνω τις πατάτες στον ατμό για να είναι πιο γευστικές. Αν δεν τις έχετε δοκιμάσει έτσι το συνιστώ, είναι πολύ διαφορετικές από τις βραστές.

Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους άφησαν σχόλιο στην ανάρτηση για το goodie bag! Η κλήρωση έγινε και νικήτρια είναι η Ανδριάνα, η συνάδελφος μπλογκερ από το LifeLikes! Για περισσότερα σχετικά με την κλήρωση επισκεφθείτε τη σελίδα μου στο Facebook (κλικ εδώ).

Υλικά

3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε 4-6 κομμάτια η καθεμία

3 κ.σ. γιαούρτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι λευκό (αν δεν σας αρέσει πολύ ξιδάτο ελαττώστε το)

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή (εγώ έβαλα μια ελληνική με ρίγανη και θυμάρι)

1 1/2 κ.γ. μουστάρδα αγγλικού τύπου (έτοιμη, όχι σκόνη)

1 κ.γ. μέλι

1/4 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κονσέρβα (400 γρ.) καρδιές αγκινάρας, στραγγισμένες και κομμένες στα δυο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη σαλάτα για έναν μπουφέ, ή για ένα κυρίως γεύμα, μπορούμε να προσθέσουμε μια κονσέρβα τόνου σε άλμη. Ταιριάζει υπέροχα.
Βήμα 1

Σε κατσαρόλα με ειδικό συρμάτινο καλαθάκι βάζουμε λίγο νερό. Θέλουμε το κάτω μέρος του καλαθιού να μην ακουμπάει το νερό, ακόμα και κατά τη διάρκεια του βρασίματος. Το αφήνουμε σε υψηλή φωτιά να πάρει βράση. Εγώ βάζω και αλάτι, αλλά δεν ξέρω αν κάνει διαφορά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει το νερό, και βάζουμε τις πατάτες στο καλάθι. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν στον ατμό για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα μέχρι τη μέση με ένα μαχαίρι.

Βήμα 2

Όσο μαγειρεύονται οι πατάτες φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξύδι, τις μουστάρδες, το μέλι και το αλατοπίπερο σε ένα βάζο με καπάκι, και ανακινούμε ζωηρά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά κάποια, για να είστε σίγουροι ότι σας αρέσουν. Προσθέτουμε και τον άνηθο και ανακινούμε ξανά μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμες οι πατάτες βγάζουμε το καλαθάκι από την κατσαρόλα και το ακουμπάμε κάπου για να κρυώσουν. Αν θέλουμε τις ξανακόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Βάζουμε τις αγκινάρες σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις κρύες πατάτες και 2-3 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για λίγες ώρες, για να δέσουν οι γεύσεις. Κρατάμε και το υπόλοιπο ντρέσινγκ στο βαζάκι στο ψυγείο, και προσθέτουμε επιπλέον στη σαλάτα κατά το σερβίρισμα αν θέλουμε.

3 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

Αγκινάρες Εύκολα
Ομελέτα με Αγκινάρες από το Funky Cook
Καρδιές Αγκινάρας με Μυρωδικά από το Wabi
Σαλάτα με Ρόκα και Καρδιές Αγκινάρας από το Wabi

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

9 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    21/02/2014

    Και τα συνοδευτικά είναι απαραίτητα Ελένη!
    Και ειδικά οι πατατοσαλάτες είναι από τα πλέον ταιριαστά πιάτα για κρέας.
    Πολύ εναλλακτική η δική σου με την αγκινάρα. Αυτό είναι και μέρος της μαγείας της μαγειρικής άλλωστε, το να σκαρφίζεσαι πιάτα από το τίποτα ή υπό πίεση 🙂

    • Απάντηση
      21/02/2014

      Ακριβώς αυτό Ερμιόνη! Μια απλή σαλάτα μπορεί να με κάνει πιο περήφανη από το πιο πολύπλοκο γλυκό, όταν την έχω εμπνευστεί έτσι. Ευχαριστώ για την επίσκεψη!

  • Απάντηση
    23/02/2014

    I just noticed your Greek blog! Looks good. Although I don’t understand any of it… Lol.. Why not make it a multi lingual one..? Would that work? It would probably be easier to maintain and I’m doing it as well now on Simone’s Kitchen… Saves having to go back an forth and ignoring the other blog… Just thought suggest it… 🙂

    • Απάντηση
      23/02/2014

      Hey Simone! Thanks 🙂 I did think about it but decided to concentrate on the Greek audience for now. I will probably regret it in future, but felt it would be too much work at the mo. You’re right though, the other blog is suffering because of it!

  • Απάντηση
    lena
    02/03/2014

    Eλένη μας επικεντρωμένη σε εμάς τους Έλληνες, έτσι μπράβο και δεν θα το μετανιώσεις, γιατί όσοι και όσες επισκεπτόμαστε τη δική σου γωνιά είναι γιατί ξεφεύγει απο τη βαριά πολίτικη κουζίνα που τόσο χρόνια κουβαλάμε από παράδοση στις κουζίνες μας και μας προσθέτει πολλά κιλά αλλά και πολλές ώρες μπροστά στους πάγκους και τους φούρνους…..Τα αγγλικά μου δεν είναι και τόσο καλά αλλά αυτό κατάλαβα από τη συνομιλία σου με τη Simone….H σαλάτα φαίνεται υπέροχη και με αγκινάρα που αποφεύγουμε γιατί δεν αρέσει στους περισσότερους μαγειρεμένη ως φαγητό…θα τη φτιάξω οπωσδήποτε σαν συνοδευτικό με ψητό ψάρι!! Ευχαριστούμε!!

    • Απάντηση
      03/03/2014

      Λένα με ψητό ψάρι θα είναι πολύ ωραίος συνδυασμός! Ωραία ιδέα! Η Simone με ξέρει από το πρώτο μου αγγλόφωνο μπλογκ, και αναρωτιέται γιατί δεν κάνω δίγλωσσο. Είναι όμως πολύ δουλειά η μετάφραση συνταγών, και άλλωστε πιστεύω ότι άλλα ταιριάζουν στο ελληνικό κοινό, άλλα στο ξένο! Φιλιά πολλά

  • Απάντηση
    lena
    03/03/2014

    Συμφωνώ Ελένη πρώτα από όλα οι δικές σου συνταγές έχουν πρόλογο,ανάλυση στην διαδικασία μαγειρέματος,πληροφορίες,οργάνωση και γενικά δεν είναι κάτι πρόχειρο…οπότε όντως θέλει πολύ δουλειά για μετάφραση με την ίδια δύναμη μετάδοσης στην αγγλική γλώσσα και το κυριότερο όπως λες άλλο το ελληνικό κοινό και άλλο το ξένο….Αυτό το αντιλαμβάνομαι και στα θεατρικά έργα με ξένο σενάριο που όσο καλή και αν είναι η μετάφραση και η ομάδα των ηθοποιών δεν μπορεί να αγγίξει το ίδιο την ελληνική κοινωνία και την κουλτούρα της και το αντίστροφο βέβαια…Συνέχισε λοιπόν έτσι φιλιά και από εμένα!!!!

  • Απάντηση
    lena
    05/03/2014

    Ενημερώνω ήταν καταπληκτική η πατατοσαλάτα και για πρώτη φορά τα τέκνα μου δοκίμασαν αγκινάρα και τους άρεσε ….με το ντρέσινγκ όμως….έδεσε πολύ γευστικά με το ψάρι,(ψητό λαυράκι,ιχθυοτροφείου….έχω δικό μου ψαρά και τα προμηθεύεται από ένα ιχθυοτροφείο στο Πόρτο-Κουφό Χαλκιδικής)…είναι τέλεια και σε καλή τιμή!

    • Απάντηση
      05/03/2014

      Πόσο χαίρομαι που τους άρεσε! Και το ψαράκι σου ακούγεται πεντανόστιμο. Ευχαριστώ πολύ!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave