23.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

16.03.2014

5 αξιολ., M.O. : 5,00
4

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Food4Good. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να στρώσουμε νηστίσιμο «τραπέζι», και επειδή είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το slow cooker, σκέφτηκα να φτιάξω αυτό το τσίλι με quinoa και κολοκύθα.

Το είχα ξαναφτιάξει και παλιότερα, ή μάλλον κάτι παρόμοιο, και λίγες εβδομάδες πριν την εκδήλωση άρχισα τα πειράματα. Από την πρώτη δοκιμή όλα ήταν εντάξει, αλλά μια μικρή λεπτομέρεια χρειαζόταν ρύθμιση. Το τσίλι. Του τσίλι. Εννοώ το τσίλι σε σκόνη, που κάνει το πιάτο καυτερό και του δίνει και το όνομά του. Κανονικά το φαγητό αυτό πρέπει να το τρως και να δακρύζεις, να τρέχει η μύτη και να μουδιάζουν τα χείλη σου. Αλλά για event που περιμέναμε εκατοντάδες ανθρώπους, όλους με διαφορετικά γούστα και αντοχές στο θέμα αυτό, δεν ήθελα να ρισκάρω να μου μείνουν 3 slow cookers γεμάτα φαγητό! Και όντως, βλέποντας το ταμπελάκι πολλοί έκαναν να προσπεράσουν. Με μια μικρή επεξήγηση όμως, ότι είναι πικάντικο όχι καυτερό, όλοι τελικά δοκίμαζαν. Και πολλοί πέρασαν ξανά να μου πουν ότι τους άρεσε πολύ!

Το τσίλι συνοδεύεται πολύ ωραία από λευκό ρύζι σκέτο, διότι έχει πολλά λαχανικά και γεύσεις οπότε θέλει λίγη ισορροπία. Μπορούμε όμως επίσης να το σερβίρουμε με τορτίγιας ή τάκος, αρκεί να το έχουμε μαγειρέψει αρκετά ώστε να έχουν απορροφηθεί τα πολλά υγρά. Αν μας έχει βγει πιο υδαρές καλύτερο είναι το ρύζι για να μαζευτεί καλά η σάλτσα (δεν θέλουμε να τη χάσουμε, είναι πολύ νόστιμη). Μια άλλη εκδοχή, ίσως πιο ασυνήθιστη για μας εδώ, είναι να σερβίρουμε το τσίλι πάνω σε ψητή πατάτα (ολόκληρη, με τη φλούδα). Με όλα αυτά ταιριάζουν τέλεια το γουακαμόλε, το γιαούρτι ή η ξινή κρέμα αν μπορούμε να τη βρούμε, το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το τριμμένο τυρί. Φτιάχνουμε ένα βουνό και ορμάμε!

Να σημειώσω εδώ ότι αυτή η συνταγή είναι ιδανική για τις μέρες που λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Δεν την έχουμε άγχος γιατί όσο περισσότερο μαγειρεύεται το φαγητό, τόσο καλύτερο γίνεται.

Κλείνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στον Μακεδονικό Χαλβά που ήταν υποστηρικτής μας, στο Cheapart στο Χαλάνδρι που μας διέθεσε το χώρο, σε όλους τους food bloggers που έλαβαν μέρος (ειδικά στο «ταίρι» μου την Μαρίνα του Marina’s Life & Family, με την οποία κάναμε σούπερ team) και στην Άρτεμις Τσίπη του Wonderfoodland που μου παραχώρησε τη φωτογραφία της. Πάνω απ’ όλους όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε μέχρι εκεί, στήριξε την προσπάθειά μας και βοήθησε έτσι την ένωση Μαζί Για Το Παιδί. You rock.

Υλικά

1 κ.σ. ηλιέλαιο

1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 καρότα πολύ μικρά, το ένα τριμμένο το άλλο κομμένο σε ροδέλες

1/2 πιπεριά κόκκινη γλυκιά, ψιλοκομμένη

2 κούπες κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια (θέλουμε μακρουλή κολοκύθα με ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα, όχι στρογγυλή - η ποσότητα αυτή είναι περίπου μισή μικρή)

1 κούπα φασόλια μπαρμπούνια, βρασμένα

1/2 κονσέρβα κόκκινα φασόλια

1/2 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο

1/2 κουτί (250 γρ.) πασσάτα (συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας)

1/2 κούπα νερό

1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/4 κ.γ. πιπέρι

4 κ.σ. κίνουα (quinoa)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τα φασόλια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στο slow cooker την προηγούμενη μέρα. Τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε νερό, και το πρωί τα βάζουμε στη συσκευή με μπόλικο φρέσκο νερό και ένα κρεμμύδι κομμένο στα δυο. Τα αφήνουμε στο low μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 ώρες. Τα σουρώνουμε, πετάμε το κρεμμύδι, κρατάμε όσα χρειαζόμαστε για τη συνταγή και τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη. Είναι νοστιμότατα σε σαλάτες.
Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι, το καρότο σε ροδέλες και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 λεπτά. Το βήμα αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο, αλλά δίνει μια λίγο διαφορετική γεύση μιας και τα λαχανικά απελευθερώνουν τα αρώματά τους. Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το λάδι και να τα βάλουμε όλα κατευθείαν στο slow cooker. Έτσι ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω ώρα να μαλακώσουν τα καρότα, οπότε τα κόβουμε πιο λεπτά.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε τα υλικά από το τηγάνι στο slow cooker. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κίνουας, και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Ανάβουμε τη συσκευή στο low και αφήνουμε για 9-10 ώρες. Στις 9 ½ ώρες περίπου (να έχουν μαλακώσει καλά όλα τα λαχανικά) γυρνάμε στο high, προσθέτουμε την κίνουα και αφήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά να «ανοίξουν» τα σποράκια και να μαλακώσουν. Η κίνουα θα απορροφήσει πολλά υγρά, αλλά αν δείτε ότι είναι ακόμα πολύ υδαρές το τσίλι, αφήστε το με ανοιχτό καπάκι στο high μέχρι να γίνει όπως το θέλετε. Αν είναι πολύ πηχτό βάλτε λίγες κουταλιές βραστό νερό και αφήστε το λίγο στο low (με κλειστό καπάκι) να δέσουν ξανά οι γεύσεις.

Photo by Artemis Tsipi, Wonderfoodland.
5 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

7 Σχόλια

  • Απάντηση
    16/03/2014

    Το περίμενα εγώ θα το φτιάξω στη μαντεμένια γάστρα σε αργό μαγείρεμα.
    Ήταν καταπληκτικό και όσο καυτερό μου αρέσει.

  • Απάντηση
    17/03/2014

    Ελενάκι ευχαριστώ για την αναφορά!!! Και εγώ πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά!!! Από αυτή την εκδήλωση έφυγα πιο «πλούσια»: γέμισε η ψυχή μου από τη χαρά της προσφοράς και γνώρισα κεφάτα, νέα κορίτσια όλο κέφι και φαντασία στη μαγειρική και όχι μόνο!!!
    Την ήθελα πολύ αυτή τη συνταγή!!! Δεν είμαι φίλη των καυτερών αλλά αυτό το φαγητό ήταν ακριβώς όπως μου άρεσε: καυτεροπικάντικο…χι…χι…χι…!!! Θα το φτιάξω λοιπόν τώρα στην νηστεία και θα βάλω το ταμπάσκο δίπλα για όποιον το θέλει πιο καυτερό! Εγώ θα το κάνω στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά! Πιστεύω ότι θα γίνει πεντανόστιμο!!!
    Να’σαι καλά και πάντα ν’ανταμώνουμε με χαρά!!!

    • Απάντηση
      17/03/2014

      Γειά σου Μαρίνα! Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Σίγουρα θα γίνει τέλειο και στην κατσαρόλα, με σοτάρισμα τα λαχανικά πρώτα όπως εδώ, μετά λίγο και την κολοκύθα, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα φασόλια και τα καρυκεύματα και αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα. 20 λεπτα πριν το τέλος μπαίνει και η κίνουα. Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    18/03/2014

    Για αυτό το τσίλι διάβασα μόνο τα καλύτερα!
    Τώρα που βλέπω και τη συνταγή καταλαβαίνω πολύ καλά το λόγο!
    Υπέροχη πρόταση, θα ήθελα πάρα πολύ να τη δοκιμάσω!
    Συγχαρητήρια και πάλι για την υπέροχη χειρονομία!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

  • Απάντηση
    sofia
    20/03/2014

    Μου αρεσε πολυ το σκευος. Μπραβο σας. Σκολατενιο κεικ υγρο αυτο μου μεινε μ’ αρεσει πολυ.

Designed by Designers United - Powered by Stonewave