21.10.2017
You can use WP menu builder to build menus

20.11.2013

26 αξιολ., M.O. : 4,15

Έχετε στο ντουλάπι κύβο λαχανικών; Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή δε νομίζω να ξαναπάρετε ποτέ. Μεγάλη κουβέντα ε; Δείτε πόσο απλό είναι να έχουμε εύκολα σπιτικό ζωμό λαχανικών, χωρίς βρασίματα και μεγάλες ποσότητες υλικών.

Αυτό που θα ήθελα να κάνω για να σας πείσω να φτιάξετε αυτό το μείγμα, είναι να κλείσω τη μυρωδιά του σε ένα κουτάκι και να το στείλω σε όλους ταχυδρομικά, ταχυμεταφορικά, τηλεπαθητικά έστω. Ή να το έβαζα ξέρω ‘γω στο facebook. Δύσκολο. Γι’ αυτό θα πρέπει να με πιστέψετε. Και να σας πω και κάτι; Τι έχετε να χάσετε δοκιμάζοντάς το; Το κόστος είναι πολύ μικρό, το μόνο που ίσως να «κλάψετε» αν δε σας αρέσει, είναι οι λιαστές ντομάτες, το ακριβότερο υλικό της συνταγής.

Θα πρότεινα να επιλέξετε ένα βροχερό σαββατοκύριακο για το «πρότζεκτ» αυτό, ή κάποια μέρα που να μη σας πιέζει ο χρόνος για να μπορείτε να αφοσιωθείτε στη διαδικασία, η οποία – σε μένα τουλάχιστον – δίνει μια αίσθηση ζεν. Μη σας δίνω λάθος εντύπωση, δεν είναι χρονοβόρα, είναι με έναν περίεργο τρόπο καταπραϋντική. Ίσως να νιώθω έτσι επειδή είναι τόσο υγιεινό το μείγμα που φτιάχνοντάς το μου ‘ρχεται επιθυμία για γιόγκα και πράσινο τσάι…

Ο χρόνος προετοιμασίας μπορεί να γίνει ακόμα πιο μικρός, αν έχετε σούπερ δυνατό μπλέντερ. Εγώ τη δουλειά μου την έκανα άνετα με το πολυαγαπημένο μου ραβδομπλέντερ, χρησιμοποιώντας τον πολυκόφτη με το μεγάλο δοχείο (βλ. φωτό εδώ). Θεώρησα όμως φρόνιμο να τρίψω πρώτα τα καρότα για να μη ζορίσω τόσο το μοτεράκι. Αν το μπλέντερ σας έχει προδιαγραφές βαρέων, απλά κόψτε τα καρότα σε ροδέλες.

Το αλάτι μπορεί να σας φανεί πολύ, εδώ όμως το χρησιμοποιούμε για τη συντήρηση του μείγματος και είναι σημαντικό να υπάρχει για να μη χαλάσουν τα λαχανικά. Η δοσολογία για έτοιμο ζωμό είναι ένα κουταλάκι του γλυκού (5ml) μείγμα, για κάθε κούπα (240ml) ζεστού νερού. Οπότε και η ποσότητα αλατιού στο έτοιμο προϊόν δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν θέλουμε να βάλουμε τόσο αλάτι μπορούμε να το ελαττώσουμε αλλά θα φυλάξουμε το μείγμα σε παγοθήκες στην κατάψυξη. Υπολογίζουμε δόσεις της μιας κουταλίτσας πριν καταψύξουμε.

Οι παρακάτω ποσότητες μας δίνουν παραπάνω από ένα λίτρο μείγματος, μπόλικο δηλαδή. Και κρατάει πολλούς μήνες στην συντήρηση του ψυγείου. Την πρώτη φορά που το έκανα μου κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! Το χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε λίγη έξτρα νοστιμιά. Περιμένω εντυπώσεις!

Υλικά

4 μεγαλούτσικα καρότα, τριμμένα

3 κλωνάρια σέλερυ (το χοντρό κομμάτι, μέχρι εκεί που αρχίζουν τα μικρότερα κλωνάρια με τα φύλλα) κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 πράσο (το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), κομμένο σε ροδέλες

1 μικρό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανό (με τα κοτσανάκια), χοντροκομμένο

2 μεγαλούτσικα μανιτάρια, χοντροκομμένα (1 ½ με 1 ¾ της κούπας)

10 κομμάτια λιαστή ντομάτα από βάζο, ψιλοκομμένη (με ψαλίδι κουζίνας είναι πιο εύκολο)

1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού

200 γρ. αλάτι

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν θέλετε πειραματιστείτε με άλλα μυρωδικά. Πιστεύω ότι θα ταίριαζε και ο άνηθος αλλά δεν το έχω δοκιμάσει έτσι ακόμα. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και 2 σκελίδες σκόρδο.
Βήμα 1

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Σε δόσεις, βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πάστα. Μεταφέρουμε την πάστα σε άλλο μπολ και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσέχοντας να μην παραγεμίζουμε το δοχείο (για να κοπούν όλα ομοιόμορφα).

Βήμα 2

Αν τα υλικά μας είναι μοιρασμένα σε περισσότερα από ένα μπολ, προσπαθούμε να μοιράσουμε ισόποσα και τα λαχανικά. Δηλ το κάθε μπολ να έχει απ’ όλα πριν μπει το περιεχόμενό του στο μπλέντερ.

Βήμα 3

Συγκεντρώνουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με κουτάλα και το ξαναπερνάμε από το μπλέντερ. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι όλα τα υλικά έχουν κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Δεν θέλουμε τη μια ο ζωμός μας να έχει πιο έντονη γεύση σέλινου και την άλλη καρότου!

Βήμα 4

Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο βάζο με καπάκι, και έχουμε πρόχειρο άλλο ένα μήπως μας βγει παραπάνω. Εγώ γέμισα ένα βάζο του λίτρου (αυτό στη φωτο) και άλλο ένα βάζο μαρμελάδας.

Βήμα 5

Για τη χρήση: Αναμειγνύουμε με καυτό νερό [αναλογία 1 κ.γ. (5ml) μείγμα για κάθε 1 κούπα (240ml) νερό]. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγο μείγμα σε σάλτσες, στο νερό που βράζουμε το ρύζι κλπ.

Η συνταγή είναι από το In Jennie’s Kitchen.
26 αξιολ., M.O. : 4,15
Link Love

Ο σπιτικός ζωμός είναι απλά καλύτερος!
Σπιτικός Ζωμός Λαχανικών από το Funky Cook
Ζωμός Λαχανικών DIY από το Project: 365 Vegan Days
Σπιτικός ... κύβος (ή ζελέ) ζωμού κρέατος και λαχανικών από το Να Λείπει Το... Βύσσινο

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

24 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    20/11/2013

    Μπορώ να πω ότι έχω χρησιμοποιήσει τους ελάχιστους έτοιμους ζωμούς στη ζωή μου. Οι εταιρείες αν βασίζονταν σε μένα θα είχαν κλείσει.
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε με την πρώτη ευκαιρία.

  • Απάντηση
    Lia
    21/11/2013

    Πλάκα κάνεις!!! έχω βαρεθεί τον ατελείωτο χρόνο βρασμού των ζωμών, έτοιμο ζωμό δεν έχω πάρει ποτέ…θα το δοκιμάσω σίγουρα!!! Τhank you, Ελένη!!!

    • Απάντηση
      21/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ Λία! Και εγώ δε θέλω να βράζω με τις ώρες ζωμούς (εκτός αν το κάνω στο slow cooker), εκτός από τον χρόνο που σπαταλάς ελέγχοντας, ξοδεύεις και πολύ ρεύμα!

  • Απάντηση
    lena
    21/11/2013

    Xρησιμοποιώ πάρα πολύ ζωμούς στη μαγειρική και αλήθεια μου έδωσες τη λύση γιατί οι έτοιμοι ζωμοί σίγουρα στοιχίζουν περισσότερο,διαρκούν λιγότερο και δεν ξέρουμε και τι περιέχουν στην πραγματικότητα.Ευχαριστούμε Ελένη!!

    • Απάντηση
      21/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ! Ο ζωμός πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει ένα πιάτο, είναι σίγουρα απαραίτητος. Με αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζεται καν να σκέφτεσαι το κόστος και όπως λες, ξέρεις ακριβώς τι έχει μέσα! Και ρυθμίζεις ανάλογα το αλάτι και τα καρυκεύματα. Συντηρητικά μηδέν..

  • Απάντηση
    Βίκυ
    01/12/2014

    Που το αποθηκεύουμε; Ψυγείο, σωστά; Για πόσο;

    • Απάντηση
      01/12/2014

      Καλησπέρα Βίκυ! Όπως αναφέρω στο κείμενο το μείγμα μπαίνει στο ψυγείο. Προσωπικά το κρατάω μέχρι και περίπου έναν χρόνο, αλλά αν σε ανησυχεί αυτή η διάρκεια μπορείς να το κρατήσεις άνετα μέχρι 6 μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει μπόλικο αλάτι. Αν μαγειρεύεις συχνά θα το καταλανώσεις έτσι κι αλλιώς μέσα στο διάστημα αυτό.

  • Απάντηση
    ANNA
    05/01/2015

    Μπράβο και πάλι! Πολύ καλή λύση! έκανα αμέσως τη συνταγή, αφού δεν πλησιάζω τους έτοιμους κύβούς ούτε από χιλιόμετρο…. όλοι έχου γλουταμινικό μονονάτριο που σου αφήνουν εκείνη τ μεταλλική γεύση στο στόμα…
    Μόνο που έκανα μια αλλαγή: Αντί να τους βάλω αλάτι και να τους διατηρήσω όπως γράφεις, έκανα το μίγμα «μπαστούνια» με τη βοήθεια λαδόκολλας, τα έβαλα κατάψυξη και μετά που πάγωσαν τα έκοψα κύβους και τα έβαλα σε βάζο, απ΄όπυ παίρνω ένα κάθε φορά που χρειάζομαι…. Τους χρησιμοποιώ σε φακές, φασολάδα, κοκκινιστό κτλ και πραγματικά κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη γεύση…
    Ευχαριστούμε και πάλι για τις υπέροχες λύσεις και ιδέες σου……
    Άννα

    • Απάντηση
      07/01/2015

      Γειά σου Άννα και καλή χρονιά! Ευχαριστώ για το τιπ, πολύ καλή η ιδέα σου! Χαίρομαι που σου άρεσε το μείγμα και που το προσάρμοσες στις προτιμήσεις σου. Καλά μαγειρέματα!

  • Απάντηση
    Στεφανία
    28/02/2015

    Φανταστική ιδέα! Θα το δοκιμάσω αμέσως! Επειδή δεν βρίσκω σελερυ, μπορώ να βάλω σέλινο? Πόσο να βάλω για να μην χαλάσω τη συνταγή?

    • Απάντηση
      02/03/2015

      Γιατί όχι, νομίζω θα είναι μια χαρά και με σέλινο. Δεν είμαι σίγουρη για την ποσότητα όμως. Ξεκίνα με 1/3 ματσάκι και βλέπεις πως θα σου βγει. Αν δεν καταλαβαίνεις τη γεύση του βάλε περισσότερο την επόμενη φορά!

  • Απάντηση
    Μίκα
    27/08/2015

    Τέλεια ιδέα! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Ζωμους έτοιμους δεν έχω αγοράσει ποτέ! Κι μιας και έχω μικρά παιδιά που δεν πολυσυμπαθούν τα λαχανικά η συνταγή σου μου «λυνει» τα χέρια. Θα το χρησιμοποιώ παντου! Λέω να βάλω στο μιγμα και κολοκυθάκι (επειδή τα παιδιά μου δεν το τρώνε καθόλου), τι λες;

    • Απάντηση
      27/08/2015

      Ευχαριστώ πολύ Μίκα! Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μη βάλεις και κολοκυθάκι, αρκεί πρώτα να το αφήσεις να στραγγίξει από τα νερά του, μην σου κάνει το μείγμα σούπα. Θα έλεγα όμως πως ίσως δεν έχει και πολύ νοήμα, μιας και γευστικά δεν ξέρω αν θα μπορέσει να «ανταγωνιστεί» τα άλλα λαχανικά, και οι ποσότητες ζωμού που θα χρησιμοποιείς δεν είναι τέτοιες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή των παιδιών. Εννοώ δεν θα «πάρουν» τόσα θρεπτικά στοιχεία από το κολοκυθάκι ώστε να αξίζει η διαδικασία με το στράγγισμα για το προσθέσεις… Αλλά αυτό το βλέπεις εσύ, κατά πόσο θέλεις να υπάρχει και να δίνει μια διαφορετική νότα στη συνολική γεύση του ζωμού! Αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις οκ;!

  • Απάντηση
    Εύα
    21/04/2016

    Τελικά πόσο αλάτι βάζουμε… ; Εσύ για όλο αυτό το μείγμα πόσο αλάτι έβαλες.. ; Σόρρυ, με μπέρδεψες…

    • Απάντηση
      22/04/2016

      Η ποσότητα αλατιού είναι στον πίνακα υλικών, 200 γραμμάρια. Στο κείμενο απλά λέω ότι μπορείτε να βάλετε λιγότερο, αλλά το μείγμα θα το διατηρήσετε στην κατάψυξη και όχι στο ψυγείο. Το αλάτι είναι αυτό που συντηρεί το μείγμα. Τι σε μπέρδεψε; Για να ξέρω αν χρειάζεται να αλλάξω κάτι στο κείμενο!

  • Απάντηση
    Βίκυ
    30/07/2016

    Αυτή τη συνταγή την έχω διαβάσει εδώ και μερικά χρόνια και από τότε δεν χρησιμοποιώ για ζωμό τίποτε άλλο. Τα τυποποιημένα είδη του εμπορίου (με συντηρητικά που προκαλούν μέχρι και ουρικό οξύ) είναι πλέον ανεπιθύμητα όχι μόνο σε μένα αλλά σε όλη την οικογένεια απο τη στιγμή που τη δοκίμασαν. Δίνει άλλη γεύση σε ότι φαγητό ετοιμάσεις και η διαφορά είναι πραγματικά μεγάλη.

    • Απάντηση
      31/07/2016

      Βίκυ μου χαίρομαι τόσο πολύ που σου αρέσει! Είναι πραγματικά από τις πλέον χρήσιμες συνταγές θα έλεγα. Πρέπει να την ξαναφτιάξω κι εγώ σύντομα! Ευχαριστώ που πήρες τον χρόνο να σχολιάσεις.

  • Απάντηση
    ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ
    18/09/2016

    Καλημερα!! Σκεφτομαι κ εγω να δοκιμασω τη συνταγη γιατι εχω παιδακια κ πραγματικα δεν χρησιμοποιω ποτε ετοιμους κυβους του εμποριου…Αναρωτιεμαι γιατι δεν προσθετεις καθολου λαδι. Μεχρι σημερα νομιζα πως το λαδι ειναι συντηριτικο για το ψυγειο. Να βαλω η θα μου «λαδωνει» πολυ τα φαγητα μου μετα?

    • Απάντηση
      18/09/2016

      Το λάδι είναι όντως συντηρητικό, αλλά δεν είναι το μόνο! Εδώ τον ρόλο του συντηρητικού τον έχει αναλάβει το αλάτι. Δεν χρειάζεται λάδι καθόλου, ούτε καν για ενυδάτωση, αφού τα λαχανικά βγάζουν υγρά. Αν τώρα θέλεις, μπορείς να το δοκιμάσεις. Δεν θα σου λαδώνει το φαγητό διότι η ποσότητα μείγματος που βάζουμε στο φαγητό είναι μικρή. Όμως, δεν ξέρω αν θα το συντηρήσει τόσο καλά (δεν θα μπορείς να βάλεις πολύ μην γίνει υδαρές), και δεν ξέρω επίσης αν το λάδι επέμβει στη γεύση. Αν το δοκιμάσεις περιμένω νεότερα, να ξέρουμε πως σου βγήκε!

  • Απάντηση
    Νίκος
    01/05/2017

    Καλησπέρα είναι η δεύτερη φορά που θα επιχειρήσω να φτιάξω το μείγμα και ήθελα να σε ρωτήσω αν θα έβαζα λίγο κουρκουμά και κανα δύο πιπεριές Φλωρίνης ωμές, θα μου έδινε κάτι στο τελικο αποτελεμσα?
    Να σημειώσω ότι γευστικά το μείγμα τα σπαει απλά επειδή μου αρέσει γενικώς να ‘πειραζω’ τις συνταγές θέλω και την γνώμη σου!!

    • Απάντηση
      02/05/2017

      Καλημέρα, ευχαριστώ για το μήνυμα. Δεν έχω δοκιμάσει παραλλαγή της συνταγής, οπότε δεν γνωρίζω πως θα ήταν σε γεύση. Φαντάζομαι πως οι πιπεριές δεν θα άλλαζαν ιδιαίτερα το αποτέλεσμα, μιας και χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες του μείγματος στη μαγειρική και θα ήταν δύσκολο να τις γευτούμε. Ο κουρκουμάς από την άλλη είναι έντονο μπαχαρικό, και νομίζω πως θα περιόριζε το μείγμα όσο αφορά στις χρήσεις του. Είναι φυσικά προσωπικό γούστο αυτό, αν σου αρέσει γενικά ο κουρκουμάς και τον βάζεις παντού, τότε γιατί όχι. Απλά πρόσεχε διότι ίσως να γίνεται πιο έντονος όσο ωριμάζει το μείγμα. Αν θέλεις να το δοκιμάσεις θα πρότεινα πολύ μικρή ποσότητα για πρώτη φορά. Καλή επιτυχία!

  • Απάντηση
    Sandra
    03/10/2017

    Εκπληκτική η συνταγή σας! Καιρό εψαχνα να βρω κάτι να μου νοστιμίσει τα φαγητά μου και πραγματικά ο ζωμός αυτός τα κάνει πεντανόστιμα! Δεν θα την αποχωριστώ ποτέ!!

    • Απάντηση
      03/10/2017

      Πόσο χαίρομαι που σας αρέσει! Τέτοια σχόλια μου φτιάχνουν την ημέρα, ευχαριστώ πολύ!!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave