29.06.2017
You can use WP menu builder to build menus

01.04.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Όχι δεν τα έχω χάσει. Ακόμα. Και ναι, έβαλα applesauce στα μακαρόνια. Ένα αλλιώτικο mac ‘n’ cheese λοιπόν, με λουκάνικο από κοτόπουλο και σάλτσα μήλου. Δοκιμάστε το. Trust me.

Εδώ που τα λέμε και τα προηγούμενα mac ‘n’ cheese που έχω μοιραστεί είναι λίγο διαφορετικά από το κλασικό. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει βρασμένα μακαρόνια να ανακατεύονται με μια υπέροχη μπεσαμέλ τυριού. Μερικές φορές ψήνονται μετά στο φούρνο με κρούστα από τυρί ή τυρί με τριμμένη ψίχα ψωμιού. Οι δικές μου συνταγές είναι βασισμένες μεν στην κλασική, αλλά έχω κάνει μεγάλες παρεμβάσεις˙ μια με μπεσαμέλ από κουνουπίδι (εδώ), μια με τορτελίνια και κολοκύθα (εδώ), και μια με νιόκι, κολοκύθα και γκοργκονζόλα (εδώ).

Πριν λίγο καιρό χάζευα εικόνες applesauce στο Pinterest και έπεσα πάνω σε μια συνταγή για mac ‘n’ cheese που είχε στα υλικά τη σάλτσα αυτή. Το να πω ότι καρφώθηκε η ιδέα στο μυαλό μου είναι λίγο. Αμέσως μπήκε στο πρόγραμμα μιας και είχα τη σάλτσα έτοιμη από πρόσφατη ανάρτηση. Για πότε το πιάτο μαγειρεύτηκε, φωτογραφήθηκε και φαγώθηκε… Να ‘ταν κι άλλο.

Η γεύση της applesauce είναι πολύ διακριτική, δίνοντας απλά μια ελαφριά γλυκάδα και ένα άρωμα στο φαγητό, από αυτά που σε κάνουν να αναρωτηθείς «μα τι έχει μέσα;». Το λουκάνικο από κοτόπουλο ταιριάζει πολύ, και επειδή έχει και αυτό λεπτεπίλεπτη γεύση δένει υπέροχα. Το τσένταρ φυσικά με το μήλο είναι καλοί φίλοι, και ως τυρί έχει ούτως ή άλλως πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα mac ‘n’ cheese. Με τέτοιους συνδυασμούς λοιπόν, πως να μην είναι νόστιμο;

Υλικά

1 κ.σ. λάδι

300 γρ. λουκάνικο από κοτόπουλο, χωριάτικου τύπου, κομμένο σε κυβάκια

300 γρ. ζυμαρικά

50 γρ. αλεύρι

50 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο

500 ml γάλα

130 γρ. τσένταρ ώριμο, τριμμένο (χωρίζουμε και κρατάμε ½ κούπα στην άκρη)

70 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (χωρίζουμε και κρατάμε ½ κούπα στην άκρη)

1/2 κούπα applesauce (συνταγή εδώ)

1/2 λευκό πιπέρι

1/2 αλάτι χοντρό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Υπάρχουν δυο βασικά είδη τσένταρ στην ελληνική αγορά. Το κανονικό/απαλό (mild) και το ώριμο (mature). Το κανονικό είναι συνήθως πιο πορτοκαλί στο χρώμα, ενώ το ώριμο είναι ανοιχτό κίτρινο. Αν δεν βρίσκετε ώριμο δεν πειράζει, αλλά θα έχει μια μικρή διαφορά στη γεύση. Τον τελευταίο καιρό βρίσκω το ώριμο στο Lidl (μάρκα Valley Spire). Μια πολύ ωραία μάρκα που υπάρχει σε αρκετά σουπερμάρκετ είναι η Lye Cross Farm, που έχει και τα δυο είδη.
Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγανάκι και σοτάρουμε το λουκάνικο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Εγώ έκοψα την κάθε φέτα σε τέταρτα, οπότε είχα μικρά κομματάκια. Βάζουμε στην άκρη το τηγανάκι όπως είναι.

Βήμα 2

Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια βγάζοντάς τα δυο λεπτά πριν γίνουν (θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στο φούρνο). Τα σουρώνουμε, κρατώντας μια κούπα από το νερό μήπως το χρειαστούμε να αραιώσουμε τη σάλτσα, και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με μια κουταλιά της σούπας από το λάδι που έμεινε στο τηγανάκι, για να μη κολλήσουν.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις). Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς ψηλή φωτιά. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα. Πρέπει το μείγμα να πήξει σαν πάστα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσό χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, αλλάζουμε την κουτάλα με αυγοδάρτη, προσθέτουμε το μισό γάλα και χτυπάμε συνεχώς και γρήγορα για να μη σβολιάσει η σάλτσα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας συνέχεια. Όταν αρχίσει να πήζει το μείγμα πιάνουμε πάλι την ξύλινη κουτάλα (είναι καλύτερη για να νιώθουμε αν κολλάει η μπεσαμέλ στον πάτο της κατσαρόλας) και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν αρχίσουμε να βλέπουμε τον πάτο της κατσαρόλας σε κάθε «γύρο» της κουτάλας, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, την applesauce, το πιπέρι και το αλάτι, και τα ενσωματώνουμε ανακατεύοντας.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα μακαρόνια στην μπεσαμέλ και προσθέτουμε τα κομματάκια λουκάνικο (χωρίς τα υπόλοιπα λάδια από το τηγάνι). Ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των ζυμαρικών, μέχρι να αραιώσει κάπως. Δεν το θέλουμε νερουλό όμως. Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι ή πυρεξάκι, και πασπαλίζουμε από πάνω τα τυριά που κρατήσαμε στην άκρη.

Βήμα 5

Ψήνουμε στο φούρνο για 30 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφού ψηθεί, αφήνουμε το mac ‘n’ cheese να σταθεί 5 λεπτά πριν το κόψουμε.

H συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτή στο μπλογκ Adventures in Cooking.
Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    01/04/2014

    Είμαι πολύ περίεργη για τη γεύση του και επειδή θέλω να δοκιμάζω το βάζω στα υπόψιν.

    • Απάντηση
      01/04/2014

      Ωραία, περιμένω τις εντυπώσεις σου! Νομίζω πολλοί μπορεί να το «φοβηθούν» αλλά πραγματικά δεν ξενίζει στον ουρανίσκο. Ο Μίστερ έφαγε το μισό ταψί, αυτό τα λέει όλα! Ευχαριστώ για το σχόλιο!

  • Απάντηση
    01/04/2014

    Επειδή σε εμπιστεύομαι και επειδή μου αρέσουν πολύ αυτά τα εναλλακτικά πιάτα που μας παρουσιάζεις, εννοείται ότι μετά χαράς θα δοκίμαζα το πιάτο σου!
    Πολύ ιδιαίτερο!

Designed by Designers United - Powered by Stonewave