25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.01.2014

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-3

Το λαχανόρυζο είναι από τα πιάτα που δεν φτιάχνω συχνά, και όποτε το φτιάχνω αναρωτιέμαι γιατί. Είναι τόσο νόστιμο, υγιεινό και οικονομικό που θεωρώ ότι αξίζει μια θέση στο μηνιαίο πρόγραμμα φαγητού μιας οικογένειας. Εδώ του δίνουμε μια ξεχωριστή νότα με λίγο κάρυ, έτσι για να το ζωηρέψουμε!

Το λαχανόρυζο αυτό προέκυψε όταν κάποιος μου χάρισε το μισό από ένα φρεσκότατο, λαχταριστό λάχανο. Μόνη μου σπανίως αγοράζω διότι δεν το εκτιμούν όλοι στο σπίτι όσο εγώ… Το συγκεκριμένο ήταν βιολογικό, και δεν υπήρχε περίπτωση να μην το αξιοποιήσω.

Τι να φτιάξω, τι να φτιάξω, ευτυχώς θυμήθηκα πόσο μου αρέσει το λαχανόρυζο (λέω ευτυχώς γιατί δεν είναι και σίγουρο ότι θα θυμηθώ κάτι τέτοιο εγκαίρως, πολλές φορές το θυμάμαι αφού έχω χρησιμοποιήσει το υλικό σε κάτι άσχετο και βαρετό). Και κάπου εκεί στο ξεκίνημα του μαγειρέματος – δεν ξέρω πως – μου ήρθε η ιδέα να ρίξω και λίγη σκόνη κάρυ μέσα. Αποδείχτηκε καλή ιδέα, γιατί οι γεύσεις ταιριάξανε απόλυτα και ενώ τα υλικά του πιάτου είναι λίγα, τα αρώματα το κάνουν πλουσιότατο.

Υλικά

2 κ.σ. λάδι

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 κλωνάρι σέλερυ, ψιλοκομμένο (εγώ έτυχε να έχω το πάνω μισό, το πιο στενό με τα παρακλάδια, αν θέλετε βάζετε και τα φυλλαράκια)

1/4 από ένα μέτριο προς μεγαλούτσικο λάχανο, μέτρια κομμένο

2 κούπες ζεστό ζωμό (εγώ έβαλα λαχανικών, δείτε εδώ συνταγή)

1/4 κούπας ρύζι νυχάκι

1/4 κ.γ. κάρυ σε σκόνη

1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

αλατοπίπερο όσο μας αρέσει (προσοχή στο πιπέρι γιατί το κάρυ είναι λίγο πικάντικο)

1/2 κούπα νερό αν χρειαστεί κατά το βράσιμο

τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να γυαλίσει (2 λεπτά περίπου). Προσθέτουμε το σέλερυ και συνεχίζουμε άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε και το λάχανο, ανεβάζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε καλά και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να μαραίνεται.

Βήμα 2

Ρίχνουμε τις 2 κούπες ζωμό και όταν αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ρύζι, τα μπαχαρικά, αλάτι και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να χυλώσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αν δούμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό (εμένα μου χρειάστηκε 1/2 κούπα).

Βήμα 4

Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρέσκο ψωμάκι. Την επόμενη φορά μπορεί να το δοκιμάσω και με φέτα, νομίζω θα ταιριάζει.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    16/01/2014

    Δοκίμασε μια άλλη φορά με καπνιστή πάπρικα αρκετή όμως είναι υπέροχο!!
    Καλημέρα.

    • Απάντηση
      16/01/2014

      Μμ, ωραίο ακούγεται. Κι έχω μια έξτρα καπνιστή… θα το δοκιμάσω σίγουρα! Καλημέρα Ξανθή!

  • Απάντηση
    mm_skg
    16/01/2014

    Γεια σου Ελενη!
    Αν σου πω οτι δεν εχω φτιαξει ποτε λαχανορυζο και τωρα που το συνειδητοποιω, αναρρωτιεμαι το γιατι! Πολυ λαχταριστο φαινεται και σιγουρα το καρρυ του παει πολυ!

    • Απάντηση
      17/01/2014

      Καλημέρα! Να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε (αν σου αρέσει το λάχανο βέβαια!). Είτε το κλασικό είτε τις τόσες παραλλαγές που δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο πιάτο. Στο link love θα δεις κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές “συναδέλφων” μπλόγκερς!

  • Απάντηση
    lena
    20/01/2014

    Καλημέρα Ελένη πολύ ωραίο φαγάκι το λαχανόρυζο και με κάρυ φαντάζομαι θα είναι ξεχωριστό στη γεύση….δεν το έχω μαγειρέψει έτσι ποτέ……συνήθως χρησιμοποιώ το κάρυ σε κρέας και κοτόπουλο.Μπαίνει στο πρόγραμμα……..θα σου πω εντυπώσεις!

    • Απάντηση
      20/01/2014

      Γεια σου Λένα! Το κάρυ μου αρέσει και με λαχανικά, ειδικά πατάτες, κουνουπίδι και λάχανο. Ελπίζω να σου αρέσει η συνταγή. Αναμένω νεότερα!