29.06.2017
You can use WP menu builder to build menus

06.02.2017

2 αξιολ., M.O. : 5,00
2-4

Ένα υπέροχο, γευστικό και εύκολο πιάτο με βάση το αγαπημένο μας κριθαράκι. Ξεφεύγουμε από την κλασική εκδοχή του με ντομάτα, και το συνδυάζουμε με νόστιμα μανιτάρια, κρέμα μπαλσάμικου και παρμεζάνα. Το κριθαρότο είναι ιδανική επιλογή για τις μέρες που δεν θέλουμε να πονοκεφαλιάζουμε για το τι θα φάμε.

Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κρέμα Μπαλσάμικου και Παρμεζάνα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of the orzotto, on a white plate with a sprig of thyme on top. In the background to the left barely visible, an upright packet of orzo, an onion and two mushrooms, and a bowl of grated parmesan to the right. The backdrop is black.

Το κριθαράκι το έχουμε συνηθίσει μαγειρεμένο σε κόκκινη σάλτσα. Γιουβέτσι, μανέστρα και άλλες παρόμοιες νοστιμιές. Τελευταία όμως ίσως έχετε προσέξει τις τάσεις της γκουρμόδας (γκουρμέ+μόδα=γκουρμόδα, δημιουργώ και δικές μου λέξεις τώρα), που θέλουν κάποια ζυμαρικά να πρωταγωνιστούν σε πιάτα που καταλήγουν σε «-ότο». Η ιδέα είναι πως κάνουμε παραλλαγή του κλασικού ριζότο, χρησιμοποιώντας άλλο συστατικό στη θέση του ρυζιού. Για παράδειγμα τραχανότο, κριθαρότο κλπ. Εγώ θα σταθώ στο κριθαρότο. Έχει μια βασική διαφορά με το ριζότο. Μια διαφορά πολύ βολική και ευπρόσδεκτη. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε σταδιακά το υγρό στοιχείο (νερό, ζωμός κλπ). Με το κλασικό ριζότο πρέπει λίγο λίγο να ρίχνουμε ζωμό, και ανακατεύοντας να περιμένουμε να απορροφηθεί από το ρύζι πριν ρίξουμε κι άλλο. Μόνο έτσι πετυχαίνουμε την σωστή υφή. Αλλά με το κριθαράκι δεν χρειάζεται αυτό και μπορούμε να προσθέσουμε όλο το υγρό από την αρχή. Με λίγο ανακάτεμα ανά διαστήματα πετυχαίνουμε το τέλειο μαγείρεμα του ζυμαρικού και την ωραία υφή του φαγητού.

Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κρέμα Μπαλσάμικου και Παρμεζάνα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A 3/4 view of the orzotto, on a white plate with a sprig of thyme on top. In the background to the left barely visible, an onion and two mushrooms, a bowl of grated parmesan and a piece of parmesan with a bit broken off.

Στο συγκεκριμένο κριθαρότο βέβαια, η υφή είναι λίγο πολύ εγγυημένη, μιας και χρησιμοποιώ το κριθαράκι από την νέα Χρυσή Σειρά MISKO. Η σειρά αυτή δεν είναι απλά ένα ζυμαρικό σε νέα συσκευασία (αν και αυτή η χρυσόμαυρη συσκευασία είναι τόσο στυλάτη που σε κάνει από μόνη της να το θέλεις). Είναι το μοναδικό μονοποικιλιακό ζυμαρικό από την εκλεκτή ποικιλία σκληρού σίτου Σβέβο. Ενός σίτου που καλλιεργείται στην Ελλάδα από επιλεγμένους παραγωγούς, και περνάει ειδική διαδικασία επεξεργασίας σύμφωνα με την τεχνογνωσία της Misko. Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα που δίνει την ξεχωριστή γεύση και το πολύ καλό κράτημα στα ζυμαρικά της σειράς. Ακόμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχουν από τα άλλα ζυμαρικά. Αξίζει να τα δοκιμάσετε, και θα έλεγα να κάνετε την αρχή με αυτό το κριθαρότο.

Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κρέμα Μπαλσάμικου και Παρμεζάνα www.thefoodiecorner.gr Photo description: An ingredient shot, on a dark surface. In the top left corner a whole onion, top right a broken piece of parmesan, in the centre two mushrooms and some orzo scattered around having fallen from an open packet lying at the bottom right of the photo. In the bottom left corner a lined napkin scrunched up.

Ένα πολύ κλασικό ριζότο είναι το ριζότο με μανιτάρια. Είναι λογικό λοιπόν να πάει το μυαλό μας σε αυτά για μια εκδοχή με κριθαράκι. Οι γεύσεις ταιριάζουν το ίδιο καλά (αν όχι καλύτερα) και συνδυάζοντας τα μανιτάρια με κρέμα μπαλσάμικου δίνουμε μια έξτρα δόση σπιρτάδας και νοστιμιάς. Και μιας ανεπαίσθητης γλύκας που μας κάνει να θέλουμε να φάμε όλο το τηγάνι. (Τι; Μόνο εμένα;) Συμπληρώνουμε με παρμεζάνα γιατί πάει φανταστικά και την αγαπάμε, και λίγη κρέμα γάλακτος γιατί όλα γίνονται καλύτερα με κρέμα γάλακτος! Οκ, η τελευταία είναι προαιρετική και δεν επιμένω στη χρήση της, παρόλο που κι αυτή ταιριάζει υπέροχα. Να πω επίσης ότι το πιάτο γίνεται εύκολα χορτοφαγικό με ζωμό λαχανικών αντί κοτόπουλου.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε τι θα μαγειρέψετε σήμερα, αυτή είναι η λύση. Απλά και προσβάσιμα υλικά, εύκολη διαδικασία, χορταστικό και νόστιμο αποτέλεσμα. Και μην ξεχάσετε τα μακαρόνια να είναι ΜISKO! (εντάξει το είπα, δεν άντεξα, είναι ατάκα σύμβολο τι να κάνουμε!)

Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κρέμα Μπαλσάμικου και Παρμεζάνα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the plate of orzotto. A slice of mushroom visible on top of the pasta, with a sprig of thyme. To the right of the plate a fork and spoon lying on a bunched up linen tea towel. Barely visible to left above the plate, a broken piece of parmesan. All sitting on a dark surface.

Υλικά

15γρ (1 κ.σ.) βούτυρο φρέσκο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.γ. πολτός σκόρδου (δείτε εδώ για σπιτικό)

500γρ μανιτάρια καφέ (αν δεν βρίσκετε μπορείτε να βάλετε λευκά), σε φέτες

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

250γρ (1 κούπα των 250ml) κριθαράκι Χρυσή Σειρά MISKO

60ml (4 κ.σ.) κρέμα μπαλσάμικου

500ml (2 κούπες των 250ml) ζωμός κοτόπουλο (ή λαχανικών), ζεστός

250ml (1 κούπα) νερό ζεστό

50γρ παρμεζάνα τριμμένη, συν έξτρα για το σερβίρισμα

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο τηγάνι (που θα χωρέσει αργότερα όλα τα υλικά) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Όταν αφρίσει το βούτυρο βάζουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε, και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ψηθούν για 9 λεπτά και να μαζέψουν.

Βήμα 3

Πριν εξατμιστεί όλο το ζουμάκι από τα μανιτάρια προσθέτουμε το θυμάρι, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για ένα λεπτό να απορροφηθεί το ζουμί. Ρίχνουμε την κρέμα μπαλσάμικου και ανακατεύουμε ξανά να καλυφθεί το κριθαράκι.

Βήμα 4

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και το νερό, ανακατεύουμε και όταν κοχλάσει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για 20 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να μείνουν ελάχιστα υγρά στο τηγάνι (θα συνεχίσουν να απορροφούνται και μετά). Αν απορροφηθούν τα υγρά πριν μαλακώσει το κριθαράκι, προσθέτουμε έξτρα ζεστό νερό σε μικρές δόσεις. Θέλουμε το κριθαράκι λίγο al dente.

Βήμα 5

Κατεβάζουμε από τη φωτιά το κριθαρότο, προσθέτουμε την παρμεζάνα και αν θέλουμε την κρέμα γάλακτος, αναμειγνύουμε, και σερβίρουμε με έξτρα τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις: Οι ποσότητες μας δίνουν 2-3 μερίδες για γεύμα, ή 4-5 μερίδες για συνοδευτικό.
-
Το κριθαράκι (σύμφωνα πάντα με τα δικά μου γούστα και τις δοκιμές) θέλει αναλογία με υγρό 1:3. Όταν μιλάμε για αναλογίες τέτοιες, εννοούμε σε όγκο, δηλαδή κούπες, κουταλιές κλπ, όχι σε βάρος. Γι’αυτό έχω αναφέρει πως τα 250 γραμμάρια κριθαράκι είναι μια κούπα των 250ml. Το ότι είναι ίδια αυτή η τιμή είναι τυχαίο αλλά μας βολεύει πολύ! Επειδή όμως οι κούπες διαφέρουν μεταξύ τους σε χωρητικότητα (άλλες είναι 240ml άλλες είναι 250ml – στις δικές μου συνταγές χρησιμοποιώ συνήθως των 240ml) το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να χρησιμοποιούμε την ίδια όταν μετράμε τις δοσολογίες μας. Δηλαδή με την κούπα που θα μετρήσουμε το κριθαράκι, θα μετρήσουμε και τον ζωμό και το νερό. Δεν χρειάζεται να ζυγίσουμε το ζυμαρικό, αναφέρω γραμμάρια για να έχετε ιδέα της ποσότητας σε σχέση με το πακέτο. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα!
-
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

Designed by Designers United - Powered by Stonewave