18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.07.2017

2 αξιολ., M.O. : 4,50
4

Αξιοποιούμε τα κολοκυθάκια που υπάρχουν σε αφθονία αυτό τον καιρό, και τα συνδυάζουμε με νόστιμο κιμά κοτόπουλου και μια διαφορετική «μπεσαμέλ» γιαουρτιού. Ένα πρωτότυπο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα, χαμηλό σε υδατάνθρακες.

Στο νέο βιντεάκι που ετοιμάσαμε παρέα με την ΑΒ Βασιλόπουλος, φτιάχνουμε κολοκυθάκια σε σχήμα βαρκούλας και τα γεμίζουμε με έναν εύκολο, νόστιμο και ελαφρύ κιμά από μπουτάκια κοτόπουλου.

Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a metal colander containing three courgettes, the tops of which are visible.
§
Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: The courgettes, halved and with their flesh scooped out, lying in a glass baking dish. To the side, a chopping board with some leftover flesh and a small spoon on it.

Για επικάλυψη επιλέγουμε μια ελαφριά «μπεσαμέλ» γιαουρτιού. Οκ, κανονικά δεν θα έπρεπε να την ονομάσω έτσι, μιας και δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή λευκή σάλτσα, αλλά μοιάζει οπτικά και αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική, οπότε ελπίζω πως τα εισαγωγικά είναι αρκετά για να δικαιολογηθεί η αυθαιρεσία μου.

Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: the courgette boats with the meat sauce inside the cavities. A small spoon lies on one of the boats, still with some meat sauce on it. A bowl of leftover sauce sits to the right of the baking dish. To the left, a couple of eggs and a bowl of yoghurt (barely visible)
§
Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: the courgette boats already stuffed and topped with the bechamel sauce. Cheese is scattered on top and there is a bowl of extra cheese next to the dish, together with a grater and a large piece of kaseri.

Το πιάτο αυτό είναι εύκολο και αρκετά πρωτότυπο. Στο Pinterest υπάρχουν αρκετές εκδοχές του, κυρίως με σκέτο τυρί για επικάλυψη. Εγώ θέλησα να το κάνω λιγάκι πιο πλούσιο, χωρίς όμως να το βαρύνω.

Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: The baking dish with the courgette boats just out of the oven. The top is crispy and golden, with some fresh parsley scattered on it to decorate. To the top left a couple of stacked plates with a napkin on them and some knives and forks. To the top right a bowl of chopped parsley.

Είναι πολύ χορταστικό, παρόλο που είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες. Για όσους ακολουθούν τέτοια διατροφή αποτελεί πολύ καλή λύση για ένα πλήρες γεύμα. Για όσους πάλι θέλουν και κάτι συμπληρωματικό μπορεί να σερβιριστεί με ένα ωραίο φρέσκο ψωμάκι ή λίγο ρύζι. Ή, γιατί όχι, πατάτες τηγανιτές!

Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A courgette boat on a pretty plate. A piece has been cut away with a fork and it’s lying at an angle to the boat. Some of the meat sauce has fallen out and is visible at the tip of the fork with is also lying on the plate.

Δείτε στο βίντεο πόσο απλή είναι η διαδικασία. Νομίζω είναι το αγαπημένο μου βίντεο #madewithAB! Εσείς τι λέτε;

Κολοκυθάκια Βαρκούλες με Κιμά Κοτόπουλου και «Μπεσαμέλ» Γιαουρτιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: An ingredient shot. In the centre is a bowl of grated kaseri, with the grater and a piece of cheese sitting in it. Clockwise from the top, two spoons with tomato paste and balsamic cream, a tin of tomatoes, a bowl of prepared meat sauce, a bowl of mixed spices, a carton of eggs, a tub of Greek yoghurt and a colander with courgettes and a bunch of parsley in it. All on a slightly creased linen tablecloth.

Υλικά

Για τα κολοκυθάκια:

6 κολοκυθάκια μεγάλα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

650γρ κιμάς από κοτόπουλο μπούτι

400γρ ΑΒ τομάτες ψιλοκομμένες αποφλοιωμένες, με κρεμμύδι

1 κ.σ. πελτές τομάτας

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος + έξτρα για το γαρνίρισμα

1 ½ κ.γ. θυμάρι ξερό

1 ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 ½ κ.γ. αλάτι

¾ κ.γ. πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

½ κ.γ. ζάχαρη

1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικου

Για τη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού:

600γρ ΑΒ γιαούρτι στραγγιστό από αγελαδινό γάλα με ανθόγαλα, 2% λιπαρά

3 ΑΒ αβγά φρέσκα κλωβοστοιχίας Α’ κατηγορίας Μεσαία 53-63g

150γρ κασέρι Βόλου, τριμμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το εσωτερικό των κολοκυθιών μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες ή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (όπως για παράδειγμα μια Μπατζίνα Θεσσαλίας).

Βήμα 1

Κόβουμε στη μέση κατά μήκος τα κολοκυθάκια χωρίς να κόψουμε τις άκρες τους. Αφαιρούμε όσο περισσότερο μπορούμε από το εσωτερικό τους με ένα μυτερό κουταλάκι και το φυλάμε για άλλη χρήση. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια δίπλα δίπλα σε ένα μεγάλο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου και ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα «σπάμε» γρήγορα το κρέας ώστε να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια.

Βήμα 3

Όταν δεν φαίνεται καθόλου ροζ στο κρέας (περίπου 2 λεπτά) ρίχνουμε την ντομάτα. Ξεπλένουμε την κονσέρβα με μια κουταλιά νερό και το ρίχνουμε κι αυτό. Προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη σε ένα μπολάκι. Όταν πάρει βράση ο κιμάς προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά. Τη θέλουμε αρκετά στεγνή. Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικου.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με την σάλτσα κιμά, πατώντας τη γέμιση να είναι όσο γίνεται επίπεδη.

Βήμα 6

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι, τα αβγά και 100γρ κασέρι. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 7

Ψήνουμε για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160C αέρα (180C αντιστάσεις) και συνεχίζουμε για άλλα 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό μας. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο γυρνάμε το ταψί να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.

Τιπς
- Για χορτοφαγική εκδοχή του φαγητού, μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση με ψιλοκομμένα μανιτάρια και ψητές κόκκινες πιπεριές.
- Αν θέλουμε περισσότερη σάλτσα στο φαγητό μας, μπορούμε να απλώσουμε στον πάτο του ταψιού μια στρώση σάλτσα ζυμαρικών, πριν προσθέσουμε τα κολοκυθάκια.
§
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντων στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές των προϊόντων από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

2 αξιολ., M.O. : 4,50

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Τατιάνα
    23/11/2017

    Πολύ νόστιμο και ελαφρύ φαγητό! Ομολογώ πως δεν το έχω κάνει ακόμα με κιμά κοτόπουλου αλλά με κανονικό κιμά καθώς και την εκδοχή με τα μανιτάρια. Και οι δύο παραλλαγές ήταν γευστικότατες.
    Η «μπεσαμέλ» γιαουρτιού που είναι ελαφρώς όξινη ταιριάζει πολύ και προσθέτει μια δροσιά στο πιάτο. Μια φορά έκανα τη μισή ποσότητα φαγητού, γέμισα το υπόλοιπο του ταψιού με πατάτες, έριξα αυτή τη μπεσαμέλ από επάνω και βγήκαν σούπερ!

    • Απάντηση
      23/11/2017

      Τι καλή ιδέα να μπουν και πατατούλες μαζί! Ο κανονικός μας κιμάς η αλήθεια είναι, δεν παίζεται. Και εδώ σίγουρα θα ήταν πεντανόστιμος! Νομίζω ταιριάζουν πολύ τα γούστα μας στο φαγητό 🙂