25.05.2018
You can use WP menu builder to build menus

14.04.2016

22 αξιολ., M.O. : 4,32
10

Το αγαπημένο μου κέικ μπανάνα, ή αλλιώς μπανανόψωμο, εδώ σε εκδοχή με ελαιόλαδο. Υπέροχα αφράτο και μαλακό, απίστευτα εύκολο και απλό. Να το και το στιχάκι. Τυχαίο. Εσείς πάντως φτιάξτε το κέικ.

Το μπανανόψωμο (banana bread) ήταν από τα πρώτα κέικς που άρχισα να φτιάχνω. Στην Αμερική όταν λένε banana bread, ή pumpkin bread, ή zucchini bread κλπ, δεν εννοούν ψωμί με την έννοια που ξέρουμε. Είναι τα λεγόμενα quick breads. Απλά κι εύκολα κέικς που γίνονται συνήθως με τη μέθοδο των υγρών και στεγνών υλικών. Ανακατεύουμε δηλαδή τα στεγνά υλικά, χωριστά τα υγρά, και μετά τα ενώνουμε. Ούτε μίξερ ούτε τίποτα. Αν έχουν βούτυρο, πρώτα το λιώνουμε και το προσθέτουμε στα υγρά υλικά. Εγώ εδώ αντί για βούτυρο έβαλα ελαιόλαδο, διότι ήθελα ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα, που να κρατάει και περισσότερες μέρες χωρίς να στεγνώσει. Το πέτυχα. Το κέικ βγήκε αφράτο και ζουμερό, και το κράτησα αρκετές μέρες χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα. Μετά την δεύτερη μέρα το έβαλα όμως στο ψυγείο, μιας και ο καιρός έχει αρχίσει να ζεσταίνει και πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί.

Αγαπημένη μου λοιπόν επιλογή το κέικ μπανάνας. Γιατί άργησα τόσο να το μοιραστώ; Αν σας πω ότι ήθελα να το κάνω κάπως «διαφορετικό»; Ήθελα να το πειράξω, να βρω κάτι που θα το ξεχωρίσει από όλα τα άλλα κέικ μπανάνας. Έκανα και κάποιες δοκιμές, όπως πχ ένα μπανανόψωμο με κομματάκια τζίντζερ. Ωραίο ήταν αλλά δεν το θεώρησα άξιο ανάρτησης. Τελικά, ενώ χάζευα δυο μαυρισμένες μπανάνες που είχαν μείνει στον πάγκο εδώ και μέρες, μου ήρθε στο μυαλό ένα σχόλιο μιας φίλης μου. Μου είχε κάνει παράπονα ότι τα υλικά στις συνταγές μου είναι «μυστήρια». Και πρόσφατα μου είπε κι άλλη φίλη πως τα μισά δεν τα γνωρίζει καν! Υπερβάλλει, αλλά οκ. Κάνω λοιπόν τη χάρη και στις δυο, αυτή τη φορά, να μοιραστώ μια εκδοχή απλή, χωρίς περίεργα και ασυνήθιστα υλικά. Απλή βέβαια μπορεί να είναι, είναι όμως και υπέροχη. Μερικές φορές το απλό είναι και το καλύτερο.

Υλικά

200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

170 γρ ζάχαρη

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 αυγά

60 ml (4 κ.σ.) ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (δείτε εδώ για σπιτικό)

300 γρ μπανάνες (περίπου 2 μεγαλούτσικες), πολύ ώριμες (δείτε Δείξε Μου)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τις θέλουμε πολύ μαυρισμένες και μαλακές. Να έχουν τουλάχιστον μεγάλες μαύρες κηλίδες. Όταν μαυρίζουν οι μπανάνες γλυκαίνουν διότι ελευθερώνονται τα σάκχαρά τους. Για να καταλάβετε, αυτές στη φωτο εδώ δεν είναι ακόμα όπως θα τις ήθελα για το κέικ. Τιπ: Μερικά σουπερμάρκετ τις πουλάνε και σε μειωμένη τιμή όταν είναι πολύ ώριμες.

Βήμα 1

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψάκι μήκους 25cm. Το στρώνουμε με λαδόκολλα ώστε να εξέχουν οι άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια με το χέρι και τις βάζουμε στο μπολ με τα αυγά. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να αναμειχθούν με το μείγμα. (Αν μας είναι πιο εύκολο τις λιώνουμε πρώτα σε πιατάκι. Δεν χρειάζεται να είναι εντελώς πολτός)

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ανακατεύουμε «διπλώνοντας» το μείγμα με μια μαρίζ, μόνο όσο χρειάζεται για να μη βλέπουμε πια πουθενά αλεύρι. Το ρίχνουμε στο ταψάκι μας.

Βήμα 5

Ψήνουμε για 50 με 55 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι μια οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή (ή με ψίχουλα) από το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψάκι και ξεφορμάρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

22 αξιολ., M.O. : 4,32

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Χρυσή
    15/09/2016

    Το δοκίμασα και είναι τέλειο άλλα ταυτόχρονα πολύ εύκολο! Πρόσθεσα και σταγόνες σοκολάτας και το αποτέλεσμα ήταν φοβερό!

    • Απάντηση
      15/09/2016

      Αχ τι καλά! Χαίρομαι που σας άρεσε! Οι σταγόνες σοκολάτας τέλεια ιδέα, ταιριάζουν πολύ!

  • Απάντηση
    Χάιδω
    29/04/2018

    Το έφτιαξα και εγω. Τις μπανάνες τις πολτοποίησα στο μουλτι οπου προσθεσα τα χτυπημένα αυγά και το λάδι. Έγινε πολύ νοστιμο με έντονη την γεύση της μπανάνας.
    Χάιδω 29/4/2018

Designed by Designers United - Powered by Stonewave