28.04.2017
You can use WP menu builder to build menus

30.01.2017

2 αξιολ., M.O. : 5,00
2-4
3.5lt

Μπυρομεζές με όλες τις έννοιες. Καπνιστό χοιρινό κότσι, πασαλειμμένο με μαρμελάδα και σιγομαγειρεμένο με τις ώρες σε μπύρα. Και αφού το μαγειρεύουμε σε μπύρα, το απολαμβάνουμε με μπύρα.

Λογικά κάπου εδώ θα αναρωτιέστε τι στο καλό συνδυασμός είναι αυτός και που κολλάει η μαρμελάδα. Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Είχα ένα καπνιστό χοιρινό κότσι στο ψυγείο εδώ και μέρες. Από τη μέρα που το πήρα έλεγα πως θα το κάνω με μπύρα (εννοείται στο slow cooker που είναι ιδανικό για κότσι). Αρχικά όμως η σκέψη ήταν για μπύρα και μέλι. Ο μόνος προβληματισμός ήταν αν θα βάλω και μουστάρδα, διότι δεν ήθελα να πικρίσει πολύ. Fast forward λίγες μέρες όπου είμαι σε μια ιρλανδέζικη παμπ με τις συναδέλφισσες food bloggers Κωνσταντίνα και Έλενα. Παραγγείλαμε διάφορα (φάγαμε σχεδόν όλο το μαγαζί – είχε fish and chips, τι να κάνω;;) και περάσαμε τέλεια.

Μέσα στην όλη εμπειρία, η οποία με διακτίνησε για λίγο στη Βρετανία, άκουσα και μια παραγγελία που είχα καιρό να ακούσω. Μπύρα με blackcurrant. Το blackcurrant είναι το μαύρο φραγκοστάφυλο (ribes nigrum), και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για τον συμπυκνωμένο χυμό του που προστίθεται καμιά φορά στην μπύρα ή στην Guinness. Για την ιστορία, άλλη μια ωραία προσθήκη στην μπύρα είναι ο συμπυκνωμένος χυμός λάιμ. Και μιας και πιάσαμε αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία, ένα ποτό πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους φοιτητές της Βρετανίας ήταν (τότε τουλάχιστον που ήμουν εγώ εκεί) το Snakebite (δάγκωμα του φιδιού) το οποίο αποτελείτο από ίσα μέρη μπύρας και μηλίτη (cider). Παραλλαγές του Snakebite ήταν το Snakebite and Black (βλέπε blackcurrant) και το Snakebite and Lime. Και βασικά ήταν ικανό να σε στείλει λίγο αδιάβαστο, κάτι που το καθιστούσε πολύ δημοφιλές ανάμεσα στους φτωχούς φοιτητές. Δοκιμάζουμε υπεύθυνα, δαγκώνει.

Καπνιστό Χοιρινό Κότσι με Μπύρα και Μαρμελάδα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of a cooked ham hock on a round wooden cutting board. To its left towards the top of the photo is a black bowl with cooked bulgur wheat inside. Above the board are also some beer bottles and a couple of glasses with beer in. An old rusty bottle opener lies among them. In the bottom right corner of the photo lays a black linen napkin.

Να επανέλθω στο κότσι όμως. Την επόμενη μέρα από την συνάντηση στην πάμπ αποφασίζω, τυχαία, να το μαγειρέψω. Ανοίγω μια ωραία μπύρα, και πάω να πιάσω το μέλι. Και εκεί μου έρχεται η φλασιά. Έχω στο ψυγείο μαρμελάδα blueberry. Δεν είναι το ίδιο με το blackcurrant (θα έλεγα καμία σχέση σαν φρούτο παρά την ομοιότητα στην εμφάνιση) αλλά είναι γλυκιά, σκουρόχρωμη και νόστιμη μαρμελάδα. Και ξαφνικά φαντάστηκα πως θα μου άρεσε πολύ ο συνδυασμός με την Pilsner που είχα επιλέξει. Βουρ στο slow cooker.

Να πω κάτι σημαντικό εδώ. Όταν μαγειρεύουμε με αλκοόλ, λένε πως πρέπει να χρησιμοποιούμε ποιότητα που θα πίναμε. Συμφωνώ. Όταν μιλάμε για μαγείρεμα στο slow cooker, αυτός ο κανόνας γίνεται απαράβατος! Ο λόγος είναι ότι στο slow cooker διατηρείται όλη η γεύση του ποτού. Το κότσι, ειδικά στο κάτω μέρος του που καθόταν μέσα στην μπύρα, είχε – και μάλιστα έντονη – την χαρακτηριστική γεύση της συγκεκριμένης μπύρας που χρησιμοποίησα. Αν δεν σας πολυαρέσει η γεύση της μπύρας στο φαγητό, ή απλά ανεχόσαστε το ελαφρύ άρωμα που παίρνει όταν φτιάχνετε κάτι με μπύρα στην κατσαρόλα, τότε θα έλεγα να προχωρήσετε παρακάτω και να βρείτε άλλη συνταγή για το κότσι σας. Σαν αυτή ας πούμε, που είναι φανταστική.

Καπνιστό Χοιρινό Κότσι με Μπύρα και Μαρμελάδα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of the bowl of bulgur wheat, with some torn pieces of ham hock laying on top. To the left a black linen napkin and to the right a glass of beer and the old rusty bottle opener.

Επίσης, αν δεν είστε σίγουροι για την μαρμελάδα και για το αν θα σας αρέσει ο συνδυασμός, βάλτε καλύτερα μέλι. Οι ουρανίσκοι μας είναι πιο συνηθισμένοι σε αυτό το ταίριασμα. Το φαγητό αυτό είναι ιδιαίτερο. Και επειδή η γεύση του είναι έντονη (το καπνιστό κότσι είναι από μόνο του έντονο), θεωρώ πως ιδανικά σερβίρεται ως μεζές, αφού το καθαρίσουμε από το κόκκαλο και κάποια κομμάτια λίπους που έχει.

Το ζουμί που μένει μετά το μαγείρεμα δοκιμάστε το. Αν σας πικρίζει λίγο (εξαρτάται από τα γούστα σας και από την μπύρα που επιλέξατε) μπορείτε είτε να το πετάξετε, είτε να του βάλετε ελάχιστη ζάχαρη και να μαγειρέψετε σε αυτό λίγο πλιγούρι ή ρύζι, ή και κίνοα που θα ταίριαζε. Δείτε στο βήμα 3 τι έκανα εγώ.

Αυτά με το κότσι. Υπολόγιζα να βγει πολύ μικρό ποστ αυτό, καλά τα κατάφερα πάλι!

Καπνιστό Χοιρινό Κότσι με Μπύρα και Μαρμελάδα στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view (portrait) of the bowl of bulgur wheat, with some torn pieces of ham hock laying on top, sitting in the bottom left corner. To its left a black linen napkin just visible, and to the right a glass of beer and the old rusty bottle opener. Towards the top of the photo on the left there is blank space showing the surface on which the items sit, which is dark and battered, with discoloured spots. To the right towards the top, some dark brown beer bottles.

Υλικά

1 καπνιστό χοιρινό κότσι (περίπου 1 κιλό)

3 κ.σ. μαρμελάδα blueberry ή blackcurrant ή άλλη παρόμοια από σκουρόχρωμα μούρα

330ml μπύρα (κάποια που μας αρέσει πολύ στη γεύση. Εγώ έβαλα μια μη παστεριωμένη, φιλτραρισμένη Pilsner)

1 κρεμμύδι

ζάχαρη για το ζουμί (προαιρετικά)

λίγο πλιγούρι (προαιρετικά)

Βήμα 1

Πασαλείβουμε το κότσι με τη μαρμελάδα και το τοποθετούμε στο δοχείο του slow cooker. Ρίχνουμε μέσα την μπύρα χωρίς να ενοχλήσουμε την μαρμελάδα. Κόβουμε το κρεμμύδι στα δυο και το βάζουμε δίπλα στο κότσι.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε στο high για 5-6 ώρες ή στο low λογικά γύρω στις 8 ώρες. Θα εξαρτηθεί από τη συσκευή μας οπότε το ελέγχουμε. Το κρέας θα πρέπει να ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο.

Βήμα 3

Δοκιμάζουμε το ζουμί και αν μας αρέσει το μετράμε. Εμένα μου βγήκε λίγο περισσότερο από μια κούπα. Μετράμε πλιγούρι τόσο ώστε να έχουμε αναλογία 3 μέρη ζουμί προς ένα μέρος πλιγούρι (εγώ χρησιμοποίησα ακριβώς μια κούπα ζουμί για ευκολία στον υπολογισμό). Ζεσταίνουμε το ζουμί σε κατσαρολάκι, προσθέτοντας αν θέλουμε λίγη ζάχαρη (εγώ έβαλα μια κουταλιά γλυκού) και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το πλιγούρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Σημείωση: Αν θέλουμε περισσότερο πλιγούρι μπορούμε να συμπληρώσουμε νερό στο ζουμί και να αυξήσουμε τις ποσότητες πάντα με την αναλογία 3:1. Θα έχει και λιγότερο έντονη γεύση έτσι.

2 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

Designed by Designers United - Powered by Stonewave